ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
23/11/2019 - 19:26

Ήρθε η ώρα να ξαναδούμε τον καλό ΟΦΗ!

Η διακοπή έδωσε χρόνο για δουλειά και βελτίωση, αλλά και να βρει λύσεις στις απουσίες Μεγιάδο - Κοροβέση.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Επιστροφή από τη διακοπή στο πρωτάθλημα και ελπίζουμε και σε επιστροφή στα καλά ματς και για τον ΟΦΗ. Και όταν λέμε «καλά ματς», εννοούμε παιχνίδια όπου οι αρετές του και οι ικανότητές του, θα είναι πολύ πιο έντονες και καθοριστικές, σε σχέση με τις αδυναμίες του. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Ο αντίπαλος

Ο Ατρόμητος είναι μία ομάδα με σοβαρή έλλειψη σταθερότητας και ισορροπίας, στη σαιζόν που διανύουμε. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, με την προηγούμενη. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι αρκετοί.

Ξεκίνησε πολύ νωρίς στη σαιζόν, έχοντας λίγο «καθαρό» χρόνο προετοιμασίας (με Ευρώπη από Ιούλιο).

Άλλαξε προπονητή και πλάνο παιχνιδιού. Ο επιτυχημένος Κάναντι, που είχε αφήσει το στίγμα του, έφυγε. Στη θέση του ήρθε ο Γιάννης Αναστασίου, που έχει αρκετά διαφορετική φιλοσοφία και θέλησε να αλλάξει αισθητά τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Αυτά τα πράγματα, συνήθως, θέλουν χρόνο. Και όπως αποδείχθηκε, ο Ατρόμητος δεν είχε τόση υπομονή.

Αποχώρησαν παίκτες κομβικοί για την ομάδα (Κουλούρης, Ουάρντα, Χατζησαΐας, Σάκιτς).

Κάπως έτσι, έχει κάνει ένα ξεκίνημα με πολλά σκαμπανεβάσματα, τόσο στην εικόνα όσο και στα αποτελέσματά του. Οπότε, η εδώ και καιρό φημολογούμενη, αποχώρηση του Αναστασίου, η οποία έγινε τελικά μέσα στη διακοπή, δεν ξάφνιασε κανένα.

Το αγωνιστικό προφίλ του Ατρομήτου

Επειδή είναι λίγες μόνο ημέρες που έγινε η αλλαγή στον πάγκο της ομάδας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το αγωνιστικό προφίλ του θα παραμείνει, για την ώρα, ίδιο. Εκεί που περιμένουμε αλλαγή, ενδεχομένως, είναι στην ψυχολογία και στη συσπείρωση της ομάδας.

Παίζει αρκετά ανοιχτά και ενδιαφέρεται να κάνει επίθεση. Σε αυτό, μοιάζει με τον ΟΦΗ. Εκεί που διαφέρει, είναι στον τρόπο που το κάνει. Δεν είναι ομάδα που κυριαρχεί, με κατοχή μπάλας και πίεση πολύ ψηλά. Είναι ομάδα που ψάχνει με άμεσο παιχνίδι να φτάσει σε απειλητική θέση και να βρει ευκαιρίες.

Η έλλειψη ισορροπίας είναι το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει, μέχρι τώρα. Αυτό το βλέπουμε στα αποτελέσματά του (μία κρύο, μία ζέστη πάει). Το βλέπουμε, όμως, και στην εικόνα των παιχνιδιών του (πολλές ανατροπές και αλλαγές εικόνας, μέσα στο 90λεπτο), αλλά και στην καθαρά αγωνιστική του απόδοση (το transition είναι η αχίλλειος πτέρνα του, σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια του). Υπάρχουν δε, αρκετά ματς όπου ο Ατρόμητος δε μπαίνει καλά κι αυτό συχνά, αν και όχι πάντα, του στοιχίζει

Τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει, τους οφείλει κυρίως στα γκολ που έχει βάλει (4η επίθεση στο πρωτάθλημα με 17). Στην επίθεση, έχει βρει όσα περισσότερα γκολ μπορούσε (1ος σε αποτελεσματικότητα με 1 σε κάθε 5,5 τελικές) κι αυτό είναι εμφανές και στο γήπεδο, όχι μόνο στη στατιστική. Γκολ, τα οποία έρχονται με:

✔ στημένες φάσεις

✔ μακρινά σουτ

✔ ατομικές ενέργειες

Επιλέγει (ή εξαναγκάζεται να το κάνει) έναν άμεσο τρόπο παιχνιδιού. Λείπει, δηλαδή, το συνδυαστικό παιχνίδι και οι γρήγορες συνεργασίες με passing game. Εκτιμώ ότι, στη βελτίωση αυτού του τομέα θα επικεντρώθηκαν Κορακάκης και Οφρυδόπουλος.

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το που βρίσκει τα γκολ του. Τα 9 από τα 17 (πάνω από τα μισά) έχουν έρθει από τα φορ του (Βέλλιος και Μανούσος). Τα 4 έχουν έρθει από την άμυνά του (στόπερ και μπακ) και μόλις 3 από τους μεσοεπιθετικούς του (τους «3» στο 4-2-3-1). Κανένα δε, από τα κεντρικά του χαφ. Όλο αυτό δείχνει μία ανισορροπία, με τη μεσαία του γραμμή να μην επιδρά σημαντικά στο παιχνίδι του.

Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, στον ΟΦΗ τα 11 από τα 19 γκολ του έχουν έρθει από τους 3 μεσοεπιθετικούς του (Ναμπί, Τσιλιανίδη, Σεμέντο), τα 5 από το φορ του (Μάνος και Φιγκεϊρέντο) και τα 3 από τα κεντρικά του χαφ. Κι αυτό γιατί η μεσοεπιθετική του γραμμή, είναι η πλέον επιδραστική στο παιχνίδι του.

Οι αμυντικές επιδόσεις του Ατρομήτου είναι, μάλλον, μέτριες (16 γκολ). Κι αυτό δεν οφείλεται τόσο στην αμυντική γραμμή του, αλλά στη συνολική λειτουργία του. Ο φετινός Ατρόμητος δεν ανταποκρίνεται καλά στο ανασταλτικό κομμάτι, κυρίως στο κέντρο και στο αντίπαλο μισό γήπεδο. Δεν είναι ενεργητικός (12ος μόλις στα κλεψίματα), δεν πιέζει, δεν ανακτά μπάλες, δεν διαπρέπει στην αλληλοκάλυψη. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να δέχεται μεγάλη πίεση το κέντρο της άμυνας του και τα μπακ του. Ό,τι έχει συμβεί και στον ΟΦΗ, σε κάποια νεκρά διαστήματά του και, κυρίως, στα τελευταία 2 ματς του πρωταθλήματος. Πιθανότατα, πάνω και σε αυτά θα δούλεψε στη διακοπή.

Τα δυνατά του σημεία

• Έχει δύο κεντρικούς αμυντικούς, ικανότατους στο 1 εναντίον 1.

• Είναι ομάδα με ύψος και δύναμη στις στημένες φάσεις.

• Μπορεί να το κάνει καλά και το επιδιώκει, να σουτάρει έξω από την περιοχή.

• Έχει μεσοεπιθετικούς ικανούς και να εκμεταλλευτούν άμεσα λάθη που θα γίνουν, αλλά και να πάρουν προσωπικές πρωτοβουλίες.

• Έχει πολλές λύσεις μεσοεπιθετικά, με ποδοσφαιριστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους.

• Έχει μάθει να κυνηγάει τα ματς, ως το τέλος.

