ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
07/11/2020 - 18:15

ΟΦΗ - Ολυμπιακός: Έχει μόνο να κερδίσει από το ματς

Ο ΟΦΗ πάει σε ένα παιχνίδι από εκείνα με μεγάλο κίνητρο, μηδενικό κόστος, αλλά σημαντικά πιθανά κέρδη, αν καταφέρει να κάνει την υπέρβαση.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Τελικά τα έφερε έτσι η ζωή, που θα βλέπουμε ποδόσφαιρο στο 2ο lockdown.

Ο ΟΦΗ έχει μπροστά του το τελευταίο παιχνίδι του πριν τη διακοπή (για Εθνικές Ομάδες)*, που ο Όμιλος περιμένει πώς και πώς. Εντός έδρας, με την καλύτερη ομάδα του περσινού πρωταθλήματος, μακράν της δεύτερης, που και φέτος δείχνει να έχει απόσταση από τους ανταγωνιστές του, τον Ολυμπιακό.

Αναμφίβολα, είναι το δυσκολότερο ματς του 1ου γύρου. Ο ΟΦΗ μπαίνει ως αουτσάιντερ, απέναντι σε μία ισχυρή και δουλεμένη ομάδα, έχοντας ακόμα αρκετά προβλήματα τραυματισμών, αρκετές αδυναμίες άλυτες και συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού να βελτιώσει.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως έχει μπροστά του ένα χαμένο ματς. Αντιθέτως, σημαίνει πως έχει ένα παιχνίδι από το οποίο μπορεί μόνο να κερδίσει. Είτε αγωνιστικά είτε - ιδανικά - και βαθμολογικά.

Ο αντίπαλος

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει από εκεί που το άφησε πέρυσι. Παρότι είχε αρκετές απώλειες (με κάποιες πωλήσεις φυσικά, που έφεραν σημαντικά έσοδα), όπως του Τσιμίκα, του Ομάρ και του Γκιγιέρμε, συνεχίζει να υλοποιεί το πλάνο του Μάρτινς, με συνέπεια.

Οι απώλειες που είχε αφορούν κυρίως τη μεσοαμυντική του γραμμή, εκεί που αυτή τη στιγμή σταδιακά προσθέτει ποδοσφαιριστές. Επέλεξε να πάρει νωρίς κάποιους έμπειρους, προκειμένου να έχει έτοιμες λύσεις για τα προκριματικά στην Ευρώπη (Ραφίνια, Χολέμπας, Ενβιλά) και στη συνέχεια να προσθέσει κι άλλους, που θα του δώσουν βάθος (Ντρέκερ, Βινάγκρε, Τιάγκο Σίλβα, Πέπε).

Αντιθέτως, η επιθετική του λειτουργία δεν είχε πολλές αλλαγές. Αντιθέτως, έχουν προστεθεί κάποιες εσωτερικές μεταγραφές κυρίως, όπως ο Φορτούνης και ο Σουντανί, που πέρυσι έχασαν μεγάλο μέρος της σαιζόν. Έχουν γίνει και κάποιες προσθήκες (Μπρούμα), ενώ στο φετινό rotation κερδίζουν θέση και παίκτες που δούλεψαν και βελτιώθηκαν, όπως ο Βρουσάι, ο Μπρούνο και ο Κάιπερς ή ακόμα κι ο Τζολάκης με τον Σουρλή.

Έχει ταλαιπωρηθεί από τον covid-19, με διάφορα κρούσματα κατά καιρούς, χωρίς πάντως να επηρεαστεί ιδιαίτερα, τουλάχιστον στις εγχώριες υποχρεώσεις του. Φυσικά κι ο Ολυμπιακός, όπως και η ΑΕΚ, είναι σε μία φάση που έχουν παιχνίδια και μεσοβδόμαδα και μάλιστα πολύ απαιτητικά. Την Τρίτη αντιμετώπισε τη Σίτι στο Μάντσεστερ, σε ένα παιχνίδι αναμφίβολα υψηλού ρυθμού, που για περίπου 80’ πάλεψε όσο μπορούσε.

Πώς έχει παρουσιαστεί έως τώρα

Δεν έχει κάνει τα μεγάλα ματς, αλλά βγάζει μία υπεροχή σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια του. Βέβαια, δεν έχει παίξει ακόμα κάποιο ντέρμπυ, μιας και με την ΑΕΚ και με τον ΠΑΟΚ τα παιχνίδια του αναβλήθηκαν.

