ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
30/12/2019 - 10:39

"Δεν μπορώ να ξεγράψω τα όμορφα χρόνια στον ΟΦΗ"

Δηλώσεις του Γιώργου Στρέζου στο Sport24.gr

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Oficrete
H ιστοσελίδα Sport24.gr φιλοξενεί αφιέρωμα στους Έλληνες που παίζουν στην ολλανδική Βίλεμ και, εκτός των άλλων, φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην τερματοφύλακα του ΟΦΗ, Γιώργου Στρέζου, ο οποίος αναφέρθηκε και σε όσα έζησε 2,5 χρόνια στην Κρήτη:

ΣΤΡΕΖΟΣ: ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τον Σεπτέμβριο η Βίλεμ είδε να χάνει με σοβαρό τραυματισμό έναν από τους τερματοφύλακές της, τον Αυστραλό Michael Cornelis Woud, Έτσι, κίνησε τις διαδικασίες να αποκτήσει τον 24χρονο Γιώργο Στρέζο, ο οποίος έπαιζε στον ΟΦΗ από το δεύτερο μισό της σεζόν 2016-2017 μέχρι και την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε.

"Η μεγάλη μου επιθυμία ήταν να πάρω μεταγραφή στο εξωτερικό. Είχα κάποιες προτάσεις, δεν ήμουν εντελώς στο σκοτάδι. Απλά τις είχα απορρίψει γιατί ήταν ακόμα αρχή του καλοκαιριού και θεώρησα ότι θα μπορέσω να βρω στη συνέχεια κάτι καλύτερο. Είχα φτάσει κοντά σε μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας Τουρκίας. Είχα ζητήσει λίγο χρόνο γιατί ήμουν φαντάρος και ήθελα να συγκεντρώσω μερικά έγγραφα, αλλά με ενημέρωσαν από την ομάδα πως χρόνος δεν υπάρχει" ανέφερε ο Στρέζος και πρόσθεσε: "Η προοπτική της Ολλανδίας έσκασε εντελώς ξαφνικά. Με κάλεσαν και με ρώτησαν αν με ενδιέφερε το ενδεχόμενο να πάω. Έτσι μετά από τρεις μέρες ήρθε η πρόταση. Σε μια βδομάδα είχα κλείσει στη Βίλεμ".

Το πέρασμά του από τον ΟΦΗ είχε πολύ καλές, αλλά και άσχημες στιγμές. Ο 25χρονος γκολκίπερ θυμάται: "Έμεινα σχεδόν τρία χρόνια. Πήραμε μια απίστευτη άνοδο. Είχαμε μείνει ένα διάστημα μόνο 13 παίκτες. Εγώ κέρδισα ατομικά βραβεία, έκανα φιλίες, γνώρισα ανθρώπους αξιόλογους στην Κρήτη. Είχα ένα κακό διάστημα και ποδοσφαιρικά αλλά και από θέμα ζωής τους τελευταίους δύο μήνες, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Για δύο μήνες ή για δύο παιχνίδια δεν μπορώ να ξεγράψω τα πολύ όμορφα χρόνια που πέρασα στον ΟΦΗ. Η παρουσία μου θεωρώ ότι ήταν θετική. Θεωρώ ότι η στιγμή που επέλεξα να φύγω ήταν η καλύτερη, για να μπορέσω να παίξω στο εξωτερικό. Είχα κάνει γεμάτες χρονιές και ήταν το κατάλληλο timing".

Οκτώ χρόνια παλιότερα, ο Στρέζος είχε προκαλέσει μεγάλο ντόρο γύρω από το όνομά του, καθώς έφυγε από τον ΠΑΟΚ για να πάει στον Ολυμπιακό. Θυμάται τις δύσκολες μέρες που πέρασε, αλλά και τις υπέροχες στιγμές κατά τη θητεία του στους "ερυθρόλευκους": "Όταν έφυγα από τον ΠΑΟΚ για να πάω στον Ολυμπιακό ήμουν 17 ετών. Δεν καταλάβαινα πολλά. Ήμουν ο πρώτος που έφυγε για να πάει από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό. Ήταν πρωτόγνωρο και για εμένα, γιατί με έπαιρναν πολλά τηλέφωνα. Από τον Ολυμπιακό με είχε δει ο Μπερντ Στορκ, με ήθελε για το Youth League. Ερχόταν και έβλεπε προπονήσεις με την Εθνική.

