ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
08/12/2019 - 11:33

Επόμενη πρόκληση, να βελτιώσει τις εκτός έδρας επιδόσεις του!

Μία ομάδα κυριαρχίας, καλό είναι να έχει και ισορροπία, εντός κι εκτός έδρας. Η καλή εμφάνιση κι ένα αποτέλεσμα στη Λαμία, θα δώσει στον ΟΦΗ ώθηση και για τα δύο πολύ δυνατά ματς εντός έδρας, ως τα Χριστούγεννα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Επιστροφή στις νίκες για τον ΟΦΗ την προηγούμενη αγωνιστική με την ΑΕΚ. Μία σημαντική νίκη, τόσο γιατί τον έφερε στην 3η θέση, όσο και γιατί έγινε επί ενός εκ των "μεγάλων". Παράλληλα, το θετικό αυτό αποτέλεσμα, βοηθά την ομάδα να ξεφορτωθεί την πίεση που φάνηκε να έχει από το σερί αρνητικών αποτελεσμάτων. Μεσοβδόμαδα η νίκη- ανατροπή για το κύπελλο, ήρθε να τονώσει κι άλλο την αυτοπεποίθησή του.

Επόμενη πρόκληση, η επιστροφή και στις νίκες εκτός έδρας, όπου ως τώρα δεν έχει τις ίδιες επιδόσεις με τα εντός. Ο ΟΦΗ είναι 2ος στη βαθμολογία των εντός έδρας αγώνων, πάνω και από τον ΠΑΟΚ (5-0-1 ρεκόρ και 13-4 τα γκολ), αλλά 12ος στην αντίστοιχη των εκτός (1-1-4 και 8-10 τα γκολ). Θα είναι σημαντικό για μία ομάδα κυριαρχίας, να έχει ισορροπία σε αυτό το θέμα. Η πρώτη του ευκαιρία για βελτίωση των επιδόσεών του, είναι την Κυριακή στη Λαμία.

Ο αντίπαλος

Η Λαμία, μέχρι σήμερα, έχει δείξει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Όχι τόσο ως προς το στυλ παιχνιδιού της, αλλά κυρίως ως προς την βαθμολογική της συγκομιδή, αλλά και την οργάνωσή της. Στα πρώτα 7 ματς είχαμε την προ Μάντζιου εποχή, χωρίς νίκη (3 ήττες εκτός και 4 ισοπαλίες εντός με ομάδες ίδιων στόχων όμως). Στη συνέχεια με τον Μάντζιο στον πάγκο, μετρά 2 νίκες εντός έδρας και από 1 νίκη, ισοπαλία και ήττα εκτός.

Πέρα από τα αποτελέσματα, όμως, έχει αλλάξει και η εικόνα της. Κάνει περίπου ό,τι επεδίωκε να κάνει από την αρχή της σαιζόν, αλλά το κάνει πιο μεθοδικά, πιο οργανωμένα, με πλάνο και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Κάπως έτσι, έχει μόλις 1 γκολ παθητικό στα τελευταία 4 παιχνίδια και 10 βαθμούς από τους 14 συνολικά. Και από φαβορί για να δώσει μάχη αποφυγής των τελευταίων θέσεων, έχει μπει στο γκρουπ των ομάδων με καλό πλασάρισμα, ενόψει των play outs.

Το αγωνιστικό προφίλ της Λαμίας

Από την αρχή της σαιζόν και με τις αλλαγές στο ρόστερ της, που είχαν σημαντικές απώλειες μεσοεπιθετικά (Μπερτόγλιο, Πίτι, Μπαράλες), η Λαμία είχε αποφασίσει να παρουσιάσει μία ομάδα σφιχτή πίσω, που θα φροντίζει να δεχτεί δύσκολα γκολ και θα ψάχνει το γκολ στην κόντρα ή με στημένες φάσεις. Μία ομάδα που θα προσπαθεί να πηγαίνει τα παιχνίδια της στα λίγα γκολ και σε αργό ρυθμό. Το ακριβώς ανάποδο από τον ΟΦΗ, ουσιαστικά.

