ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
09/01/2021 - 18:30

Ατρόμητος - ΟΦΗ: Να αρχίσει να χτίζει ξανά

Ο ΟΦΗ πήρε ανάσα και πάει σε ένα ντέρμπι 6αδας. Είναι ώρα να δείξει διάρκεια και σταθερότητα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Μετά την νίκη - ανάσα με τη Λαμία, όπου έδειξε σε κάποια διαστήματα του ματς να ξυπνά και να βγάζει αντίδραση, ο ΟΦΗ έχει μπροστά του ένα εκτός έδρας ντέρμπι εξάδας. Μία ωραία πρόκληση, όπως τις αντιμετωπίζει η ομάδα. Αν ανταποκριθεί, αφενός θα αρχίσει να «χτίζει» πάνω στη νίκη με τη Λαμία κι αφετέρου θα σταθεροποιηθεί καλύτερα στο group των ομάδων που στοχεύουν στην 6αδα.

Προφανώς και δεν είναι εύκολο το παιχνίδι. Αντιμετωπίζει μία ομάδα με ποιότητα, εμπειρία και οργάνωση, που προέρχεται μάλιστα από μία νίκη από αυτές που λέμε μεγάλες, απέναντι στον ΠΑΟΚ. Μία νίκη, που λείπει καιρό κι από τον ΟΦΗ.

Θα χρειαστεί σίγουρα λοιπόν, μία απόδοση καλύτερη από τις περισσότερες που έχουμε δει φέτος, για να κερδίσει τον Ατρόμητο.

Ο αντίπαλος

Ο Ατρόμητος είναι ομάδα με ποιοτικές μονάδες, εμπειρία, οργανωμένο πλάνο και τρόπο παιχνιδιού, αλλά και αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, αυτή τη σαιζόν. Έχει 1 βαθμό, αλλά και 1 ματς λιγότερο από τον ΟΦΗ, με 4 νίκες και από 5 ισοπαλίες και ήττες.

Στην έδρα του είναι αρκετά δυνατός, έχοντας τις 3 νίκες και συνολικά 11 από τους 17 βαθμούς του. Έχει επίσης και 10 από τα 14 γκολ του, μέσα στο Περιστέρι. Αντιθέτως, αμυντικά έχει ισορροπία, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Είναι επίσης ομάδα 1ου ημιχρόνου, αφού συνηθίζει να μπαίνει δυνατά και να βάζει τις βάσεις για τα καλά του αποτελέσματα. Βέβαια, κόντρα στον ΠΑΟΚ έδειξε πως μπορεί και να αντιδράσει και να γυρίσει παιχνίδια.

Γενικά, δεν είναι μία ομάδα πολύ επιθετική. Είναι 11ος σε τελικές και 10ος σε ενεργητικό, ως τώρα. Δεν είναι ούτε και ιδιαίτερα εύστοχος, αφού είναι μόλις 12ος σε τελικές εντός εστίας με 40. Όμως, χρειάζεται λίγες προσπάθειες εντός εστίας για να βρει γκολ (κάθε 2,8 σουτ εντός εστίας). Γενικά, έχει βγάλει 19 τελικές λιγότερες από τον ΟΦΗ, με χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας, μάλιστα.

Ούτε και αμυντικά τα πάει εξαιρετικά. Έχει δεχτεί 20 γκολ σε 10 ματς και μόλις σε 4 έχει κρατήσει το μηδέν. Αυτή του η εικόνα, είναι και η μεγαλύτερη έκπληξη, σε σχέση με την ομάδα που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια, ξανά με τον Κάναντι στον πάγκο. Γενικότερα, τα στατιστικά του στην άμυνα δεν απέχουν πολύ από του ΟΦΗ (διεκδικήσεις, τάκλιν, γκολ ανά αγώνα). Έχει μάλιστα δεχτεί ήδη 66 τελικές στην εστία του, έναντι 67 του ΟΦΗ που όμως έχει παίξει 90+ λεπτά περισσότερα. Αυτό δείχνει πως δέχεται αρκετή πίεση από τους αντιπάλους του.

