ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
04/10/2020 - 16:30

Pre Game ΠΑΟΚ - ΟΦΗ: Παιχνίδι μυαλού και υπομονής

Στην Τούμπα ο ΟΦΗ έχει την ευκαιρία να βάλει δύσκολα στον απογοητευμένο από τον αποκλεισμό ΠΑΟΚ, που πιέζεται και για αποτέλεσμα, έχοντας ήδη 2 γκέλες στο πρωτάθλημα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Στο τελευταίο ματς, πριν την διακοπή, που πρακτικά θα λειτουργήσει ως 2ο στάδιο προετοιμασίας, με το ρόστερ πιο ολοκληρωμένο πια, ο ΟΦΗ πάει στην Τούμπα να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.

Έναν από τους δύο βασικούς διεκδικητές, μαζί με τον Ολυμπιακό, για τον τίτλο. Προφανώς δεν πάει στη Θεσσαλονίκη ως φαβορί, αλλά οφείλει τις πιθανότητές του να τις διεκδικήσει δυναμικά, αλλά και μεθοδικά.

- Ο αντίπαλος -

Μέχρι σήμερα, ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει δύο πρόσωπα. Το ευρωπαϊκό και το εγχώριο. Ως ένα σημείο, είναι λογικό. Πέτυχε να μπει στους ομίλους του Europa League, που ήταν στόχος ζωτικής σημασίας για την ομάδα. Στη συνέχεια, κατάφερε να περάσει και ένα μεγάλο αντίπαλο όπως η Μπενφίκα, κάνοντας αγωνιστική υπέρβαση. Οπότε, τα διπλά ματς με την Κράσνονταρ ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ, για να μπει για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League. Το να είχε, λοιπόν, εκεί επικεντρώσει την προσοχή του και το μυαλό του, είναι φυσιολογικό.

Αν τα παραπάνω, συνδυαστούν με το μετρημένο ρόστερ, με το οποίο ξεκίνησε τη σαιζόν, βγαίνει και μία πιο ολοκληρωμένη εξήγηση για τις 2 γκέλες, που έχει ήδη κάνει στα πρώτα 3 ματς. Ο ΠΑΟΚ συνειδητά περίμενε να δει αν θα μπει σε ομίλους, άρα κι αν θα έχει έσοδα που να επιτρέπουν προσθήκες στο ρόστερ. Όταν πέρασε τη Μπεσίκτας, άρα και στους ομίλους του Europa League, άρχισε να φέρνει παίκτες. Έτσι ήρθε ο Ζίβκοβιτς, που ήδη βοηθά πολύ, έτσι ήρθαν και ο Ουαγκέ με τον Τσολάκ.

Πώς ξεκίνησε στο πρωτάθλημα

Για την ώρα, έχει πληρώσει την πνευματική του αστάθεια, αλλά και την έλλειψη βάθους, γκελάροντας τόσο εντός έδρας με τον Ατρόμητο (1-1), όσο και την τελευταία αγωνιστική με τον Βόλο (0-0 εκτός έδρας). Παρόλα αυτά, για να μη ξεγελά κανέναν αυτή η συνθήκη, ο ΠΑΟΚ και στα 2 αυτά ματς, κυρίως στο Βόλο, έφτιαξε φάσεις, απείλησε και από δική του αστοχία, λάθος διαχείριση και λάθος αποφάσεις, δεν κέρδισε. Μπορεί κάποιος να παρατηρήσει μάλιστα πως στην 1η αγωνιστική, στη νίκη με την ΑΕΛ, έκανε λιγότερες ευκαιρίες, αν και κέρδισε (1-0). Ο ΠΑΟΚ παρότι έχει μόλις 2 γκολ ενεργητικό, είναι πρώτος σε τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα.

Επομένως, ο ΟΦΗ δε θα συναντήσει μία ομάδα ντεφορμέ. Θα συναντήσει όμως μία ομάδα, που δίνει όλη την ενέργειά της - για την ώρα - στην Ευρώπη. Φυσικά, έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα παρουσιαστεί ο ΠΑΟΚ μετά το παιχνίδι του με την Κράσνονταρ και πώς θα διαχειριστεί την απογοήτευσή του. Κατά τη γνώμη μου, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε την ατολμία του και το γεγονός ότι επέλεξε να «κλέψει» και όχι να κερδίσει την πρόκριση. Από την Τετάρτη το βράδυ, το ευρύτερο περιβάλλον του (παίκτες, προπονητής, Media) στέκονται στην ατυχία. Νομίζω ότι αν έτσι το ερμηνεύσουν, θα κάνουν κακό στον εαυτό τους. Οι λόγοι του αποκλεισμού ήταν καθαρά αγωνιστικοί.

