ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
29/06/2020 - 19:06

Οι παίκτες του ΟΦΗ από την Κύπρο

Οι ποδοσφαιριστές από "το νησί της Αφροδίτης" που φόρεσαν τη φανέλα του Ομίλου
Ετικέτες:

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Oficrete
Ο ΟΦΗ στις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, λόγω και της παρουσίας του Περικλή Παπαπαναγή, έχει στρέψει την προσοχή του στην αγορά της Κύπρου. Ήδη φέτος έχει ανακοινώσει την απόκτηση του Αντριάν Σαρδινέρο, ο οποίος αγωνιζόταν στον Απόλλωνα Λεμεσού και παλαιότερα στην ΑΕΛ Λεμεσού.

Το προηγούμενο καλοκαίρι είχε φθάσει κοντά στον Κέβιν Λαφράνς του ΑΠΟΕΛ και πριν 6 μήνες στον Βαχίντ Σελιμόβιτς, επίσης του Απόλλωνα Λεμεσού. Ενώ, κατά καιρούς, έχουν κυκλοφορήσει και άλλα σενάρια για παίκτες που αγωνίζονται στην Κύπρο, όπως για τον Πραξιτέλη Βούρο, τον Φώτη Παπουλή και άλλους.

Με αφορμή, λοιπόν, το ... στενό μαρκάρισμα του ΟΦΗ προς την αγορά της Κύπρου, είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τους 5 Κύπριους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Ομίλου, από το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έχει γίνει ποτέ για τον ΟΦΗ, το βιβλίο του Μανώλης Ε. "Όλοι οι ξένοι παίκτες του ΟΦΗ (1976 - 2019)".

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο (τελευταία ενημέρωση, Σεπτέμβριος του 2019):

Κύπρος

Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές άρχισαν να αγωνίζονται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα τη δεκαετία του 1960. Οι σπουδαιότεροι εξ αυτών ήταν οι Παυλάκης Βασιλείου, Πάμπος Παμπουλής, Κυριάκος Κουρέας και Σταύρος Παπαδόπουλος στον Ολυμπιακό, ο Τάσος Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Σαββίδης στην ΑΕΚ, ο Δημήτρης Κύζας και ο Οικονόμου – Κούδας στον Παναθηναϊκό. Τις πιο πρόσφατες δεκαετίες ξεχώρισαν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου (Ηρακλής, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ), ο Γιαννάκης Οκκάς (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΣΦΠ), ο Γιασεμή Γιασεμάκης και ο Γιώτης Εγκωμίτης (ΠΑΟΚ), ο Μάριος Χριστοσούλου (Άρης, Ηρακλής), ο Στάθης Αλωνεύτης (ΑΕΛ) κ.α.

Οι 5 κύπριοι που αγωνίστηκαν με τη φανέλα του ΟΦΗ ήταν:

α) Ο σπουδαίος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ή Πάμπος Παμπουλής, η «αλεπού των γηπέδων», όπως τον έλεγαν, αγωνίστηκε στην ομάδα μας για 2 σεζόν (1976-77 και 1978-79). Στη Λεμεσό (αγωνίστηκε στην ΑΕΛ) θεωρείται από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές αλλά και γενικά προσωπικότητες στην ιστορία της πόλης. Τη σεζόν 1967-1968 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Κυπριακού Πρωταθλήματος με 34 γκολ. Ήταν ακραίος επιθετικός και διακρινόταν για την άρτια τεχνική κατάρτιση και την ντρίμπλα του. Στον Ολυμπιακό Πειραιώς, όπου μετεγράφη για 400.000 δραχμές, τεράστιο τότε ποσό, αγωνίστηκε για μία επταετία και κέρδισε με την ομάδα τρία πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα. Στον ΟΦΗ αγωνίστηκε τη σεζόν 1976-77, την επόμενη περίοδο θα επιστρέψει στην ΑΕ Λεμεσού, για να επανέλθει στον ΟΦΗ για μια ακόμη και τελευταία σεζόν, το 1978. Συνολικά με τον ΟΦΗ σημείωσε 14 γκολ σε 58 συμμετοχές. Στην Εθνική της Κύπρου είχε 22 συμμετοχές και 5 γκολ.

