ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
17/10/2020 - 16:55

ΟΦΗ - ΠΑΟ: Ένα ματς - γρίφος!

Ο ΟΦΗ έχει μπροστά του ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών. Καλείται να κερδίσει τα προβλήματά του, αλλά και έναν αντίπαλο που αλλάζει προπονητή και πιθανότατα αγωνιστικό προσανατολισμό.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Οι ομάδες επιστρέφουν στο πρωτάθλημα μετά τη διακοπή. Η λογική λέει, πως από εδώ και πέρα θα δούμε την πραγματική εικόνα των ομάδων, με μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοσή τους και πιο σταθερό ρόστερ. Θα μπουν οι μεταγραφές των τελευταίων ημερών, ενώ και από πλευράς δυνάμεων και φυσικής κατάστασης, θα είναι πλέον πιο έτοιμες όλες οι ομάδες.

Για τον ΟΦΗ θα ίσχυαν όλα αυτά στο ακέραιο, αν δεν είχε πέσει αυτή η επιδημία τραυματισμών, που προφανώς και δυσκολεύει αρκετά τη δουλειά της ομάδας. Είναι ξεκάθαρο πως άλλη προετοιμασία ήθελε να κάνει η ομάδα αυτές τις 2 εβδομάδες και άλλη τελικά έκανε.

Όμως, παράξενη ήταν και για τον αντίπαλό του η διακοπή. Μπήκε σε αυτή, με προπονητή και τεχνικό διευθυντή σε μεγάλη αμφισβήτηση και τελικά τον πρώτο να «θυσιάζεται» σε μία κλασσική ελληνική κίνηση και τον δεύτερο να ακολουθεί. Έτσι προχωρά με νέο προπονητή, που όμως στο ματς με τον ΟΦΗ δε θα τον έχει διαθέσιμο. Την ομάδα θα κοουτσάρει ο προπονητής της Κ19, Συλαϊδόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΑΟ έχει ανάγκη να αλλάξει άμεσα και δομικά την εικόνα του με το νέο προπονητή, έχοντας παραπάνω από 10 ποδοσφαιριστές να βάλει στο βασικό κορμό του και έχοντας εκτός με τις Εθνικές τους «παλιούς», που θα αποτελέσουν τη βάση (Διούδης, Κουρμπέλης, Μπουζούκης).

Πρακτικά, αντίπαλοι στο παιχνίδι αυτό θα είναι οι δύο ομάδες, που είχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην προετοιμασία τους, μέσα στη διακοπή. Κι αυτό κάνει το ματς να μοιάζει με γρίφο και αφήνει πολλά ερωτηματικά, για το πώς θα παρουσιαστούν.

Ο αντίπαλος

Ο ΠΑΟ το καλοκαίρι αυτό επέλεξε, για ακατανόητους λόγους στο δικό μου το μυαλό, να γκρεμίσει ένα project 2 ετών. Ένα εξαιρετικά επιτυχημένο εγχείρημα, με σημαντικές προοπτικές. Έδιωξε τον Δώνη, άλλαξε πολύ τον κορμό της ομάδας και κυρίως προχώρησε σε μία μεγάλη αλλαγή πολιτικής. Έφυγαν ή έμειναν σε δεύτερο πλάνο οι ποδοσφαιριστές με προοπτική, κυρίως Έλληνες. Προτιμήθηκαν έτοιμες λύσεις, κυρίως από το εξωτερικό και ιδιαίτερα την Ισπανία. Και ένας προπονητής με θητεία σε Ακαδημίες. Λίγο αντικρουόμενο όλο αυτό, αλλά έτσι επέλεξε να προχωρήσει.

Το ξεκίνημα, ήταν λογικό για όποιον καταλαβαίνει από ποδόσφαιρο, να μην είναι καλό. Παρόλα αυτά, σε μία ακόμα επίδειξη ανυπομονησίας, επέλεξε να διώξει τον προπονητή από την 4η αγωνιστική.