Πώς κινήθηκε μεταγραφικά

Με μία λέξη, κινήθηκε σταδιακά. Έβλεπε πώς προχωρά η Ευρώπη και αναλόγως διαμόρφωνε μπάτζετ και ρόστερ.

Σε πρώτη φάση, ο τεχνικός διευθυντής του, Ρεμπέ, ασχολήθηκε με το πώς θα ξαλαφρώσει το ρόστερ. Έτσι αποχώρησαν παίκτες που δεν είχαν βοηθήσει όσο περίμενε η ομάδα (Στοχ, Βερνμπλουμ, Λάμπρου), παίκτες που δε θα έπαιρναν ευκαιρίες άμεσα (Διαμαντής, Γκαργκαλατζίδης, Μελίσσας, Χατζηστραβός, Μιχόγεβιτς), αλλά έγιναν και πωλήσεις πιο σημαντικών ποδοσφαιριστών (Λημνιός, Άκπομ). Αν εξαιρέσουμε την τελευταία κατηγορία, οι υπόλοιποι δε μπορούν να θεωρηθούν μεγάλες απώλειες σε σχέση με πέρυσι, άλλωστε αρκετοί έπαιζαν δανεικοί αλλού. Απώλεια σίγουρα αποτελεί ο Μαουρίσιο, με τον οποίο δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο. Προς το παρόν, δεν έχει ανανεωθεί ούτε και το συμβόλαιο του Βιερίνια. Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αποτελέσει παρελθόν. Το ίδιο φαινόταν πως θα συμβεί και με τον Μάτος, που ενεργοποιήθηκε ξανά μόλις χθες.

Ως προς τις προσθήκες, αρχικά έφερε στην ομάδα Σβαμπ ως αντικαταστάτη του Μαουρίσιο, καθώς και τον Νινούα στα χαφ. Με την πάροδο του χρόνου, έχει προσθέσει τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς στα εξτρέμ (ένας καλύτερος αντί-Λημνιός), τον Ουαγκέ (από τη Μπαρτσελόνα) στα δεξιά ως αντί- Μάτος, τον Περέιρα ως αντί-Βιερίνια και τον Τσόλακ που ήρθε ως βασικός φορ και αποτελεί την πιο δαπανηρή προσθήκη. Σε σχέση με πέρυσι, αναβαθμισμένο ρόλο θα έχουν οι νεαροί Τζόλης, Μιχαηλίδης, Κούτσιας και Βρακάς. Δεν αποκλείεται πάντως, τώρα που γνωρίζει τις υποχρεώσεις του για τη νέα σαιζόν, να προσθέσει 1-2 ποδοσφαιριστές ακόμα ή και να υπάρξουν αποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής.

Η μεγαλύτερη «έκπληξη» του καλοκαιριού πάντως, είναι η παραμονή του Φερέιρα. Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να τον στηρίξει, να του δώσει χρόνο να παρουσιάσει μία ομάδα δική του και - κατά την ταπεινή μου άποψη - σωστά του δίνει αυτή την ευκαιρία. Έχει δείξει ενδιαφέροντα ποδοσφαιρικά δείγματα, παρά τις αποτυχίες την προηγούμενη σαιζόν, όπως είχε κάνει και την πρώτη του σαιζόν ο Μάρτινς στον Ολυμπιακό.

Η αγωνιστική του προσέγγιση

Από το τέλος της προηγούμενης σαιζόν, ο ΠΑΟΚ επέλεξε ένα σχηματισμό με 3αδα στην άμυνα και 3-4-3. Με ακραίους που παίζουν όλη την πλευρά και γίνονται εξτρέμ, στόπερ που χτίζουν τις επιθέσεις και μία επιθετική 3αδα με διαρκείς εναλλαγές θέσεων.

