ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
21/02/2021 - 15:10

Ζητείται αντίδραση και χαρακτήρας

Ο ΟΦΗ καλείται να «ξυπνήσει», να δείξει μία θεαματική βελτίωση στην απόδοσή του και να πάρει πόντους - ανάσες.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ο ΟΦΗ ταξιδεύει στα Γιάννενα για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ, σε ένα ματς σημαντικό βαθμολογικά και για τους δύο, κυρίως όμως για τον ΟΦΗ, που πρέπει να βρει τρόπο να φρενάρει την ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται, με 6 σερί ήττες.

Ο αντίπαλος

Ο ΠΑΣ Γιάννενα είναι μία ομάδα με αρκετό ενδιαφέρον, ως προς την ποδοσφαιρική του πρόταση και προσέγγιση, μια ομάδα συνέχεια της περσινής ουσιαστικά. Έχει όμως αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Έχει μέχρι σήμερα 5 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες, έναν απολογισμό κοντά σε αυτόν του ΟΦΗ. Η διαφορά τους είναι πως κάποια ματς που ήταν ισορροπημένα ο ΠΑΣ δεν τα έχασε, σε αντίθεση με τον ΟΦΗ, που όλα τα ματς αυτής της κατηγορίας τα έχει χάσει. Κι ο ΠΑΣ αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, πάντως.

Δυσκολεύεται εντός έδρας

Ειδικά εντός έδρας, έχει μεγάλη δυσκολία, κόντρα σε ομάδες που δε μπαίνουν για να πάρουν πλήρη κατοχή, αλλά παίζουν πιο προσεκτικά. Έχει 1 μόλις νίκη εντός, 4 ισοπαλίες (3 εξ’ αυτών κόντρα στις ομάδες της 6αδας, Ολυμπιακό, Άρη και Αστέρα) και 6 ήττες. Έχει βάλει δε μόλις 7 γκολ, σχεδόν τα μισά από ό,τι εκτός. Αντιθέτως, εντός κι εκτός έχει ίδιο παθητικό (από 13 γκολ).

Ομάδα 1ου ημιχρόνου

Από την αρχή της σαιζόν, έχει παρουσιάσει και μία ακόμα ιδιαιτερότητα. Ξεκινάει καλά, τα πάει εξαιρετικά στο 1ο ημίχρονο (6ος στη βαθμολογία ημιχρόνου), τελειώνοντάς το 8 φορές μπροστά στο σκορ και μόλις 5 πίσω. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας. Αν σκεφτούμε πως ο ΟΦΗ είναι ομάδα με μεγάλο πρόβλημα στην εκκίνηση κάθε ματς, αυτό δείχνει ένα σημαντικό κίνδυνο.

Του λείπει η διάρκεια

Τα τελευταία του παιχνίδια δείχνουν και την αστάθειά του. Έχει 3 διαδοχικές ήττες εντός από ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και Βόλο, αλλά και δύο νίκες εκτός στο Αγρίνιο και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Αν δει κάποιος πιο προσεκτικά τα παιχνίδια αυτά, θα δει πως οι ήττες εντός, εκτός εκείνης με τον ΠΑΟΚ, ήρθαν μετά από ισορροπημένα ματς και στις λεπτομέρειες. Εκτός έδρας πάλι, ήρθαν χάρη στη μεγάλη αποτελεσματικότητα και ευστοχία του, τόσο στην κόντρα όσο και σε στατικές φάσεις.

Η προσέγγισή του

Είναι ομάδα που, κόντρα στη «μόδα», παίζει σταθερά με 4-4-2. Ξέρει να παίζει στο χώρο και να τιμωρεί τα κενά των αντιπάλων ανάμεσα στις γραμμές, το κακό αμυντικό transition και την έλλειψη επιστροφών. Χαρακτηριστικό του επίση,ς είναι πως επιτίθεται κυρίως από τα πλάγια (46% από αριστερά, χάρη στην ποιότητα του Πέερσμαν και 31% από δεξιά, κυρίως χάρη στις κινήσεις του Παμλίδη), ενώ από τον άξονα δε βγάζει πολλές φάσεις (κάτι που σχετίζεται και με το πλάνο και το σχηματισμό του).

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ΠΑΣ

■ Ο ΠΑΣ είναι εξαιρετικός στην πίεση του πάνω από τη σέντρα. Κάνει «πρωταθλητισμό» στις ανακτήσεις της μπάλας, πολύ κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Στοιχείο που, αντιθέτως, λείπει πολύ από τον φετινό ΟΦΗ.

