Oficrete
01/12/2019 - 18:25

Νίκησε κυρίως την πίεση και λιγότερο τον αντίπαλο!

Η αγωνία για μια νίκη που θα διέκοπτε το σερί ηττών, ήταν η βασική δυσκολία του ΟΦΗ, πολύ περισσότερο από τη - χωρίς πλάνο και νεύρο - ΑΕΚ.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ο ΟΦΗ εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, να πιέζεται για το αποτέλεσμα και επιστράτευσε περισσότερη κυνικότητα και λιγότερη κυριαρχία, από ό,τι μας είχε συνηθίσει. Μένει να φανεί αν στη νίκη αυτή θα χτίσει ένα νέο, θετικό, σερί.

Το παιχνίδι

Είδαμε ένα από τα λιγότερο εντυπωσιακά και ποιοτικά ματς του ΟΦΗ, για τη χρονιά που διανύουμε. Χωρίς καλό ρυθμό και με πολύ λιγότερες φάσεις, από ό,τι είχαμε συνηθίσει. Οι λίγες, για τα δεδομένα του ΟΦΗ, τελικές, οφείλονταν στην αγχωμένη παρουσία της ομάδας μεσοεπιθετικά. Έλειψαν οι καλές αποφάσεις, όταν έφτανε κοντά στην περιοχή, έλειψαν οι καλοί συνδυασμοί και οι εμπνεύσεις. Από την άλλη, υπήρξε μεγαλύτερη αμυντική συνέπεια, συνολικά της ομάδας, καλές αποστάσεις των γραμμών και ισορροπία. Το αποτέλεσμα, ήταν ο ΟΦΗ να απειλήσει λιγότερο από κάθε άλλο ματς (πλην ΠΑΟΚ), αλλά και να μην απειληθεί στην ουσία.

Μπορεί η ΑΕΚ να είχε την κατοχή της μπάλας (οριακή, 56%), αλλά απέδειξε όσα «συζητούσαμε» στην ανάλυση πριν το ματς. Είναι ομάδα χωρίς πλάνο, χωρίς σχέδιο και με παθητική προσέγγιση στα παιχνίδια.

Επέλεξε να παίξει με 3 πίσω και να πιέσει ψηλά. Πίεση, όμως, ψηλά με χαλαρότητα δεν έχει μεγάλη τύχη. Επίσης, η πίεση ψηλά με 5 μόνο παίκτες να έχουν στο νου τους και πίσω, οδηγεί μαθηματικά σε ανισορροπία και γραμμές με μεγάλες αποστάσεις. Αυτό είδε ή κι αυτό περίμενε, όταν είδε την 11αδα της ο Σίμος και επέλεξε, για πρώτη φορά φέτος, τόσο άμεσο παιχνίδι.

Η διαφορά στο παιχνίδι του ΟΦΗ

Το χτίσιμο των επιθέσεων δεν ξεκινούσε από πίσω, λοιπόν. Επεδίωκε ο ΟΦΗ με μεγάλες μπαλιές και άμεσες κινήσεις, να εκμεταλλευτεί τον πολύ χώρο που του έδινε η ΑΕΚ, ανάμεσα στο κέντρο και την άμυνά της, αλλά και να δώσει πλάτος στην επίθεσή του. Το κατάφερνε μεν, αλλά λίγο η πίεση, λίγο η γνωστή ανωριμότητα, λίγο η βιασύνη και λίγο το ντεφορμάρισμα, ίσως, των 4 μεσοεπιθετικών του, δεν βοήθησαν να βγουν πολλές φάσεις, ως τη στιγμή του γκολ. Βγήκαν κάποιες, αλλά λίγες και όχι με καλά τελειώματα.

Αξίζει να κρατήσουμε πάντως, ότι οι 2-3 συνδυασμοί που θύμισαν τον καλό φετινό ΟΦΗ, άνοιξαν σε χρόνο μηδέν την άμυνα της ΑΕΚ. Όπως επίσης, ότι το κάθετο παιχνίδι του είναι απαραίτητο. Και το γκολ άλλωστε έτσι ήρθε, με κάθετη του Νέιρα προς τον Σεμέντο, ο οποίος είχε κάνει την, κλασσική πια, διαγώνια κίνηση των εξτρέμ του ΟΦΗ.

Από το γκολ και μετά, ο ΟΦΗ προσωπικά με ξάφνιασε. Ουσιαστικά περιορίστηκε στο να ελέγξει το παιχνίδι, να αφήσει τη μπάλα στην ΑΕΚ και να την βλέπει να πνίγεται στα προβλήματά της και την έλλειψη πλάνου της. Περίμενα ότι θα γίνει πιο πιεστικός και θα ψάξει τους ακόμα περισσότερους χώρους, για ένα 2ο γκολ. Δεν το έκανε. Κι όταν είδαμε και την αλλαγή με Κουτρουμπή αντί Ναμπί και 3αδα στην άμυνα, έγινε αντιληπτό ότι ο ΟΦΗ έχει επιλέξει να αυξήσει τον κυνισμό του, για να έρθει μία νίκη που θα άλλαζε το κλίμα.

Το κατάφερε. Αν και προσωπικά θεωρώ ότι πήρε μεγαλύτερο ρίσκο, γυρίζοντας πίσω από ό,τι αν επέλεγε να πιέσει την άνευρη ΑΕΚ, ανάμεσα στα στόπερ και τα κεντρικά της χαφ. Άλλωστε, αν απείλησε κάπως η ΑΕΚ, το έκανε από το 80 και μετά, με τον ΟΦΗ πίσω και μόνο από στημένες φάσεις (που της έδωσε, πάλι, πολύ εύκολα).

