ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
25/11/2019 - 19:25

Τα δύο πρόσωπα του ΟΦΗ και το μάθημα των καθυστερήσεων

Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, εμφανίστηκε ο ΟΦΗ με τις γνωστές αδυναμίες του, για ένα ημίχρονο και ο κυρίαρχος ΟΦΗ, στο δεύτερο μέρος. Πρέπει να βρεθεί τρόπος, να σταθεροποιηθεί η ομάδα στα επίπεδα του 2ου ημιχρόνου.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Το Σάββατο έγραφα, ότι θα δούμε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, αφού και ο αντίπαλος θα ήταν βελτιωμένος και αλλαγμένος, αλλά και ο ΟΦΗ ελπίζαμε πως στη διακοπή θα έβρισκε λύσεις στις απουσίες του, θα βελτίωνε τις αδυναμίες που έχουν καταγραφεί και θα επανερχόταν στις «γεμάτες» εμφανίσεις των πρώτων 7 αγωνιστικών.

Τελικά, είδαμε όντως ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, καλό ματς, με ρυθμό και ποιότητα και δύο ομάδες να παίζουν για τη νίκη. Είδαμε, μάλιστα, και τα δύο πρόσωπα του φετινού ΟΦΗ. Στο πρώτο ημίχρονο, μία εκδοχή του ΟΦΗ των παιχνιδιών με Ξάνθη, ΑΕΛ και ΠΑΟΚ. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, είδαμε τον ΟΦΗ που θέλουμε να βλέπουμε, αυτόν που είχαμε δει στις 7 πρώτες αγωνιστικές.

Δεν έφτασε όμως αυτό, για να σπάσει το σερί των αρνητικών αποτελεσμάτων. Στην εκπαιδευτική διαδικασία του φετινού ΟΦΗ, προστέθηκε ένα ακόμα - σκληρό, όσο και στη Λάρισα - μάθημα. Τα παιχνίδια ξεκινάνε στο 1ο λεπτό και τελειώνουν στο 90φεύγα, μόλις ακουστεί σφύριγμα. Αυτονόητο μεν, αλλά κλασσικό πάθημα στο ποδόσφαιρο. Παράλληλα, στην ίδια εκπαιδευτική διαδικασία προστέθηκε και ένα μάθημα στο προπονητικό τιμ, για τις αλλαγές στο τέλος και τη διαχείρισή τους, όπως και ο ίδιος ο Σίμος ανέφερε στη συνέντευξη Tύπου.

Προστέθηκε, όμως, και ένα ακόμα γερό crash test, στην αντοχή του κόσμου στα αρνητικά αποτελέσματα και στην αποφυγή της ισοπέδωσης (υπό μορφή γκρίνιας). Τέλος, δόθηκε η ευκαιρία για ένα ακόμα παράδειγμα, για το πώς στον νέο ΟΦΗ αντιμετωπίζουν το project, το ποδόσφαιρο και τι σημαίνει αυτό το περίφημο "trust the process". Το μήνυμα του Μπούση, για μετουσίωση του παθήματος και των λαθών σε δύναμη και βελτίωση, δίνει το στίγμα. Αλήθεια, πόσοι δε θα θέλαμε έναν τέτοιας φιλοσοφίας εργοδότη στη δουλειά μας;

Το παιχνίδι

Όπως προανέφερα, είδαμε δύο διαφορετικά ημίχρονα. Και αυτό οφείλεται καθαρά στον ΟΦΗ. Εκείνος «αποφάσισε» τη μορφή του ματς, με την απόδοση του και τον τρόπο που έπαιζε.

Το πρώτο ημίχρονο

Στο pre game analysis, αναφέραμε την ανάγκη για τον ΟΦΗ να μη γίνουν λάθη στο passing game (με κινήσεις και καλές τοποθετήσεις), να είναι κοντά οι γραμμές, να υπάρχει πίεση ψηλά, για άμεση επανάκτηση της μπάλας, αλλά και να μην την «πατήσει» ξανά στο αμυντικό transition, με απειλές στην πλάτη της άμυνας του. Ουσιαστικά, τα περισσότερα από αυτά δεν έγιναν.