Στον άξονα, βασίζεται πολύ στον Ελ Καντουρί, που προς το παρόν ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε ένα σύνθετο διπλό ρόλο με πολλά τρεξίματα, αλλά και δημιουργική παρουσία. Δίπλα του βρίσκεται ο Σβάμπ που προσφέρει κυρίως ανασταλτικά, όμως πίσω από το δίδυμο αυτό εμφανίζει μία γύμνια. Πάντως, ως τώρα είναι η ομάδα με τα περισσότερα κλεψίματα, αλλά και με τις περισσότερες πάσες, στοιχεία που εξαρτώνται πάντα από την επιδραστικότητα της 4αδας του στο κέντρο.

Στην επίθεση, με την προσθήκη του Τσολάκ, μοιάζει να συμπληρώνει αρμονικά τη γραμμή και να μπορεί να ανοίγει καλύτερα τις αντίπαλες κλειστές άμυνες. Εκεί έχει δυσκολευτεί, άλλωστε, ως τώρα. Όταν έχει αντιμετωπίσει ομάδες που τον πιέζουν από το κέντρο και τον περιορίζουν σε μία ανούσια και οριζόντια κατοχή μπάλας.

Πώς θα παίξει

Μετά από ένα ευρωπαϊκό ματς, πάντα υπάρχει κόπωση πνευματική και σωματική, αλλά και δυσκολία στο transition ανάμεσα στις 2 διοργανώσεις. Ειδικά όταν έχεις φτάσει, ξανά, στην πηγή, αλλά δεν έχεις πιει νερό. Επομένως, το rotation είναι λογικό κι αναμενόμενο. Το πόσο μεγάλες αλλαγές θα κάνει ο Φερέιρα, είναι και το βασικό ερωτηματικό. Ο σχηματισμός, με 3-4-3 προς το παρόν, έχει μείνει σταθερός και στα 7 επίσημα ματς. Άλλωστε, στα 15’ που γύρισε σε 4αδα πίσω την Τετάρτη, επικράτησε τρικυμία. Μία ακόμα παράμετρος, είναι και το θετικό κρούσμα covid-19 που βρέθηκε στην ομάδα.

Ως προς τα πρόσωπα, ο Ζίβκοβιτς που έχει ξεκινήσει εξαιρετικά, είναι δεδομένος στο τέρμα.

Στην άμυνα, η 3αδα των στόπερ έχει 4 εναλλακτικές. Ίνγκασον, Βαρέλα, Μιχαηλίδης και Μιχάι. Ο Κρέσπο θα είναι εκτός με θλάση. Η κόπωση θα κρίνει τις επιλογές, ως τώρα ο Φερέιρα τους εναλλάσει, με τους 3 πρώτους να παίζουν κυρίως στην Ευρώπη.

Στα άκρα, δεξιά χωρίς Ουαγκέ και Κρέσπο, είτε θα "ξεπαγώσει" ο Μάτος, είτε θα παρει ευκαιρία ο Λύρατζης. Μαντεύω το 2ο. Αριστερά ο Γιαννούλης, μόνο αν κριθεί κουρασμένος θα χάσει τη θέση του από τον Περέιρα.

Στον άξονα Ελ Καντουρί και Σβαμπ, είναι ένα κλικ πάνω από Νινούα και Εσίτι. Μόνο για ανάσες, έχει λογική να αλλάξει το δίδυμο αυτό.

Στην επίθεση, Τζόλης, Αν. Ζίβκοβιτς και Πέλκας είναι οι 3 βασικές επιλογές, για τις 2 θέσεις που πλαισιώνουν το φορ. Πίσω τους, υπάρχει ως εναλλακτική ο Βρακάς. Σε θέση φορ ο Τσολάκ έχει έρθει για να παίζει και λογικά θα παίξει και σε αυτό το ματς, έχοντας πίσω του τον 16χρονο Κούτσια και τον ντεφορμέ Σφιντέρσκι.