Έτσι, κατεβαίνει στο Ηράκλειο με νέο προπονητικό τιμ, αλλά όχι το νέο προπονητή στον πάγκο, αλλά προσωρινά τον Συλαϊδόπουλο, που αναμένεται να έχει από εδώ και πέρα θέση βοηθού.

Είναι βέβαια μία καλή απορία, γιατί άργησε τόσο ο ΠΑΟ να κάνει την αλλαγή - εφόσον την αποφάσισε - χάνοντας 10 πολύτιμες μέρες δουλειάς, αλλά δεν αφορά την ανάλυσή μας.

Οι αλλαγές στο ρόστερ του

Πολλές αλλαγές, λοιπόν. Έχασε τα 2 βασικά του μπακ (Ινσούα, Γιόχανσον), έχασε έναν εκ των παλιών του παικτών στην άμυνα (Κολοβέτσιος), έχασε ένα σημαντικό παίκτη μεσοεπιθετικά και δημιουργικά (Ζαχίντ), αλλά και μία σταθερά στη μεσαία του γραμμή (Δώνης). Υπήρξαν και κάποιες ακόμα περιφερειακές αποχωρήσεις (Περέα, Κολοβός, Ανουάρ, Θεοχάρης, Νούνιες), που αλλάζουν δραστικά την εικόνα της ομάδας.

Στον αντίποδα, πολλές και οι αφίξεις. Ριζική αναδόμηση στην άμυνα, με νέα μπακ (Σάντσεθ, Αντονίτο, Χουανκάρ) και ένα νέο στόπερ, ο γνωστός Βέλεθ. Αναδόμηση και στη μεσαία γραμμή, με Μαουρίσιο, Βιγιαφάνες, Ξαβιέ, Κανταλαπιέδρα. Αλλαγές και στην επίθεση, με Καρλίτος και Ιωαννίδη.

Πώς έχει παρουσιαστεί ως τώρα

Με μία λέξη, μπερδεμένος. Χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Στα 3 ματς του μέχρι σήμερα, δυσκολεύεται πολύ, δεν έχει βρει ούτε ρυθμό, αλλά ούτε και ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Βλέποντας τον ΠΑΟ κάποιος απέξω, δυσκολεύεται να καταλάβει το πλάνο και τη φιλοσοφία του. Βγάζει ένα μπέρδεμα, με τους ρόλους να μην είναι ξεκάθαρα μοιρασμένοι, τους ποδοσφαιριστές να μην έχουν εμπεδώσει το τι τους ζητάει ο προπονητής και γενικά του λείπει η αυτοπεποίθηση και η δομή στο παιχνίδι του.

Ήταν άλλωστε απίθανο, να παρουσιαστεί άμεσα με μία ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν είναι απλό να δημιουργήσεις αυτοματισμούς και να δομήσεις το παιχνίδι σου σε λίγες μέρες μέσα, με ποδοσφαιριστές ακόμα να μπαίνουν στην ομάδα (Μαουρίσιο, Βιγιαφάνες), αλλά και το προπονητικό τιμ στον αέρα.

Μπορεί ένας προπονητής, προσωρινός μάλιστα, να αλλάξει την εικόνα σε 3 μέρες; Προφανώς και δε μπορεί. Σίγουρα, όμως, αλλάζει το κλίμα μία αλλαγή στον πάγκο.

Ο Συλαϊδόπουλος είχε 4-5 μέρες να δουλέψει ως προσωρινός. Έχει το πλεονέκτημα να γνωρίζει από μέσα την ομάδα, αλλά και αρκετά παιδιά που προέρχονται από την Ακαδημία. Πιθανότατα επικεντρώθηκε σε 1-2 συγκεκριμένα πράγματα, που θα βοηθήσουν να διεκδικεί η ομάδα το αποτέλεσμα (πχ, στατικές φάσεις, αμυντική λειτουργία), αλλά και να ξεμπερδευτεί, λίγο έστω, τακτικά.