Στο 1ο γκολ γίνεται και λάθος πάσα και στη συνέχεια έχουμε μία λάθος αντίδραση, που έδωσε δεύτερη ευκαιρία στον Μανούσο να σκοράρει. Ο Κουτρουμπής έχει 3 επιλογές, αλλά χάνει τη μπάλα.

koutrou λάθος 1

Παρ’ όλα αυτά, χάρη στην καλή αντίδραση του Μαρινάκη και το σωτήριο τάκλιν, ο ΟΦΗ γλυτώνει το γκολ από εκεί, αλλά στη συνέχεια δεν αντιδρά σωστά, αφήνοντας περιθώριο στον παίκτη του Ατρομήτου να κάνει κοντρόλ, να γυρίσει και να σουτάρει. Λάθη που πληρώνονται. Και σημειώνω ότι αρκούσε ένα καλό κλείσιμο στον παίκτη, καθώς η υπόλοιπη άμυνα έχει γυρίσει κι έχει προσαρμοστεί καλά.

κουτρου λαθος 2

Φυσικά, τα παιχνίδια δεν τελειώνουν στο 3’, ο χρόνος που είχε ο ΟΦΗ μπροστά του, ήταν πολύς. Και χωρίς να κάνει πολλά πράγματα, στην πρώτη ορθολογική και σωστά χτισμένη επίθεσή του, ο ΟΦΗ κατάφερε να ισοφαρίσει. Με τον Σεμέντο να κάνει την κίνηση προς τα μέσα, τον Νέιρα να βλέπει το χώρο που άφηναν οι αποστάσεις των γραμμών του Ατρομήτου (μόνιμο πρόβλημά του) και τον Ναμπί να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.

καθετη Νέιρα 1 1

Ήταν η πρώτη φορά που ο ΟΦΗ φόρτωσε με παίκτες τον χώρο που άφηνε ο Ατρόμητος ανάμεσα στις γραμμές του και μία από τις λίγες που μπόρεσε να παίξει κάθετα (χάρη στις καλές και γρήγορες κινήσεις των μεσοεπιθετικών του).

Η ισοφάριση, όμως, δεν μπόρεσε να «ξυπνήσει» τον ΟΦΗ. Οι (μόνιμες) αδυναμίες του, τον ταλαιπωρούσαν σε όλο το 1ο ημίχρονο. Χαρακτηριστική είναι η φάση του διπλού δοκαριού για τον Ατρόμητο. Η φάση ξεκινά από ασταθή απόκρουση του Σωτηρίου, σε σουτ του Ρόσα έξω από την περιοχή (όπως ξέραμε ο Ατρόμητος σουτάρει πολύ) και κακό διώξιμο στη συνέχεια, που πάντως «μαζεύει» ο Ναμπί. Δεν επιλέγει όμως να παίξει γρήγορα μπροστά, αναλώνεται σε ντρίπλες, χάνει τη μπάλα και ανανεώνει την επίθεσή του ο αντίπαλος.

Ναμπι πριν το 2πλο δοκάρι

Η φάση συνεχίζεται με σέντρα και ασταθή έξοδο του Σωτηρίου και με κακή τοποθέτηση του Μπράουν, που δίνει περιθώριο άνεσης για σουτ στον Ενσικουλού.

δοκαρι ΑΤΡΟ 1

Και επειδή η αμυντική τοποθέτηση είναι εξαρχής λάθος, ο Ατρόμητος, όπως και στο 1ο γκολ, βρίσκει και 2η ευκαιρία για σουτ, με τον Σακόρ να μην ελέγχει τον αντίπαλό του σωστά, τον Γιαννούλη να επιτηρεί τον μπακ (αντί τον εξτρέμ Ρόσα, που έχει πατήσει περιοχή) και τον Σεμέντο με τον Νέιρα να έχουν μείνει μακριά από τη φάση. Ο Ναμπί που έχει κάνει το λάθος, δεν επιστρέφει ποτέ.