Σε όλα του τα παιχνίδια ήταν καλύτερος από τον αντίπαλό του. Βέβαια έχει παίξει 4 εντός έδρας ματς, με ομάδες που παρατάχθηκαν για να αμυνθούν. Κέρδισε και τα 4, χωρίς να δεχτεί γκολ, χωρίς να δεχτεί γενικά μεγάλες φάσεις (ίσως με εξαίρεση τον Αστέρα), αλλά και χωρίς να σκοράρει στο 1ο ημίχρονο.

Εκτός έδρας έχει μία γκέλα, στο μοναδικό ματς που έχει δώσει. Στα Γιάννενα με τον ΠΑΣ, όπου πάντως πίεσε και οριακά δε μέτρησε και 2ο γκολ. Η διαφορά του ΠΑΣ από τις ομάδες που αντιμετώπισε εντός, είναι πως τον προβλημάτισε περισσότερο, τον έτρεξε περισσότερο, τον πίεσε πιο ψηλά και πιο διεκδικητικά και γενικά ήταν πιο ενεργητικός στο παιχνίδι του.

Πάντως, το γεγονός ότι σκοράρει όλα τα γκολ του στο 2ο ημίχρονο, είναι πολύ ενδιαφέρον και δείχνει πως ακόμα δεν έχει βρει ρυθμό και πατήματα, αλλά κι ότι αργεί να μπει στις απαιτήσεις του αγώνα στο 100%. Ίσως αυτό να σχετίζεται και με την Ευρωπαϊκή του συμμετοχή. Δική μου εκτίμηση είναι πως πρόκειται περισσότερο για πνευματική δυσκολία, παρά σωματική, μιας και είναι ομάδα με τρεξίματα ως το 90΄.

Αυτή την εβδομάδα προέκυψε μία εξω-αγωνιστική συζήτηση γύρω από τη σχέση Μάρτινς - Φορτούνη, όμως θεωρώ μάλλον απίθανο μία τόσο έμπειρη ομάδα να επηρεαστεί από τέτοια θέματα.

Η αγωνιστική του προσέγγιση

Στα παιχνίδια του στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός πάντα ενδιαφέρεται να κυριαρχεί. Θέλει να έχει τη μπάλα στα πόδια του, επιδιώκει να είναι εκείνος που θα αποφασίζει το ρυθμό του ματς και να δίνει το τέμπο.

Παίζει γενικά αρκετά κάθετα, έχει άνεση στο passing game του, χτίζει συνήθως τις επιθέσεις του από πίσω, όμως αν δει το build up του να αμφισβητείται, μπορεί εύκολα να γυρίσει σε ένα πιο άμεσο παιχνίδι, το ίδιο αποτελεσματικά και μεθοδικά. Τακτικά, είναι μία ομάδα που πάντα απολαμβάνει κανείς να βλέπει.

Τα νούμερά του δε, αν τα δει κανείς, δύσκολα θα καταλάβει ότι υπολείπεται 2 ματς άλλων ομάδων. Είναι ήδη η καλύτερη επίθεση με 12 γκολ (2,4 γκολ ανά παιχνίδι), είναι η καλύτερη άμυνα με μόλις 1 παθητικό. Είναι ήδη 2ος σε τελικές προσπάθειες, αλλά και 1ος στην αποτελεσματικότητα (1 κάθε 5,5 τελικές). Το εντυπωσιακότερο όμως είναι, πως είναι ήδη 1ος σε ασσίστ με 10, δείγμα του πόσο καλά παίζει κάθετα, αλλά και 2ος σε συνολικές πάσες (πίσω μόνο από τον ΟΦΗ, που έχει όμως παίξει και 180’ περισσότερα).

Ο σχηματισμός του δεν αλλάζει ιδιαίτερα, πέρα από προσαρμογές μέσα στο ματς. Το 4-3-3 είναι η βάση και ενίοτε γίνονται κάποιες παρεμβάσεις, που το μετατρέπουν σε 4-2-3-1 ή και 4-4-2 σε φάση επίθεσης.

Όπως προανέφερα, είναι ξεκάθαρα ομάδα 2ου ημιχρόνου. Αν τα παιχνίδια είχαν διάρκεια 45’ ο Ολυμπιακός θα ήταν 11ος. Δεν έχουν όμως. Παρόλα αυτά, το να «αφήνει» να περνάει ανεκμετάλλευτος ο μισός χρόνος, αποτελεί μία από τις (λίγες) αδυναμίες του.