Στην αρχή της σαιζόν, το επιχείρησε χωρίς μέθοδο και πλάνο. Με τον Μάντζιο στον πάγκο, απέκτησε πλάνο και «ξύπνησε». Παίκτες - κλειδιά για την ομάδα, όπως ο Αντέντζο, ο Δημούτσος και ο Τουράμ, ανέβασαν απόδοση και γενικά η βελτίωσή της είναι αξιοσημείωτη. Τα αποδυτήρια που ήταν πρόβλημα από το καλοκαίρι, συμμαζεύτηκαν. Όλα αυτά μαζί, οδήγησαν σε ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων.

Γενικά και τα στατιστικά της, δείχνουν μία ομάδα που επιλέγει να αμύνεται. Χαμηλά στις πάσες και στις τελικές προσπάθειες, αλλά ψηλά σε αποκρούσεις και επεμβάσεις. Το οξύμωρο που ίσως εξηγεί και το τι έφταιγε στα πρώτα ματς για την εικόνα της, αφορά αφενός τη χαμηλή αποτελεσματικότητά της (λίγες τελικές και αστοχία, είναι κακός συνδυασμός) και αφετέρου τα λίγα κλεψίματα, που μαρτυρούν μία παθητικότητα και έλλειψη πίεσης στο αμυντικό κομμάτι.

Στο καλό της διάστημα, έχει βελτιωθεί στη δημιουργία της, βγάζοντας καλύτερες κυρίως και όχι περισσότερες φάσεις, καταφέρνοντας να ελέγχει το ρυθμό των παιχνιδιών της, μέσα από διαστήματα κατοχής της μπάλας, αλλά και αξιοποιώντας κάποιους ποδοσφαιριστές της καλύτερα. Κυρίως όμως, άρχισε να αμύνεται πιο σωστά και χωρίς παθητικότητα.
Εντός έδρας, σκοράρει κατά μ.ο 1 γκολ. Με εξαίρεση το ματς με τον Ατρόμητο που έβαλε 2 και εκείνο με τον Παναιτωλικό που δε σκόραρε, όλα τα άλλα της σκορ είναι είτε 1-0 (2 φορές) είτε 1-1(άλλες 2 φορές). Κι έχει δεχτεί μόλις 4.

Τα δυνατά της σημεία

Έχει ύψος και δύναμη. Αυτό την κάνει επικίνδυνη στις στατικές φάσεις.

Έχει ρόστερ με εμπειρία και «μπαρουτοκαπνισμένο». Ξέρει να διαχειριστεί καταστάσεις

Μεσοαμυντικά έχει τον περσινό κορμό, εμφανίζοντας έτσι συνοχή και ομοιογένεια, που βοηθά τον σφιχτό τρόπο που επιλέγει να παίζει.

Μεσοεπιθετικά έχει ποδοσφαιριστές που μπορούν να βγάλουν ατομικές ενέργειες, ενίοτε και από «το πουθενά». Επιπλέον, με τις συχνές αλλαγές θέσεων ανάμεσά τους, δημιουργούν ρήγματα και υπεραριθμίες.

Οι κεντρικοί της μέσοι έχουν καλή ισορροπία, με αμυντικές και επιθετικές αρετές

Οι γραμμές της είναι κοντά και αποφεύγει τα λάθη στο transition.

Επιλέγει το άμεσο παιχνίδι, αλλά ξέρει να το υποστηρίζει καλά με τις κατάλληλες κινήσεις.

Ξέρει να παίζει στην κόντρα και να τιμωρεί λάθη στο αμυντικό transition.

Τα αδύναμά της σημεία

Δεν είναι εύκολη στη δημιουργία φάσεων.

Η ταχύτητα στον άξονα δεν είναι το καλύτερό της σημείο. Βέβαια, η εμπειρία της πολλές φορές το «καμουφλάρει».

• Επιλέγει να δίνει μέτρα στον αντίπαλο και απέναντι σε καλές ομάδες αυτό καταλήγει σε ένα εγκλωβισμό στα καρέ της, που αποτελεί ρίσκο.

Πώς θα παίξει

Επί Μάντζιου, άφησε το 3-5-2 (με εξαίρεση το ματς στην ΑΕΛ) και προτιμά το 4-2-3-1. Με πολύ πιο προσεκτική και συντηρητική προσέγγιση, από ό,τι άλλες ομάδες που έχουν ίδιο σχηματισμό.

