Oficrete
10/03/2020 - 09:45

Πότε ιδρύθηκε ο ΟΦΗ;

Τέσσερις πιθανές εκδοχές προκύπτουν από την έρευνα.
Ετικέτες:

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Oficrete
Η ακριβής ημερομηνία της ίδρυσης του ΟΦΗ εξακολουθεί να παραμένει θολή στο πέρασμα του χρόνου. Η έρευνα στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες της εποχής δεν ξεδιαλύνει το θέμα, αλλά θέτει στο τραπέζι τις πιο πιθανές εκδοχές:10 Μαρτίου 1925


Διάφορες ιστοσελίδες που ασχολούνται με επετείους “Σαν σήμερα” αναφέρουν ότι ο ΟΦΗ ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου. Μάλιστα η ίδια ημερομηνία αναφέρεται και ως ημέρα ίδρυσης του Ολυμπιακού.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα gentikoule.gr: “Από μαρτυρίες παλιών παραγόντων του ΟΦΗ αλλά και ανθρώπων που συνδύασαν το όνομα τους με τον σύλλογο, η παραπάνω αναφορά είναι η πιο ακριβής ενώ με την πάροδο του χρόνου χάθηκαν και τα έγγραφα που ανέφεραν την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου!”

To τελευταίο προφανώς και αποτελεί το λόγο της σύγχυσης για την ακριβή ημέρα γενεθλίων του συλλόγου.


 
28 Ιουλίου 1925


Αυτή η ημερομηνία προέκυψε από την έρευνα στο αρχείο των εφημερίδων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης και μια ανακοίνωση στην εφημερίδα “Η Αλήθεια”, η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουλίου 1975. Σε αυτήν, ο αποστολέας και παλιός πρόεδρος του Συλλόγου, Μύρος Μαθιουδάκης εύχεται στον ΟΦΗ επειδή “γιορτάζει σήμερα την 50ή επέτειο των γενεθλίων του”. Μάλιστα, υπόσχεται πριμ 5.000 δραχμών στους ποδοσφαιριστές, αν τερματίσουν στην πρώτη τριάδα, ενώ κάνει και δωρεά ενός ακινήτου για τη στέγαση των γραφείων του συλλόγου!

Σίγουρα, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε την τύχη της δωρεάς. Το γεγονός ότι πρόκειται για πληροφόρηση από έναν από τους σημαντικότερους προέδρους στην Ιστορία του Συλλόγου, ο οποίος προφανώς είχε δει τα σχετικά έγγραφα, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

9830922 Σεπτεμβρίου 1925


Η παραπάνω ημερομηνία είναι υποθετική, καθώς έχουμε αναφορές στον Τύπο της εποχής την αμέσως επόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, στην “Νέα Εφημερίδα”, στις 23 Σεπτεμβρίου 1925, έχουμε την πληροφορία για έναν νεοιδρυθέντα αθλητικό Όμιλο που έκανε την εμφάνισή του “επιτέλους”.

Στην ίδια εφημερίδα, στις 23 Νοεμβρίου 1925, γίνεται αναφορά ότι ο “προ μηνών ιδρυθείς Όμιλος Φιλάθλων” θα δώσει ζωή στην αθλητική ζωή του τόπου μας.

Η παραπάνω ημερομηνία ταιριάζει και με την επίσημη θέση του ΟΦΗ, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, ότι η ομάδα ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1925. Να σημειωθεί ότι η Ιστορία στο επίσημο σάιτ της ομάδας έχει παρθεί από το βιβλίο “ ΟΦΗ, το καμάρι της Κρήτης “ , το οποίο εκδόθηκε το 1988, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

“Κρήτη, φθινόπωρο του 1925. Είναι η περίοδος του μεσοπολέμου και το νησί περνάει ακόμα μια μεταβατική περίοδο καθώς δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την αποχώρηση και των τελευταίων μουσουλμάνων της Κρήτης. Παράλληλα, το Ηράκλειο αποτελεί τόπο εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Στον ελλαδικό χώρο, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος μετά το κίνημα της 25ης Ιουνίου έχει αναλάβει πραξικοπηματικά την πρωθυπουργία της χώρας.