• Έχει καλά πλάγια μπακ που μπορούν να επιτεθούν, αλλά και να αμυνθούν καλά. Έχει καλούς πλάγιους και μεσοεπιθετικά, με ταχύτητα και ποιότητα.

• Έχει καλούς εκτελεστές σε στημένες φάσεις.

Τα αδύναμά του σημεία

Το αμυντικό transition. Έχει σοβαρό πρόβλημα εκεί. Λείπουν οι αλληλοκαλύψεις, λείπουν οι επιστροφές, λείπει το κράτημα της μπάλας και η άμεση πίεση για την ανάκτησή της, αν χαθεί.

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο είναι αργό και έχει προβλήματα με κάθετες στην πλάτη του ή στο χώρο.

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, αλλά και οι τερματοφύλακές του, δεν είναι οι καλύτεροι χειριστές της μπάλας και είναι έτσι επιρρεπείς στα λάθη, όταν πιεστούν. Παράλληλα, συχνά υπάρχει απόσταση από τη μεσαία και μεσοεπιθετική γραμμή, που δημιουργεί χώρους, όταν ο αντίπαλος πρεσάρει.

Δε μπαίνει δυνατά πάντα στα παιχνίδια, ενώ εμφανίζει και «νεκρά διαστήματα» μέσα στα ματς του. Προφανώς, αυτό αφορά σε έλλειψη συγκέντρωσης.

Πως θα παίξει

Πάντα μετά από διακοπή, οι ομάδες εμφανίζονται λίγο διαφορετικές. Πολύ περισσότερο, όταν έχουν αλλάξει προπονητή. Είναι πολύ λογικό ο Ατρόμητος να δουλέψει τα θέματά του στο κέντρο και είτε να τα βελτιώσει, είτε να επιδιώξει, με τον τρόπο που θα παίξει, να τα καμουφλάρει. Νομίζω ότι με Κορακάκη - Οφρυδόπουλο, θα δούμε έναν πιο «ελληνικό» Ατρόμητο και λιγότερο «ολλανδικό», όπως βλέπαμε επί Αναστασίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυνικότητα θα είναι λίγο πιο έντονη, με στόχο να έρθουν άμεσα αποτελέσματα. Μία εκτίμηση που μπορώ να κάνω, είναι ότι ο Ατρόμητος δούλεψε αυτές τις μέρες στη βελτίωση της κατοχής της μπάλας, ώστε να μπορέσει να την κρατήσει όσο μπορεί περισσότερο (στοιχείο που του λείπει μέχρι σήμερα), εμποδίζοντας έτσι τον ΟΦΗ να κάνει το παιχνίδι του.

Όπως ο ΟΦΗ, έτσι και ο Ατρόμητος προτιμά συνήθως το 4-2-3-1. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι οι επιλογές των προσώπων, αλλά και οι οδηγίες στο κέντρο και την επίθεση της ομάδας. Στην άμυνα, οι επιλογές του στα στόπερ είναι μετρημένες και το ποιοι θεωρούνται «βασικοί», αρκετά σαφές (Γούτας, Ρισβάνης). Στα πλάγια, έχει από έναν καλό ξένο και έναν ή και δύο καλούς νέους Έλληνες, σε κάθε πλευρά. Δεξιά φαβορί είναι ο Γκάλο, αλλά υπάρχουν και οι Νάτσος, Κιβρακίδης. Αριστερά Κατράνης και Ταλόχα έχουν ίσες πιθανότητες. Στο τέρμα, μετά από διάφορες αλλαγές και έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει 3 διαφορετικούς, το δίλημμα είναι ανάμεσα στον - 1ο στην ιεραρχία, όταν άρχιζε η σαιζόν - Μέγερι και τον 18χρονο Μανδά που αποτελεί project, στο οποίο ποντάρει η ομάδα. Αν δεν είχε γίνει η αλλαγή προπονητή, θα ξεκινούσε ο πρώτος. Με τον Κορακάκη, προπονητή στην Κ19 μέχρι πρότινος του δεύτερου, οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες.

