ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
11/12/2020 - 10:11

Η εξάρα του ΟΦΗ μέσα στο Αλκαζάρ (video)

17/9/1995: ΑΕΛ - ΟΦΗ 2-6

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Oficrete

Περίοδος 1995-96. Ο ΟΦΗ ξεκινάει το πρωτάθλημα - όχι απλά ιδανικά - εντυπωσιακά! 

3 γκολ μέσα στην Καλαμάτα (2-3), 4άρα στον Εδεσσαϊκό στο Ηράκλειο (4-1), 6 γκολ μέσα στη Λάρισα (2-6), εντός έδρας 3άρα στην Ξάνθη (3-0).

4/4 νίκες με την εφημερίδα "Sportime" να βγαίνει με κεντρικό τίτλο για την "αρμάδα του Γκέραρντ που πάει για Πρωτάθλημα και προκαλεί τους μεγάλους".

Με πρώτα βιολιά τους Νίκο Μαχλά (18 γκολ), Ζόραν Ρίζνιτς (12 γκολ) και Κώστα Φραντζέσκο (11 γκολ), μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου ο ΟΦΗ φλερτάρει σταθερά με τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Στο δεύτερο μισό του Πρωταθλήματος η ομάδα κάνει κοιλιά και η χρονιά ολοκληρώνεται οδυνηρά, με την έξοδο στην Ευρώπη να χάνεται στο τελευταίο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής.

Θα σταθούμε στο ΑΕΛ - ΟΦΗ 2-6, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του Ομίλου στην Ιστορία.

Εκείνο το καλοκαίρι η ΑΕΛ είχε αποκτήσει τον μουντιαλικό επιθετικό από το Καμερούν, Έμπε. Ο οποίος το μόνο που μπορούσε σε εκείνο το ματς ήταν απλά να μειώσει το σκορ, καθώς η - αδικημένη - εκείνη ομάδα του ΟΦΗ, πρόσφερε τη μεγαλύτερή της παράσταση.

Μεταφέρουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Μακεδονία":

Λάρισα - ΟΦΗ 2-6

ΛΑΡΙΣΑ: Γεωργίου (25 Παπαγιαννόπουλος), Μουρατίδης, Τζότζος, Μητσιμπόνας, Νασιάκος, Νεμπεγλέρας, Στόικα, Παπαδόπουλος, Τσανάκας (25 Τσιμπίνης), Εμπε, Χόνι (46 Παππάς).

ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Κωνσταντινίδης, Κιάσος, Παπαδόπουλος, Κουτσουμπιάς, Πατεμτζής, Πραζένιτσα, Ρίζνιτς (85 Σαμαράς), Μαχλάς (85 Κοζανίτης), Φραντζέσκος (59 Μούτος), Μίτιτς.

ΣΚΟΡΕΡΣ: Μαχλάς στο 2, Ρίζνιτς στο 22 και στο 30, Μίτιτς στο 45, Μούτας στο 73 και στο 90, Χόνι στο 34, Εμπε στο 84.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βοργιάς (Αθηνών).

ΕΠΟΠΤΕΣ: Φωστέρης (Αθηνών), Κωνσταντέλος (Θεσσαλίας).

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 2.843.

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ: 4.430.500 δρχ.

ΛΑΡΙΣΑ, 18 Σεπτεμβρίου 1995

Πατατράκ χωρίς προηγούμενο, χθες, στο Αλκαζάρ. Έξι γκολ δεν είχε δεχθεί στο γήπεδό της η Λάρισα, από την ημέρα που έγινε η συγχώνευση. Μόνο μια φορά είχε χάσει με 5-1 από τον Παναθηναϊκό, στην περίοδο 1972-'73 και ήταν επόμενο να ξεσπάσουν σε διαμαρτυρίες οι φίλαθλοι και να φθάσουν μέχρι το σημείο να χειροκροτούν τους παίκτες του ΟΦΗ και να ζητούν την παραίτηση του προέδρου κ. Παπανικολάου.