Ο Μπόλονι είναι έμπειρος, έχει εικόνα - έστω προ 8ετίας - από το ελληνικό πρωτάθλημα και λογικά θα φροντίσει να κάνει τα βασικά, για να φανεί μία κάποια διαφορά άμεσα. Όμως αυτό θα το δούμε από Δευτέρα πια…

Η αγωνιστική του προσέγγιση

Θεωρητικά ως τώρα, επιδιώκει να παίζει με χτίσιμο του παιχνιδιού του από πίσω, με κατοχή μπάλας και κυριαρχία, έλεγχο του ρυθμού και καλή κυκλοφορία και συνδυαστικό παιχνίδι. Πρακτικά, έχει καταφέρει ελάχιστα από αυτά να τα δείξει. Φυσικά, κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία, οπότε πιθανότατα να δούμε μία διαφορετική προσέγγιση.

Μέχρι σήμερα, η κακή απόδοσή του και η αδύναμη παρουσία του, καθρεπτίζονται και στη στατιστική του. Σε όλες τις κατηγορίες, βρίσκεται κάπου στη μέση και πιο κάτω. Είναι μόλις 12ος σε τελικές προσπάθειες και επίσης 12ος σε τελικές στην εστία. Είναι 9ος σε πάσες και 12ος σε κερδισμένα φάουλ. Για ομάδα κυριαρχίας, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι διαπρέπει, όταν είναι και 6ος στα λάθη.

Δυσκολεύεται όμως και ανασταλτικά. Όχι τόσο στο να βγάζει άμυνα στην περιοχή του, όσο να πιέσει ψηλά και να πάρει μπάλα σε καλούς χώρους. Είναι 11ος στα κλεψίματα και 6ος στα φάουλ εις βάρος του, δεν έχει κατορθώσει να πρεσάρει ψηλά και να δημιουργήσει προβλήματα στους αντιπάλους του και έτσι συνεχώς προσπαθεί να βρει φάσεις σε σετ παιχνίδι, πράγμα δύσκολο, ειδικά για μια ομάδα με λίγους αυτοματισμούς και έλλειψη ομοιογένειας.

Γενικά είναι μία ομάδα με χαμηλή ταχύτητα, προς το παρόν τουλάχιστον, αρκετά στατική και με δυσκολία να λειτουργήσει ομαδικά και να εφαρμόσει αποτελεσματικά το πλάνο του. Δεν είναι όμως μία ομάδα που δε διαθέτει ποιότητα και μονάδες με ικανότητες. Υπάρχουν καλοί ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του, που αν η ομάδα λειτουργήσει μεθοδικά και μοιραστούν ρόλοι, μπορούν να αξιοποιηθούν.

Οι παίκτες - κλειδιά

Διαθέτει τον καλύτερο Έλληνα τερματοφύλακα του πρωταθλήματος, τον Διούδη. Καλός κάτω από την εστία, χρήσιμος με τη μπάλα στα πόδια και κυρίως ηγετικός, κατευθύνει διαρκώς όχι μόνο την άμυνα, αλλά όλη την ομάδα.

Στο κέντρο της άμυνας πέρυσι ξεχώρισε ο Σένκεφελντ, ένας στόπερ δυνατός, καλός με τα πόδια και έξυπνος στο να διαβάζει τις φάσεις.

Στα χαφ, ο αρχηγός του Κουρμπέλης είναι κομβικός. Δίνει την ισορροπία στην ομάδα, συνεισφέρει και ανασταλτικά και δημιουργικά και όταν είναι σε καλή μέρα, ανεβάζει όλη τη γραμμή. Όταν θα είναι στο 100% οι Μαουρίσιο και Βιγιαφάνες, είναι δεδομένο πως θα αποτελέσουν βαρόμετρα.

Τέλος, στην επίθεση, όσες αλλαγές και αν έγιναν, ο Μακέντα - που παρέμεινε στο παρά 5’ - είναι ο σημαντικότερος. Επικίνδυνος, τόσο μέσα όσο και γύρω από την περιοχή, τακτικά άριστος και εξαιρετικός στο διάβασμα των φάσεων.