Τα δυνατά του σημεία

• Οι φορ του (Ελ Αραμπί και Χασάν). Έχουν το εύκολο γκολ, ενίοτε έχουν και το δύσκολο. Μπορούν τα τελειώσουν καλά φάσεις που φτιάχνει η ομάδα, αλλά και να δημιουργήσουν οι ίδιοι φάσεις, τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τους μεσοεπιθετικούς που τους πλαισιώνουν, βγαίνοντας να παίξουν πιο περιφερειακά. Κυρίως ο Ελ Αραμπί.

• Οι ακραίοι του. Τόσο οι μπακ, όσο και οι εξτρέμ του, είναι ποδοσφαιριστές που δημιουργούν εύκολα απειλές. Οι μεν εξτρέμ επιλέγουν συχνά διαγώνιες κινήσεις, που τους φέρνουν συχνά σε ρόλο 2ου φορ, στο 2ο δοκάρι. Επιπλέον, είναι ικανοί στο 1 εναντίον 1, ενώ έχουν την ελευθερία να αλλάζουν θέση, αλλά και να παίζουν από την ίδια πλευρά, ψάχνοντας συνεργασίες. Οι δε μπακ ανεβαίνουν πολύ ψηλά, φτιάχνουν υπεραριθμίες και συχνά σπάνε τις άμυνες με τα overlaps τους.

• Η ποιότητα και η ποδοσφαιρική ευφυΐα των playmakers του. Διαθέτει ποδοσφαιριστές με ποιότητα, που μπορούν να διαβάσουν εξαιρετικά το παιχνίδι, αλλά και τον αντίπαλο και να προσαρμοστούν. Παίκτες όπως ο Βαλμπουενά, ο Φορτούνης, αλλά και ο Ενβιλά ή ο Καμαρά, είναι σε θέση είτε παίζοντας κάθετα, είτε κάνοντας την κίνηση που χρειάζεται, να «τιμωρήσουν» κενά και ελεύθερους χώρους του αντιπάλου.

• Οι στατικές φάσεις. Τις δουλεύει πολύ από πέρυσι, έχει και επιθετικούς ικανούς, αλλά και αμυντικούς που όταν προωθούνται απειλούν, καθώς και καλούς εκτελεστές.

Τα αδύναμά σημεία του

• Αργεί να μπει και να ελέγξει τα παιχνίδια, χάνοντας χρόνο. Ο ΠΑΣ ήταν η μοναδική ομάδα που σκόραρε σε αυτό το διάστημα και τελικά επιβραβεύτηκε, παίρνοντας αποτέλεσμα.

• Είναι λίγο αργό το κέντρο του, κάτι που ενίοτε τον δυσκολεύει στο transition.

• Υπάρχουν σημεία του παιχνιδιού που αφήνει μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στην άμυνα και τα χαφ του ή έχει αργές επιστροφές στα πλάγια. Έτσι «προσφέρει» στον αντίπαλο κάποια μεσοδιαστήματα (ανάμεσα σε στόπερ και χαφ, αλλά και στόπερ και μπακ), με χώρους που μπορούν να φέρουν προϋποθέσεις για ευκαιρίες.

• Τα στόπερ του αν πιεστούν μπορούν να κάνουν το λάθος ή να τροφοδοτήσουν σε λάθος σημεία τα χαφ, δημιουργώντας κενά και αναγκάζοντας την ομάδα να τοποθετηθεί λάθος.

Πώς θα παίξει

Ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα γεμάτο ρόστερ, με πολλές επιλογές. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αλλάξει αρκετούς παίκτες, μετά το ματς στο Μάντσεστερ, χωρίς να ρίξει την ποιότητά του. Ουσιαστικά, ο Μάρτινς θα κληθεί να φρεσκάρει όλες τις γραμμές, με βάση και την επιβάρυνση που θα διαπιστώσει σε κάθε ποδοσφαιριστή. Θεωρητικά, αρκετοί από όσους αγωνίστηκαν την Τρίτη, είναι πιθανό να πάρουν ανάσες.

Το σχήμα σε κάθε περίπτωση δε θα αλλάξει, μένει πάντα 4-3-3 σε φάση άμυνας και 4-3-2-1 ή 4-4-2 σε φάση επίθεσης.

Στο τέρμα, ο Σα είναι δεδομένος.

Στην άμυνα, υπάρχει δυνατότητα rotation στα δεξιά με το Ντρέκερ να δίνει ανάσες στον Ραφίνια, ενώ αριστερά ο Χολέμπας, απόντος Βινάγκρε, λογικά θα ξεκινήσει. Στο κέντρο της άμυνας Σεμέντο, Σισέ είναι οι 2 επιλογές που εμπιστεύεται περισσότερο ο Μάρτινς, απόντος του Μπα λόγω covid. Υπάρχει και ο Παπαδόπουλος που όμως είναι ερωτηματικό αν υπολογίζεται για 90’.