Στο τέρμα, μετά και την αποχώρηση Βελλίδη, βασικός ξεκινά ο Θεοδωρόπουλος. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν ποδοσφαιριστές με εμπειρία, κατά βάση αμυντικογενείς, αλλά με καλή ικανότητα και στο επιθετικό κομμάτι. Πιθανότερο να ξεκινήσουν δεξιά ο Σκόνδρας, που διανύει περίοδο φόρμας και αριστερά ο αρχηγός Βάντερσον. Στο κέντρο της άμυνας, το δίδυμο Πλιάτσικα - Αντέντζο δε σπάει. Υπάρχει πάντα και η επιλογή του Βύντρα, τόσο σαν στόπερ όσο και δεξιά. Μπροστά τους, Δημούτσος και Μπεχαράνο, έμπειροι, καλοί στο κάθετο παιχνίδι και συνεπείς τακτικά. Στην επίθεση, δεδομένος πρέπει να θεωρείται ως φορ ο Τουράμ. Πίσω του, θα είναι ο Καραμάνος, ο Ρόμανιτς και πιθανότατα ο Τιρόνε. Θα τους δούμε να αλλάζουν διαρκώς θέσεις μεταξύ τους και να κινούνται, ενίοτε, κοντά ο ένας στον άλλο, ψάχνοντας για υπεραριθμίες που θα φορτώσουν χώρους και θα δυσκολέψουν την άμυνα.

Παίκτες που πιθανόν να δούμε σαν αλλαγή, είναι ο Σάλιακας, είτε σε ρόλο δεξιού μπακ είτε σαν εξτρέμ, αλλά και ο Βασιλόγιαννης σε ρόλο επιθετικού χαφ. Γενικά, δεν αποκλείεται ανάλογα και την εξέλιξη του ματς, να δούμε αλλαγές που θα την κάνουν (ακόμα πιο) αμυντική, όπως έγινε στο 2ο ημίχρονο με τον Άρη, με τον Σκόνδρα στα χαφ αντί του Τιρόνε και τον Βύντρα να παίζει δεξιά.

Οι παίκτες - κλειδιά

Ο Αντέντζο έχει ανεβάσει την απόδοσή του και αυτό είχε θετικό αντίκτυπο συνολικά στην ομάδα. Δίνει σιγουριά στην άμυνα, αλλά είναι και χρήσιμος επιθετικά στις στημένες φάσεις. Ο Δημούτσος έχει ένα ηγετικό ρόλο εντός (κι εκτός, λένε) γηπέδου και η καλή του απόδοση δίνει ισορροπία στη Λαμία και την κάνει πιο ικανή να χτίσει τις επιθέσεις της καλύτερα. Ο Ρόμανιτς είναι ίσως ο πιο ταλαντούχος παίκτης της, αυτός με την μεταπωλητική αξία. Καλός στο 1 εναντίον 1 και γρήγορος, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο, μαζί με τον Τουράμ. Ο οποίος Τουράμ, με 3 γκολ και 1 ασσίστ στα τελευταία ματς, έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της ομάδας και επί Μάντζιου μοιάζει να βρέθηκε ο τρόπος να αξιοποιηθεί καλύτερα.

Να σημειώσουμε ότι η Λαμία, όπως και ο ΟΦΗ, είχε μεσοβδόμαδα (Πέμπτη) παιχνίδι κυπέλλου εντός έδρας με τον Αιολικό, όπου είχε την ευκαιρία μετά το 0-3 του πρώτου ματς να κάνει εκτεταμένο rotation και να δώσει ανάσες στους ποδοσφαιριστές της (κέρδισε ξανά 3-0). Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό την Κυριακή να μην ξεκινήσει κανείς εκ των 11 του Κυπέλλου. Σε αντίθεση με τον ΟΦΗ που μετά το 2-0, είχε μπροστά του ένα παιχνίδι υψηλότερων απαιτήσεων και βέβαια ταξίδι ως τη Λαμία.