Εκεί που στέκεται καλύτερα και πάνω σε αυτό έχει βασίσει την έως τώρα συγκομιδή του, είναι στην καλή κυκλοφορία της μπάλας (77% ακρίβεια), όπου βρίσκεται αρκετά καλά σε σχέση με το μ.ο. της κατηγορίας (ο ΟΦΗ πάντως είναι στο 79%), ενώ τα πάει καλά και σε δείκτες που συνδέονται κυρίως με την ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών, με καλά ποσοστά σε ντρίπλες και σέντρες.

Μπορεί κανείς να πει, πως ο Ατρόμητος, όπως και ο ΟΦΗ, δε μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την εικόνα που βγάζει στο γήπεδο, σε συνάρτηση με το ρόστερ, τις προσδοκίες στην αρχή της σαιζόν, αλλά και των υποδομών που έχει σαν ομάδα. Και ο Ατρόμητος επιχειρεί το 2021 να αλλάξει επίπεδο, να βρεθεί ξανά πιο κοντά στην πρώτη 5αδα και να επανέλθει στα επίπεδα που είχε συνηθίσει να βρίσκεται, τα προηγούμενα χρόνια (πχ στην πρώτη εποχή Κάναντι). Είναι άρα και γι’ αυτόν ένα ντέρμπι, που μετά την υπέρβαση της Πέμπτης θέλει να πάρει, για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Σίγουρα λοιπόν τον ενδιαφέρει πολύ το ματς και χάρη στην ανατροπή με τον ΠΑΟΚ, θα το δώσει με λιγότερο άγχος, πιο απελευθερωμένος, αλλά πιθανόν και πιο καταπονημένος, αφού χρειάστηκε να ξοδέψει πολλή ενέργεια, στο συγκεκριμένο ματς.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως ο Ρισβάνης έμεινε ελεύθερος πριν λίγες μέρες, ενώ και Γιακουμάκης, Μπουσουλάτζιτς, από ό,τι φαίνεται, δεν υπολογίζονται.

Η προσέγγιση του Ατρομήτου

Ένα ακόμα κοινό στοιχείο του Ατρόμητου με τον ΟΦΗ, είναι ότι ο σχηματισμός του αλλάζει συχνά και τον βλέπει κανείς πότε με 3αδα και πότε με 4αδα στην άμυνα. Ψάχνεται επίσης αρκετά και στη θέση του φορ.

Το τελευταίο διάστημα, ο Κάναντι δοκιμάζει κάτι ενδιαφέρον. Χρησιμοποιεί μία 4αδα στην άμυνα, κλασσικά με 2 πλάγια μπακ και 2 στόπερ και προσθέτει σε ένα ρόλο σύνθετο τον Γκάλο. Σε φάση άμυνας παίρνει ένα ρόλο 3ου στόπερ, δίνοντας βοήθεια στην πλευρά που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση ή βοηθώντας στην επιτήρηση του παίκτη, που παίζει πίσω από το αντίπαλο φορ. Σε φάση επίθεσης, κινείται αρκετά πιο μπροστά από τα στόπερ, σε ρόλο αμυντικού χαφ, μεταφέροντας τη μπάλα στην μεσοεπιθετική γραμμή, όντας καλός χειριστής, αλλά και ικανός στις μακρινές μεταβιβάσεις.

Είναι ένα τρικ, που έχει φυσικά πλεονεκτήματα, αλλά ενίοτε δημιουργεί και επιπλοκές, κυρίως στο transition, όταν χάνεται η κατοχή και ο αντίπαλος παίζει γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές, έχει μία επιθετική ισορροπία, προσπαθώντας να παίξει τόσο από τον άξονα, όσο και από τα πλάγια. Είναι όμως αλήθεια, πως στα άκρα έχει καλύτερη ποιότητα μεσοεπιθετικά, με παίκτες που μπορούν και με προσωπική ενέργεια, αλλά και με καλές συνεργασίες σε μικρούς χώρους, να δημιουργήσουν ρήγματα.

