ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
30/01/2021 - 17:36

ΟΦΗ - ΑΕΚ: Ώρα να σκοράρει και να γίνει ανταγωνιστικός

Στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να υπάρχει αδιάφορο ματς ή λευκή πετσέτα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ο ΟΦΗ συνεχίζει να ψάχνει λύσεις και βελτίωση της απόδοσης, αλλά και των αποτελεσμάτων του, έχοντας 2 σερί ντέρμπι μπροστά του. Το πρώτο είναι εντός έδρας με την ΑΕΚ. Στη φετινή σαιζόν, το εντός έδρας δεν αποτελεί πλεονέκτημα κι αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο να αλλάξει. Το δεύτερο ζητούμενο, είναι μία νίκη - υπέρβαση, μετά από πολύ καιρό. Πάει ένας χρόνος και κάτι από την τελευταία τέτοια υπέρβαση, πάλι κόντρα στην ΑΕΚ, στο Γεντί Κουλέ.

Θα μου πει κάποιος, ο ΟΦΗ έχασε από Απόλλωνα και Αστέρα εντός, έχει 5 ματς να σκοράρει, έχει τη 2η χειρότερη άμυνα, έχει χάσει με διαφορά τα ντέρμπι μέσα στη σαιζόν, ειδικά στο Ηράκλειο με Άρη και ΠΑΟΚ και εσύ λες για νίκη - υπέρβαση; Ναι, ακριβώς αυτό είναι το νόημα. Του αθλήματος γενικά και της καθημερινότητάς κάθε ομάδας ειδικά.

Δεν είναι ώρα ούτε για λευκή πετσέτα, ούτε να κάτσει ο ΟΦΗ και μοιρολατρικά να περιμένει να τελειώσει η σαιζόν. Αφενός, μπορεί να έχει μπλεξίματα κι αφετέρου, αυτό προστάζει το ειδικό βάρος που έχει σαν ομάδα. Επιπλέον, όποιος αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο όπως του αξίζει, δε βρίσκει κανένα ματς αδιάφορο.

Ο αντίπαλος

Η ΑΕΚ με τον Χιμένεθ έχει επανέλθει στο γνωστό προσεκτικό παιχνίδι. Προσπάθεια για προστασία της άμυνας, που φέτος έχει σοβαρές αδυναμίες, ενώ επιθετικά στηρίζεται στην ποιότητα και τις προσωπικές ενέργειες των μεσοεπιθετικών της.

Η ΑΕΚ και φέτος είναι αρκετά μακριά αγωνιστικά από τον Ολυμπιακό, αλλά και αρκετά μακριά από τις θέσεις 5 και κάτω. Η ήττα από τον ΠΑΣ έχει δημιουργήσει ένα κλίμα εσωστρέφειας, ενώ στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, της έχουν προκύψει πολλά ανοικτά μέτωπα.

Μέχρι σήμερα λοιπόν, η ΑΕΚ έχει σε 19 ματς, 11 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. Έτρεξε ένα σερί με 5 ματς αήττητη (4 νίκες), μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο πρώτο ματς του Χιμένεθ. Τα παιχνίδια της τα παίρνει κατά κανόνα στο γκολ και μάλιστα το 1-0 ή 0-1 είναι το αγαπημένο της σκορ. Αυτό βέβαια είναι και μία παγίδα, το είδαμε και με τον ΠΑΣ. Είχε μία ανούσια και φλύαρη απόδοση, ήταν αναποτελεσματική και βιαστική επιθετικά (17 τελικές, αλλά μόνο 3 εντός στόχου), είχε σοβαρά θέματα στο transition στην πλάτη της άμυνάς της και ήρθε ένα εμφατικό «χαστούκι» με το 0-2.

Γιατί η ΑΕΚ έχει αμυντικές αδυναμίες. Όταν καταφέρνει να τις καμουφλάρει, κερδίζει. Όταν ο αντίπαλος τις τιμωρήσει (όπως έκανε ο ΠΑΟΚ κι ο ΠΑΣ, ας πούμε), τότε ζορίζεται περισσότερο. Φυσικά, με τη μεσοεπιθετική της πληρότητα και ποιότητα, είναι σε θέση να βρίσκει γκολ, με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ο τρόπος παιχνιδιού της ΑΕΚ της δίνει ισορροπία, τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας, όπου έχει 6 νίκες από τις 11 και 2 ισοπαλίες. Ήταν μάλιστα αήττητη στα 2 διαδοχικά ματς στη Θεσσαλονίκη, κόντρα σε Άρη και ΠΑΟΚ. Ισορροπία επίσης έχει και μέσα στη ροή των ματς. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τον Αστέρα ή τον ΠΑΟ, που είναι ομάδες 1ου ημιχρόνου ή τον Ολυμπιακό (που αντιμετωπίζει ο ΟΦΗ αμέσως μετά) που είναι ομάδα 2ου, η ΑΕΚ έχει σταθερότητα.