Ο ΟΦΗ

Η προσέγγιση του ματς

Προφανώς, ο ΟΦΗ δεν αλλάζει χαρακτηριστικά και πλάνο από ματς σε ματς. Μπορεί, όμως, να προσθέσει στην προσέγγισή του λίγη κυνικότητα, όπως έκανε και στο παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Πέρα από τη σημασία του να βρει ξανά βαθμούς εκτός έδρας, διακόπτοντας κι αυτό το αρνητικό σερί, ένας ακόμα λόγος για μία μεγαλύτερη δόση κυνισμού, είναι το παιχνίδι του κυπέλλου με την Καβάλα που μεσολάβησε. Ο ΟΦΗ, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του, χρειάστηκε να παλέψει περισσότερο και να σπαταλήσει περισσότερες δυνάμεις. Οπότε, ο χρόνος προετοιμασίας του (είχε και ταξίδι) για το ματς με τη Λαμία ήταν μικρότερος και οι δυνάμεις λιγότερες. Από την άλλη, ο τρόπος που αγωνίστηκε η Καβάλα, με σφιχτή άμυνα και κλειστά, ήταν και μία μικρή πρόβα για ό,τι θα συναντήσει ο ΟΦΗ την Κυριακή.

Πέρα από τη μόνιμη απουσία Μεγιάδο, υπάρχει αυτή τη φορά και θέμα με τον Ναμπί. Ακόμα κι αν είναι διαθέσιμος για το παιχνίδι, είναι ερωτηματικό για το αν είναι σε θέση να ξεκινήσει στην 11αδα. Κι έχει ενδιαφέρον το πώς θα διαμορφωθεί η μεσοεπιθετική μας γραμμή.

Τα σημεία - κλειδιά

Για ένα ακόμα ματς, κάποια πράγματα είναι απαραίτητα, για να παίξει αποτελεσματικά ο ΟΦΗ το παιχνίδι κυριαρχίας που του αρέσει.

Σωστό και μεθοδικό passing game (με κινήσεις και καλές τοποθετήσεις), με καλές αποφάσεις.

• Να είναι κοντά οι γραμμές.

• Να υπάρχει πίεση ψηλά, για άμεση επανάκτηση της μπάλας.

• Να επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά και συγκέντρωση, ειδικά στις στατικές φάσεις.

• Να έχει καλή αμυντική συμπεριφορά. Το transition, με αντίπαλο που σου δίνει μέτρα και ψάχνει την κόντρα, είναι καθοριστικό.

Προφανώς θα χρειαστούν κι άλλα στοιχεία, κάποια παρόμοια με το προηγούμενο παιχνίδι με την ΑΕΚ, κάποια αρκετά διαφορετικά.

O ρυθμός που θα έχει το παιχνίδι, θα καθορίσει εν πολλοίς και το αποτέλεσμα. Όσο πιο γρήγορος και πιεστικός ψηλά μπορέσει να γίνει ο ΟΦΗ, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα βρει. Όσο πιο αργό και σε χαμηλό τέμπο πάει το ματς, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να ανοίξει την άμυνα της Λαμίας. Ένα γρήγορο γκολ, φυσικά, μπορεί να αλλάξει πολλά.

• Η Λαμία πιθανόν να επιλέξει για συγκεκριμένα διαστήματα (5-10 λεπτών) να πιέσει ψηλά. Εκεί το χτίσιμο των επιθέσεων πρέπει να γίνει με προσοχή, αλλά και όταν υπάρχουν οι συνθήκες να γίνουν τρικ, με άμεσο παιχνίδι, σαν αυτό που είδαμε με την ΑΕΚ (αλλά και στα 2 γκολ με την ΑΕΛ). Γενικά όμως, οι μακρινές μπαλιές και το σήκωμα της μπάλας απέναντι στη Λαμία, δεν είναι το καλύτερο.

• Οι χώροι που θα «προσφέρει» η Λαμία στον ΟΦΗ, θα είναι ελάχιστοι. Το συνδυαστικό παιχνίδι και οι γρήγορες αλλαγές θέσεων και μπάλας, τόσο από τον άξονα όσο και από τα πλάγια, είναι η απάντηση σε τέτοιες άμυνες.

Η διαρκής κίνηση και αλλαγή θέσης των 3 μεσοεπιθετικών της Λαμίας, θα είναι καλό να παρακολουθείται, χωρίς να «μπερδεύει» την αμυντική λειτουργία, παίζοντας κάθε παίκτης σωστά το χώρο του, αλλά και έχοντας στο νου του τις αλληλοκαλύψεις.

