ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
21/01/2020 - 19:05

ΟΦΗ - Ολυμπιακός: Πέφτει ξανά στα βαθιά!

Μέσα από τέτοια ματς - προκλήσεις, όπως αυτό με τον Ολυμπιακό, θα μεγαλώσει ο ΟΦΗ.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ένα από τα ωραία, μεγάλα ματς της χρονιάς, λοιπόν, μπροστά στον ΟΦΗ. Κόντρα σε έναν Ολυμπιακό φορμαρισμένο και «γεμάτο», με αρκετές, σημαντικές, επιστροφές ποδοσφαιριστών από τραυματισμούς (Γκιγέρμε, Χριστοδουλόπουλος, κλπ). Δυστυχώς, έκατσε σε εμβόλιμη αγωνιστική, σε αντι-εμπορική μέρα και κυρίως ώρα. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, να κυλήσουν όλα ήσυχα και με τους φιλοξενούμενους στην πόλη.

Μία αγωνιστική πρόκληση για τον ΟΦΗ. Μετά τα θετικά σημάδια ανάκαμψης στη Νέα Σμύρνη, ο ΟΦΗ συνεχίζει στα πολύ βαθιά, απέναντι σε μία από τις 2 καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Προφανώς, φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. Αλλά προφανώς επίσης, ο ΟΦΗ επιβάλλεται να κάνει την προσπάθειά του. Έτσι άλλωστε «μεγαλώνουν» οι ομάδες, κοιτώντας στα ίσια τους ισχυρούς.

Ο αντίπαλος

Δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση και παρουσίαση ο Ολυμπιακός. Τον ξέρουμε όλοι καλά, γνωρίζουμε ότι είναι ομάδα που παίζει κυριαρχικά, γρήγορα, με καλό passing game και πολλές συνεργασίες.

Απέναντι στον ΟΦΗ, θα βρεθεί η καλύτερη άμυνα και επίθεση του πρωταθλήματος, η ομάδα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες, πάσες και ασσίστ. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κανείς, ότι αν βρει ρυθμό, κυριαρχεί και αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα. Σε σχέση με το ματς του 1ου γύρου, ο Ολυμπιακός είναι πιο γεμάτος σε επιλογές και πιο δουλεμένος σε αυτοματισμούς, ενώ έχει και καλύτερο ρυθμό.

Είναι όμως άτρωτος ο Ολυμπιακός; Όχι δεν είναι. Έχει δύο αδυναμίες στη συνολική του πορεία, που αξίζει κανείς να σταθεί.

• Η πρώτη αφορά τη διαφορά βαθμολογικής συγκομιδής, εντός και εκτός έδρας. Ενώ εντός έχει 9 νίκες και 1 ισοπαλία (με ΠΑΟΚ), εκτός έχει 5 νίκες και 4 ισοπαλίες (ΠΑΟ, Πανιώνιος, Ξάνθη και Βόλος). Και οι 4 ισοπαλίες ήρθαν σε κλειστά ματς, με σκορ 0-0 και 1-1.

• Η δεύτερη αφορά τη διαφορά απόδοσης που παρουσιάζει από το 1ο ημίχρονο στο 2ο. Στο 1ο ημίχρονο, έχει ρεκόρ 6 νίκες και 3 ισοπαλίες με 12-1 γκολ. Στο 2ο, όμως, πέφτει στις 2 νίκες 6 ισοπαλίες και 1 ήττα και γκολ 5-2.

Με βάση αυτά, μπορούμε να εντοπίσουμε μία ωραία πρόκληση για τον ΟΦΗ, σαν αυτές που είχαμε βρει στο 1ο ματς και στις οποίες τότε ανταποκρίθηκε καλά.