Η προσέγγισή της

Ο Χιμένεθ ήρθε για να διορθώσει την εικόνα της ομάδας. Και ξεκίνησε, όπως αναμενόταν, από την άμυνα. Σε κάποια ματς το κατάφερε, σε άλλα όχι. Η ΑΕΚ συνεχίζει να έχει αδυναμίες στο κομμάτι αυτό και να δέχεται γκολ, όταν ο αντίπαλος της βάλει δύσκολα (μ.ο. 1 γκολ ανά ματς). Και οι αδυναμίες της εστιάζονται σε 3 βασικά σημεία.

• Το αμυντικό transition. Αργεί η μεσοεπιθετική της γραμμή να επιστρέψει, αφήνει συχνά ακάλυπτη την αμυντική 4αδα και έτσι ο αντίπαλος όταν κινείται άμεσα και γρήγορα βρίσκει χώρο να φτιάξει ευκαιρίες.

• Τις στατικές φάσεις. Δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει σε αυτό το κομμάτι τις αντιδράσεις της. Με τον ΠΑΟΚ αυτό πλήρωσε. Είναι ένα κοινό πρόβλημα με τον ΟΦΗ αυτό που αντιμετωπίζει.

• Τις αργές αντιδράσεις και τα ατομικά λάθη, κυρίως των κεντρικών αμυντικών και των τερματοφυλάκων της, αλλά δευτερευόντως και των πλάγιων μπακ της.

Από την άλλη, είναι και μία ομάδα με αρετές. Έχει πετύχει ως τώρα 30 γκολ, με αρκετά καλά ποσοστά ευστοχίας (225 τελικές, οι 91 εντός εστίας και το 1/3 από αυτές γκολ). Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο:

• Στην ποιοτική επιθετική της γραμμή. Λιβάγια, Ολιβέιρα, Ανσαριφάρντ, Λιβάι Γκαρσία, είναι ποδοσφαιριστές top επιπέδου για την Ελλάδα. Υπάρχουν και οι Αλμπάνης, Τάνκοβιτς που μπορούν να δώσουν λύσεις επίσης. Οι ποδοσφαιριστές αυτοί έχουν εμπνεύσεις, έχουν το 1 εναντίον 1, έχουν πρωτοβουλίες και γενικά έχουν τον τρόπο να τελειώσουν, αλλά και να φτιάξουν φάσεις.

• Στον άξονα στα χαφ. Έχει μία σειρά ποδοσφαιριστών στο κέντρο καλού επιπέδου, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κρίστισιτς, Σιμάνσκι, Σάκχοφ, Σιμόες, Γαλανόπουλος τρέχουν πολύ, κόβουν, κουβαλάνε μπάλα και όταν βρουν χώρο, πατάνε περιοχή και ψάχνουν το γκολ (Σάκχοφ και Γαλανόπουλος ήταν οι σκόρερς στην Τούμπα). Επιπλέον, υπάρχει ο Μάνταλος, ένας ποδοσφαιριστής που όταν παίζει στον άξονα, μπορεί και συνδέει ιδανικά κέντρο κι επίθεση, φτιάχνοντας φάσεις, αλλά και κινούμενος σαν κρυφός φορ. Πέρυσι, αυτή ακριβώς τη δύναμη της ΑΕΚ, ο ΟΦΗ την ένιωσε για τα καλά.

Σε γενικές γραμμές, η ΑΕΚ είναι ομάδα άξονα. Εκεί είναι η δύναμή της μεσοεπιθετικά. Με το Λιβάι έχει αρχίσει να βρίσκει λύσεις και από τα πλάγια, μιας και όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα κι αν θεωρητικά παίζουν εξτρέμ, στην πραγματικότητα λειτουργούν καλύτερα μέσα ή κοντά στην περιοχή.

Πώς θα παίξει

Όπως και ο ΟΦΗ, η ΑΕΚ είχε παιχνίδι μεσοβδόμαδα. Είναι λογικό να δούμε ένα σχετικό φρεσκάρισμα στην 11αδα της. Άλλωστε, μεσοεπιθετικά έχει αυτή τη δυνατότητα ο Χιμένεθ, έχοντας εναλλακτικές. Λογικό είναι να δούμε κι αλλαγές, εφόσον η απόδοσή της ΑΕΚ δεν ήταν καλή.