Μπροστά, οι επιλογές είναι πολλές και θα κριθούν τα πρόσωπα από την προσέγγιση που θα έχει ο Ατρόμητος στο παιχνίδι. Αν αποφασίσει να αφήσει τη μπάλα στον ΟΦΗ, θα χρειαστεί 2 πιο αμυντικογενή κεντρικά χαφ (Χαρίσης με Γαρουφαλιά). Αν επιχειρήσει να πάρει τη μπάλα, θα χρησιμοποιήσει πιθανόν μόνο τον Χαρίση και δύο πιο επιθετικά χαφ μπροστά του (Μπαένα, Ανδρούτσος).

Τέλος, η επιλογή του φορ θα καθορίσει και τους 2 πλάγιους. Με Βέλλιο φουνταριστό, ο Μανούσος θα πάει στη μία πλευρά και ψάχνουμε τον 3ο (Ενσικουλού, Γιακουμάκης, αλλά και οι πιο «πασπαρτού» Ρόσα και Ούμπιδες).

Οι παίκτες - κλειδιά:

O Ρισβάνης είναι ο αρχηγός και το βαρόμετρο στην άμυνα. Οι κακές του μέρες και το ντεφορμάρισμά του, έχουν φανεί. Όσο καλύτερα τα πάει, τόσο καλύτερη θα είναι συνολικά η αμυντική γραμμή. Ο Μάντσον ήταν ο MVP πέρυσι, ένα από τα καλύτερα αμυντικά χαφ του πρωταθλήματος. Φέτος δεν έχει καταφέρει να μονιμοποιηθεί στην 11αδα. Ίσως η αλλαγή προπονητή να τον βοηθήσει, αλλά το γεγονός ότι έμεινε εκτός αποστολής 21 παικτών, δεν είναι καλό σημάδι για το μέλλον του στο Περιστέρι (θα ήταν ιδανικός για back up ή και για παρτενέρ του Μεγιάδο...). Ο Βέλλιος μπορεί με τις κινήσεις, το εκτόπισμα, αλλά και κάποια προσωπικά γκολ, στην καλή του μέρα, να ανεβάσει συνολικά τον Ατρόμητο. Παιχνίδι με το παιχνίδι, ο Γκάλο μπαίνει στην ομάδα και γίνεται σημαντικός για το πλάνο της και με την παρουσία του δεξιά και με τις καλές εκτελέσεις του σε στημένα.

Ο ΟΦΗ

Η προσέγγιση του ματς

Ο ΟΦΗ είχε την ευκαιρία να δουλέψει στη διακοπή και να βελτιώσει τόσο τις αρετές του, όσο και τις αδυναμίες του. Το ματς με τον ΠΑΟΚ αποδείχθηκε διδακτικό και έδωσε αρκετή τροφή για homework… Προφανώς και το γεγονός ότι παίζει εκτός έδρας, δεν αλλάζει και πολλά στο στυλ του. Και στο Περιστέρι λοιπόν, παιχνίδι κυριαρχίας θα επιδιώξει. Όσο περισσότερο καταφέρει να αναδείξει τις αρετές του και, φυσικά, όσο μεγαλύτερη βελτίωση εμφανίσει στις αδυναμίες του, τόσο μεγαλύτερη τύχη θα έχει. Οι προπονήσεις κινήθηκαν σε υψηλές ταχύτητες και εντάσεις - γι’ αυτό και το ρεπό αποφόρτισης της Παρασκευής - και μένει να φανεί το αποτέλεσμά τους, στην πράξη.

Η απουσία του Μεγιάδο παραμένει και σε αυτήν προστίθεται η τιμωρία του Κοροβέση. Δύο σημαντικές απουσίες, που καλείται να καλύψει, με την πρώτη να απαιτεί μία πιο «μόνιμη» λύση, για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον.

