ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
18/10/2020 - 19:45

Ανάλυση ΟΦΗ - ΠΑΟ: Κλώτσησε την τύχη του (video)

Ο ΠΑΟ ήταν καλύτερος, όμως ο ΟΦΗ έφτασε στο 94’ να κερδίζει. Δε βρήκε όμως ούτε αυτή τη φορά τον τρόπο, για να μην ισοφαριστεί

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Όπως αναμενόταν, είδαμε ένα αμφίρροπο παιχνίδι. Ο ΠΑΟ κατέβηκε εμφανώς πιο ορεξάτος, πιο ορθολογικά στημένος και με μεγαλύτερη διάθεση από τα προηγούμενα ματς. Ο ΟΦΗ από την άλλη, κατέβηκε με πολλές απουσίες, που οδήγησαν σε μία τροποποίηση του πλάνου του.

Τελικά είδαμε ένα ματς όπου κανείς δεν κατάφερε να κυριαρχήσει με συνέπεια. Καμία ομάδα δεν μπόρεσε να ελέγξει το ρυθμό. Καμία ομάδα δεν είχε συναισθηματική ισορροπία. Το παιχνίδι άνοιξε πολύ, ο έλεγχος άλλαζε χέρια διαρκώς, τα λάθη ήταν πάρα πολλά, όπως και τα φάουλ. Σε γενικές γραμμές όμως, ο ΠΑΟ ήταν εκείνος που τις προϋποθέσεις του τις έκανε πιο απειλητικές.
Παρόλα αυτά, ο ΟΦΗ είχε την τύχη με το μέρος του, βρήκε 2 γκολ, αλλά ξανά στο τελευταίο λεπτό αποδείχθηκε ανίκανος/ ανέτοιμος/ απροετοίμαστος να το κρατήσει. Ξανά 2-2, λοιπόν…

Το παιχνίδι

1ο ημίχρονο - Ισορροπία - πιο απειλητικός ΠΑΟ - πιο αποτελεσματικός ΟΦΗ

Σε κανένα σημείο του ημιχρόνου λοιπόν, δεν υπήρξε ομάδα που να κυριάρχησε. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν γρίφος στο ξεκίνημά του, όμως είδαμε να επαναλαμβάνονται κάποιες «σταθερές», που τελικά διαμόρφωσαν και το αποτέλεσμα στο 1ο μέρος.

Για τον ΟΦΗ, είδαμε ξανά πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι στο δημιουργικό κομμάτι η απουσία του Νέιρα, αλλά και στη δημιουργία φάσεων, έστω με ατομική πρωτοβουλία, η απουσία του Ναμπί. Είδαμε ξανά το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζει από την αρχή της σαιζόν η ομάδα, με εύκολα λάθη στο δικό του μισό γήπεδο. Είδαμε όμως και την ευστοχία, που αυτή τη σαιζόν παρουσιάζει, στα περισσότερα τουλάχιστον, παιχνίδια του.

Για τον ΠΑΟ, φάνηκε ακόμα μία φορά ότι Μακέντα και Καρλίτος δυσκολεύονται να μοιράσουν ρόλους, πως ο Μπουζούκης δεν είναι πλάγιος, αλλά και ότι ο Βέλεθ δεν είναι ο ιδανικός στόπερ για χτίσιμο από πίσω.

Έτσι, οι 2 ομάδες απείλησαν με το μοναδικό τρόπο, που κάθε μία θα μπορούσε να το κάνει. Ο ΠΑΟ, εκμεταλλευόμενος λάθη σε νευραλγικά σημεία (κυρίως του Μεγιάδο), αλλά και λάθος αντιδράσεις και τοποθετήσεις (κυρίως του Ουές). Από την άλλη, ο ΟΦΗ δημιουργούσε προϋποθέσεις μόνο όταν πίεζε επίμονα και δυναμικά στο τρίτο του ΠΑΟ. Όσες φορές πίεσε ψηλά, τον βραχυκύκλωσε και ανέκτησε μπάλα. Ακριβώς όπως το περιμέναμε πριν το ματς. Δεν έκανε πάντα τη σωστή επιλογή όταν αυτό συνέβη, αλλά τουλάχιστον βρήκε το γκολ.

Ένα γκολ που οφείλειται στη σωστή πίεση ψηλά, αλλά και στην οξυδέρκεια και την εξυπνάδα του Σαρδινέρο, που σε 2 χρόνους παίρνει την κατοχή, σε ένα καλό σουτ του Στάικου που το «χρωστούσε» καιρό, αλλά και σε μία κακή αντίδραση του Διούδη. Αντιθέτως, ο Βάτερμαν, στις φάσεις που χρειάστηκε, ανταποκρίθηκε καλά.

