ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
20/09/2020 - 09:40

Λαμία - ΟΦΗ: Γυρνά το διακόπτη και συνεχίζει

Η (ποδοσφαιρική) ζωή προχωρά κι ο ΟΦΗ πρέπει άμεσα να ανταποκριθεί, αλλάζοντας την εικόνα του

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Το ποδόσφαιρο, όπως όλα στη ζωή, δε σταματά. Συνεχίζεται και απαιτεί μετά από κάθε παιχνίδι, να συγκεντρώνεσαι στο επόμενο. Είτε κερδίσεις, είτε χάσεις. Οι ομάδες υψηλού επιπέδου, με συμμετοχή σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, αυτό το γνωρίζουν καλά. Ο ΟΦΗ καλείται τώρα να το μάθει ξανά. Προφανώς και δεν είναι εύκολο κι απλό, ειδικά με τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες. Αλλά μπροστά πας, μόνο αν μάθεις να διαχειρίζεσαι τα δύσκολα.

Την Πέμπτη, ο ΟΦΗ αποκλείστηκε. Αυτό δεν αλλάζει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όμως ότι από το γκολ και μετά, παραδόθηκε. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται άμεσα να διαφοροποιήσει, κατά πολύ, την εικόνα του, για τη συνέχεια. Το πώς, δε θα το πω εγώ, φυσικά. Πάντα όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, η λύση ξεκινά από τον εντοπισμό του προβλήματος και την αυτοκριτική.

Επόμενος σταθμός για τον ΟΦΗ λοιπόν η Λαμία, αλλά κυρίως η πνευματική και σωματική κόπωση. Μεσολαβεί κι ένα ταξίδι. Όμως, ειδικά μετά τη γκέλα της πρεμιέρας, δεν υπάρχει και περιθώριο να αγνοήσει το παιχνίδι αυτό ο ΟΦΗ. Άλλωστε αυτό είναι κι έξω από κάθε υγιές σκεπτικό για το ποδόσφαιρο. Οφείλει να πάει στο παιχνίδι συγκεντρωμένος, διαβασμένος και όσο πιο έτοιμος γίνεται. Και να προσπαθήσει να το κερδίσει.

Αξιοσημείωτη παράμετρος, ο καιρός. Είναι πιθανό, ο ΟΦΗ να συναντήσει ένα ταλαιπωρημένο και κακό αγωνιστικό χώρο, από την αρκετή βροχή που πέφτει στην περιοχή αυτές τις μέρες. Επομένως, θα χρειαστεί προσαρμογή και σε αυτό το δεδομένο.

Ο αντίπαλος

Βασικός αντίπαλος για τον ΟΦΗ, είναι ο εαυτός του τελευταία. Πρέπει να καταφέρει να επανέλθει, να μπει σε mode πρωταθλήματος και να παρουσιαστεί όπως πρέπει. Αντίπαλος του επίσης και ο κακός εκτός έδρας εαυτός του, όλη την προηγούμενη χρονιά. Φυσικά, αντίπαλός του είναι και η Λαμία. Του Γιώργου Πετράκη πλέον κι όχι του Μάντζιου που αντιμετώπισε πέρυσι.

Μία ομάδα που δεν έχει αλλάξει πολύ σαν ρόστερ, όμως έχει αλλάξει τον προπονητή με τον οποίο πέρυσι αναμορφώθηκε και πήγε ανέλπιστα καλά. Ο Πετράκης παίρνει την πρώτη του ευκαιρία στη Super League και έχει επιλέξει (ή αναγκαστεί) να προχωρήσει κατά βάση με την περσινή ομάδα. Όλα αυτά σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με διοικητική αστάθεια και τάσεις φυγής του ιδιοκτήτη της.

Αυτό που έχει αλλάξει, πολύ πρόσφατα, είναι η ονομασία του γηπέδου. Έτσι, ο ΟΦΗ θα παίξει με τη Λαμία στο «Αθανάσιος Διάκος», όπως μετονομάστηκε το ΔΑΚ Λαμίας, την Τρίτη (η άχρηστη πληροφορία της ημέρας).