Η πρόκληση για τον ΟΦΗ

Μπορεί ο ΟΦΗ να κάνει ένα τέτοιο 1ο ημίχρονο, που θα αποτρέπει τον Ολυμπιακό από το να μπει δυνατά και να βάλει τις βάσεις για μια νίκη στο ματς, όπως συνηθίζει; Και φυσικά, μπορεί να τον αναγκάσει στο 2ο ημίχρονο να παραμείνει σε «χαμηλή πτήση»;

Για να συμβεί αυτό, προφανώς ο ΟΦΗ θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα. Και να τα κάνει σωστά, χωρίς λάθη. Το πρώτο εξ’ αυτών, αφορά στην εικόνα του στo 2o ημίχρονο. Μέχρι σήμερα στο Γεντί Κουλέ, ο ΟΦΗ έχει στο ημίχρονο 8 ισοπαλίες και 1 ήττα, με μόλις 2-3 γκολ! Στο δεύτερο πάλι, εντός έδρας ο ΟΦΗ κυριαρχεί με 6 νίκες 2 ισοπαλίες και 2 ήττες και 16-5 γκολ. Μακριά από την έδρα του πάλι, συμβαίνει το αντίθετο. Στο 1ο ημίχρονο έχει 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 1 ήττα, ενώ ως γνωστόν το χαλάει στο 2ο.

Επομένως, το ζητούμενο είναι να μπει στο ματς, όπως μπαίνει εκτός έδρας και να συνεχίσει στο 2ο ημίχρονο, όπως στα εντός. Η περίφημη διάρκεια στην απόδοσή του, που από καιρό έχει τεθεί, στα ζητούμενα της ομάδας.

Οι αγωνιστικές προκλήσεις

Πέρα από τη στατιστική, αλλά και τη γενική εικόνα της ομάδας, το παιχνίδι αυτό έχει και πολύ ενδιαφέροντα σημεία, καθαρά αγωνιστικά, τα οποία θα κρίνουν την εξέλιξή του.

Ο έλεγχος του ρυθμού. Και οι 2 ομάδες επιδιώκουν να κυριαρχήσουν και να ελέγξουν το ρυθμό. Οπότε, είναι αυτονόητο πώς όποιος το καταφέρει, θα έχει πλεονέκτημα. Η διαφορά όμως είναι, ότι για τον ΟΦΗ είναι σημαντικό να έχει τον έλεγχο, όσο πιο πολύ γίνεται, για να μπορέσει να πάρει αποτέλεσμα. Αντιθέτως, στον Ολυμπιακό ίσως ένα καλό ημίωρο να φτάνει. Γενικά, ειδικά για τον ΟΦΗ, δεν είναι ένα ματς που θα το πάρει, με τέρμα το γκάζι για 90’. Θα χρειαστεί πάγωμα του ρυθμού ανά διαστήματα, καθαρό μυαλό και ψυχραιμία (αυτό το «βαρετό», για κάποιους, ποίημα περί συναισθηματικής σταθερότητας, δεν είναι τόσο βαρετό).

Τα τρεξίματα ως το τέλος. Όπως προαναφέρω, ο Ολυμπιακός συνήθως δυσκολεύεται στο 2ο ημίχρονο εκτός έδρας. Όσο περισσότερο τρέξει και έχει φρεσκάδα λοιπόν ο ΟΦΗ, όσο προχωρά το ματς, τόσο περισσότερο θα μπορεί να ελπίζει.

Το build up, αλλά και οι άμεσες ανακτήσεις της μπάλας. Και οι 2 ομάδες χτίζουν επιθέσεις από πίσω, με υπομονή, πολύ passing game και γρήγορο συνδυαστικό παιχνίδι. Όποια από τις 2, λοιπόν, μπορέσει να κρατήσει το παιχνίδι της αυτό, χαλώντας το παιχνίδι του αντιπάλου, παράλληλα με άμεση πίεση όταν χάνει τη μπάλα, ψηλά, πιθανότατα θα κυριαρχήσει και θα πάρει το ματς.