Στην οδό Ιδομενέως, σε ένα γυμναστήριο της πόλης του Ηρακλείου, γυμνάζονται μαζί αθλητές στίβου, αρσιβαρίστες, παλαιστές, ποδοσφαιριστές. Σκέψη στη σκέψη, κουβέντα στην κουβέντα, οργανώνουν τη δημιουργία ενός συλλόγου -ενός Ομίλου- όπως επιθυμούσαν να λέγεται. Ήθελαν το σωματείο που θα δημιουργούσαν να ήταν ξεχωριστό. Να είναι ένας Όμιλος, που θα αποτελείται από τους ίδιους τους φιλάθλους του. Δεν άργησαν να καταλήξουν στο όνομα: Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου.”

Opera Στιγμιότυπο 2018 04 18 184447 vikelaia epapers.heraklion.gr
Opera Στιγμιότυπο 2018 04 18 185255 vikelaia epapers.heraklion.gr


29 Δεκεμβρίου 1925Τέλος, υπάρχει και η επίσημη ημερομηνία στην οποία αναγνωρίστηκε η ίδρυση του συλλόγου από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου (αριθμός απόφασης Πρωτοδικείου Ηρακλείου 1239, 29/12/1925). Από τα παραπάνω δημοσιεύματα γνωρίζουμε ότι η ομάδα προυπήρχε αυτής της ημερομηνίας, αλλά η επίσημη σφραγίδα του Πρωτοδικείου ίσως μπορεί να αποτελέσει μια κοινά αποδεκτή λύση και να ξεδιαλύνει το ζήτημα για το ποια ήταν η ακριβής ημερομηνία.

Με τη θεωρία του Δεκεμβρίου, κάνοντας όμως και μια αναφορά σε διεργασίες που ξεκίνησαν το καλοκαίρι, φαίνεται ότι συμφωνεί και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Ζαϊμάκης, στο βιβλίο του του “Δίκτυα κοινωνικότητας και σωματειακός αθλητισμός στο Ηράκλειο (1898-1940)”

Σίγουρα, το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο που χρήζει περισσότερη ανάλυσης και διαλόγου. Περιμένουμε την άποψή σας και κάθε μαρτυρία και πηγή που μπορεί να βοηθήσει θα είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Η Ιστορία του Ομίλου Φιλάθλων Ηρακλείου είναι αλήθεια ότι έχει αρκετά σημεία που δεν είναι ευρύτερα γνωστά, γεγονότα που έχουν ξεχαστεί, αλλά και πράγματα που έχουν σκεπαστεί από το πέπλο κάποιων αστικών μύθων, μέσω της διήγησης των παλαιοτέρων που συχνά συνοδευόταν από στοιχεία υπερβολής. Μέσω αυτής της στήλης και με εργαλείο την έρευνα ευελπιστούμε να φωτίσουμε, όσο μπορεί να είναι δυνατό, αρκετά από αυτά τα γεγονότα και άγνωστες πτυχές από το παρελθόν της αγαπημένης μας ομάδας.

Σημείωση:  Στο άρθρο για τα εγκαίνια του Γεντί Κουλέ, στις 11/11/1951, φιλοξενείται ο λόγος που εκφώνησε ο τότε πρόεδρος του ΟΦΗ, Μανώλης Παπακαλιάτης, ο οποίος τόνισε ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο Σύλλογος γιόρταζε επίσης - εκτός από την απόκτηση γηπέδου - την επέτειο από την ίδρυσή του, δίνοντας μια 5η πιθανή εκδοχή.

Από τα αποκόμματα που φιλοξενούμε παραπάνω όμως, φαίνεται ότι ο ΟΦΗ είχε ιδρυθεί νωρίτερα από τις 11 Νοεμβρίου του 1925.

Oficrete