Τι έχει κάνει μεταγραφικά

Η σημαντικότερη απώλεια της Λαμίας, είναι ο Βάντερσον. Αρχηγός πέρυσι και πυλώνας της ως αριστερός μπακ. Έχασε επίσης τον βασικό στόπερ της Πλιάτσικα, αλλά και τον Ασίγκμπα. Αποχώρησε επίσης και ο Σάλιακας που έπαιρνε χρόνο μέσα στο rotation και ο Αραβίδης που στο τέλος, σε κάποια ματς, βοήθησε.

Στην ομάδα ήρθε ο Σαραμαντάς, για να καλύψει το κενό του Βάντερσον. Ο Προβυδάκης δεξιά (αντί-Ασίγκμπα) και δύο χαφ. Ο νεαρός Χατζηστραβός, ένα 10αρι που πέρυσι εντυπωσίασε στη Super League 2, ανήκει στον ΠΑΟΚ και αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Τέλος, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε κι ο Παλαβαντισβίλι, ένας Γεωργιανός αμυντικός χαφ που έχει τη φήμη του «σκληρού» με πολλά τρεξίματα.

Πώς παρουσιάζεται φέτος

Το ρόστερ δεν έχει αλλάξει πολύ. Οι προσθήκες έγιναν στα κενά των αποχωρήσεων. Οι στόχοι επίσης δεν έχουν αλλάξει. Σε γενικές γραμμές, η συνταγή μοιάζει για ακόμα μία χρονιά ίδια. Έμπειροι ποδοσφαιριστές, «ψημένοι» στο ελληνικό πρωτάθλημα και στόχος η παραμονή. Για ακόμα μία σαιζόν, δε βλέπουμε παιδιά από τις υποδομές ή την περιοχή να μπαίνουν στο rotation.

Στο πρώτο της παιχνίδι με τον Άρη, προηγήθηκε μεν, αλλά έχασε. Παρουσίασε τακτικά την ίδια προσέγγιση, παρά την αλλαγή προπονητή. Κλειστοί χώροι, κοντά οι γραμμές, χαμηλά η άμυνα και προσπάθεια να βρει γκολ με αντεπιθέσεις και στατικές φάσεις. Όπως την ξέραμε, λίγο - πολύ.

H αγωνιστική της προσέγγιση

Γενικά η Λαμία, από πέρυσι, είναι ομάδα προσεκτική. Δεν παίρνει μεγάλα ρίσκα, έχει πρώτα στο νου της το μηδέν πίσω και στη συνέχεια αναζητεί, συνήθως προσαρμόζοντας το παιχνίδι της στον αντίπαλο, το γκολ. Το γεγονός ότι αγωνίζεται εντός έδρας, συνήθως την κάνει ένα κλικ λιγότερο συντηρητική, αλλά δεν την μεταμορφώνει σε μία ομάδα κυριαρχίας.

Αυτό αναμένεται να κάνει και με τον ΟΦΗ. Μοιάζει πολύ πιθανό να του αφήσει τη μπάλα και να φροντίσει να κλείσει συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, αλλά και να ελέγξει χώρους. Να αποφύγει δηλαδή τις συνεργασίες που ψάχνει ο ΟΦΗ, να πιέσει στοχευμένα και να ψάξει τα λάθη που θα μπορούν να τη φέρουν σε θέση βολής. Καθόλου απίθανο δε μοιάζει, να παίξει και δυνατά, στα όρια του φάουλ, μιας και είναι ένας τρόπος παιχνιδιού που την ευνοεί.

