Oficrete
09/07/2020 - 19:12

Τι ψάχνει ο ΟΦΗ στις μεταγραφές

Για να βελτιώσει ό,τι έχει ήδη χτίσει, η αναζήτησή του θα στοχεύει στη βελτίωση των αδυναμιών του

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Από μέρες έχω γράψει ότι η μεταγραφική στρατηγική του ΟΦΗ έχει ενδιαφέρον. Με τις κινήσεις που θα γίνουν, θα μπορέσουμε να μάθουμε και περισσότερα για το project, αλλά και για τον τρόπο που προχωρά η ομάδα. Δεδομένο πάντως είναι, ότι θα γίνουν μεταγραφικές προσθήκες (ήδη έχουμε μάθει τις 2 πρώτες) και θα υπάρξουν και αποχωρήσεις (ήδη εκτός ομάδας είναι ο Ντίνας).

Εικόνα όμως συνολικά, θα έχουμε καλό… Οκτώβρη, μιας και, όπως γνωρίζουμε, οι καλοκαιρινές μεταγραφές έχουν γίνει φέτος φθινοπωρινές, με το περιθώριο για κινήσεις να φτάνει ως τις  5/10. Και ο ΟΦΗ, όπως ξέρουμε πια, μετά από 3 μεταγραφικές περιόδους, το φτάνει ως το τέλος.

Το ερώτημα είναι όμως, τι θέλει να προσθέσει ο ΟΦΗ στο ρόστερ του, με τις κινήσεις που θα κάνει. Ανεξάρτητα από κασέ, ηλικίες και το πότε θα έρθουν οι παίκτες. Υπάρχουν συγκεκριμένα ποδοσφαιρικά στοιχεία που θα αναζητήσει, προκειμένου να συνεχίσει το χτίσιμο της ομάδας, το οποίο και αποτελεί το βασικό στόχο του οργανισμού.

Κάποια σημεία, στα οποία θα αναζητήσει βελτίωση, είναι τα παρακάτω:

• Υψηλό ποδοσφαιρικό IQ

O τρόπος που θέλει να παίζει ο ΟΦΗ, απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, αλλά και εξυπνάδα. Καλό διάβασμα των φάσεων και των χώρων μέσα στο γήπεδο, αλλά και αφομοίωση ενός απαιτητικού τρόπου παιχνιδιού. Με πολλές συνεργασίες, ανάγκη για συγχρονισμό πολλών ποδοσφαιριστών, για να «βγει» κάθε φάση και όλα αυτά σε γρήγορο ρυθμό και υψηλές ταχύτητες. Η τακτική παιδεία, αλλά και η ατομική ποδοσφαιρική ευφυία των ποδοσφαιριστών που θα μπουν στην ομάδα, είναι κομβικό ζητούμενο, προκειμένου να ανεβάσουν επίπεδο το σύνολο.

• Ισορροπία της ομάδας

Η ισορροπία, το περιβόητο πια transition, ήταν όλη τη σαιζόν μία βασική αδυναμία για την ομάδα. Ο ΟΦΗ κατάφερνε σε αρκετά παιχνίδια να κυριαρχεί, να δημιουργεί, να πιέζει καλά ψηλά, αλλά τον πλήγωνε το αμυντικό του transition. Θα τον βοηθήσει πολύ αν οι ποδοσφαιριστές που θα προσθέσει στο ρόστερ του, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα, αν τα εξτρέμ του θα έχουν τη συνέπεια του Τσιλιανίδη και όχι του Σεμέντο. Ο Σαρδινέρο, ας πούμε, μοιάζει να έχει αυτό το στοιχείο. Ο Βίκτορ επίσης, ήταν μία προσθήκη το Γενάρη, που μοιάζει να είχε (και) αυτό το σκεπτικό, καθώς κρατάει θέση, δεν τον παρασέρνει το ματς και γενικά προσφέρει ισορροπία. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζουν σε αυτό και οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται ως στόπερ και μπακ.