Στο κέντρο του γηπέδου, Μπουχαλάκης, Ενβιλά και Καμαρά, είναι οι κατά τεκμήριο βασικοί σήμερα, με τον Πέπε να αποτελεί την 1η εναλλακτική, για όποιον επιλεγεί να φρεσκαριστεί. Η λογική λέει πως προβάδισμα για ανάσες έχει ο Ενβιλά, ο μοναδικός που έβγαλε το 90λεπτο την Τρίτη.

Στα πλάγια, Μασούρας, Βαλμπουενά και Ραντζέλοβιτς, είναι οι 3 που έχουν προβάδισμα στα παιχνίδια, έως τώρα. Ο Μπρούμα και ο Σουντανί μπαίνουν όμως επίσης σιγά - σιγά στην ομάδα, με τον πρώτο να πηγαίνει αρκετά καλά στην Αγγλία. Κι εδώ θα εξαρτηθούν πολλά, από το πόσο θα θελήσει να φρεσκάρει την ομάδα ο Μάρτινς.

Για τον Φορτούνη υπάρχει ερωτηματικό, τόσο για τον τραυματισμό, όσο και για το κλίμα στις σχέσεις του με τον προπονητή. Αν είναι όλα καλά, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει, αφού την Τρίτη δεν έπαιξε, βασικά ούτε καν ταξίδεψε ως την Αγγλία.

Τέλος, σε θέση φορ ο Χασάν είναι πιθανό να ξεκινήσει αντί του Ελ Αραμπί, εκτός αν επιλεγεί, στην προσπάθεια και για να μπει καλύτερα στο 1ο ημίχρονο ο Ολυμπιακός αυτή τη φορά, να παίξουν μαζί, αφαιρώντας πιθανόν έναν από τους εξτρέμ και παίζοντας με 2αδα σε φάση επίθεσης και τον Ελ Αραμπί πίσω από τον Χασάν σε φάση άμυνας.

Μία πιθανή 11αδα: Σα, Ντρέκερ, Χολέμπας, Σεμέντο, Σισέ, Πέπε, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Μπρούμα, Μασούρας, Χασάν

Ο ΟΦΗ

Για τον ΟΦΗ, όπως προανέφερα, είναι ένα παιχνίδι από το οποίο μπορεί να έχει μόνο κέρδη. Αγωνιστικά, έχοντας ένα πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού απέναντί του. Και βαθμολογικά, αν καταφέρει να πάρει βαθμό ή βαθμούς. Επομένως, είναι δεδομένο πως υπάρχει και μεγάλο κίνητρο.

Φυσικά, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ο ΟΦΗ πρέπει να παρουσιαστεί σοβαρά βελτιωμένος σε αρκετά σημεία, ώστε να έχει τύχη στο ματς αυτό. Πιθανόν ο Ολυμπιακός να έχει μία κάποια κόπωση, όμως είναι ομάδα που παίζει κάθε χρόνο πολλά ματς και έχει μάθει να διαχειρίζεται την επιβάρυνση αυτή.

Τα σημεία - κλειδιά για τον ΟΦΗ

Ο έλεγχος του ρυθμού. Με κίνδυνο να γίνω κουραστικός, θα επαναλάβω πως όταν λέμε να κυριαρχεί μία ομάδα ή να ελέγχει το ρυθμό, δε σημαίνει να παίζει στα «κόκκινα» για 90’ή να επιτίθεται διαρκώς. Σημαίνει να αποφασίζει εκείνη πότε θα ανεβάσει ταχύτητα και πότε θα παγώσει το ματς, ιδανικά έχοντας την κατοχή της μπάλας σε σωστά σημεία. Ο Ολυμπιακός είναι εξαιρετικός στο θέμα αυτό, έχει μάθει να ελέγχει το τέμπο. Επομένως, θα χρειαστεί ο ΟΦΗ να διεκδικήσει και να πάρει τον έλεγχο του ματς.

Να αποφύγει τα λάθη. Το γράφω πριν από κάθε ματς, αλλά προς ώρας, αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα του ΟΦΗ. Ειδικά απέναντι σε ομάδες αυτής της ποιότητας και τα ελάχιστα λάθη μπορεί να είναι καθοριστικά.