δοκαρι ΑΤΡΟ 2

Γενικά, ο ΟΦΗ στο πρώτο ημίχρονο έχει μία ανούσια κατοχή της μπάλας. Στο 20’, μάλιστα, το ποσοστό είχε φτάσει στο 69%. Από την ισοφάριση και μετά, όμως, αυτό έπεφτε, φτάνοντας στο 57%, τελικά. Η φλυαρία αυτή, είχε να κάνει με την στατικότητα των μεσοεπιθετικών του ΟΦΗ και τις μεγάλες αποστάσεις των γραμμών του. Ο Ατρόμητος, με αρκετούς παίκτες ανάμεσα στις γραμμές του ΟΦΗ, είχε την δυνατότητα να «χαλάει» το χτίσιμο των επιθέσεων.

οφη α ημιχ

Και συγχρόνως, να βρίσκει τον ΟΦΗ ευάλωτο στο αμυντικό transition, βρίσκοντας φάσεις που έχουμε συνηθίσει πια να βλέπουμε, με χώρους στην πλάτη της άμυνας.

κλασσική φαση που δεχεται ο ΟΦΗ

Ένα δεύτερο πρόβλημα, είχε να κάνει με την κακή μέρα και την έλλειψη ουσίας των 3 επιθετικών του ΟΦΗ, οι οποίοι αναλώνονταν σε ατομικές ενέργειες, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Το γνωστό θέμα ανωριμότητας, που έχουμε δει και σε άλλα παιχνίδια.

Ενδεικτικά, μία φάση με τον Σεμέντο να κάνει μία καλή κίνηση και να παίρνει 20 μέτρα, να φτάνει απέναντι σε 4 αντιπάλους και να επιλέγει να ντριπλάρει, αντί να συνδυαστεί με έναν από τους κοντινούς του συμπαίκτες. Παράλληλα βέβαια, λείπει και η κίνηση στον κενό χώρο, που θα δημιουργούσε ακόμα καλύτερες συνθήκες.

σεμεντο 1ο ημιχ

Το δεύτερο ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο, βγαίνει στο γήπεδο ένας άλλος ΟΦΗ. Αυτός που θέλει και ο προπονητής του, αλλά και εμείς να βλέπουμε. Παίζει σωστά (χωρίς να έχει και τους 11 παίκτες του σε καλή μέρα) και εφαρμόζει το πλάνο του. Είναι ξανά ένας ΟΦΗ πιεστικός, που δεν πουλάει μπάλες, που επιζητά να ανανεώνει διαρκώς επιθέσεις και να πνίγει τον αντίπαλο.

Στο 2ο μέρος, ο ΟΦΗ φόρτωσε παίκτες συστηματικά και με επιμονή, ανάμεσα στις γραμμές του Ατρομήτου, ένα χώρο που γνωρίζαμε ότι ο αντίπαλος έχει θέμα. Πίεσε τα στόπερ και τον Χαρίση, έπαιρνε ξανά εύκολα τη μπάλα και έψαχνε τις φάσεις με καλύτερες προϋποθέσεις και την άμυνα πιο ευάλωτη. Αυτό φάνηκε και στην - ενστικτώδη - αντίδραση του Ατρομήτου που γύρισε πίσω, προσπαθώντας να βρει απαντήσεις.

οφη β ημιχ

Ένα καλό παράδειγμα αυτής της πίεσης ψηλά από τον ΟΦΗ, είναι η ευκαιρία του Σεμέντο στο 51 (που έδιωξε πάνω στη γραμμή ο Γούτας). Ναμπί και Νέιρα βάζουν στη μέση τον Ανδρούτσο και παίρνουν τη μπάλα.