Κοντράστ, λοιπόν, συναισθημάτων, πριν τη λήξη και μετά απ' αυτή. Χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες συνθέτουν την εικόνα του παιχνιδιού, που παρουσίασαν για λογαριασμό τους οι δύο αντίπαλοι. Οι γηπεδούχοι ανεπιτυχώς προσπάθησαν να βάλουν τα χρώματα εκείνα, που θα άλλαζαν τις εντυπώσεις που είχαν αφήσει στη Ριζούπολη. Με την έναρξη κινήθηκαν απειλητικά προς την εστία του Χανιωτάκη και φάνηκε ότι θα τα έπαιζαν όλα για όλα, πριν περάσουν δυο λεπτά δέχονται γκολ και έρχονται τα πάνω κάτω. Χάνουν τον προσανατολισμό τους και γίνονται παιχνιδάκι των αντιπάλων τους. Οι σπασμωδικές κινήσεις στο κέντρο και οι προσπάθειες στην επίθεση δεν δημιουργούν καμιά κατάσταση στους φιλοξενούμενους, με εξαίρεση την περίπτωση του δοκαριού στο 13.

Η Λάρισα, χθες, δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με την ομάδα που γνώρισε ο κόσμος, αλλά και το φίλαθλο πανελλήνιο. Βέβαια, είχε να "σταυρώσει" νίκη από τις αρχές Μαρτίου, στο Αλκαζάρ. Αυτό όμως, δεν λέει τίποτα. Όμως, μετά το χθεσινό λέει πολλά. Κανένας τελικά, φίλαθλος, δεν κατάλαβε τι έπαιζε η ομάδα του. Με ένα μικτό σύστημα (ζώνη και μαν του μαν) ταυτόχρονα, σε δύο αντιπάλους, ήταν αδύνατο να κρατηθεί ο χθεσινός ΟΦΗ εκτός περιοχής. Έτσι, το σύστημα έγινε θηλιά για την ΑΕΛ που την έπνιξε. Ο Μαντζουράκης ξεκίνησε με το νεαρό Τσανάκα, αφήνοντας στον πάγκο τον Τσιμπίνη. Οι δύο πλευρές της άμυνας ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Τα πέντε από τα έξι γκολ ξεκίνησαν από τα πλάγια. Οι αδυναμίες ήταν χτυπητές και ο προπονητής στο 25 μετά το 0-2, αποφάσισε να βάλει τον Τσιμπίνη. Η ζημιά βέβαια, είχε γίνει. Ο ΟΦΗ έπαιζε με τον αέρα του νικητή και έσπρωχνε προς την πανωλεθρία τους γηπεδούχους, όπως και τελικά έγινε.

Χωρίς πρόσωπο η Λάρισα με την εμφάνιση που έκανε, μετέφερε μαύρα μαντάτα. Το μέλλον της αν δεν συνέλθει, διαγράφεται αβέβαιο πλέον.

Ο ΟΦΗ αντίθετα, ήρθε αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί την ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση των γηπεδούχων (τραυματισμοί και τιμωρίες παικτών). Τα γνώριζε αυτά ο Γκέραλντ και τα εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο και πήρε ουσιαστικά μια μεγάλη νίκη.

Οι παίκτες του όταν βρισκόταν σε θέση βολής, δεν χάριζαν κάστανα. Έδειξαν ψυχροί στην εκτέλεση. Δεν άφηναν τις ευκαιρίες να χαθούν, μόλις είχαν το χώρο για σουτ.

Καλοστημένος λοιπόν, ο ΟΦΗ, σοβαρός, πειθαρχημένος, πεντακάθαρα πήρε τους βαθμούς, χωρίς να διατρέξει ιδιαίτερους κινδύνους.

ΤΑ ΟΚΤΩ ΓΚΟΛ

Το σκορ στη Λάρισα άνοιξε πολύ νωρίς, σχεδόν από τα αποδυτήρια στο 2 ήρθε η ψυχρολουσία. Σε αντεπίθεση (η άμυνα πιάστηκε στον ύπνο) ο Ρίζνιτς βρήκε τον αμαρκάριστο σχεδόν Μαχλά ο οποίος πλάσαρε τον Γεωργίου.

