Oficrete

ΟΦΗ - Λεβαδειακός 2-0, όταν «βούλιαξε» το Παγκρήτιο

14 Μαΐου 2006, πανστρατιά του Κρητικού λαού για τη σωτηρία του ΟΦΗ.

Με αφορμή το κείμενο του Κώστα Αυγουστάκη για την επέτειο της επικής σωτηρίας του ΟΦΗ, σε εκείνο τον αξέχαστο "τελικό" με το Λεβαδειακό, όταν ο λαός του ΟΦΗ αποφάσισε να καταρρίψει τα σχέδια "φίλων" και εχθρών, που ήθελαν με κάθε μέσο τον υποβιβασμό του Ομίλου, στη Β'Εθνική, προς όφελων άλλων ομάδων και συμφερόντων - ας θυμηθούμε μερικά από τα βίντεο που έμειναν για πάντα στην Ομιλίτικη Ιστορία. Τέλος, για κερασάκι, το ιστορικό άρθρο του Αντώνη Καρπετόπουλου, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα SportDay, μία μέρα πριν τον αγώνα:

Για την παραμονή και τη γιατρειά του

Η αξιοπιστία του φετινού πρωταθλήματος κρίνεται στο Ηράκλειο αύριο, τελευταία αγωνιστική. Ελπίζω ειλικρινά να μη δω τίποτα περίεργα από τον διαιτητή Μαζαράκο. Ξεκαθαρίζω ότι δεν πιστεύω πως σε αυτό ειδικά το ματς μπορεί να γίνουν ανθρώπινα λάθη. Τέτοια παραμύθια ας τα κρατήσουν γι' αλλού: είναι υποχρεωμένος ο εν λόγω κύριος να είναι προσεκτικός και να μη βλάψει καμία από τις δύο ομάδες. Ιστορικά δικαιώματα στην αβάντα δεν έχει κανένας. Ούτε οι κουμπάροι ούτε οι σύντεκνοι. Για τους σύντεκνους μάλιστα, είμαι βέβαιος ότι δεν τα θέλουν και δεν τα ζήτησαν ολόκληρη τη χρονιά. Το κυνηγητό που έχει φάει φέτος ο ΟΦΗ είναι άνευ προηγουμένου.

Μπορώ να αρχίσω να απαριθμώ ματς και επεισόδια. Για τα διαιτητικά τερατουργήματα έχω το πιο ενημερωμένο αρχείο στην Ελλάδα, επειδή τους παρακολουθώ όλους. Στην προκειμένη περίπτωση, το πράγμα δεν έχει καμία σημασία. Δεν μετρούν τα επεισόδια -μετράει η γενική αίσθηση. Και η γενική αίσθηση στο φετινό πρωτάθλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να υποβιβαστεί ο ΟΦΗ.

Ραδιόφωνα

Τους ακούω τις τελευταίες μέρες πολύ στα ραδιόφωνα τους οπαδούς των άλλων ομάδων. Τους οπαδούς του Ολυμπιακού που θέλουν να πέσει ο ΟΦΗ επειδή χάνει κάθε χρόνο δύο γνωστά ματς, τους οπαδούς της ΑΕΚ που θυμούνται πόσες φορές ο ΟΦΗ έκοψε βαθμούς από την «Ενωση», τους οπαδούς των υπολοίπων που αβίαστα μιλάνε για τσάτσους και τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που παρακαλούν κι αυτοί να υποβιβαστεί ο ΟΦΗ για να μην απολογούνται και του χρόνου για τη ρετσινιά. Ολη η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι ο ΟΦΗ είναι η αιτία της αναξιοπιστίας του ελληνικού πρωταθλήματος και αγωνιά μήπως ο Σηφάκης και οι παίκτες του τη γλιτώσουν.