■ Όταν έχει τη μπάλα, ξέρει τι να την κάνει. Παρότι είναι ουραγός στις συνολικές πάσες, είναι πολύ ψηλά στις πάσες μέσα στην περιοχή (σε ακρίβεια). Και παρότι είναι επίσης από τις ομάδες με μικρή κατοχή, είναι κι από τις ομάδες με μεγάλη διεισδυτικότητα στην περιοχή με τη μπάλα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΠΑΣ, ενώ είναι ουραγός στην ακρίβεια των μεταβιβάσεων κι ο ΟΦΗ στην πρώτη 3αδα, παρόλα αυτά έχει 4 περισσότερες ασσίστ (14 ο ΠΑΣ, 10 ο ΟΦΗ).

ΠΑΣ vs ΟΦΗ

Ομοιότητες

• Οι κακές επιδόσεις στις στατικές φάσεις. Είναι στις 3 χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος σε αυτή την κατηγορία. Δε σκοράρουν συχνά έτσι, ενώ δέχονται και εύκολα γκολ, μετά από φάουλ ή κόρνερ των αντιπάλων τους.

• Δέχονται εύκολα γκολ. Ο ΠΑΣ δέχεται 1,2 γκολ ανά ματς κι έχει μόλις 6 ανέπαφες εστίες. Ο ΟΦΗ τα πάει ακόμα χειρότερα με 1,6 γκολ ανά ματς και μόλις 3 ανέπαφες εστίες. Το «αστείο» της υπόθεσης, είναι πως ο ΟΦΗ έχει ελαφρώς καλύτερα ποσοστά στις διεκδικήσεις (50% έναντι 48%).

Διαφορές

○ Η κατοχή της μπάλας. Ο ΠΑΣ είναι στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης αυτής, με ποσοστά κοντά στο 45%. Αντίθετα, ο ΟΦΗ είναι πολύ ψηλά, με ποσοστά που φτάνουν και το 60%.

○ Η ακρίβεια των μεταβιβάσεων. Ο ΟΦΗ συνεχίζει να έχει ένα 79%, ενώ ο ΠΑΣ μόλις 67% (τελευταίος στην αντίστοιχη κατάταξη).

○ Με βάση τα προηγούμενα δύο στοιχεία, λογικά διαφέρουν και στον τρόπο που κυκλοφορούν τη μπάλα. Ο ΟΦΗ παίζει με κοντινές μεταβιβάσεις και υπομονή στο παιχνίδι του (συνήθως με φλυαρία). Ο ΠΑΣ ψάχνει τις μεγάλες μεταβιβάσεις και τις κινήσεις των επιθετικών του στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Ο ΠΑΣ έχει 45% μεταβιβάσεις προς τα μπροστά, έναντι μόλις 35% του ΟΦΗ. Έχουν μάλιστα σχεδόν 2000 πάσες διαφορά.

○ Η ευστοχία. 159 τελικές, 60 στην εστία και 20 γκολ ο ΠΑΣ (1/3 εντός εστίας 1/8 συνολικά). 183 τελικές, 78 στην εστία και 19 γκολ για τον ΟΦΗ (1/4 εντός εστίας και περίπου 1/9 συνολικά). Με πιο απλά λόγια 10,4% ο ΟΦΗ, έναντι 12,8% του ΠΑΣ.

○ Οι τελικές που δέχονται. Ο ΠΑΣ έχει δεχτεί 88, ο ΟΦΗ 105. Αυτό είναι και η μόνιμη απάντηση, του γιατί ο ΟΦΗ υστερεί σε ματς που υπάρχει ισορροπία.

Οι παίκτες - κλειδιά

Ο ΠΑΣ έχει ένα κορμό συμπαγή και με ομοιογένεια, που τον «κουβαλά» από την περσινή σαιζόν. Αυτό σημαίνει, πως οι ποδοσφαιριστές γνωρίζονται αρκετά καλά μεταξύ τους. Σημαίνει επίσης, πως ξεκίνησαν από την ίδια βάση, ως προς τη φυσική τους κατάσταση, χωρίς να υπάρχουν πολλές διαφορετικές ταχύτητες στην καθημερινή τους προπόνηση. Κι αυτό στη κορονοσαιζόν που τρέχει, είναι μία λεπτομέρεια που παίζει ρόλο.