Τα σημεία - κλειδιά

Πλέον, έχουμε όλοι εμπεδώσει ότι το πλάνο του ΟΦΗ δεν αλλάζει και επομένως πράγματα, όπως το να μη γίνουν λάθη στο passing game (με κινήσεις και καλές τοποθετήσεις), να είναι κοντά οι γραμμές, να υπάρχει πίεση ψηλά, για άμεση επανάκτηση της μπάλας, να επιδεικνύει ψυχραιμία και πνευματική σταθερότητα, αλλά και να μην την «πατήσει» ξανά στο αμυντικό transition, με απειλές στην πλάτη της άμυνας του, είναι προαπαιτούμενα.

Φυσικά, πάντα, το διάβασμα του αντιπάλου, σου δίνει και κάποιες εξτρά κατευθύνσεις στο παιχνίδι σου. Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία, αφορά στο ξεκίνημα του ματς. Ο Ατρόμητος είναι γηπεδούχος, θέλει απαραίτητα τη νίκη και παίζει με νέο προπονητή. Καλό θα είναι ο ΟΦΗ να μπει δυναμικά και αποφασιστικά, γιατί ενδεχόμενα ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, μετά και από την αποχή, ίσως στοιχίσει. Κατά τα άλλα, σε πιο επιμέρους στοιχεία:

Το κέντρο άμυνας του αντιπάλου μπορεί να «τρυπήσει», με καλό κάθετο παιχνίδι και γρήγορες κινήσεις και συνεργασίες. Οι διαγώνιες κινήσεις και πρωτοβουλίες των πλάγιων, πιθανόν να είναι και πάλι το κλειδί.

Η αδυναμία του Ατρομήτου στο αμυντικό transition, δίνει την ευκαιρία να απειλήσουν στους μεσοεπιθετικούς του ΟΦΗ, αν έχουν καλές επιλογές και αποφάσεις.

Η πίεση ψηλά μπορεί να προσφέρει, επίσης, καλές προϋποθέσεις για γκολ και, παράλληλα, να δώσει ανάσες και προστασία στην άμυνα.

Οι μεγάλες αποστάσεις που παρατηρούνται ανάμεσα στην αμυντική γραμμή και την μεσοεπιθετική του Ατρομήτου, προσφέρουν χώρους για καλό passing game και δημιουργία ευκαιριών.

Τα καλά πλάγια μπακ, αλλά και εξτρέμ του αντιπάλου, απαιτούν και βοήθειες από τους μεσοεπιθετικούς και τους χαφ.

Το ύψος και οι ικανότητες του αντιπάλου στις στημένες φάσεις, πρέπει να απαντηθούν με σωστές τοποθετήσεις και γρήγορες αντιδράσεις. Οι αδράνειες μπορεί να στοιχίσουν (ξανά).

Κανένα γκολ του ΟΦΗ, ως τώρα, δεν έχει έρθει από τους αμυντικούς του ποδοσφαιριστές. Θα είναι πολύ σημαντικό, να προστεθεί και αυτή η επιλογή, στην επιθετική ποικιλία που παρουσιάζει η ομάδα.

Με τον Ατρόμητο να αντιμετωπίζει το ματς σαν τελικό, ο χρόνος θα κυλά υπέρ του ΟΦΗ. Γι’ αυτό θα πρέπει να μπει καλά, να πάρει τη μπάλα από την αρχή και να επιδιώκει να την ανακτά, ξανά και ξανά. Αυτό και ευνοεί το πλάνο του, αλλά παράλληλα μπορεί να «θολώσει» μία ομάδα, που παίζει με πίεση και άγχος, οδηγώντας τη σε λάθη και κακή διαχείριση του ματς.