Πιθανή 11αδα: Ζ. Ζίβκοβιτς, Μιχαηλίδης, Ίνγκασον, Μιχάι, Λύρατζης, Γιαννούλης, Ελ Καντουρί, Νινούα, Ζιβκοβιτς, Τζόλης, Τσολάκ

- Ο ΟΦΗ -

Η προσέγγιση του ματς

Μέχρι να βρει χρόνο στη διακοπή να δουλέψει περισσότερο το δημιουργικό κομμάτι και πιθανόν το 4-2-3-1 που έπαιζε πέρυσι, έχοντας ένα πλήρες ρόστερ, το ματς αυτό δίνει την ευκαιρία να συνεχίσει με το 5-3-2, που επιλέγει μέχρι σήμερα. Ο αντίπαλος παίζει επίσης με 3αδα πίσω, η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι θα χρειαστεί να προσέξει την άμυνα του περισσότερο και να μη δώσει χώρους, ενώ φαντάζει πολύ δύσκολο να μπορέσει να κυριαρχήσει στο παιχνίδι για μεγάλα διαστήματα του ματς, μέσα στη Τούμπα.

Επομένως, αναμένουμε έναν ΟΦΗ προσεκτικό. Αυτό φυσικά δε σημαίνει και έναν ΟΦΗ που θα μείνει πολύ πίσω ή δε θα προσπαθήσει να έχει τη μπάλα. Είναι πολύ σημαντικό να μπει στο γήπεδο με αυτογνωσία. Να ξέρει πόσες δυνάμεις έχει και αναλόγως να κινηθεί. Δεν έχει μεγάλο νόημα να είναι ξανά για 60-70’ καλός και να «σκάσει» στο τέλος, όπου συχνά κρίνονται τα ματς. Η συγκέντρωση, αλλά και η εξυπνάδα μέσα στο παιχνίδι, είναι ο τρόπος να καμουφλάρεις την ανετοιμότητα που ακόμα υπάρχει. Άλλωστε, όσο πιο έξυπνα πας το παιχνίδι, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργήσεις και εκνευρισμό στον αντίπαλο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαφώς πιο κουρασμένος, αλλά πιθανόν και πιο αποσυντονισμένος πνευματικά. Πιέζεται, δε, για να αποφύγει μία ακόμα γκέλα, τόσο νωρίς στη σαιζόν.

Βασικό λοιπόν ζητούμενο για τον ΟΦΗ, η έξυπνη αντιμετώπιση του ματς, που θα φέρει στον ΠΑΟΚ πίεση και κακές αποφάσεις και επιλογές.

Τα σημεία - κλειδιά

Υπάρχει μία σειρά από αδυναμίες της ομάδας, που εντοπίζω από την αρχή της σαιζόν, αλλά ακόμα και από πέρυσι. Στο ματς με τον Ατρόμητο, είδαμε ξανά μετά από καιρό και μία σειρά από προτερήματα, που είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν περισσότερο. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το ματς με τον ΠΑΟΚ εξαρτάται κυρίως από το μυαλό και λιγότερο από την ποιότητα των ομάδων.

Επομένως, το 1ο και κομβικό ζητούμενο για τον ΟΦΗ, είναι η έξυπνη διαχείριση του ματς. Αυτό περνά μέσα από μία σειρά από σημεία, όπως τα παρακάτω:

• Όσο το δυνατό μεγαλύτερα διαστήματα κατοχής της μπάλας. Ένας απλός κανόνας στο ποδόσφαιρο, είναι ότι όσο έχεις τη μπάλα εσύ, ο αντίπαλος δεν απειλεί. Φυσικά, σημαντικό είναι η κατοχή αυτή να γίνεται σε καλούς χώρους, όπου τυχόν λάθη δε θα στοιχίζουν.

• Να αποφύγει τα φτηνά λάθη και τα πουλήματα της μπάλας. Ως τώρα, ο ΟΦΗ εμφανίζει αυτό το πρόβλημα. Είναι 2ος στα λάθη στις μεταβιβάσεις και αρκετές φάσεις που δέχεται προέρχονται από εύκολα λάθη στο κέντρο ή γύρω από την περιοχή του.

• Να παίξει έξυπνα, χωρίς να δίνει στατικές φάσεις στον αντίπαλο. Δυστυχώς, ο ΟΦΗ έχει αδυναμία στις φάσεις αυτές και το πρώτο που έχει να κάνει, πέρα από το να βελτιώσει τις αντιδράσεις του, είναι να μη δίνει τέτοιες ευκαιρίες στον αντίπαλο, όσο είναι δυνατόν.