β) Ο διεθνής (9 συμμετοχές με την Εθνική Κύπρου) Δημήτρης Κύζας, ο οποίος ήλθε στο Ηράκλειο to 1982 μετά από καλή καριέρα στον Παναθηναϊκό. Στον ΠΑΟ πήγε αρκετά νέος (22 ετών), φορούσε όμως ήδη τη φανέλα της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου για πέντε έτη, από το 1970 μέχρι το 1975. Ο παίκτης υπηρετούσε τη θητεία του στην Αμμόχωστο τη νύχτα της εισβολής των Τούρκων στο νησί και, πολεμώντας στη πρώτη γραμμή, έζησε καταστάσεις που κατ’ ομολογία του σημάδεψαν τη ζωή του και το χαρακτήρα του. Μετά από μία εκπληκτική χρονιά με την Ένωση ανηφόρισε με τη βοήθεια του τότε προπονητή της Εθνικής Κύπρου, Πανίκου Ιακώβου, και πακέτο με το συμπαίκτη του στο Παραλίμνι, Οικονόμου, στη Λεωφόρο. Στον ΠΑΟ υπήρξε συμπαίκτης ιερών τεράτων όπως ο Δομάζος και ο Άνθιμος Καψής. Το 1980 πήγε στην Παναχαϊκή αλλά την επόμενη χρονιά ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης τον κατέβασε στο Ηράκλειο για τον ΟΦΗ. Προπονητής τότε ήταν ο Νίκος Αλέφαντος με τον οποίο ο Κύζας δεν κατάφερε ποτέ να συνεννοηθεί. Αποτέλεσμα ήταν να παίξει μόνο σε 4 αγώνες και στη λήξη της περιόδου να επιστρέψει στην Πάτρα, για να αγωνιστεί 7 ακόμα χρόνια στην Παναχαϊκή και να συνδέσει το όνομά του με την ιστορία της.

γ) Ο μεγάλος μυστακιοφόρος Σάββας (Άκης) Αγιομαμίτης ήρθε στον ΟΦΗ το 1979 με τις συστάσεις, αλλά και τη μεσολάβηση του Πάμπου Παμπουλή. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους κεντρικούς αμυντικούς στην ιστορία τόσο του Απόλλωνα Λεμεσού (ομάδα που ξεκίνησε την καριέρα του), όσο φυσικά και του ΟΦΗ. Ακατανίκητος στο ψηλό παιχνίδι αλλά και τεχνίτης και ηγέτης! Έμεινε στην ομάδα για 7 χρόνια (1979-1986), έγραψε 184 συμμετοχές και 4 γκολ και ήταν βασικό γρανάζι της πρώτης μεγάλης ομάδας του Ευγένιου (1985-1986). Καθιερώθηκε μετά από ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όταν μάρκαρε με επιτυχία τον μεγάλο Μάικ Γαλάκο. Μετά το 1986 και αφού είχε συμπληρώσει 15 χρόνια στα γήπεδα, ακολούθησε καριέρα προπονητή ξεκινώντας από τη Νότια Αφρική, όπου προσεκλήθη για μία εβδομάδα να μιλήσει σε ένα σεμινάριο ποδοσφαίρου, αλλά έμεινε τρία χρόνια! Το 2017 πάτησε ακόμα μια φορά το Γεντί Κουλέ στον αγώνα προς τιμήν του Ευγένιου Γκέραρντ.

