Oficrete
17/02/2020 - 10:22

“Υποδεχθείτε τον λεβέντη ΟΦΗ!”

Ασπρόμαυρη η Θύρα 22 της Νέας Φιλαδέλφειας.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Oficrete

1978 – 1979, τελευταία αγωνιστική ο ΟΦΗ διαψεύδει φήμες και σενάρια και φέρνει ισοπαλία 3-3 στο Γεντί Κουλέ με τον Ολυμπιακό, με την αλησμόνητη, υπερφυσική κεφαλιά του αξέχαστου Δημήτρη Παπαδόπουλου. Με το αποτέλεσμα αυτό η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα, καθώς ο ΟΣΦΠ αρνείται να κατέβει σε αγώνα μπαράζ.

Την επόμενη σεζόν, στις 17/2/1980, ο ΟΦΗ πηγαίνει να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και γνωρίζει αποθεωτική υποδοχή. Πριν το ματς, όπως διαβάζουμε στο blog "Κουζουλάδες", διανέμεται στους φίλους της ΑΕΚ το εξής κείμενο, το οποίο υπογράφει ο ιστορικός διευθυντής της Ώρας για Σπορ, Διονύσης Αβούρης:

Ο λεβέντης ΟΦΗ

Η ΑΕΚ, η Νέα Φιλαδέλφεια και ο κόσμος της, ανοίγουν διάπλατα την αγκαλιά τους για να υποδεχθούν σήμερα με βαθύτατα αισθήματα ειλικρινούς φιλίας τον ποδοσφαιρικό εκπρόσωπο του νησιού των γενναίων, τον λεβέντη ΟΦΗ!

Η λεβεντιά είναι αλληλένδετη έννοια με το κάθε τι που έχει την προέλευσή του από την Κρήτη και οι βρακοφόροι της Μεγαλονήσου δεν την κέρδισαν άδικα. Χρειάστηκαν αγώνες, θυσίες αίματος, ανεπανάληπτοι ηρωισμοί, που άφησαν μ'ανοιχτό το στόμα ολόκληρη την ανθρωπότητα, στα μαύρα χρόνια της κατοχής.

Αλλά και ο ΟΦΗ δεν πήρε τη λεβεντιά, απλώς και μόνο από τα κατορθώματα των Κρητών.

Απέδειξε, κατά τον πιο εύγλωττο και πανηγυρικό τρόπο, πόσο λεβέντης και ντόμπρος είναι, όταν χρειάστηκε να δώσει τη μάχη της Ιστορίας του, πέρυσι με τον Ολυμπιακό.

Κανείς σίγουρα δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνες τις πονηρές ημέρες, που μέσα στα 90 λεπτά του ποδοσφαιρικού αγώνα παιζόταν ένας ολόκληρος τίτλος στο Ηράκλειο.

Έμεινε στην Ιστορία των πρωταθλημάτων της Α'Εθνικής η ανδροπρεπής στάση των Κρητών και οι δηλώσεις τους στις αφόρητες και δελεαστικές πιέσεις, που δεχόντουσαν από διάφορες πλευρές, για ενδώσουν στις επιθυμίες μερικών “κυρίων” .

“Θα παίξουμε για την Κρήτη και τον ΟΦΗ”, ήταν η περήφανη απάντηση.

Και η απάντηση αυτή δεν ήταν μόνο λόγια. Μεταφράστηκε και υλοποιήθηκε στο γήπεδο. Έγινε χειροπιαστή πραγματικότητα, προς μεγάλη αγαλλίαση όλων των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων, που νοερά ζούσαν την ποδοσφαιρική μάχη της Κρήτης.

Η ΑΕΚ και ο κόσμος της δεν πρόκειται να λησμονήσουν – όσα χρόνια και αν περάσουν – τη θυσία του ΟΦΗ. Γιατί ενώ το παιχνίδι εκείνο δεν είχε για αυτόν κανένα απολύτως βαθμολογικό ενδιαφέρον, οι Κρήτες πολέμησαν λες και κρινόταν από αυτό η ύπαρξή τους.

Παράλληλα, απέσπασε τον απέραντο θαυμασμό των φιλάθλων ολόκληρης της χώρας και επαλήθευσαν το “ο άνδρας κάνει τη γενιά και όχι η γενιά τον άνδρα”.

Αυτόν τον ΟΦΗ φιλοξενεί λοιπόν σήμερα η Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτόν που δε θυσίασε στο βωμό της σκοπιμότητας το όνομά του, τη λεβεντιά του και το γόητρο ολόκληρης της Κρήτης.

Η μαυρόασπρη ενδεκάδα της Μεγαλονήσου που διέλυσε κάθε όργιο φημών, με τη μνημειώδη εμφάνισή της στο ηλεκτρισμένο με χιλιάδες βολτ γήπεδο του Ηρακλείου, περνάει σήμερα από το μεγαλοπρεπές στάδιο της ΑΕΚ. Και η υποδοχή που πρέπει να τύχει είναι ανάγκη να είναι ανεπανάληπτη.

Αντάξια του αγώνος που έδωσε και βγήκε νικήτρια, έστω κι αν την έζωσαν πολλοί δαίμονες, που ασφαλώς προσπάθησαν τελικά να του κουρελιάσουν το ηθικό.

Ο ανδρειωμένος όμως ΟΦΗ, ο λεβέντης του Ηρακλείου άντεξε.

Πέρασε στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και έγινε φωτεινό παράδειγμα για μίμηση, από όλους.

Ο αγώνας του άνοιξε ίσως την πορεία για την κάθαρση, που τόσο είχε ανάγκη το ποδόσφαιρό μας, για να σταθεί σαν επαγγελματικό. Χάρη στον ΟΦΗ λοιπόν και το θαυμαστό αγώνα του...”

Ofi0022

1979 – 1980 λοιπόν, ΑΕΚ – ΟΦΗ 2-1. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Θύρα 22 του γηπέδου της ΑΕΚ ήταν κατάμεστη από φίλους του ΟΦΗ, όπως μαρτυρά και η φωτογραφία του άρθρου.

Oficrete