Το 0-2 γίνεται στο 22 ο Μίτιτς από αριστερά μεταβιβάζει στον Ρίζνιτς, που με ευθύβολο σουτ ακινητοποίησε τον τερματοφύλακα. Ο ίδιος παίκτης έκανε το 0-3 στο 30. Ο Μαχλάς άλλαξε την μπάλα με τον Μίτιτς που σούταρε. Ο Παπαγιαννόπουλος απέκρουσε προσωρινά, αυτή γύρισε στον Ρίζνιτς και χωρίς δυσκολία την έστειλε στα δίχτυα.

Η Λάρισα μείωσε στο 34. Συνδυάστηκαν Τσιμπίνης, Μουρατίδης, ο δεύτερος σέντραρε, η μπάλα πέρασε πολλά κεφάλια και από κοντά ο Χόνι δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Χανιωτάκη. Ο ΟΦΗ ανέβασε το δείκτη στο 1-4 στις καθυστερήσεις.

Η ομάδα της Κρήτης ξαναχτύπησε στο 73. Από αριστερά, ο Μίτιτς σέντραρε προς τα δεξιά. Αφρούρητος ο Μούτας με δυνατό σουτ την έστειλε στο βάθος της εστίας του Παπαγιαννόπουλου, που δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Στο 84 οι γηπεδούχοι μειώνουν σε 2-5. Ο Εμπε έφυγε από τη σέντρα σχεδόν, ελίχθηκε ανάμεσα στους αντιπάλους και όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο πλάσαρε.

Το σκορ έκλεισε ο Μούτας με τον ίδιο τρόπο όπως στο 88. Αμαρκάριστος προς τα δεξιά, πήρε την μπάλα από τον Παπαδόπουλο, που την είχε μεταβιβάσει και εύκολα πλάσαρε τον Παπαγιαννόπουλο.

Το γκολ προήλθε από καταφανή θέση οφσάιντ (ευθύνη φέρει ο επόπτης).

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Κανένας από τους παίκτες της Λάρισας, δεν διεκδικεί τον τίτλο του διακριθέντα. Οι γηπεδούχοι ήταν μηχανή παραγωγής λαθών, που κόστισαν ακριβά. Φάνηκαν μόνο κατά διαστήματα Νεμπεγλέρας στο α μέρος, Μουρατίδης, Στόικα και Εμπε. Για τους αμυντικούς κυρίως, δεν μπορεί να γίνει λόγος. Νικήθηκαν κατά κράτος. Τόσο ο Τζότζος όσο και ο Νασιάκος δεν μπόρεσαν να καθηλώσουν τους ξένους Μίτιτς - Ρίζνιτς και τον Μαχλά. Και οι δύο σκόραραν, ενώ ειδικά ο πρώτος ήταν άμεσος κίνδυνος.

Όσο για τους φιλοξενούμενους ο ένας ήταν καλύτερος από τον άλλον. Οι τρεις ξένοι έδωσαν στον ΟΦΗ προσωπικότητα και απέδωσαν σωστό, μοντέρνο ποδόσφαιρο. Απλοί στις κινήσεις τους ήξεραν τι ήθελαν στο γήπεδο. Εκπληκτικός ήταν και ο νεαρός Μούτας.

Ο Αθηναίος διαιτητής κ. Βοργιάς είχε μερικά αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα και αρκετές φορές συγκέντρωσε διαμαρτυρίες παικτών και φιλάθλων. Πηγή δε κινδύνων για τη Λάρισα ήταν ο α επόπτης (Φωστέρης), ο οποίος άφησε τρεις φορές τους παίκτες του ΟΦΗ να κινηθούν από θέση οφσάιντ.

Κάρτες είδαν Τσανάκος 18, Ρίζνιτς 34, Μίτιτς 44, Πραζένιτσα 45, Νασιάκος 48 (συμπλήρωσε τρεις και δεν παίζει την Κυριακή στην Εδεσσα), Πατεμτζής 80.

Δείτε το Video

Oficrete