αρχη φασης σεμεντο 51

Και στη συνέχεια, γίνεται αυτό που ο ΟΦΗ μας έχει συνηθίσει να κάνει, διαγώνιες κινήσεις των ακραίων του, φόρτωμα με πολλούς παίκτες στη μία πλευρά της αντίπαλης άμυνας και εκμετάλλευση του κενού χώρου, με κάθετο παιχνίδι από τον Νέιρα στον Σεμέντο. Δουλεμένη φάση, που έχουμε δει πολλές φορές.

Νέιρα καθετη κινηση για φαση Σεμεντο 51

Παράλληλα, σε αυτό το διάστημα του ματς ο ΟΦΗ δεν κάνει πια κατοχή για την κατοχή, αλλά αρχίζει να παίζει κάθετα και να χτίζει επιθέσεις. Πιέζει ψηλά τον αντίπαλο με 6 και 7 παίκτες, αναγκάζοντάς τον σε λάθη και σε βιαστικές μεταβιβάσεις.

πιεση πριν το δοκαρι Σεμεντο 71

Την ίδια στιγμή, χτίζει με υπομονή και ηρεμία τις επιθέσεις του, όντας κινητικός, με τους ποδοσφαιριστές του να αλλάζουν θέσεις και να δυσκολεύουν την αντίπαλη άμυνα. Για παράδειγμα, στο χτίσιμο της επίθεσης για το δοκάρι του Σεμέντο, που ξεκινά με την πίεση στο 70:51, αποσπά τη μπάλα από την απομάκρυνση στο 70:55, αλλάζει 10 πάσες, με 6 παίκτες να συμμετέχουν στη επίθεση μέσα σε 30’’ και φτάνει με καλές προϋποθέσεις έξω από την περιοχή.

χτισιμο για το δοκάρι Σεμεντο 72

Κάπως έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον Νέιρα, να παίξει και πάλι κάθετα και να βγάλει τον Σεμέντο σε θέση βολής. Είναι η 3η φορά μετά το γκολ και την ευκαιρία του 51, που ο Αργεντίνος βρίσκει χώρο, χρόνο και κινήσεις συμπαικτών για να παίξει κάθετα.

δοκάρι Σεμέντο 72

Με το παιχνίδι να κυλά έτσι, ο ΟΦΗ ήταν λογικό να κυνηγήσει τη νίκη, ως το τέλος. Και ας μην ήταν αυτός ο γηπεδούχος, που καιγόταν για τους βαθμούς. Είναι αυτή η φιλοσοφία του. Με την κατοχή του να καταλήγει στο 58% και με 7 τελικές (έναντι 4) στο πρώτο, είναι η ομάδα που μοιάζει πιο κοντά στο γκολ. Αυτό αποδεικνύεται και στο πρώτο 3λεπτο των καθυστερήσεων, όπου ο ΟΦΗ αλλάζει τη μπάλα ψάχνοντας το κενό που θα τον φέρει κοντά στο γκολ. Σε 2’ 22’’ ο Ατρόμητος έχει κάνει 2 μόλις επαφές με τη μπάλα. Ο Στάικος βρίσκει χώρο και χρόνο για σουτ και ο Μέγιερι γλυτώνει την ομάδα του.

Δυστυχώς, το ματς δεν τελείωσε εκεί. Τελείωσε, όμως, για κάποιους παίκτες του ΟΦΗ. Και το αποτέλεσμα ήταν ο Ατρόμητος, με μία επίθεση απελπισίας, να σκοράρει. Γέμισμα Μέγιερι, ο Μπράουν παίζει λάθος τον Βέλλιο, εκείνος κάνει ένα άψογο κατέβασμα της μπάλας (παίζει κι ο αντίπαλος πάντα…) και βγάζει τον Ενσικουλού στα πλάγια.