Κάπως έτσι, ο ΟΦΗ πήγε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ, σε ένα πολύ ισορροπημένο παιχνίδι, με μοιρασμένες τελικές και 51-49% την κατοχή της μπάλας. Αν είχε κατορθώσει το «δώρο» του ΠΑΟ με τον Μπουζούκη να παίζει κυρίως ως εσωτερικός μέσος και τον Ζαγαρίτη να μένει μόνος με Ουές και Γρίβα, να το αξιοποιήσει, ίσως θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.

2ο ημίχρονο - Ροκ ματς - Πολλές εναλλαγές - Νέα αυτοκτονία ΟΦΗ

Θεωρητικά, το 1-0 έπρεπε να δώσει ενέργεια και αυτοπεποίθηση στον ΟΦΗ. Δε συνέβη κάτι τέτοιο όμως, σε καμία περίπτωση. Στο πρώτο 10λεπτο του 2ου ημιχρόνου, στο παιχνίδι είχε επιστρέψει μόνο ο ΠΑΟ. Πήρε τα ηνία, πίεσε, έχτισε επιθέσεις, οδήγησε τον ΟΦΗ σε νέα λάθη κι αυτή τη φορά βρήκε και γκολ, βρήκε και ένα (εντελώς αχρείαστο) πέναλτι, βρήκε και 2-3 ακόμα μεγάλες ευκαιρίες. Χάρη στο Βάτερμαν, ο ΟΦΗ έμεινε στο ματς.

Όμως, η έλλειψη συναισθηματικής σταθερότητας του ΠΑΟ, που μετά το πέναλτι πελάγωσε χωρίς λόγο, έδωσαν στον ΟΦΗ ανάσα και «αέρα», να ξαναβγεί μπροστά. Από το 55' έως το 65' ήταν η σειρά του ΟΦΗ να πιέσει ψηλά. Όπως φάνηκε και στο 1ο ημίχρονο, αυτός αποδείχθηκε κι ο μοναδικός τρόπος να φτιάξει ευκαιρίες. Ο ΠΑΟ στην πίεση βραχυκύκλωνε, πήγαινε σε λάθος επιλογές και έδινε εύκολα στημένες φάσεις. Για πρώτη φορά από τέτοιες φάσεις, ο ΟΦΗ έγινε τόσο απειλητικός.

Τελικά το 2-1 ήρθε όμως, όταν αποκαταστάθηκε η ισορροπία. Χάρη στην οξυδέρκεια του Βάτερμαν, την επιμονή και την εξυπνάδα ξανά του Σαρδινέρο, που έφεραν ένα κόρνερ σε μία εύκολη - θεωρητικά - για την αντίπαλη άμυνα φάση. Από το κόρνερ αυτό, ήρθε το γκολ που έδινε στον ΟΦΗ την ευκαιρία για μία νίκη εντός, μετά από καιρό. Αρκούσε, από εκεί και πέρα, μία καλή διαχείριση.

Γενικά οι αλλαγές έδωσαν ενέργεια και πριν και μετά το 2-1, ο πάγκος ακολούθησε άμεσα την αλλαγή σχηματισμού του ΠΑΟ σε 3-4-3, φέρνοντας και 3ο στόπερ μέσα, ο Γιάννου προσπάθησε να κρατήσει μπάλα και χρόνο και έμοιαζε αυτή τη φορά το προβάδισμα να πιάνει τόπο και η διαχείριση να είναι πιο πρακτική. Αποδείχθηκε, όμως, πως η μάστιγα του τελευταίου λεπτού δεν έχει καταπολεμηθεί.

Ο ΠΑΟ ισοφάρισε σε μία φάση, που ο ΟΦΗ τοποθετείται λάθος σχεδόν σύσσωμος, χάνει 3 παίκτες του ΠΑΟ που κινούνται στο μεσοδιάστημα των 2 γραμμών (κέντρου και άμυνας), χάνει μία κεφαλιά, έξω από την περιοχή, αντιδρά λάθος σε 2ο χρόνο και αφήνει τα 2 μέτρα χώρο σε ένα φορ του επιπέδου του Μακέντα φτάνουν και περισσεύουν για να «σκοτώσει» τον αντίπαλο.

Το ρεζουμέ

Τα πράγματα αποδείχθηκαν απλά μέσα στο ματς. Όποια ομάδα πίεζε ψηλά, και οδηγούσε τον αντίπαλο σε λάθη, γινόταν το αφεντικό του ματς. Καμία από τις δύο δεν το κατάφερε με διάρκεια. Ο ΠΑΟ όμως το έκανε πιο αποτελεσματικά και πιο δυναμικά. Ο ΟΦΗ είχε τύχη, αλλά και την ικανότητα του Βάτερμαν, την οποία όμως κλώτσησε ξανά στο 94'. Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο αυτή τη φάση που πρέπει να κρατήσει ο ΟΦΗ. Είναι πολλά τα σημεία, που πρέπει να τον προβληματίσουν.