Πώς θα παίξει

Μεγάλο ερωτηματικό. Έχει αρκετά σημεία που πρέπει να βελτιώσει και πολλές αδυναμίες να καμουφλάρει. Επιπλέον, δεν έχει ακόμα στο 100% παίκτες ποιοτικούς όπως ο Μαουρίσιο και ο Βιγιαφάνες. Νομίζω πάντως, πως θα αναζητήσει ένα πλάνο απλό, αλλά ξεκάθαρο για τους παίκτες και με πρώτο μέλημα το μηδέν πίσω.

Ο σχηματισμός ως τώρα ήταν τυπικά 4-3-3 ή αλλιώς, πιο αναλυτικά, 4-2-3-1. Σε διαστήματα παιχνιδιών όμως, έχει παίξει και με 2 φορ, σε ένα 4-4-2. Με λίγα λόγια, ακόμα ψάχνεται ο ΠΑΟ. Δεν έχουμε δει 3αδα στην άμυνα, κάτι που επί Δώνη ήταν μία συχνή επιλογή. Προσωπικά, δεν αποκλείω να τη δούμε να επιστρέφει.

Υπάρχουν φυσικά κάποιες σταθερές. Ο Διούδης στο τέρμα είναι δεδομένος. Το ίδιο κι ο Σένκεφελντ στο κέντρο της άμυνας, με Βέλεθ και Πούγγουρα να τον πλαισιώνουν. Στα πλάγια Σάντσεθ και Χουανκάρ μοιάζουν οι πιο έτοιμοι, έχοντας και ματς στα πόδια τους, όμως ο δεύτερος έχει θέμα τραυματισμού. Εναλλακτικά υπάρχει ο Ζαγαρίτης, ενώ πειράματα που είδαμε επί Πογιάτος, τύπου Μαυρομάτη στα αριστερά, δε νομίζω να προβλέπονται. Βέβαια τυχόν απώλεια στα μπακ, σε συνδυασμό με 3αδα στα στόπερ, ίσως δώσει όλη την πλευρά σε ένα χαφ-εξτρέμ (Αϊτόρ ας πούμε).

Στο κέντρο ο Κουρμπέλης είναι δεδομένος και αναζητούνται οι υπόλοιποι. Ο Αγιούμπ είναι από τραυματισμό, ο Μαουρίσιο μόλις ήρθε, ο Βιγιαφάνες επίσης είναι από αποχή. Καθαρά κεντρικά χαφ για να πλαισιώσουν τον Κουρμπέλη είναι ο Αλεξανδρόπουλος και ο Σερπέζης. Σε πιο δημιουργικό ρόλο πιο μπροστά υπάρχει ο Μπουζούκης. Αν επιλεγεί μία 4αδα βέβαια, ίσως ο Αιτόρ πάρει τη θέση ενός εκ των Μπουζούκη (η συντηρητική προσέγγιση) ή Αλεξανδρόπουλου (μεγαλύτερο ρίσκο).

Πιο μπροστά αρχίζουν τα πιο δύσκολα ακόμα. Με βάση τη λογική, ο Μακέντα είναι ο βασικός φορ. Αναζητείται έτσι ρόλος για τον Καρλίτος. Πλάγια δεν αποδίδει πολύ, ουσιαστικά στη ροή του ματς κινείται περισσότερο ως περιφερειακός φορ. Υπάρχει ο Χατζηγιοβάνης που έχει δείξει την ποιότητά του, όμως φέτος δεν έχει το χώρο και το χρόνο που του έδινε ο Δώνης. Κρίνοντας πάντως από το τελευταίο ματς με τον Άρη, δεν υπάρχει λογική στο να μην ξεκινά στην 11αδα.

Γενικά είναι πολύπλοκα τα πράγματα στον ΠΑΟ. Μία πιθανή 11αδα, περισσότερο ως εκτίμηση: Διούδης, Σάντσεθ, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Πούγγουρας, Αλεξανδρόπουλος, Κουρμπέλης, Αϊτόρ, Καρλίτος (Μπουζούκης), Χατζηγιοβάνης, Μακέντα.