Υπάρχουν πάντως ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν.

✓ Ο Βέλγος αριστερός μπακ Πέερσμαν. Παίζει όλη την πλευρά, με εξίσου καλές επιδόσεις επιθετικά κι αμυντικά, ενώ και τακτικά είναι συνήθως άψογος.

✓ Ο Παμλίδης που είναι κι ο πρώτος του σκόρερ. Παίζει είτε ως δεξί χαφ (σε 4-4-2), είτε ως περιφερειακός επιθετικός. Οι διαγώνιες κινήσεις του και οι καλές τοποθετήσεις του στην περιοχή, συχνά τον φέρνουν σε θέση βολής και αιφνιδιάζουν τις αντίπαλες άμυνες.

✓ Η άφιξη του Λοντίγκιν έφερε μεγάλη σιγουριά και ποιότητα. Είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της Super League.

Ο ΟΦΗ

Μετά την 6η σερί ήττα του στο πρωτάθλημα, ο ΟΦΗ έμπλεξε για τα καλά και καλείται να βγάλει αντίδραση. Το πώς θα το καταφέρει αυτό, είναι και το μεγάλο ερώτημα. Ως τώρα, δεν έχει βγάλει στο γήπεδο ούτε την ενέργεια και την προσωπικότητα, αλλά ούτε και την τακτική που θα μπορούσε να πείσει, πως είναι θέμα χρόνου να έρθει η αντίδραση αυτή. Όμως πια, περιθώρια δεν υπάρχουν.

Όπως έχω ξαναγράψει, το να αναπαράγω τις εντοπισμένες αδυναμίες που θα πρέπει, αν όχι να φτιάξει, τουλάχιστον να καμουφλάρει, δεν έχει πια νόημα. Το κάνω εδώ και μήνες. Θα επικεντρωθώ σε 3-4 σημεία, που αφορούν το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο σχηματισμός

Εδώ και αρκετό διάστημα, η εικόνα του ΟΦΗ στο γήπεδο «φωνάζει», πως η 3αδα στα στόπερ και 5αδα στην άμυνα, δεν αποδίδει.

• Αμυντικά, δε φέρνει καλύτερη αμυντική συμπεριφορά, αντιθέτως δημιουργείται ένα τεράστιο κενό ανάμεσα στα χαφ και την αμυντική 5αδα, ενώ οδηγεί και σε αργές αντιδράσεις, αρκετά κοντά ή μέσα στην περιοχή του. Κάπως έτσι, ο ΟΦΗ είναι 1ος σε τελικές των αντιπάλων του.

• Επιθετικά, επίσης δεν αποδίδει αυτό το σχήμα. Οι 5 αμυντικοί (εκτός του ότι δε θωρακίζουν την άμυνα) γίνονται και πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Βλέπουμε ένα οριζόντιο passing game στο μισό γήπεδο του ΟΦΗ, χωρίς ουσία. Στερούν επίσης ένα ακόμα χαφ ή εξτρέμ, που θα μπορούσε αφενός να συνδέσει καλύτερες τις γραμμές, αλλά αφετέρου να φέρει την πίεση ψηλότερα. Γιατί, προς το παρόν, ο ΟΦΗ επιλέγει να αμύνεται πολύ χαμηλά, σχεδόν στο κέντρο, αλλά και πολύ παθητικά. Επιπλέον, ο φορ μένει μακριά από στηρίγματα, ενώ «ταλαιπωρεί» και τον πιο ποιοτικό ίσως από τους μεσοεπιθετικούς που υπάρχουν διαθέσιμοι, τον Στάρζεον, ο οποίος τοποθετείται στον άξονα κι εγκλωβίζεται ευκολότερα.

Οι στατικές φάσεις

Ούτε ο ΠΑΣ τα πάει καλά αμυντικά στις στατικές φάσεις. Ο ΟΦΗ αμυντικά υποφέρει, όμως επιθετικά εντός του 2021 έχει δείξει κάτι, έστω λίγο, έχοντας 3 δοκάρια (και τα 3 με τα στόπερ του μάλιστα, Βούρο, Διαμαντή και Γιαννούλη). Αν θέλει να αλλάξει τη μοίρα του, πρέπει να βρει έστω κάτι από αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

Οι στατικές φάσεις δεν απαιτούν μια πλήρη αναδιοργάνωση της ομάδας. Ούτε και να γίνει κάποιο θαύμα και να αρχίσει να παίζει πολύ καλύτερα. Μπορούν να προσφέρουν λύσεις, σε μία δύσκολη φάση όπως αυτή.