• Τα μπακ της Λαμίας δεν ανεβαίνουν διαρκώς, αλλά όταν το κάνουν, ξέρουν να το κάνουν καλά. Επομένως, η συνέπεια των ακραίων επιθετικών του ΟΦΗ, θα είναι σημαντική. Στο ματς με την ΑΕΚ, υπήρξε βελτίωση σε αυτό το κομμάτι.

• Σκληρές άμυνες, που δέχονται δύσκολα γκολ, σου δίνουν λίγες ευκαιρίες. Επομένως, η ωριμότητα και τα καλά τελειώματα, είναι κομβικό ζητούμενο. Όπως και απειλές από στημένες φάσεις, ένα στοιχείο που λείπει από το φετινό ΟΦΗ.

• Τις κλειστές άμυνες, επίσης, τις ξεκλειδώνει και μία καλή έμπνευση ή ενέργεια του φορ. Και ο ΟΦΗ έχει καιρό να βρει ένα σεντερφορίσιο γκολ. Να μία καλή στιγμή.

Η πιθανή 11αδα

Στο τέρμα θα είναι ο Σωτηρίου. Στην άμυνα, δύο είναι τα σενάρια. Είτε ξανά η 4αδα Μπραουν - Μαρινάκης - Γιαννούλης - Κοροβέσης, είτε η μετατόπιση του Μαρινάκη δεξιά και η τοποθέτηση του ψηλότερου και «αυθεντικού» στόπερ Κουτρουμπή, δίπλα στο Γιαννούλη. Δεν είναι μία παράλογη επιλογή.

Στο κέντρο, Σακόρ και Νέιρα είναι δεδομένοι. Αν ο Ναμπί είναι πανέτοιμος θα ξεκινήσει, αν δεν είναι 100% ο Σίμος έχει δείξει ότι δεν παίρνει τέτοια ρίσκα και δύσκολα θα είναι στην 11αδα. Χωρίς τον Ναμπί, γίνεται λίγο γρίφος η επιλογή. Και είναι σημαντικό ότι την όποια αλλαγή, η ομάδα θα έχει 1,5 προπόνηση να την «προβάρει».

Το ένα σενάριο, είναι μία συντηρητική επιλογή τύπου Στάικου, δίπλα στον Σακόρ και μετατόπιση του Νέιρα πιο μπροστά σαν 10αρι. Ένα σενάριο, που έχει τον κυνισμό που είδαμε με την ΑΕΚ. Το δεύτερο σενάριο, είναι μια επιλογή πιο συμβατή με την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας. Να παίξει ο Τσιλιανίδης πίσω από το φορ και στη θέση του πλάγια ο Φιγκεϊρέντο ή ο Φερέιρα. Ό,τι έγινε και με τη Λαμία. Με αυτό το σενάριο ο ΟΦΗ αποκτά ταχύτητα και υψηλές δυνατότητες ατομικά, αλλά ίσως δυσκολευτεί στις επιστροφές. Βέβαια για να συμβεί αυτό, πρέπει ο Σίμος να εκτιμά ότι ένας εκ των δύο Bραζιλιάνων μπορεί να ανταποκριθεί.

Στην επίθεση, το δίλημμα Μάνος ή Φιγκεϊρέντο παραμένει, εκτός αν προχωρήσει ο Σίμος με το 2ο σενάριο και «χωρέσουν» και οι δύο.

Μία πιθανή 11αδα: Σωτηρίου - Μπράουν, Μαρινάκης, Γιαννούλης, Κοροβέσης - Σακόρ, Νέιρα, Ναμπί - Σεμέντο, Τσιλιανίδης και Μάνος 

Μπροστά στον ΟΦΗ, είναι δύο εκτός έδρας παιχνίδια μέχρι τα Χριστούγεννα, απέναντι σε Λαμία και Παναιτωλικό, που δίνουν καλές ευκαιρίες να βελτιώσει τις εκτός έδρας επιδόσεις του. Ειδικά τώρα που ανεβαίνει ο πήχης στα εντός, απέναντι σε Άρη και ΠΑΟ.

Oficrete