Η νίκη που περίμενε όλος ο οργανισμός, ήρθε. Μπορεί να κρατήσει κανείς αυτό και να περιμένει έναν καλύτερο Δεκέμβριο. Με ξεκίνημα από το κύπελλο, με την Καβάλα την Τετάρτη.

Αντί επιλόγου, δύο σημειώσεις.

Η πρώτη, αφορά το ποδόσφαιρο. Θεωρώ πολύ παραγωγικότερο στις ήττες να μελετάει κανείς αναλυτικά τα λάθη του, χωρίς όμως να φέρνει την καταστροφή ή να ισοπεδώνει. Όπως θεωρώ πιο παραγωγικό μετά τις νίκες, να βλέπουμε με ψυχραιμία τι συνέβη και να μην τα βλέπουμε όλα τέλεια. Ο ΟΦΗ δε σκότωσε κανένα θηρίο. Κέρδισε μία μεγάλη, αλλά σε πολύ κακό φεγγάρι, ομάδα. Ωραία νέα και μία καλή ευκαιρία να αποσυμπιεστεί και να σταθεροποιηθεί ξανά στο πλάνο του και στο παιχνίδι κυριαρχίας, που μας είχε (καλο)μάθει να παίζει.

Η δεύτερη, αφορά στην πραγματική ζωή και τα σημαντικά της. Συλλυπητήρια για τον Γιώργο Δεικτάκη και περαστικά στον πατέρα του Γ. Σίμου που αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα με την υγεία του. Το μήνυμα του προπονητή του ΟΦΗ, κατά τη γνώμη μου, ήταν το πιο χρήσιμο από το ματς. Οι δυσκολίες δεν είναι στις νίκες ή τις ήττες ενός ποδοσφαιρικού ματς, αλλά γύρω μας, στην καθημερινότητά μας. Και καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε όλα, στη σωστή τους βάση.

Η ακτινογραφία των παικτών του ΟΦΗ

Σωτηρίου: Δεν είχε ιδιαίτερη δουλειά. Με τα πόδια χρειάστηκε να παίξει με μεγάλες μπαλιές αυτή τη φορά, όπου σε γενικές γραμμές δεν είχε δυσκολίες - 7

Μπράουν: Στην αρχή του ματς είχε κάποιες δυσκολίες, δίνοντας 2-3 εύκολα φάουλ κοντά στην περιοχή και κάνοντας κάποια λάθη. Στη συνέχεια, βελτιώθηκε και αμυντικά ήταν καλός. Επιθετικά ανέβηκε ελάχιστα - 6,5

Κοροβέσης: Κάνει καλό ματς, κερδίζει πολλά φάουλ από τους αντιπάλους του, δεν έχει μεγάλες δυσκολίες από την πλευρά του και επεδίωξε να επιτεθεί, όποτε είχε τη δυνατότητα - 7

Γιαννούλης: Ίσως το καλύτερό του παιχνίδι ως στόπερ - 8,5

Μαρινάκης: Σοβαρή παρουσία και πολλές μάχες. Κερδίζει την αποβολή του Βράνιες. Ας ελπίσουμε ο τραυματισμός του να μην είναι σοβαρός - 8

Σακόρ: Κρατάει τη θέση του καλά, είναι αλάνθαστος και είναι η βασική αιτία που η ομάδα έχει ισορροπία και ηρεμία. Πολύ καλό ματς, που θα τον βοηθήσει για τη συνέχεια - 8

Νέιρα: Δεν ήταν σε μεγάλη μέρα. Παρόλα αυτά, έτρεξε αρκετά και ήταν συνεπής. Από την κλασσική του, πια, κάθετη πάσα, ξεκινά το γκολ. Πολύ πιο ήρεμος, επιτέλους και στο θέμα των διαμαρτυριών και γενικά των χαζών κίτρινων που δεχόταν - 7

Ναμπί: Πιέζει κάπως περισσότερο από ό,τι συνήθως, αλλά πουλάει κάποιες μπάλες χωρίς λόγο. Πρέπει να γίνει λιγότερο φλύαρος. Ας ελπίσουμε και ο δικός του τραυματισμός να μην είναι βαρύς - 7

Σεμέντο: Ενώ δεν έχει καλά τελειώματα και κάνει αρκετές λάθος πάσες, βάζει το γκολ και κάνει τη διαφορά - 7

Τσιλιανίδης: Μεγάλη διάθεση, πολλά τρεξίματα, λιγότερη ουσία από ό,τι τον είχαμε συνηθίσει. Παρόλα αυτά, δυσκόλεψε πολύ την ΑΕΚ - 7

Μάνος: Πάλεψε με τα στόπερ της ΑΕΚ, αλλά δεν κατάφερε να κάνει τις φάσεις που ξέρουμε ότι μπορεί να κάνει - 6

Φιγκεϊρέντο: Πίεσε την άμυνα και έδωσε τρεξίματα, χωρίς να δώσει το κάτι παραπάνω - 6,5

Κουτρουμπής: Ήταν μαχητικός, έδωσε ύψος και έκανε αυτό το οποίο κλήθηκε να κάνει καλά.

Νάστος: Έπαιξε για ελάχιστα λεπτά σε θέση στόπερ.

Oficrete