Ένα ακόμα σημείο που τα πάει καλά, είναι στις στατικές φάσεις, με ψηλά κορμιά και παίκτες ικανούς σε αυτό (όπως ο Γούτας). Οι φάσεις αυτές, του έχουν φέρει γκολ. Το οξύμωρο είναι, πως αμυντικά τον έχουν πληγώσει κιόλας. Πολύ καλός επίσης, έχει παρουσιαστεί στο ανοιχτό γήπεδο, έχοντας βρει φάσεις σε κακό transition του αντιπάλου.

Φυσικά έχει και αδυναμίες. Στον άξονα, είναι φανερό πως δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει με ασφάλεια τη μπάλα και να τη βγάλει στρωτά από την περιοχή του. Γι’ αυτό και συχνά επιλέγει να παίξει άμεσα και με μεγάλες μπαλιές. Είναι επίσης ομάδα, που οι επιστροφές των εξτρέμ της, αλλά και των κεντρικών της χαφ, δε γίνονται τόσο γρήγορα ή και με τόση προθυμία, όση το πλάνο παιχνιδιού του ορίζει, με αποτέλεσμα να βγάζουν οι αντίπαλοί του υπεραριθμίες.

Σαν τελευταία σημείωση, θα βάλω ένα λιγότερο τακτικό, αλλά πολύ ποδοσφαιρικό στοιχείο. Διαθέτει μονάδες με οξυδέρκεια, μεγάλη εμπειρία, ενίοτε και πονηριά, που ξέρουν να κερδίζουν πράγματα και να φέρνουν υπέρ τους κάποιες λεπτομέρειες (πχ Χριστοδουλόπουλος, Μανούσος).

Πώς θα παίξει

Ο σχηματισμός αναμένεται να είναι αυτός ο ανάμεικτος 3-4-3 σε φάση άμυνας και 4-3-3 σε φάση επίθεσης.

Ο Γιαννιώτης χτύπησε με τον ΠΑΟΚ, οπότε λογικά στο τέρμα θα παίξει ο Μανδάς. Ένας ικανός, αλλά άπειρος ακόμα τερματοφύλακας με δυσκολία στις εξόδους του και στο παιχνίδι με τα πόδια.

Στην άμυνα, ο Γούτας με τον Γκαλβάο είναι οι μόνιμοι στόπερ και ο Γκάλο ο 3ος, στο τρικ που προανέφερα. Δεξιά λογικά θα είναι ο Κιβρακίδης, ενώ αριστερά επανέρχεται ο Τομάσεβιτς να διεκδικήσει τη θέση από τον Νάτσο, που με τον ΠΑΟΚ πήγε καλά και σκόραρε.

Στη μεσαία γραμμή, Σάλομον και Χαρίσης συνήθως ξεκινούν, καθώς δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές. Πιο μπροστά είναι πιθανό να δούμε τον Μουνίθ βασικό, για να υπάρξει κι ένα rotation, μαζί με τον Μανούσο σε ελεύθερο ρόλο (πλάγια, αλλά και κεντρικά, πίσω από το φορ). Και σε ρόλο φορ, είτε θα ξεκινήσει ξανά ο Κωτσόπουλος (πουλέν του Κάναντι), είτε ο Μάτιτς ή ο Νταβιώτης.

Υπάρχει και η λύση της μετατόπισης του Μανούσου σε ρόλο φορ και χρησιμοποίηση, είτε του Χριστοδουλόπουλου, είτε του Ενσικουλού.

Μία πιθανή 11αδα: Μανδάς, Γκάλο, Γκαλβάο, Γούτας, Κιβρακίδης, Τομάσεβιτς, Χαρίσης, Σάλομον, Μουνίθ, Μανούσος, Χριστοδουλόπουλος (Ενσικουλού)

Ο ΟΦΗ

H νίκη με τη Λαμία, σίγουρα έφερε μία ανακούφιση στην ομάδα. Το θέμα όμως είναι, να έχει και συνέχεια. Η εικόνα της ομάδας ήταν καλή ουσιαστικά μόνο στο τελευταίο τέταρτο κάθε ημιχρόνου, ενώ στο υπόλοιπο ματς θα μπορούσε να πει κανείς πως υπήρξε μία βελτίωση, ως προς την αμυντική συνέπεια. Αυτή τη φορά όμως, θα χρειαστεί μεγαλύτερη διάρκεια και βελτιωμένη απόδοση και σε ατομικό επίπεδο.