Να στοχεύσει στις αδυναμίες του αντιπάλου

Αν υπάρχει ένα στοιχείο, που θα έλεγε κανείς πως ήταν το πιο εκνευριστικό στην τακτική του ΟΦΗ κόντρα στοn Βόλο, αυτό ήταν πως αγνόησε τις αδυναμίες του αντιπάλου του. Γνωρίζοντας πως παίζει με κατά συνθήκη δεξί μπακ και έναν πολύ επιθετικογενή χαφ σαν στήριγμα, δεν έπαιξε καθόλου από την πλευρά εκείνη. Το έκανε μία φορά με τον Στάρζεον και βρήκε γκολ.

Τώρα αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο ΠΑΣ έχει επίσης αδυναμίες και πρέπει να τις τιμωρήσει.

• Μία εξ’ αυτών, είναι η δεξιά πλευρά του. Εκεί δε διαθέτει ένα μπακ με την ποιότητα του Πέερσμαν, ενώ πιο μπροστά βρίσκεται ο πιο επιθετικογενής χαφ της 4αδας του, ενώ σ’ ένα 4-4-2 είναι πιο δύσκολο ο κεντρικός χαφ να δώσει βοήθειες στο μπακ. Επομένως, το να στοχεύσει στα δεξιά και να προσπαθήσει με υπεραριθμίες να βάλει στη μέση το μπακ του ΠΑΣ, είναι μία προφανής επιλογή.

• Μία δεύτερη αδυναμία, αφορά στην κακή επίδοση του ΠΑΣ στην ακρίβεια των μεταβιβάσεών του. Αυτό οφείλεται κυρίως στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στον άξονα, τόσο στην άμυνα όσο και στα χαφ. Είναι επίσης προφανής επιλογή, ότι θα χρειαστεί να πιεστούν ψηλά και με επιθετικό τρόπο, ώστε με πιθανά λάθη να προσφέρουν ευκαιρίες και προϋποθέσεις στον ΟΦΗ να φτιάξει φάσεις.

Να προετοιμαστεί για το πώς παίζει ο αντίπαλος

• Ο ΠΑΣ αγωνίζεται με 2 επιθετικούς. Κανείς εκ των 2 δεν είναι βαρύ φορ. Και οι 2 έχουν την οδηγία να βγαίνουν αρκετά από την περιοχή και να συμμετέχουν στο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει πως η αμυντική γραμμή πρέπει να είναι ευέλικτη και σε ετοιμότητα να τους παρακολουθήσει.

• Ο ΠΑΣ ανεβάζει χαφ μέσα στην περιοχή. Είτε με διαγώνια κίνηση των πλάγιων και κυρίως τον Παμλίδη ή τον Ελευθεριάδη από δεξιά, είτε με τους κεντρικούς του χαφ (κυρίως τον Ντομίνγκες). Βγάζει κοντινές γρήγορες συνεργασίες, με διαρκή εναλλαγή θέσεων. Επομένως, θα πρέπει και η μεσαία γραμμή του ΟΦΗ να είναι σε ετοιμότητα και κίνηση, για να τις ελέγξει.

• Ο ΠΑΣ έχει μία διαφορετική συμπεριφορά στις δύο πλευρές του.

Αριστερά έχει ένα επιθετικογενές μπακ κι ένα αμυντικογενές χαφ, που συχνά αλλάζουν θέση με overlaps. Δίπλα, σαν εσωτερικό μέσο έχουν τον δημιουργικότερο χαφ, ώστε να υπάρχει ισορροπία, αλλά και να μπορεί να αξιοποιεί τα overlaps αυτά. Δεξιά έχει ένα αμυντικογενές μπακ, αλλά και ένα πολύ πιο επιθετικό χαφ, ο οποίος στον άξονα υποστηρίζεται από το πιο κλασσικό αμυντικό χαφ. Μάλιστα ο αριστερός εσωτερικός μέσος, με διαγώνιες μπαλιές πολύ συχνά, κυνηγά να αξιοποιήσει τις αντίστοιχες διαγώνιες κινήσεις, στην πλάτη της άμυνας του δεξιού πλάγιου χαφ.