Όπως είπε και ο Σίμος στις δηλώσεις του, οι απουσίες δεν είναι δικαιολογία. Σαφώς και ήταν σημαντικές, αλλά είναι και μέρος της ζωής στο ποδόσφαιρο. Δε ξέρω αν αποτελεί κάποια δοκιμασία, το να δέχεται η ομάδα μόνιμα γκολ στις καθυστερήσεις, για την ομάδα όπως ανέφερε, σίγουρα όμως το να γίνει ο ΟΦΗ πιο δυνατός, είναι ζητούμενο πια, επιτακτικό.

Η ακτινογραφία των παικτών

Βάτερμαν: Κάνει μεγάλες αποκρούσεις, πιάνει πέναλτι, μοιράζει καλά παιχνίδι. Στην τελευταία φάση, δεν αποφεύγει και εκείνος τον πανικό που επικράτησε και τη λάθος τοποθέτηση.

Oυές: Κακό ματς. Στο 1ο ημίχρονο δεν έχει ουσία, στους πολλούς κενούς χώρους που βρίσκει στην πλευρά του, ενώ σε 2-3 φάσεις μένει πίσω και αφήνει κενό ανασταλτικά, στο 2ο ημίχρονο και ειδικά στο τέλος, κάνει αρκετά λάθη, ένα εκ των οποίων στη φάση του 2-2. Έχει πάντα διάθεση, αλλά χρειάζεται να βελτιώσει τις επιλογές του και να βάλει εξυπνάδα στα τρεξίματά του.

Κοροβέσης: Μέτριο ματς, λίγη συνεισφορά επιθετικά, ενώ μπερδεύεται και στο 1-1. Λογικά αντικαταστάθηκε.

Διαμαντής: Πολύ καλό παιχνίδι, καλός με τη μπάλα, αλλά και στο διάβασμα των φάσεων. Μετά το 75’ εμφάνισε σημάδια κόπωσης.

Γιαννούλης: Κάνει καλό ματς, με εξαίρεση μερικές λάθος μεταβιβάσεις, αλλά όσο περνά η ώρα μοιάζει να μένει από δυνάμεις.

Μεγιάδο: Σκόραρε μεν, αλλά κατά τα άλλα, δεν έκανε καθόλου καλό παιχνίδι. Πάρα πολλά λάθη στις πάσες, σε κρίσιμα σημεία, κακές τοποθετήσεις και αρκετές αδράνειες.

Στάικος: Όσο είχε δυνάμεις, πάλευε και έδινε τρεξίματα. Συμμετέχει και στη φάση του 1ου γκολ. Όμως, ουσιαστικά από την αρχή του 2ου ημιχρόνου, είναι εκτός ματς και μάλλον έπρεπε να αποχωρήσει νωρίτερα.

Σακόρ: Τακτικά άρτιος, πολλά τρεξίματα, καλό μοίρασμα παιχνιδιού και δυναμική συμμετοχή στις φάσεις. Καλό ματς, μετά από πολύ καιρό.

Γρίβας: Είχε διάθεση, έχει καλές επαφές με τη μπάλα γενικά και συνεισφέρει στην πίεση ψηλά. Δεν έγινε όμως πραγματικά απειλητικός, ενώ κουράστηκε αρκετά και στο τέλος δε βοήθησε στο κράτημα της μπάλας τον Γιάννου. Υπήρχε μία αλλαγή ακόμα και ίσως μπορούσε να γίνει φρεσκάρισμα στη θέση του.

Στάρζεον: Σκόραρε, έδειξε ότι διαθέτει ποιότητα, ήταν απειλή για την άμυνα του ΠΑΟ, παρότι εμφανώς δεν είναι ακόμα στο 100%. Μπορούσε καλύτερα στις στατικές φάσεις που εκτέλεσε.

Σαρδινέρο: Κάνει εξαιρετικές κινήσεις, δίνει εξυπνάδα και ουσία στην επίθεση, δεν είναι όμως εκ φύσεως φορ κι αυτό φάνηκε σε 2-3 προϋποθέσεις που είχε. Σίγουρα όμως, έκανε ένα ακόμα καλό παιχνίδι.

Μπαλογιάννης: Πολύ καλό ματς. Συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση μετά το 2-1, βοηθώντας στην κυκλοφορία της μπάλας. Έχει και καλά χτυπήματα σε στατικές φάσεις (όπως το κόρνερ στο 2-1). Ελπιδοφόρο ντεμπούτο.

Λυμπεράκης: Έδωσε ενέργεια και τρεξίματα. Ίσως μπορούσε να μπει και λίγο νωρίτερα. Κι αυτός κάνει ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Γιάννου: Μπήκε να πιέσει και να κρατήσει μπάλα. Κέρδισε χρόνο, το πάλεψε, αλλά όσο περνούσε η ώρα έμοιαζε απελπιστικά μόνος, με τον παρτενέρ του (Γρίβας) να έχει κουραστεί πολύ.

Βαφέας: Μπαίνει ως απάντηση στην αλλαγή σχήματος του ΠΑΟ, που φόρτωσε και με 3ο φορ την περιοχή για λίγα λεπτά.

Δείτε το Video

Oficrete