Η προσέγγιση του ΟΦΗ

Η λογική λέει, πως θα συνεχίσει ο ΟΦΗ στη βάση των τελευταίων ματς. Με 3αδα πίσω, πολυπρόσωπο κέντρο και δίδυμο στην επίθεση. Βέβαια, από πλευράς προσώπων, ίσως δούμε κάποιες αλλαγές και λόγω της επιστροφής του Νέιρα, αλλά και για λόγους rotation.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΦΗ καλείται να κάνει περίπου όσα ήταν ζητούμενα και στο Αγρίνιο και με τη Λαμία.

• Να γίνει πιο επιθετικός στο πρεσάρισμά του.

• Να οδηγήσει σε λάθη, μέσα από πίεση ψηλά και προσπάθεια για ανακτήσεις της μπάλας.

• Να έχει καλές επιλογές στην τελική πάσα και στο τελείωμα των φάσεων.

• Να βγάλει ένταση και ενέργεια σε κάθε φάση.

• Να προσέξει τις στατικές φάσεις, δίνοντας λίγες και αντιδρώντας καλά, σε όσες δώσει στον αντίπαλο.

• Να κοντρολάρει το τέμπο του ματς. Αν με τη Λαμία ήταν δεδομένο πως το πιο γρήγορο παιχνίδι θα τον βοηθούσε, τώρα δεν είναι. Έλεγχος σε αυτό το ματς, σημαίνει ότι αποφασίζει ο ΟΦΗ το τέμπο.

• Να προσθέσει στοιχεία, που με τη Λαμία βοήθησαν. Μακρινά σουτ (όχι βεβιασμένα) ή απειλές από στατικές φάσεις, για παράδειγμα.

• Να αποφύγει να φορτωθεί νωρίς με κάρτες, καθώς έχει μία έμπειρη ομάδα, που ξέρει να εκμεταλλεύεται τέτοιες λεπτομέρειες.

• Να μη χάσει τη συγκέντρωση και το μυαλό του, στην πρώτη πιθανή στραβή

• Να παίξει, όσο γίνεται, περισσότερο κάθετα.

• Να βγάλει, όσο γίνεται, περισσότερες συνεργασίες τόσο επιθετικά, όσο και με καλές αλληλοκαλύψεις στην άμυνα, ειδικά στα πλάγια.

• Είναι παιχνίδι, που ίσως κριθεί σε 1-2 φάσεις ατομικής ποιότητας. Αυτό σημαίνει, πως ο ΟΦΗ θα πρέπει να περιμένει πρωτοβουλίες, αλλά και καλές ιδέες από τους πιο ποιοτικούς του ποδοσφαιριστές.

Πώς θα παίξει

Ο σχηματισμός όλα δείχνουν ότι δε θα αλλάξει. 5-4-1-1.

Στο τέρμα, λογικά παραμένει ο Βάτερμαν.

Στην άμυνα, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η 3αδα που πήγε καλά, αλλά ούτε και τα πλάγια μπακ. Εκτός αν κριθεί πως ο Κοροβέσης χρειάζεται ανάσες και ξεκινήσει ο Λυμπεράκης.

Στο κέντρο, η επιστροφή του Νέιρα μάλλον θα βγάλει εκτός τον Μπαλογιάννη, με Μεγιάδο και Στάικο να παίζουν ξανά. Φυσικά, η καλή εμφάνιση του Βαφέα μπορεί να επιβραβευτεί, ειδικά αν κριθεί πως χρειάζεται φρεσκάρισμα.

Τέλος, στην επίθεση είναι συγκεκριμένοι οι υποψήφιοι. Σαρδινέρο και Στάρζεον, λογικά θα παίξουν ξανά. Εκτός αν κριθεί πως θα βοηθήσουν πιο φρέσκα πόδια, όπως του Γρίβα, από το ξεκίνημα.

Μία πιθανή 11αδα: Βάτερμαν, Ουές, Λυμπεράκης, Σελίμοβιτς, Βούρος, Διαμαντής, Μεγιάδο, Στάικος (Βαφέας), Νέιρα, Στάρζεον, Σαρδινέρο (Γρίβας)

Oficrete