Κάθετη και αρκετά άμεση ανάπτυξη, με πρακτικότητα και καλές αποφάσεις. Ο ΟΦΗ, αν θέλει να σκοράρει, πρέπει να ψάξει τα κενά στα μεσοδιαστήματα, ανάμεσα στα στόπερ και τα μπακ ή τα στόπερ και τα χαφ. Είναι από τις λίγες αδυναμίες του Ολυμπιακού.

Σε όλα τα παραπάνω, η απάντηση είναι ουσιαστικά μία: Οι γραμμές του ΟΦΗ πρέπει να είναι κοντά. Έτσι και στο transition, θα δούμε λιγότερα ζόρια και οι μεταβιβάσεις έχουν καλύτερες πιθανότητες να είναι ακριβείς και πιο πολλές συνεργασίες θα βγουν και χώροι δε θα δοθούν εύκολα στον Ολυμπιακό να κάνει παιχνίδι και οι αλληλοκαλύψεις θα φανούν περισσότερο. Αν, σε διαστήματα προφανώς, κριθεί ότι μπορεί να γίνει ένα πρεσάρισμα ψηλά, με πίεση στην πρώτη πάσα, θα είναι ένα ακόμα εργαλείο που μπορεί να προβληματίσει τον αντίπαλο.

Σε κάθε περίπτωση, by the book απέναντι σε καλύτερο ποιοτικά αντίπαλο, προσπαθείς να μην ανοίξει ο ρυθμός, να μη χάσεις τις θέσεις και την τοποθέτησή σου και να πάρεις τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, σε άμυνα και επίθεση. Από τις επιδόσεις του ΟΦΗ σε αυτά τα 3 θέματα, θα κριθεί εν πολλοίς και η τύχη του στο παιχνίδι αυτό.

Πώς θα παίξει

Ισχύει και αυτή τη φορά, πως η επιλογή των προσώπων θα γίνει με βάση την ετοιμότητά τους. Ως προς τον σχηματισμό, δεδομένων των προβλημάτων στα άκρα της επίθεσης, η λογική λέει πως ο ΟΦΗ θα θωρακίσει και σε αυτό το παιχνίδι τον άξονά του, με ένα 5-4-1, με ρόμβο στα χαφ.

Στο τέρμα, θα ξεκινήσει ο Βάτερμαν.

Στην άμυνα, δεξιά ο Ουές, ελπίζουμε με πιο ουσιώδεις ενέργειες και καλύτερες επιλογές στα ανεβάσματά του, αριστερά ο Κοροβέσης. Στο κέντρο της άμυνας επανέρχεται ο Σελίμοβιτς, που πρέπει να προσέξει τα μαρκαρίσματά του και να μη φορτωθεί με κάρτα, συνεχίζει ο Διαμαντής και λογικά μεταξύ Βαφέα και Λυμπεράκη, θα παίξει ο πρώτος, που είχε καλή απόδοση στο ΟΑΚΑ. Η χρησιμοποίηση κάποιου άλλου σε αυτό το ρόλο, θα είναι έκπληξη.

Στο κέντρο, ο Μεγιάδο λογικά θα ξεκινήσει. Ελπίζουμε να είναι ο Μεγιάδο που είχαμε δει πέρυσι ή έστω ο Μεγιάδο της Τρίπολης, από το 20’ και μετά. Μπροστά σαν εσωτερικοί μέσοι, υπάρχουν αρκετοί σαν επιλογές. Σακόρ, Μπαλογιάννης, Στάικος και ίσως, αν μπορεί να ξεκινήσει, ο Ντε Γκούζμαν. Καθένας δίνει διαφορετικά στοιχεία και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα επιλεγεί.

Μπροστά από τους 3 χαφ, σε ένα ρόλο επιτελικού και 2ου επιθετικού μαζί, θα ξαναδούμε μάλλον τον Στάρζεον, με τον Γιάννου μπροστά του, σε ρόλο φορ.

Μία πιθανή 11αδα: Βάτερμαν, Ουές, Σελίμοβιτς, Βαφέας, Διαμαντής, Κοροβέσης, Μεγιάδο, Σακόρ (Στάικος), Μπαλογιάννης, Στάρζεον, Γιάννου

*Σημείωση: Αυτό το θέμα, με τα ταξίδια των παικτών για τις Εθνικές Ομάδες, ίσως η UEFA και η FIFA να πρέπει να το επανεξετάσουν, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, όπου ο μισός πλανήτης βρίσκεται είτε σε μερικό, είτε σε ολικό lockdown.

Oficrete