Είναι δεδομένο επίσης, ότι θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί την κόπωση (πνευματική και σωματική), που προφανώς και θα έχει ο ΟΦΗ. Αυτό σημαίνει ότι ίσως τη δούμε όσο περνά ο χρόνος να ανεβάζει την πίεσή της ψηλά και να επιδιώκει να ανέβει ο ρυθμός του ματς, ελπίζοντας πως δε θα μπορέσει ο ΟΦΗ να ακολουθήσει.

Στα θετικά σημεία της Λαμίας, μπορεί κανείς να καταγράψει τη δυναμική και επεμβατική αμυντική της λειτουργία (που ξεκινά από τα χαφ της), τις πολύ καλά δουλεμένες στατικές φάσεις και την καλή ανάπτυξη των αντεπιθέσεών της.

Στα μειονεκτήματα είναι η ταχύτητα του κέντρου άμυνας, η δυσκολία της να κρατήσει μπάλα και η αδυναμία της να βγάλει τη μπάλα σωστά, όταν πιέζεται.

Πώς θα παίξει

Στην πρεμιέρα, ο Πετράκης παρέταξε την ομάδα με σχηματισμό 4-4-2. Αυτό αναμένουμε και να συνεχίσει.

Ο Επασί είναι ο τερματοφύλακας, δεξιά ο έμπειρος Σκόνδρας κι αριστερά ο Σαραμαντάς. Στο κέντρο της άμυνας Αντέτζο και Βύντρα. Στο κέντρο Μπεχαράνο σε πιο δημιουργικό ρόλο και Νιάσσε ως 6αρι (εκτός αν κριθεί έτοιμος ο Παλαβαντισβίλι). Δεξί χαφ ο Βασιλόγιαννης και αριστερά ο Βιγιάλμπα. Στην επίθεση σε ρόλο φουνταριστού ο Καραμάνος και περιφερειακού ο Ρόμανιτς.

Εναλλακτικά, αν επιλέξει μια πιο επιθετική προσέγγιση, υπάρχει ο Μπιανκόνι είτε αντί του Καραμάνου είτε αντί του Βιγιάλμπα, με μετατόπιση του Ρόμανιτς στα πλάγια.

Παίκτες - κλειδιά της ομάδας είναι ο Αντέτζο που ηγείται της αμυντικής γραμμής, ο Μπεχαράνο από τον οποίο περνά το παιχνίδι της Λαμίας κι αν απομονωθεί, αποσυντονίζεται συνολικά η ομάδα και φυσικά ο Ρόμανιτς που από πέρυσι ξεχωρίζει κι αποτελεί τον πιο ποιοτικό, αλλά και απειλητικό της ποδοσφαιριστή.

Ο ΟΦΗ

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι στο συγκεκριμένο ματς, χωρά μια μεγάλη ανάλυση τακτικής. Ο ΟΦΗ πρακτικά έχει 2 προπονήσεις για να προετοιμαστεί για το παιχνίδι αυτό. Στις 2 μέρες αυτές, είναι πολύ προτιμότερο να επικεντρωθεί στο γύρισμα του διακόπτη και στην αλλαγή της νοοτροπίας του.

Τακτικά, λίγα πράγματα μπορούν να προστεθούν σε 70 ώρες. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να βγουν πράγματα που έχουν δουλευτεί, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα. Ή και να βγει μία αντίδραση και εξυπνάδα που θα «κάνει δουλίτσα» για το συγκεκριμένο ματς και θα βοηθήσει να ξεκολλήσει η ομάδα, από αυτή την κινούμενη άμμο. Ζητούμενο λοιπόν είναι η αντίδραση. Θα είναι και ένα δείγμα για το αν υπάρχει η προσωπικότητα κι ο χαρακτήρας ή στις λίγες μέρες που μένουν για μεταγραφές, θα πρέπει εκεί να εστιάσει ο ΟΦΗ και λιγότερο σε θέσεις και ηλικίες.