Η ισορροπία (transition). Εφόσον μιλάμε για έλεγχο ρυθμού, κατοχή μπάλας και build up, αυτόματα μιλάμε και για ισορροπία. Αυτή έρχεται, αν αποφύγει μία ομάδα τα λάθη στις μεταβιβάσεις της. Επίσης, έρχεται αν έχει τον τρόπο να επιστρέφει ομαδικά και με σωστή τοποθέτηση πίσω, όταν χάσει την κατοχή της μπάλας. Δε θα ήταν κακή ιδέα, να δούμε από τον ΟΦΗ και λίγο σκοπιμότητα, με κάποια έξυπνα φάουλ στο μισό του αντιπάλου, όταν χάνεται η μπάλα.

Οι αποστάσεις των γραμμών. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι μεγάλες αποστάσεις δε χωρούν. Τόσο ο ΟΦΗ όσο και ο Ολυμπιακός, στις κακές τους μέρες, έχουν μεγάλες αποστάσεις και αντιπάλους, που παίζουν έξυπνα ανάμεσα σε αυτές. Στις καλές τους μέρες πάλι, δίνουν πλάτος στις επιθέσεις τους, απομονώνουν το κέντρο της άμυνας και το χτυπούν τόσο με το φορ, όσο και με κινήσεις προς τα μέσα των χαφ, αλλά και των εξτρέμ τους.

Οι ατομικές αδράνειες. Δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση αυτό. Με τόσο ποιοτικούς αντιπάλους, αν αδρανήσεις την πατάς. Επίσης, αν δεν αξιοποιήσεις τις δικές τους αδράνειες, πάλι την πατάς. Απλό, αλλά αληθινό.

Οι στατικές φάσεις. Αποτελούν μεγάλη δύναμη του Ολυμπιακού και, μάλλον, πρόβλημα για τον ΟΦΗ αμυντικά. Στη Νέα Σμύρνη, φάνηκε μία βελτίωση στην επιθετική παρουσία του ΟΦΗ σε τέτοιες φάσεις. Για να δούμε αν θα συνεχιστεί. Προφανώς, αν θες να περιορίσει το όπλο αυτό του αντιπάλου, το πρώτο που πρέπει να κάνεις, είναι να μη δίνεις εύκολα τέτοιες στατικές φάσεις. Προσοχή, λοιπόν, στα περιττά φάουλ και κόρνερ.

Οι επιστροφές. Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο επιθετικό και κυριαρχικό, εννοούμε ανεβάσματα των μπακ, πίεση ψηλά, τα χαφ να πατάνε περιοχή και οι άμυνες να παίζουν ψηλά. Αυτά τα βλέπουμε κι από τις δύο ομάδες. Αυτό που συχνά δε βλέπουμε, κυρίως από τον ΟΦΗ, αλλά και από τον Ολυμπιακό ενίοτε, είναι οι καλές επιστροφές. Όποια ομάδα μπορέσει να κρατήσει την τακτική της καλύτερα, λοιπόν, θα έχει πλεονέκτημα. Κι ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα θα έχει, εάν χτυπήσει στις πιθανές αργές επιστροφές του αντιπάλου.

Η αποτελεσματικότητα. O Ολυμπιακός, στις 3 από τις 4 εκτός έδρας γκέλες του, πλήρωσε την αναποτελεσματικότητά του. Ο ΟΦΗ επίσης ιδιαίτερα εκτός, αλλά και εντός έδρας με τον Βόλο, πλήρωσε τη σπατάλη ευκαιριών που είχε. Απλά τα πράγματα, όποιος τιμωρήσει τον αντίπαλο, τα λάθη και τις αδράνειές του, αλλά και όποιος αξιοποιήσει τις επιθετικές αρετές του, θα πάρει το ματς. Σπατάλες δεν επιτρέπονται.

Περιληπτικά, αν ο ΟΦΗ θέλει να έχει τύχη, πρέπει να πάρει τη μπάλα, να ελέγξει το ρυθμό, να αποφύγει τα εύκολα λάθη, αλλά και να τιμωρήσει τα λάθη του αντιπάλου. Εννοείται ότι τα προβλήματα και οι αδυναμίες του ΟΦΗ δεν εξαφανίστηκαν, ούτε όμως και τα πλεονεκτήματά του. Για να διεκδικήσει τις πιθανότητές του, θα χρειαστεί να βελτιώσει ή και να καμουφλάρει, όσο περισσότερο μπορεί, τα πρώτα και να αναδείξει όσο πιο πολύ γίνεται τα δεύτερα. Και ό,τι βγει!