Να πληρώσει

Δεν έχω αποδείξεις, έχω όμως μια υποψία: ο ΟΦΗ πιθανότατα καλείται να πληρώσει την ίδρυση της Σούπερ Λίγκας, να υποβιβαστεί, για να πλασαριστεί το εγχείρημα ως νέο ξεκίνημα. Το υποψιάζομαι από τον καιρό που έμαθα ότι δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπός του στις συζητήσεις για την ίδρυση του νέου φορέα, μολονότι, ειδικά τότε στην αρχή, υπήρχε ανάγκη οι συνομιλητές να φαίνονται πολλοί. Τον ΟΦΗ δεν τον φώναξαν ή γιατί δεν μετρούσαν τη γνώμη των παραγόντων του ή γιατί τον είχαν καταδικάσει από πριν. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Υποκριτές

Μου φτάνει μόνο αυτή η διαβολεμένη υποψία για να είμαι αυτή την Κυριακή με τους οπαδούς του ΟΦΗ δίπλα τους. Αν οι κατ' επάγγελμα νταβατζήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι θεσμικοί άρχοντες της κωλοτούμπας και οι πρίγκιπες της διαφθοράς του αποφάσισαν ότι ο εξαγνισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου θα 'ρθει μέσω της προμελετημένης θυσίας του ΟΦΗ, ας τον κάνουν χωρίς εμένα: εγώ είμαι για μία Κυριακή με τον ΟΦΗ. Αν ο ΟΦΗ πρέπει να πεθάνει επειδή αντιπροσωπεύει τα στραβά του ελληνικού ποδοσφαίρου, εγώ είμαι με τον ΟΦΗ: χίλιες φορές με τον ΟΦΗ, με αυτόν τον ΟΦΗ, παρά με τους υποκριτές. Οι υποκριτές ας χαίρονται το πρωτάθλημα της διαφθοράς και της σήψης που ονειρεύονται να πλασάρουν ως κάτι καινούργιο, έχοντας στο τιμόνι τους ίδιους που το 'φτασαν σε αυτό το χάλι.

Φταίει

Ολοι αυτοί που φωνάζουν στα ραδιόφωνα εναντίον του ΟΦΗ και εύχονται την εξαφάνισή του, ας σκεφτούν τι φταίει χρόνια τώρα αυτή η ομάδα να αρχίζει το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς. Από πού προκύπτει η ενοχή; Δηλαδή φταίει ο ΟΦΗ που δεν τον αφήνουν ήσυχο; Φταίει ο ΟΦΗ που όποιος σοβαρός επενδυτής εμφανίζεται να τον αναλάβει μπλοκάρεται; Φταίει ο ΟΦΗ που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού σήκωσε ψηλά τα χέρια όταν έπρεπε να κάνει έρευνα για το διοικητικό καθεστώς του; Και σοβαρά πιστεύουν όλοι ότι αν πέσει ο ΟΦΗ από την Α' Εθνική και κάνουμε του χρόνου το πρωτάθλημα των κουμπάρων του Βασίλη Γκαγκάτση θα εξαγνιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο; Ποιο ελληνικό ποδόσφαιρο; Αυτό των ομάδων που λεηλατούν το Ελληνικό Δημόσιο για να πάρουν χορηγίες, γήπεδα, τηλεοπτικά συμβόλαια και διευκολύνσεις για να μπουν στο 44; Ή μήπως το Ελληνικό ποδόσφαιρο στο οποίο οι αστέρες της Παράγκας γίνονται ιδρυτές της Σούπερ Λίγκας;