δ) Ο Νικόδημος (Νίκυ) Παπαβασιλείου ήλθε στον ΟΦΗ το 1988 από την Αγγλία έχοντας μάθει τα βασικά της μπάλας στις ακαδημίες της Όλνταμ και της Άρσεναλ. Υπήρξε από τα πρώτα πουλέν του Ευγένιου και έγραψε 75 συμμετοχές (2 γκολ) την περίοδο 1988-1993 πριν πάει στην Αγγλική Νιούκαστλ για να γίνει ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί στην Premier League. Να σημειώσουμε πως ο πρώτος Έλληνας ήταν ο Γιώργος Δώνης τρία χρόνια αργότερα, το 1996, και αφού είχε μεσολαβήσει η απόφαση Μποσμάν! Αργότερα (το Δεκέμβρη του 94), ο Νίκυ θα επιστρέψει στον ΟΦΗ για έξι μήνες (12 ακόμη συμμετοχές), πριν επαναπατριστεί στην Κύπρο (αρχικά για τον Απόλλωνα Λεμεσού και μετά για την Ανόρθωση) και κλείσει την καριέρα του στο ΑΠΟΕΛ το 2003. Αγωνίστηκε για μια δεκαετία με την Εθνική Κύπρου (1990-1999), φθάνοντας τις 38 συμμετοχές. Από το 2006 ακολουθεί καριέρα προπονητή, έχοντας διατελέσει, μεταξύ άλλων, κόουτς της Σλόβακ Μπρατισλάβας, του ίδιου του ΟΦΗ (το 2009 στη Football League) αλλά και του Εργοτέλη και επί του παρόντος (Σεπτέμβριος 2019) του Πανιωνίου (σ.σ.: Πλέον είναι στην Αίγυπτο, στη Γουάντι Ντέγκλα).

ε) Ο Κύπριος στράικερ Μάριος Νεοφύτου ήλθε μετά βαΐων και κλάδων στην ομάδα μας το 2003, σε ηλικία 26 ετών. Ο Νεοφύτου είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την ΑΕ Λάρνακας και από το 1999 αγωνιζόταν με την Ανόρθωση, με την οποία είχε ανεδείχθη πρώτος σκόρερ του κυπριακού πρωταθλήματος με 33 γκολ την περίοδο που μόλις είχε τελειώσει (2002-03). Για αυτό ζήτησε και πήρε τη φανέλα του ΟΦΗ με το νο 33!. Ο παίκτης εκμεταλλεύτηκε ένα παραθυράκι στο συμβόλαιο του με την ομάδα της Αμμοχώστου για να υπογράψει στον ΟΦΗ για 1+1+1 έτη. Ο τότε πρόεδρος Ξημέρης μίλησε για μία μεγάλη μεταγραφή ενός πραγματικού «κανονιέρη», έκανε λόγο για πολλούς «μνηστήρες» που έπρεπε να υπερκεράσει ο ΟΦΗ (μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ) και ευχαρίστησε τους Νίκυ Παπαβασιλείου και Άκη Αγιομαμίτη για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της μεταγραφής. Βέβαια αργότερα (2017) ο ίδιος ο Νεοφύτου θα δηλώσει πως ήρθε στον ΟΦΗ μέσω του Παναθηναϊκού! Ωστόσο ο Νεοφύτου δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που τον ακολουθούσαν και έφυγε από το Ηράκλειο μετά από μία μέτρια σεζόν (21 συμμετοχές / 4 μόλις γκολ). Επέστρεψε στην Κύπρο για το ΑΠΟΕΛ με το οποίο αγωνίστηκε για μία τριετία. Ακολούθησαν η Νέα Σαλαμίνα, η ΑΕΚ Λάρνακας και αρκετές ακόμα ομάδες του νησιού μέχρι το 2014 που απεσύρθη από την ενεργό δράση. Παρόλο που στην πατρίδα του κάποιοι τον θεωρούν εκ των κορυφαίων Κύπριων επιθετικών, δεν κατάφερε να αγωνιστεί στην Εθνική Κύπρου περισσότερες από 5 φορές!



- Θυμηθείτε το μεγάλο έργο του φίλου του ΟΦΗ, Μανώλη Ε, με όλους τους ξένους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του ΟΦΗ, το οποίο ανανεώνεται μετά από κάθε αγωνιστική περίοδο.

Oficrete