Οι γονείς μου δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και ήταν και γι' αυτούς κάτι πρωτόγνωρο, να τους παίρνει δηλαδή ο καθένας τηλέφωνο. Δικηγόροι... Ήταν δύσκολη κατάσταση. Ο πατέρας μου δεν έβλεπε καν ποδόσφαιρο. Προσωπικά ένιωθα καλά με τον εαυτό μου. Έλεγα την αλήθεια. Ένιωσα ότι με το να πάω στον Ολυμπιακό ήταν καλό βήμα για εμένα. Δεν μετανιώνω. Πήρα απίστευτες εμπειρίες εκεί. Έμπαινα στα αποδυτήρια και έβλεπα Αμπιντάλ, Αφελάι, Σαβιόλα, Τσόρι... Το να προπονείσαι με αυτούς τους συμπαίκτες και να τους ζεις σε καθημερινή βάση είναι μοναδική εμπειρία".

Σε αυτούς τους τρεις μήνες που βρίσκεται στο Τίλμπουργκ, ο Στρέζος έχει σχηματίσει άποψη για το ποδόσφαιρο στην Ολλανδία και το συγκρίνει με το ελληνικό.

"Η κουλτούρα στην Ολλανδία είναι διαφορετική. Και των οπαδών και των ανθρώπων των ομάδων. Δεν υπάρχει ο φανατισμός που υπάρχει στην Ελλάδα και η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Όλοι θέλουν να κερδίσουν, εντάξει. Υπάρχει όμως και η ήττα. Αν χάσεις, προχωράς. Κοιτάς πάντα το επόμενο παιχνίδι. Στηρίζουν πολύ τους παίκτες, δύσκολα αλλάζουν ενδεκάδα. Ακόμα και αν δεν έχει καλή απόδοση ένας ποδοσφαιριστής, θα στηριχτεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τον προπονητή. Και να χάσει μια σειρά από παιχνίδια, μένει στη θέση του.

Στην Ελλάδα θεωρώ ότι είμαστε πιο σκληραγωγημένοι και αν είσαι σε μια ομάδα με απαιτήσεις, μπορείς να αντεπεξέλθεις στην Ολλανδία και στην κάθε Ολλανδία. Σε αυτό το κομμάτι βλέπω τη διαφορά. Θέλω επίσης να πω την άποψή μου, ότι ποιοτικά η Ελλάδα μπορεί να μην υπολείπεται από την Ολλανδία. Αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι ότι στην Ολλανδία ένας 22χρονος θεωρείται έτοιμος ποδοσφαιριστής. Έχει στα πόδια του ένα σωρό παιχνίδια. Η Άλκμααρ είναι δεύτερη, παίζει στο Europa League και από τους έντεκα, οι δέκα είναι από την ακαδημία της. Και πηγαίνει για πρωτάθλημα. Η εξέλιξη λοιπόν του 22χρονου Ολλανδού είναι διαφορετική από αυτή του Έλληνα της αντίστοιχης ηλικίας. Και ξαναλέω ότι ποιοτικά δεν υπάρχει διαφορά".

Οι φίλαθλοι στην Ολλανδία δεν αντέχουν να βλέπουν έναν ποδοσφαιριστή να γυρίζει τη μπάλα προς τα πίσω. Όπως επίσης θέλουν να παίζουν γρήγορα. Να μην καθυστερούν. Το είδαμε με τα μάτια μας όταν βρεθήκαμε στο παιχνίδι Αϊντχόφεν - Φορτούνα Σιτάρντ. Ο Στρέζος έφερε το παράδειγμα του γκολκίπερ του Άγιαξ, Ονανά: "Είναι από τους καλύτερους γκολκίπερ στον κόσμο, καμιά φορά αργεί να δώσει συνέχεια στο ματς. Είναι λίγο πιο χαλαρός. Και κάθε φορά όταν αργεί να παίξει, ακούει σφυρίγματα".

πηγή: www.sport24.gr

Oficrete