Oficrete
13/10/2020 - 17:00

Χωρίς κόσμο και χωρίς όραμα

Το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει - κεκλεισμένων των θυρών - να παίζεται. Κυρίως όμως συνεχίζει, χρόνια τώρα, να «παίζεται» χωρίς όραμα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ζω στην Αθήνα εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε έχω το «προνόμιο» να βρίσκομαι στο επίκεντρο της πανδημίας. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, ακολουθώ τις οδηγίες των ειδικών, εφαρμόζω όσα ορίζουν οι νόμοι και οι ΚΥΑ και κυρίως παίρνω όλα τα προληπτικά μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ κλπ).

Επιμελώς, αποφεύγω κλειστούς χώρους, συγχρωτισμό, πολυκοσμία και όλα αυτά τα «επικίνδυνα». Δεν πάω επισκέψεις σε σπίτια φίλων και δε βλέπω τα ματς με homemade εξέδρα και σουβλάκια.

Την ίδια στιγμή, κυκλοφορώ στους δρόμους και βλέπω λεωφορεία γεμάτα, το Μετρό με αραιά δρομολόγια και τον κόσμο να γεμίζει τους συρμούς. Βλέπω επίσης στα σχολεία των παιδιών μου να μην έχει γίνει το παραμικρό, για να αραιώσουν τα τμήματα και να απλωθούν τα παιδιά.

Μαθαίνω ότι στο θέατρο θα γίνουν παραστάσεις, με 30% πληρότητα. Μιλάμε για το κλειστό θέατρο, πάντα. Μέχρι πρόσφατα, είδαμε και συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους με αρκετό κόσμο.

121464898 10223994835556197 5011319467258070028 o

Αυτό που ακόμα όμως δεν είδαμε, είναι ματς με κόσμο. Δεν έχει γίνει, καν, μία δοκιμή. Σε μία επιδημιολογικά πιο ήρεμη περιοχή, όπως η Θεσσαλονίκη, ας πούμε. Προφανώς και δεν είμαι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχω την απαίτηση να ξαναδώ γεμάτα γήπεδα. Αλλά είναι τόσο επικίνδυνο να πάνε, ας πούμε, για αρχή 6000 άνθρωποι στο ΟΑΚΑ, με κανόνες και προβλέψεις συγκεκριμένες, να δουν ένα ματς;

Είναι τόσο τρομερό να απλώσεις 800 - 1000 άτομα στο Γεντί Κουλέ; Με μάσκα, με κανόνες προσέλευσης και αποχώρησης και με πρωτόκολλα, φυσικά; Πρόσφατα σε ματς τοπικού, εδώ στην Αθήνα, είδα άδεια εξέδρα και 800 άτομα στοιβαγμένα απ' έξω, ο ένας πάνω στον άλλο. Είναι αυτό καλύτερο;

Δόξα Βύρωνα

Πραγματικά, αν έβλεπα ότι εφαρμόζονται «σκληρά» τα μέτρα παντού, δε θα είχα απορία. Όμως τώρα, με σχολεία ανοιχτά, με ΜΜΜ γεμάτα, με την εστίαση σε λειτουργία, είναι μάλλον ανέκδοτο να μένουν τα γήπεδα ερμητικά κλειστά.

Έχει έρθει η ώρα, συντεταγμένα, να ανοίξουν. Με τη Λίγκα να μελετά καλά τον τρόπο που θα το (ξανά)προτείνει, ώστε να πάει καλά η διαδικασία. Αν τους δυσκολεύει να το βάλουν σε μία σειρά, ανάμεσα στους υπόλοιπους καυγάδες τους στις τηλεδιασκέψεις, ας το αναθέσουν στον ΟΦΗ, να προχωρήσει.

Βέβαια, πρέπει να ενδιαφέρει και όλους τους εταίρους του Συνεταιρισμού, να πιέσουν για μια λύση σε αυτό το θέμα. Όταν αρκετοί εξ’ αυτών, δε βλέπουν μεγάλη διαφορά στα οικονομικά τους, γιατί δεν είχαν και πολύ κόσμο, άλλοι δε θέλουν να ξοδέψουν για να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία, ενώ άλλοι βαριούνται να μπουν στη διαδικασία, τότε προφανώς θα μένουν κλειστά.

Γιατί, εκτός από τον κόσμο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λείπει καιρό τώρα και το όραμα και το μεράκι για το πραγματικό σπορ και ό,τι εκείνο περιλαμβάνει.

Oficrete