Ο ΟΦΗ

Η προσέγγιση του ματς

Για τον ΟΦΗ, μετά από 2 καλές εμφανίσεις (για 60-70 λεπτά, πάντως), χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα, ο μετριότατος ΠΑΟ φάνταζε ως ένας καλός αντίπαλος. Βέβαια οι αλλαγές ίσως αλλάξουν την εικόνα του και κατ’ επέκταση και τη δυσκολία του ματς. Αυτό που δεδομένα κάνει τα πράγματα όμως πιο δύσκολα, είναι οι πολλοί τραυματισμοί που αντιμετωπίζει.

Ο ΟΦΗ αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, σε όλες τις γραμμές. Δεδομένα λοιπόν, θα χρειαστεί να προσαρμόσει το πλάνο του.

Οι τόσες απουσίες, κάνουν δύσκολο καταρχάς το να δούμε 3αδα πίσω, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Επιπλέον, φέρνει μάλλον πιο γρήγορα στην 11αδα παίκτες που αποκτήθηκαν προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, όπως ο Στάρζεον και ο Γιάννου. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου, το βασικότερο ζητούμενο για τον ΟΦΗ είναι να βρει τρόπο να είναι δημιουργικός, χωρίς να έχει τον Νέιρα.

Οι παρουσίες λοιπόν και η ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών που θα έχει διαθέσιμους το προπονητικό τιμ, θα κρίνουν νομίζω και τον τρόπο που αντιμετωπίσει το ματς. Είναι δεδομένο, ότι θα θελήσει να χτυπήσει ο ΟΦΗ συγκεκριμένες αδυναμίες του αντιπάλου:

• Την αργή αμυντική γραμμή του, παίζοντας στα μεσοδιαστήματα και την πλάτη της.

• Την έλλειψη αλληλοκαλύψεων, φορτώνοντας παίκτες σε χώρους, για να δημιουργήσει ρήγματα.

• Το πρόβλημα στο transition του ΠΑΟ, έχοντας καλές επιλογές και γρήγορες αντιδράσεις, όταν του δίνεται η ευκαιρία.

• Τα λάθη που κάνει στις μεταβιβάσεις αρκετά εύκολα, όταν πιεστεί. Ο ΟΦΗ πρέπει να πρεσάρει και να πάρει μπάλα ψηλά. Αυτός είναι και ο ιδανικός τρόπος να καμουφλάρει την απουσία του Νέιρα, που θα δυσκολέψει το δημιουργικό του παιχνίδι.

Το κλειδί του ματς 

Κατά κάποιο τρόπο, ο ΟΦΗ καλείται να κυριαρχήσει με ένα λίγο διαφορετικό τρόπο από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι τόσο κρίσιμο, να χτίσει επιθέσεις από πίσω μεθοδικά. Είναι πιο κομβικό να πρεσάρει πολύ και ψηλά, στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Το επιθετικό πρεσάρισμα, είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει προβληματισμό στον ΠΑΟ, μπορεί να φέρει στον ΟΦΗ ευκαιρίες και προϋποθέσεις κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Χρειάζεται, αυτή τη φορά, όχι να απλώσει τόσο το παιχνίδι του, αλλά να πνίξει τον αντίπαλό του. Mε τον τρόπο αυτό, μπορεί να «κρύψει» την απουσία του Νέιρα.

Το είχε κάνει πέρυσι, κυρίως μέσα στο 2019, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις εντός 2020 (3-0 με Λαμία, 2-2 με ΠΑΟΚ στα play off). Πρέπει να το ξανακάνει. Ούτως ή άλλως, είναι ένα σημείο που και πέρυσι έκανε τη διαφορά.

ανακτήσεις μπάλας

Πηγή: www.sport24.gr

Ένα ακόμα σημείο κρίσιμο, είναι να έχει τον έλεγχο του ρυθμού και να μπορέσει - για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται - να τρέξει και να έχει ταχύτητα στο παιχνίδι του. Φυσικά, φροντίζοντας να αποφύγει να μείνει από δυνάμεις στο τέλος.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο ο ΟΦΗ θα έχει αντιμετωπίσει, αυτό το διάστημα, δύο βασικές αδυναμίες του.