Καθαρά ποδοσφαιρικά και ελπίζοντας στο «Αθανάσιος Διάκος» να παρουσιαστεί ένας ΟΦΗ με το μυαλό του εκεί και όχι στην Πέμπτη. Αλλά και ένας ΟΦΗ με παλμό, αποφασιστικότητα και τόλμη, ας συνοψίσουμε (ξανά) τι χρειάζεται να παρουσιάσει, για την πρώτη νίκη μετά από 7 μήνες (ναι οκ, 2 μήνες καθαρά αγωνιστικούς).

• Να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ματς και να παίξει έξυπνα. Τελευταία δυσκολεύεται να παίξει σωστά και μεθοδικά. Του λείπει κάτι, που θα του επέτρεπε να κάνει το παιχνίδι του, όπως το θέλει. Επειδή να το βρει σε 2 προπονήσεις μοιάζει δύσκολο, καλό είναι να επιστρατεύσει το μυαλό του και το ένστικτό του. Ναι, η φιλοσοφία της ομάδας έχει συγκεκριμένο τρόπο. Και όχι δε ζητά κανείς να αλλάξει αυτό. Όμως, επειδή και η διεκδίκηση της νίκης είναι μέρος της φιλοσοφίας, μάλλον θα πρέπει να μπει και λίγο εξυπνάδα. Δεν του ζητά κανείς να είναι (κουτό)πόνηρος. Του ζητά να είναι ευφυής και προσαρμοστικός.

• Να γίνει πιο αποφασιστικός και τολμηρός, ειδικά μεσοεπιθετικά. Έχουμε πολλές φορές ακούσει ότι το project βασίζεται στην ενθάρρυνση για βελτίωση των ποδοσφαιριστών και στην ελευθερία που τους δίνει να ρισκάρουν. Είναι μία καλή ώρα, λοιπόν, να το κάνουν. Να παίζουν πιο τολμηρά, όταν πλησιάζουν στην αντίπαλη περιοχή. Με απλότητα, ταχύτητα, αλλά και αποφασιστικότητα.

• Να κρατήσει το ρυθμό. Ο ΟΦΗ έχει παίκτες ακόμα ανέτοιμους (Μεγιάδο, Σολίς), έχει παίκτες που έπαιξαν σε υψηλό τέμπο την Πέμπτη και είναι λογικό να μην έχει δυνάμεις για ένα 90λεπτο στα «κόκκινα». Ένας λόγος παραπάνω, για να κρατήσει τον έλεγχο του ματς και να του δώσει την ταχύτητα που επιθυμεί και στα σημεία που επιθυμεί.

• Να γίνει ξανά κινητικός και συνδυαστικός. Ο κορμός της ομάδας είναι ίδιος με πέρυσι. Οι αυτοματισμοί της πάλι όχι. Αυτό είναι αρκετά οξύμωρο. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να τους ξαναδείξει.

• Να πάρει επιτέλους κάτι από στατικές φάσεις. Επειδή δυσκολεύεται πολύ να φτιάξει φάσεις και αυτό θέλει χρόνο να το διορθώσει. Και επειδή είναι λογικό να υπάρχει κόπωση, θα είναι μεγάλη ανάσα αν αρχίσει να βρίσκει φάσεις από στημένα. Είναι κάτι που του έλειπε πολύ και πέρυσι.

• Να έρθουν κοντά οι γραμμές του. Δε θα το αναλύσω άλλο. Το γράφω συνέχεια. Είναι νόμος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και για το καλό χτίσιμο των επιθέσεων και για την ανασταλτική λειτουργία και το transition.

Πώς θα παίξει

Αυτή τη φορά δε θα γράψω ούτε για πρόσωπα, ούτε για σχήματα. Το ζητούμενο είναι να παίξουν οι πιο συγκεντρωμένοι, οι πιο αποφασισμένοι, οι πιο ορεξάτοι και οι πιο έτοιμοι. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Κι επειδή αυτό μπορεί να το δει κανείς μόνο αν ζει την ομάδα, είναι καθαρά ευθύνη κι αρμοδιότητα του προπονητικού τιμ.

Oficrete