• Ουσία και αποτελεσματικότητα

Μέσα στη χρονιά, έχω χαρακτηρίσει πολλές φορές τον ΟΦΗ «σπάταλο». Και στις τελικές προσπάθειές του, προς την αντίπαλη εστία και στον τρόπο που παίζει, γύρω από την αντίπαλη περιοχή και στην τελική του πάσα. Σε όσα παιχνίδια είχε ουσία, εμφανίστηκε ανταγωνιστικός και είτε πήρε είτε διεκδίκησε, με αξιώσεις, αποτελέσματα. Είναι ένα στοιχείο που θα το ψάξει, εκτιμώ, στις προσθήκες που θα κάνει, κυρίως από το κέντρο και μπροστά.

• Προσωπικότητα - σταθερότητα

Η ομάδα μεγαλώνει, προχωρά και χρειάζεται ποδοσφαιριστές με ηγετικά προσόντα. Που θα προσφέρουν, όταν χρειάζεται ψυχραιμία και ηρεμία. Που θα έχουν τσαγανό στα δύσκολα. Που θα συνεισφέρουν στο στόχο της συναισθηματικής και πνευματικής σταθερότητας, που - κατά τη γνώμη μου - είναι πάρα πολύ σημαντικός για την επιτυχία της ομάδας και ας φαίνεται «φλώρικο» ή βαρετό σε κάποιους.

• Ανταγωνισμός

Ο ΟΦΗ στοχεύει στη διαρκή βελτίωση. Οι προσθήκες του, λοιπόν, πρέπει να οδηγούν στην αύξηση του (υγιούς προφανώς) ανταγωνισμού σε κάθε θέση, αλλά και συνολικά στην ομάδα. Να τραβήξουν τους ήδη υπάρχοντες, ακόμα ένα βήμα πιο πέρα. Να δημιουργήσουν μία θετική «τσίτα» στο ΒΑΚ, που θα λειτουργεί παραγωγικά και δημιουργικά.

• Διαφορετικά - πρόσθετα χαρακτηριστικά

Η φιλοσοφία της ομάδας, είναι να έχει στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές, που παίζουν αρκετές θέσεις. Αυτό, κατά τη διάρκεια της σαιζόν, το είδαμε πιο έντονα στη θέση των στόπερ, αλλά και στις θέσεις των χαφ (κυρίως πίσω από το φορ της ομάδας). Με δεδομένο ότι τη νέα σαιζόν θα δούμε και περισσότερες αλλαγές σχηματισμών, απαιτούνται κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα χρειαζόταν στην ομάδα ύψος, σκληράδα και ταχύτητα, σε κάποιες θέσεις. Είναι από τα στοιχεία, που θα είναι σημαντικό να διαθέτουν οι ποδοσφαιριστές, που θα έρθουν.

• Στατικές φάσεις

Γενικά, ο ΟΦΗ δεν πήρε πολλά από τις στατικές φάσεις. Αντιθέτως, του στοίχισαν αρκετά αμυντικά. Αυτό είναι ένα στοιχείο, που σίγουρα θα μετρήσει στο σχεδιασμό. Αμυντικά βέβαια, η λύση θα έρθει κυρίως από την καλύτερη δουλειά και τον καλύτερο συγχρονισμό. Αλλά, ασφαλώς, ποδοσφαιριστές επεμβατικοί, με γρήγορη αντίδραση, θα βοηθήσουν. Επιθετικά, νομίζω ότι έλειψαν και οι παίκτες, που θα αξιοποιούσαν μία καλή εκτέλεση στην περιοχή (κόρνερ ή φάουλ), αλλά και οι παίκτες που θα έκαναν την καλή αυτή εκτέλεση, της στατικής φάσης. Είτε ψάχνοντας συμπαίκτη, είτε ψάχνοντας απευθείας το γκολ.

Φυσικά, όλα όσα αναφέρω παραπάνω, αφορούν σε σημεία που θα βελτιώσουν την εφαρμογή του πλάνου, όπως το έχει σχεδιάσει, από το προηγούμενο καλοκαίρι, το προπονητικό τιμ.

Δεν είναι στοιχεία που τα βρίσκεις πολύ εύκολα, φτηνά και σε ποσότητα. Ενδεχομένως, να επιλεγούν ποδοσφαιριστές που τα έχουν, αλλά θα χρειαστεί δουλειά για να τα βγάλουν και να συνεισφέρουν στην ομάδα.

Αλλά είναι καλό να ξέρεις τι ζητάς, όταν βγαίνεις για ψώνια.

Oficrete