Οι πιθανές 11αδες

Ολυμπιακός

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με σιγουριά την 11αδα του Ολυμπιακού. Οι λύσεις είναι πολλές, ενώ και το γεγονός ότι υπάρχει εμβόλιμη αγωνιστική, πιθανότατα οδηγεί σε αρκετό rotation. Εκτός θα είναι σίγουρα ο Ποντένσε, ο επίσης υπ’ ατμόν Μπενζιά και ο Φορτούνης, που ακόμα δεν είναι στο 100%.

Με βάση την 11αδα με τον Άρη, ο Σα στο τέρμα κρατά τη θέση του, όπως κι ο Ελαμπντελαουί δεξιά κι ο Τσιμίκας αριστερά (δύσκολο να έχει πωληθεί κι αυτός). Στο κέντρο της άμυνας, μόνος βέβαιος είναι ο Σεμέδο, πιθανόν με ένα εκ των Μπα και Σισέ (πάντως, στην αποστολή είναι ακόμα 2 στόπερ, Παπαδόπουλος και Μεριά)! Γενικά στα στόπερ ο Ολυμπιακός διαθέτει ψηλά και δυνατά κορμιά, αλλά και επιρρεπείς στο λάθος με τη μπάλα. Γενικά, το κέντρο της άμυνας δε διαθέτει τα υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά της υπόλοιπης ομάδας και όταν πιέζεται κάνει λάθη.

Στο κέντρο Μπουχαλάκης, Γκιλιέρμε, Καμαρά είναι οι πιθανότεροι. Εκτός αν θυσιαστεί ο ένας, με πιθανότερο τον τελευταίο, για μία πιο επιθετική επιλογή (πχ Βαλμπουενά στον άξονα). Είναι ξεκάθαρο πως το κλειδί είναι ο Γκιλιέρμε, ο οποίος όταν απομονωθεί προκαλείται σοβαρή δυσκολία, τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην ισορροπία της ομάδας.

Στην επίθεση, στο ένα άκρο θα είναι ο Μασούρας και στο άλλο ο Βαλμπουενά, με τον Λοβέρα να διεκδικεί μία θέση. Φορ ο φορμαρισμένος Ελ Αραμπί.

Φυσικά, υπάρχουν αρκετά καλές υποψηφιότητες για την 11αδα, ειδικά στην επίθεση, όπως ο Σουντανί, o Γκερέρο και ο Χριστοδουλόπουλος.

ΟΦΗ

Για τον ΟΦΗ, η λογική λέει ότι η 11αδα της Νέας Σμύρνης, εφόσον πήγε καλά, δε θα «πειραχθεί» πολύ. Υπάρχει βέβαια η επιστροφή του Νέιρα, που θα φέρει σίγουρα μία αλλαγή. Ουσιαστικά, θα πάρει την θέση του Τσιλιανίδη, που όπως και ο Μάνος έμειναν εκτός αποστολής.

Πιθανότατα, ο Σωτηρίου θα είναι στο τέρμα και μπροστά του η 4αδα θα παραμείνει με Μαρινάκη, Κουτρουμπή, Γιαννούλη και Κοροβέση.

Στη μεσαία γραμμή, ο Μεγιάδο κι ο Στάικος θα έχουν, αυτή τη φορά, «παρέα» τον Νέιρα.

Μπροστά η 3αδα θα είναι Βαζ, Σεμέντο και Φιγκεϊρέντο.

Οπότε, η πιθανή ενδεκάδα είναι: Σωτηρίου - Γιαννούλης, Κουτρουμπής, Κοροβέσης, Μαρινάκης - Μεγιάδο, Στάικος, Νέιρα - Σεμέντο, Βαζ, Φιγκεϊρέντο

Oficrete