κατεβασμα Βέλλιου

Ο Σακόρ, ως οφείλει, είναι στη θέση του, καλύπτει τη φάση και κυνηγάει τον Ενσικουλού στα πλάγια. Δεν προλαβαίνει να μπλοκάρει τη σέντρα, αλλά έτσι δίνει τη δυνατότητα στα δύο στόπερ να επικεντρωθούν στο μαρκάρισμα των φορ, μέσα στην περιοχή. Όπως αποδείχθηκε, υπήρξε αδράνεια και κακή αντίδραση και έτσι ο ΟΦΗ πήρε ένα ακόμα, γερό, μάθημα. Τα παιχνίδια τελειώνουν όταν το αποφασίσει ο διαιτητής. Τόσο απλό, αλλά και τόσο σημαντικό.

κινηση Γιακουμάκη

Το ρεζουμέ

Ο ΟΦΗ έχει συγκεκριμένες αδυναμίες, που πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει. Αφορούν, κατά βάση, την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας και, δευτερευόντως, τα ατομικά λάθη συγκέντρωσης και προσήλωσης στο παιχνίδι. Ο Σίμος το γνωρίζει, το ανέφερε και στις δηλώσεις του πριν το ματς. Δεν είναι εύκολο να διορθωθούν, από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά ο τρόπος παιχνιδιού του ΟΦΗ είναι αυτός και εμπεριέχει και τα ρίσκα του.

Από την άλλη, όπως φάνηκε στο 2ο ημίχρονο, έχει και ικανότητες που τον κάνουν ανταγωνιστικό και ομάδα κυριαρχίας. Επιπλέον, έδειξε για 2η φορά, μετά το 2ο ημίχρονο με τον Πανιώνιο, ότι αν όλη η ομάδα δουλέψει πιο σωστά, μπορεί το κενό του Μεγιάδο να αναπληρώνεται. Αλλά απαιτεί ομαδική προσπάθεια αυτό.

Οι πιο ψύχραιμοι και όχι σκασμένοι για το αποτέλεσμα (όπως εγώ πχ), αυτό έλεγαν στα αποδυτήρια μετά το ματς. Οι άνθρωποι του Ατρομήτου, αλλά και οι δημοσιογράφοι θεωρούσαν τον ΟΦΗ ως μία από τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, χθες έγινε ξεκάθαρο ότι ο ΟΦΗ κρατάει την τύχη στα χέρια του. Όσο μεγαλύτερα διαστήματα κυριαρχίας και ελέγχου του ματς πετυχαίνει, τόσο μεγαλύτερη τύχη θα έχει. Δουλεύοντας τις αδυναμίες του, μπορεί να τα αυξήσει τα διαστήματα αυτά. Και φυσικά, μαθαίνοντας από τα λάθη του.

Η ακτινογραφία των παικτών

Σωτηρίου: Δεν ήταν σε καλή μέρα, είχε κάποιες ασταθείς επεμβάσεις και κάποιες λάθος μεταβιβάσεις της μπάλας. 5

Μπράουν: Έχει διάθεση, παλεύει, αλλά αμυντικά έχει λάθος τοποθετήσεις που δε στοίχισαν στο διπλό δοκάρι, αλλά στοίχισαν στο 2ο γκολ. Επιθετικά, ναι μεν παλεύει, αλλά δεν κατορθώνει να γίνεται απειλητικός, όταν φτάνει σε θέση για σέντρα ή σουτ. 5

Γιαννούλης: Στο πρώτο ημίχρονο, τα βρήκε σκούρα με τον Ρόσα, δυσκολεύτηκε αρκετά. Στο 2ο ημίχρονο, ανέβασε αισθητά την απόδοσή του, βοήθησε επιθετικά και τα πήγε καλύτερα, κυρίως με το Μανούσο που πήγε εκεί, μετά την έξοδο του Ρόσα. 5,5