Ουρλιάζουν

Κανείς αληθινός οπαδός του ΟΦΗ δεν θέλει την ομάδα του εξαρτημένη. Κι αντίθετα από αυτό που συμβαίνει με οπαδούς άλλων ομάδων, που ανέχονται θεατρικές παραστάσεις ανάμεσα σε καλούς συνεταίρους φτάνει η ομάδα τους να κερδίζει, οι οπαδοί του ΟΦΗ θέλουν να βλέπουν αγώνες πραγματικούς. Δεν γουστάρει η Κρήτη τους προσκυνημένους. Ούτε νομίζω ότι όσοι φωνάζουν κι αντιστέκονται έψαξαν ποτέ τους για άλλους προστάτες. Ούτε θυμάμαι να έκαναν δημόσιες σχέσεις με τους εχθρούς των εχθρών προσφέροντας καλή φιλοξενία και ρακές. Μαχητικοί ήταν πάντοτε, ξεροκέφαλοι, δύσκολοι και φορτωμένοι με ένα σφίξιμο στο στήθος κάθε φορά που αναγκάζονταν να παρακολουθήσουν ήττες εντός προγράμματος. Αυτοί μόνο ξέρουν πόσο βαρύ είναι αυτό το φορτίο κι όχι οι άλλοι που ουρλιάζουν να πέσει ο ΟΦΗ στη Β' Εθνική.

Σαπίλα

Ο Λεμονής έκανε φέτος μια σπουδαία δουλειά. Ο Λεβαδειακός, αν μείνει, δεν έκλεψε τίποτε από κανέναν. Αλλά χωρίς τον ΟΦΗ το πρωτάθλημα της Αʼ Εθνικής θα είναι ακόμα φτωχότερο. Λευτεριά έχει ανάγκη ο ΟΦΗ. Δεν είναι θύτης, είναι θύμα και τα θύματα δεν καταδικάζονται. Οχι επειδή δεν υπάρχουν αναμάρτητοι να ρίξουν την πρώτη πέτρα, αλλά διότι ο αγώνας που έχει κάνει ο κόσμος του ΟΦΗ για τη λεβεντιά του είναι από τους πιο αγνούς, συγκινητικούς και τίμιους σ' έναν κόσμο σάπιο. Δεν είναι ένας αγώνας για νίκες και τρόπαια, αλλά ένας αγώνας για να φύγει αυτό το καταραμένο σφίξιμο από το στήθος. Κι αυτός ο αγώνας δεν χωράει στη Β' Εθνική, είναι τεράστιος. Οπως και η Κρήτη κι ο ΟΦΗ και η ιστορία του.

Γιατρειά

Αυτές τις δύσκολες μέρες για την ομάδα της Κρήτης όποιος έχει καρδιά και καταλαβαίνει δεν μιλάει: νιώθει αυτό το καταραμένο σφίξιμο στο στήθος που οι οπαδοί του ΟΦΗ χρόνια τώρα παιδεύονται να γιατρέψουν. Και υποφέρει. Γιατί αν έχει καρδιά, αυτό το βάρος είναι και δικό του...

Βίλα, όχι παράγκα

Ωραία τα πέρασε ο Γκαγκάτσης στην Κρήτη. Και σε ακριβά ξενοδοχεία κοιμήθηκε, και με τον κουμπάρο του έκανε λεζάντα, και τον παράγοντα του ΠΑΣΟΚ παρίστανε στους τοπικούς άρχοντες που έχουν στο Κίνημα μια αδυναμία, και την Εθνική τούς υποσχέθηκε ότι θα τους πάει, και χρήμα σκόρπισε, διότι είναι ζεστούλης και στα μεγάλα ραντεβού δεν τσιγκουνεύεται. Το ότι είναι πάλι απλήρωτοι όλοι οι υπάλληλοι της ΕΠΟ τι τον νοιάζει; Αυτός να περνάει καλά κι όλοι οι άλλοι να πά' να κ.λπ., που έλεγε κι ένας φίλος του. Υπερβάλλω. Ο πρόεδρος πάντα, τους έχει στο μυαλό του τους υπαλλήλους. Για να τους πληρώσει, έχει κάνει και αγωγή στη «SportDay» και ζητάει 300.000 ευρώ τόσο περίπου κοστολογεί την υπόληψή του: θέλει ένα ευρώ για καθέναν απ' όσους τον γιουχάισαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο! Ή για να φτιάξει μια βίλα ακόμα σαν αυτή την ωραία που έχει στην Αίγινα. Γιατί ο Γκαγκάτσης δεν θέλει παράγκες, θέλει βίλες! Ε, ρε γλέντια...

Αντώνης Καρπετόπουλος

Oficrete