Πώς θα παίξουν οι δύο ομάδες

ΠΑΣ Γιάννινα

Ξέρουμε σίγουρα πως προτιμά το 4-4-2. Τελευταία έχει διάφορα προβλήματα τραυματισμών, ενώ την Πέμπτη είχε και εξ’ αναβολής ματς (υψηλού ρυθμού, όπως φάνηκε) για το Κύπελλο με τον ΠΑΟ και μάλιστα με ένα μικρό ταξίδι ως το Αγρίνιο. Αυτό πιθανόν να φέρει κάποιο rotation, αλλά και κάποιες κατ’ ανάγκη επιλογές.

Πιθανή 11αδα:

150911075 3706415899439807 324273401825645499 n

ΟΦΗ

Δε μπορώ να φανταστώ, ότι ο σχηματισμός θα παραμείνει 5-4-1. Η ποδοσφαιρική λογική λέει πως θα δούμε 4-3-3 ή και 4-2-3-1. Ζητούμενο πια είναι να γίνει πιεστικός και να πατήσει με περισσότερους παίκτες την αντίπαλη περιοχή.

Στο τέρμα, δε θα είναι παράλογο να συνεχίσει ο Σωτηρίου, αφού οι διαρκείς αλλαγές δεν κάνουν καλό στη θέση αυτή. Βέβαια ο Βάτερμαν είναι σε θέση να βοηθήσει περισσότερο, να υποστηρίξει το παιχνίδι του ΟΦΗ από πίσω, με καλύτερες μεταβιβάσεις.

Στην άμυνα, Ουές, Κοροβέσης και Διαμαντής, είναι οι 3 πιθανότερες επιλογές. Σε ρόλο 2ου στόπερ υπάρχει ερωτηματικό. Αναζητείται ένας ευέλικτος, γρήγορος και με δυνατότητα να βγει αρκετά έξω από την περιοχή, χωρίς να «εκτεθεί». Θα μπορούσε να είναι ο Μαρινάκης ή ο Λυμπεράκης; Αλλιώς, αναγκαστικά θα επιλεγεί ένας εκ των Γιαννούλη και Βαφέα.

Στο κέντρο, λείπει ο τιμωρημένος Μεγιάδο. Αυτό δημιουργεί εξ΄ορισμού θέμα αφού, απόντος του Σακόρ, δεν υπάρχει καθαρό 6αρι να καλύψει το κενό. Οπότε, είτε θα βρεθεί εκεί ο Βαφέας, είτε θα πρέπει να γίνει κάποιο πείραμα με τον Στάικο, ο οποίος ανασταλτικά δυσκολεύεται. Το να πάει ξανά ο ΟΦΗ σε 3αδα στα στόπερ, για να καμουφλάρει το κενό του Μεγιάδο, θεωρώ πως θα είναι κακή ιδέα. Είναι προτιμότερο ένα χαφ με τακτική προσήλωση, τρεξίματα και χωρίς λάθη στις μεταβιβάσεις του.

Σε ρόλο 8αριού επανέρχεται ο Νέιρα και λογικά μαζί θα είναι κι ο Ντε Γκούζμαν (έχουμε να τους δούμε μαζί ένα γύρο). Είναι σημαντικό οι 2 τους να φροντίσουν να είναι κοντά οι 3 γραμμές. Λογικά, ο Αργεντίνος θα είναι εκείνος που θα γυρίζει να παίρνει τις πρώτες πάσες και να μοιράζει το παιχνίδι κι ο Ολλανδός εκείνος που θα πρέπει να πατά περιοχή και να κινείται και σε ρόλο κρυφού φορ. Και οι 2 θα χρειαστεί να βγάλουν ενέργεια, ώστε να εκμεταλλευτούν τον παίκτη παραπάνω, που θα έχει ο ΟΦΗ στον άξονα.

Στην επίθεση Στάρζεον και Καστάνιος είναι δεδομένοι. Στην άλλη πλευρά, ο Γρίβας φαντάζει ως καλύτερη επιλογή, ποντάροντας στην πίεση που μπορεί να προσφέρει ψηλά, δίνοντας την ενέργεια που λείπει πολύ από το φετινό ΟΦΗ, στο πρεσάρισμα της αντίπαλης άμυνας.

Πιθανή 11αδα:

ΟΦΗ

Το διάγραμμα με τη φετινή πορεία των δύο ομάδων:

151262342 425999961996156 7413184582368313152 n

* Tα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από την Opta (για το sport24.gr), αλλά και την Instat.

Oficrete