• Η πρώτη αφορά στα λάθη στις μεταβιβάσεις του (1ος μέχρι τώρα σε αυτή την στατιστική κατηγορία). Τα λάθη αυτά δεν του επιτρέπουν να δημιουργήσει και άρα να απειλήσει. Παράλληλα όμως, τον κάνουν ευάλωτο σε φάσεις του αντιπάλου και μάλιστα σε φάση ανισορροπίας, αφού έχει προηγηθεί λάθος.

• Η δεύτερη αφορά στην αποτελεσματικότητά του. Όχι τόσο στο να κάνει γκολ την τελική του προσπάθεια (που κι αυτό είναι θέμα), όσο στο να μη σπαταλά φάσεις με καλές προϋποθέσεις, είτε καθυστερώντας, είτε παίρνοντας λάθος αποφάσεις, είτε λόγω έλλειψης απλότητας και ομαδικότητας.

Εννοείται ότι στοιχεία όπως η αποφασιστικότητα στο πώς πάει στις φάσεις, το να κρατάει κοντά τις γραμμές του, αλλά και η συνέπεια στο πλάνο, είναι δεδομένο πως αποτελούν μόνιμα ζητούμενα.

Πώς θα παίξει

Στο τέρμα, θα ξεκινήσει λογικά ο Βάτερμαν. Στο παιχνίδι αυτό, το καλό παιχνίδι με τα πόδια, αλλά και οι έξυπνες μεγάλες μεταβιβάσεις, εφόσον διαβάζει αδυναμία στη μετάβαση του αντιπάλου, θα είναι σημαντικά.

Στην άμυνα, μάλλον επιστρέφει ο ΟΦΗ σε 4αδα. Ο Ουές και ο Κοροβέσης θα είναι στα άκρα και στο κέντρο άμυνας αναζητείται το πιο έτοιμο δίδυμο. Διαμαντής και Βαφέας είναι οι μόνοι που δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα τραυματισμού πάντως. Ο Γιαννούλης άρχισε να προπονείται από τα μέσα της εβδομάδας, ενώ και οι Σελίμοβιτς, Μαρινάκης που ίσως θα ήταν σε θέση να αγωνιστούν, τελικά έχασαν πολλές προπονήσεις.

Στο κέντρο, ο Μεγιάδο είναι δεδομένος, ελλείψει Νέιρα, μάλλον θα μπει και ο Σακόρ ξανά, ενώ ο 3ος εσωτερικός μέσος λογικά θα είναι ο Στάικος, εφόσον ο Ναμπί δεν είναι διαθέσιμος.

Τέλος, στην επίθεση, πιθανότατα ήρθε η ώρα να δούμε βασικούς τους Στάρζεον και Γιάννου, με τον Σαρδινέρο να περνάει ξανά στα πλάγια. Αν ο Γιάννου δεν κριθεί έτοιμος για να ξεκινήσει, τότε πιθανότατα θα δούμε τον Γκαργκαλατζίδη.

Χωρίς να αλλάζουν τα πρόσωπα, το σχήμα μπορεί να μετατρέπεται και να αλλάζει. Είτε με 4-5-1 σε φάση άμυνας και 4-3-3 ή ακόμα και 4-4-2 (ρόμβος στα χαφ) σε φάση επίθεσης, με τον Σαρδινέρο να πλαισιώνει τον Γιάννου και τον Στάρζεον να έχει ένα ρόλο ελεύθερο και πιο δημιουργικό, λίγο πιο πίσω τους.

Πιθανή 11αδα: Βάτερμαν, Ουές, Γιαννούλης, Διαμαντής, Κοροβέσης, Μεγιάδο, Σακόρ, Στάικος, Στάρζεον, Σαρδινέρο, Γιάννου

Oficrete