Η πιθανή 11αδα

Με τον ΠΑΟΚ, ως αντί-Μεγιάδο επελέγη ο Κουτρουμπής. Ήταν μεν αξιοπρεπής, αλλά φάνηκε αφενός ότι δε μπορεί να προσφέρει το πρεσάρισμα και την πίεση του Αργεντίνου, σε συνδυασμό με τις γρήγορες επιστροφές του και αφετέρου ότι η θέση του στόπερ, του πάει καλύτερα. Άρα το ερώτημα παραμένει, ποιος θα αναλάβει το ρόλο αυτό; Σε αυτό το ερώτημα προστίθεται και ένα δεύτερο. Ποιος θα παίξει αριστερά;

Ο Σίμος μας είχε συνηθίσει στις επιλογές με βάση την ποδοσφαιρική λογική, όμως με τον ΠΑΟΚ δοκίμασε και εκπλήξεις. Αριστερά ο Γιαννούλης θεωρείται δεδομένος. Οπότε, οι όποιες αλλαγές θα αφορούν το κέντρο άμυνας και τα κεντρικά χαφ.

Το προφανές σενάριο:

Να παίξει δεξιά ο Μπράουν, αριστερά ο Γιαννούλης, στόπερ Κουτρουμπής - Μαρινάκης και 6αρι ο Νάστος δίπλα στο Νέιρα. Με στόχο την συνέπεια και 5 παίκτες αρκετά προσηλωμένους στην άμυνα, αλλά πιθανόν με μία μικρή δυσκολία στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό το σενάριο μπορεί να παίξει και με κάποιον εκ των Σακόρ και Στάικου να παίζει αντί του Νάστου, αν φυσικά κριθεί ότι μπορεί να ανταποκριθούν.

Ένα λογικό σενάριο:

Μία αμυντική τετράδα με τον Μαρινάκη δεξιά, τον Γιαννούλη αριστερά και Κουτρουμπή - Νάστο στόπερ. Και τον Σακόρ ή τον Στάικο σε ρόλο 6αριου δίπλα στο Νέιρα. Μία τέτοια 4αδα αμυντική έχει ύψος, έχει δύναμη, έχει καλούς χειριστές της μπάλας, αλλά υστερεί λίγο σε ταχύτητα, ελπίζοντας να καλύψει αυτό το πρόβλημα ο αμυντικός χαφ, με τις τοποθετήσεις του.

Κατά τα άλλα, δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές. Εκτός αν υπάρξει και κάποια έκπληξη στα χαφ, σε συνάρτηση με τις απουσίες. Πιθανόν, για παράδειγμα, να κριθεί χρήσιμο στο διάστημα της απουσίας του Μεγιάδο (με τα πολλά τρεξίματα και την επιθετική άμυνα που ξέρει να παίζει), να «θυσιαστεί» ένας εκ των Νέιρα ή Ναμπί (ο επικρατέστερος), σε κάποια ματς. Τέλος, πιθανότατα, έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσει ξανά ο Μάνος, που στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έδειξε να ξαναβρίσκει πατήματα.

Πιθανή 11αδα: Σωτηρίου - Μπράουν, Γιαννούλης, Μαρινάκης, Κουτρουμπής - Σακόρ (Νάστος), Νέιρα, Ναμπί - Σεμέντο, Τσιλιανίδης, Μάνος.

Μπροστά μας έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι, που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον ότι μεσολάβησε διακοπή, που πάντα φέρνει αλλαγές. Απέναντι στον ΟΦΗ είναι μία ομάδα που άλλαξε προπονητή, που παίζει ανοικτά και επιθετικά, διαθέτει ποιότητα και ικανότητες, αλλά παρουσιάζει και αδυναμίες.

Περιμένουμε να δούμε πως θα παρουσιαστεί ο ΟΦΗ, ελπίζοντας να βρει λύσεις στις απουσίες του, να βελτιώσει τις αδυναμίες που έχουν καταγραφεί και να επανέλθει στις «γεμάτες» εμφανίσεις των πρώτων 7 αγωνιστικών.

Oficrete