• Να μοιράσει καλά τα τρεξίματά του. Να πρεσάρει ψηλά και επιθετικά τόσο, όσο θα του επιτρέψει να είναι μέσα στο ματς για 90 λεπτά. Ακόμα και αν αυτό γίνει συντεταγμένα με προαποφασισμένα χρονικά σημεία φρεσκαρίσματος (οι 5 αλλαγές δίνουν αυτή τη δυνατότητα). Φυσικά, ο έλεγχος του ρυθμού γενικότερα, είναι κάτι που δίνει την ευκαιρία για καλή διαχείριση των δυνάμεων. Οι αποστάσεις των γραμμών, επίσης επηρεάζονται από την καλή διαχείριση. Και σε τέτοια ματς, κενά και μεγάλα μεσοδιαστήματα, σπάνια περνούν «ατιμώρητα».

• Η αποφασιστικότητα, παράλληλα με την συγκέντρωση και την αυτοκυριαρχία του σε κάθε φάση ξεχωριστά, είναι καθοριστικός παράγοντας. Είναι από τα στοιχεία που βελτίωσε, στο καλό του 70λεπτο με τον Ατρόμητο.

• Οι καλές αποφάσεις και επιλογές, όταν βρίσκει προϋποθέσεις να απειλήσει. Η σπατάλη που είχε εμφανιστεί πέρυσι, αλλά και εν μέρει στο ματς με τον Ατρόμητο, δε θα τον βοηθήσει. Αντιθέτως, η αποτελεσματικότητα του ματς της Λαμίας, όπου τη μία φάση την έκανε γκολ, δείχνει το δρόμο.

Εννοείται ότι ο ΟΦΗ δεν πάει ως φαβορί στο παιχνίδι αυτό, έχει όμως τη δυνατότητα να πιέσει τον αντίπαλό του, να «χτυπήσει» στην πνευματική του ετοιμότητα, μετά από ένα (ακόμα) μεγάλο ευρωπαϊκό του ματς, με κακό τέλος, αλλά και στην «αγωνία» του να μη στραβοπατήσει για 3ο συνεχόμενο ματς. Η αρχή του ματς, θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Αν ο ΠΑΟΚ δε βρει γρήγορες και εύκολες λύσεις, όσο περνά η ώρα θα δυσκολεύεται και εκεί ο ΟΦΗ θα πρέπει να δείξει ετοιμότητα, για να το εκμεταλλευτεί.

Πώς θα παίξει

Στο τέρμα, το να εναλλάσσονται διαρκώς Βάτερμαν και Σωτηρίου, δεν έχει λογική. Πιθανότατα, λοιπόν, θα ξεκινήσει ξανά ο πρώτος.

Στην άμυνα, η 3αδα του ματς με τον Ατρόμητο πήγε γενικά καλά και ήταν λογικό να παραμείνει η ίδια. Αφού όμως ο Βούρος δε θα είναι διαθέσιμος, πιθανόν ο Μαρινάκης να πάρει τη θέση του. Κι από τη στιγμή που ούτε και ο Γιαννούλης είναι σε θέση να παίξει, λογικά θα μπει ο Διαμαντής.

Στα άκρα, Ουές και Κοροβέσης είχαν κάνει καλό ματς. Στον άξονα, η 2αδα Νέιρα - Στάικος δύσκολα να αλλάξει. Σε ένα ματς που η θέση "6" είναι κομβική, διαθέσιμος είναι μόνο ο Μεγιάδο, έστω και όχι στα επίπεδα ετοιμότητας που θα θέλαμε.

Μπροστά, δε μοιάζει λογικό να αλλάξει το δίδυμο Ναμπί - Σαρδινέρο. Αν μπορέσουν να συνεργαστούν και πιο αποτελεσματικά, με καλύτερες αποφάσεις και μεγαλύτερη απλότητα, μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις.

Από εκεί και πέρα, η αυξημένη ετοιμότητα του Στάρζεον θα είναι καλό νέο, για να έχει η ομάδα μία λύση που θα δώσει φρεσκάδα και ταχύτητα επιθετικά. Το ίδιο ισχύει και για Γιάννου και Σολίς, που για την ώρα όμως μοιάζουν ένα κλικ πιο πίσω.

Πιθανή 11αδα: Βάτερμαν, Μαρινάκης, Σελίμοβιτς, Διαμαντής, Ουές, Κοροβέσης, Μεγιάδο, Νέιρα, Στάικος, Ναμπί, Σαρδινέρο

Oficrete