Κουτρουμπής: Ματς που θα θέλει να ξεχάσει και εκείνος και εμείς. Έχει μεγάλη ευθύνη και στο 1ο γκολ και στο 2ο και γενικά είναι σε κακή μέρα. 4

Μαρινάκης: Κάνει μεγάλη προσπάθεια, έχει πολλά τρεξίματα και δίνει μάχες. Έχει ευθύνη στο 2ο γκολ, αλλά γενικά έχει πολλές επεμβάσεις και βοηθά στο χτίσιμο του παιχνιδιού. Παρ’ όλα αυτά, τον προτιμώ δεξιά. 5,5

Σακόρ: Δεν ξεκίνησε καλά το ματς, μαζί με όλη την ομάδα. Η αντίδρασή του στο δοκάρι του Ρόσα, δεν είναι καλή στο προσωπικό μαρκάρισμα. Από το 30 και μετά, ανεβάζει την απόδοσή του και στο 2ο ημίχρονο βοηθά πολύ, κρατά τη θέση του, βοηθώντας στην ισορροπία, γίνεται πιεστικός και παίρνει μπάλες, ενώ αποφεύγει τα λάθη, μοιράζοντας καλά τη μπάλα. 6

Νέιρα: Στην αρχή του ματς, δυσκολεύεται να μοιράσει παιχνίδι. Δε βοηθούν οι κινήσεις των συμπαικτών του. Παράλληλα, όσο η συνολική αμυντική λειτουργία δεν είναι καλή, εκνευρίζεται και δε βοηθά. Στο 2ο ημίχρονο, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και αυτό φάνηκε στη συνολική απόδοση της ομάδας. Στο γκολ και στις 2 μεγάλες φάσεις του ΟΦΗ είναι μέσα, με 3 από τις γνωστές του κάθετες πάσες. 6,5

Ναμπί: Στο πρώτο ημίχρονο, δε βοηθά αμυντικά καθόλου, ενώ βλέπουμε και κάποια λάθη που δε στοίχισαν. Κάνει όμως αυτό που ξέρει καλύτερα, το μακρινό σουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασε απόδοση, βοήθησε στην πίεση, έτρεξε (κουράστηκε προς το τέλος) και ήταν πιο ομαδικός. 6,5

Σεμέντο: Δεν ήταν σε καλή μέρα. Δεν είχε ουσία στις προσπάθειές του. Παρ’ όλα αυτά, είναι πρωταγωνιστής στις 2 καλύτερες ευκαιρίες στο 2ο ημίχρονο. Στο 83 που χτύπησε έπρεπε να βγει, κακώς έμεινε 10 λεπτά ακόμα στο παιχνίδι, πρακτικά περπατώντας. 5,5

Τσιλιανίδης: Όπως πάντα είχε διάθεση και όρεξη, αλλά αυτή τη φορά δεν είχε ουσία. Βοηθά στην πίεση στο 2ο ημίχρονο, αλλά με τη μπάλα δεν έγινε ποτέ απειλητικός. 5,5

Μάνος: Δεν πατούσε καλά και έβγαζε και έναν εκνευρισμό. Στο 2ο ημίχρονο ήταν λίγο πιο χρήσιμος, βοήθησε στην πίεση και έδωσε μάχες, αλλά δεν του βγήκαν φάσεις. Πρέπει να ηρεμήσει και να καθαρίσει το μυαλό του, δεν υπάρχει λόγος να έχει τόσο άγχος. 5

Φιγκεϊρέντο: Μπήκε ορεξάτος και βοήθησε την ομάδα να πιέσει σωστά, αλλά και να γίνει πιο κινητική. 6

Στάικος: Έπαιξε λίγο, αλλά ήταν πολύ κινητικός, σοβαρός με τη μπάλα, πιεστικός, ενώ βρήκε και μία καλή ευκαιρία.

Φερέιρα: Έπρεπε να μπει στο 83.

Oficrete