Επιπλέον, είναι ερωτηματικό το αν και πόσο θα στηριχθεί στον Λιβάγια, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει το καλοκαίρι, με τη λήξη του συμβολαίου του. Στο ίδιο πλαίσιο, πολλά δημοσιεύματα ανέφεραν την πρόθεση της ΑΕΚ να «ξεφορτωθεί» Ολιβέιρα και Ινσούα. Οπότε, έχει ενδιαφέρον η διαχείριση από όλες τις πλευρές, τόσο των παικτών όσο και της ομάδας. Σημαντική παράμετρος επίσης, πως Μάνταλος, Κρίστισιτς, Τσιντώντας και Τσιγκρίνσκι είχαν προβλήματα τραυματισμού, μικρότερα ή μεγαλύτερα.

Στο τέρμα, στα τελευταία ματς ο Χιμένεθ πειραματίζεται. Τόσο ο Τσιντώντας όσο και ο Αθανασιάδης, δεν τα έχουν πάει καλά και είναι ένα μόνιμο δίλημμα ποιος θα επιλεγεί. Στο Γεντί Κουλέ θα παίξει ο δεύτερος, καθώς ο πρώτος έμεινε εκτός αποστολής.

Στην άμυνα, με την επιστροφή Χιμένεθ, ξανακέρδισε θέση ο Μπακάκης στα δεξιά. Αριστερά λογικά θα είναι ο Λόπες, μετά τη νέα κακή εμφάνιση του Ινσούα την Τετάρτη. Στο κέντρο της άμυνας, δεδομένος είναι ο Σβάρνας και θα τον πλαισιώσει μάλλον ο Νεντελτσιάρου, αφού ο Τσιγκρίνσκι είχε ξανά πρόβλημα στον προσαγωγό. Πάντως υπάρχει κι ο Λάτσι, που παίρνει σταδιακά χρόνο συμμετοχής. Σε κάθε περίπτωση, το κέντρο της άμυνας έχει αδυναμίες.

Τα δύο κεντρικά χαφ, είναι ερωτηματικό. Ο Σιμόες και ο Γαλανόπουλος είναι φορμαρισμένοι, όμως έχουν παίξει σερί ματς. Ο Σιμάνσκι μπαίνει όλο και περισσότερο στο rotation, ο Σάκχοφ επιστρέφει ξεκούραστος, ενώ ο Κρίστισιτς έχει πρόβλημα τραυματισμού. Λίγο πιο μπροστά, σε συνδετικό ρόλο κέντρου - επίθεσης, το λογικό θα ήταν να είναι ο Μάνταλος, όμως κι εκείνος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το πιθανότερο είναι να δούμε μία προσεκτική επιλογή, με 3 κεντρικούς χαφ μαζί. Μεσοβδόμαδα, βέβαια, αυτό δεν πήγε καλά για ένα ημίχρονο.

Στην επίθεση, Γκαρσία είναι μάλλον δεδομένος. Κατά τα άλλα, θα εξαρτηθεί από το rotation, αλλά και τις προθέσεις της ομάδας για τους Λιβάγια, Ολιβέιρα (σ.σ.: τελικά ο πρώτος έμεινε και αυτός εκτός αποστολής). Οι Ανσαριφάρντ, Τάνκοβιτς είναι οι πιο λογικές επιλογές, για τις άλλες δύο θέσεις.

Υπάρχει μία πιθανότητα, αντί του κλασσικού για την ΑΕΚ 4-2-3-1, να δούμε και 4-4-2 με ρόμβο στο κέντρο και 2 φορ, αφενός για να χωρέσει δημιουργικά χαφ κι αφετέρου για να παίξουν κοντά οι 2 επιθετικοί, ειδικά αν ο ΟΦΗ παραταχθεί, όπως αναμένεται, με 3 στόπερ.

Μία πιθανή 11αδα: Αθανασιάδης, Μπακάκης, Λόπες, Σβάρνας, Νεντελτσιάρου, Σιμόες, Σάκχοφ (Γαλανόπουλος), Σιμάνσκι, Γκαρσία, Τάνκοβιτς (Αλμπάνης), Ανσαριφάρντ.

Ο ΟΦΗ

Μετά από ένα παιχνίδι όπου ο ΟΦΗ έδειξε σφυγμό αλλά συνέχισε να δείχνει και τις πάγιες αδυναμίες του, καλείται να αλλάξει την τροχιά του αλλά και το κλίμα κάνοντας μία καλή εμφάνιση και ψάχνοντας αποτέλεσμα απέναντι σε μία από τις καλές ομάδες του πρωταθλήματος. Ένα ακόμα ζητούμενο είναι να αποκαταστήσει και τη χαμένη βαρύτητα του Γεντί Κουλέ. Το νέο εμπόδιο που συναντά αυτή τη φορά, είναι και ο covid, που για πρώτη φορά εισέβαλε στα αποδυτήρια της ομάδας.

Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με προηγούμενους αντιπάλους εντός, δε θα αντιμετωπίσει μία ομάδα που θα κλειστεί πολύ πίσω και θα του παραχωρήσει εύκολα μέτρα. Θα βρει μία ομάδα που θα ενδιαφέρεται να πάρει τον έλεγχο, να έχει τη μπάλα, αλλά και να κλείνει μεθοδικά τους χώρους στο μισό γήπεδο, έχοντας όμως στο μυαλό της να βρει χώρο και κενό για να βγάλει επίθεση.

Αυτό σημαίνει πως ο ΟΦΗ θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ, κυρίως στη μεσαία γραμμή, για να πάρει την κατοχή, να φέρει το ρυθμό εκεί που θέλει και να επιδιώξει να δημιουργήσει. Παράλληλα, θα πρέπει να βρει τρόπο να έχει ισορροπία και καλές μεταβάσεις. Το οριζόντιο παιχνίδι που μέχρι τώρα παίζει ο ΟΦΗ, δεδομένα δε θα τον ευνοήσει. Αντιθέτως η φλυαρία αυτή, που συχνά φέρνει λάθη, μπορεί να δώσει ευκαιρίες στον αντίπαλο. Κι αυτό είναι φέτος το 1 από τα 2 βασικά θέματα του ΟΦΗ. Δέχεται πολλές φάσεις. Κι η ΑΕΚ είναι ομάδα που κάνει φάσεις, με αξιοπρεπή ποσοστά ευστοχίας (51,2% εντός εστίας έναντι 43% του ΟΦΗ, αλλά κυρίως 17,4% ευστοχία, έναντι μόλις 11,5% του ΟΦΗ).

Αντιθέτως, απέναντι σε ένα αντίπαλο με άκρα που δεν επιστρέφουν, αλλά και χαφ που ενδιαφέρονται να πατήσουν περιοχή, το γρήγορο, έξυπνο και κάθετο παιχνίδι, μπορεί να δώσει ευκαιρίες. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για να αξιοποιηθούν, είναι να διορθωθεί η ακρίβεια στην τελική επιλογή. Χωρίς καλές τελικές αποφάσεις, δύσκολα μπορεί ο ΟΦΗ να περιμένει κάτι από το ματς.

Μία βασική διαφορά των δύο ομάδων, είναι το κάθετο παιχνίδι. Η ΑΕΚ το επιδιώκει πολύ (σχεδόν 40% των μεταβιβάσεών της). Ο ΟΦΗ πάλι είναι καθηλωμένος στο 34%. Όταν καταφέρει να ανεβάσει αυτό το ποσοστό, θα είναι δεδομένα πιο απειλητικός.

Περισσότερη ανάλυση για τον ΟΦΗ, δεν έχει νόημα να γίνει ξανά. Τα ζητούμενα παραμένουν ίδια. Πολύ περιληπτικά:

• Ισορροπία - συνοχή (κοντά οι γραμμές, αλληλοκαλύψεις, έξυπνες επιλογές)

• Επιθετικότητα (με πιεστικά μαρκαρίσματα, pressing ψηλά, γρήγορες αποφάσεις, κάθετο παιχνίδι, ενέργεια)

• Αποτελεσματικότητα (δε θέλει διευκρίνιση αυτό)

Πώς θα παίξει:

Εφόσον ούτε με τον Αστέρα άλλαξε ο σχηματισμός, είναι λογικό να μην αλλάξει ούτε και με την ΑΕΚ. Άρα ο ΟΦΗ θα παραταχθεί με ένα 5-3-1-1. Ίσως να δούμε κάποιες αλλαγές στα πρόσωπα.

Στο τέρμα θα είναι ο Βάτερμαν. Στα πλάγια Ουές και Κοροβέσης είναι τα φαβορί. Στο κέντρο της άμυνας, μάλλον θα δούμε ξανά την ίδια 3αδα (Βούρος, Διαμαντής, Γιαννούλης).

Στο κέντρο, Μεγιάδο και Νέιρα είναι δεδομένοι. Αν ο Ντε Γκούζμαν μπορεί να ξεκινήσει, μοιάζει και λογικό να επιλεγεί. Αλλιώς, θα δούμε την ίδια 3αδα με την Τρίτη (με Στάικο).

Στην επίθεση ο Στάρζεον δείχνει κουρασμένος. Το ίδιο και ο Σαρδινέρο. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει εναλλακτική. Ίσως αγωνιστεί ο Γρίβας στη θέση ενός εκ των δύο.

Πιθανόν να δούμε μέσα στο ματς, να πάρει χρόνο και ο Καστάνιος.

Μία πιθανή 11αδα: Βάτερμαν, Ουές, Κοροβέσης, Διαμαντής, Βούρος, Γιαννούλης, Μεγιάδο, Νέιρα, Ντε Γκούζμαν (Στάικος), Στάρζεον (Γρίβας), Σαρδινέρο.

*Όλα τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από την Opta (για το sport24.gr).

Oficrete