ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
21/02/2021 - 20:32

Θλίψη

Αντίδραση αγνοείται…

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Η κατηφόρα βαθμολογικά και αγωνιστικά, συνεχίζεται για τον ΟΦΗ. Έφτασε στην 7η σερί ήττα κόντρα στον ΠΑΣ, κάνοντας ξανά τα ίδια λάθη και εμφανίζοντας ξανά τα ίδια προβλήματα. Το πρωτάθλημα όμως τελειώνει και κανείς δε θα περιμένει τον ΟΦΗ πότε θα αντιδράσει. Αν υπάρχει ποδοσφαιρικός εγωισμός, καλό θα είναι να εμφανιστεί πολύ άμεσα.

Πώς ξεκίνησαν οι ομάδες

ΟΦΗ 1


Ο ΟΦΗ ξεκίνησε όπως περιμέναμε. Μετά από καιρό με 4 στην άμυνα και 4-3-3 σχηματισμό. Σε σχέση με την «πρόβλεψη», η βασική διαφορά ήταν πως προτιμήθηκε ο Γιαννούλης σαν στόπερ, έναντι ενός πιο ευέλικτου και γρήγορου, με μεγαλύτερη δυνατότητα να βγαίνει από την περιοχή, αλλά κατά συνθήκη στόπερ, όπως θα ήταν είτε ο Μαρινάκης είτε ο Λυμπεράκης. Στα χαφ, τελικά επελέγη μία 3αδα από καθαρόαιμους χαφ (χωρίς τον Βαφέα), όμως μία μίνι έκπληξη ήταν η παρουσία του Ντε Γκούζμαν σε ρόλο αμυντικού χαφ, με Νέιρα και Στάικο να παίζουν ως 8αρια. Στην επίθεση τέλος, μετά από καιρό ο Στάρζεον πήγε στη φυσική του θέση, ενώ προτιμήθηκε κι ο πιο έτοιμος Γρίβας, με στόχο να δώσει τρεξίματα, ενέργεια και πίεση. Τελικά ο Σίμος επέλεξε να βάλει τον Στάρζεον στην αριστερά πλευρά του ΠΑΣ, ελπίζοντας πιθανόν σε κενά από τα ανεβάσματα του Πέερσμαν, κι όχι να τον περάσει από τα δεξιά του ΠΑΣ, που είναι αδύναμή του πλευρά.

ΠΑΣ

Ο ΠΑΣ επίσης δεν είχε εκπλήξεις στην 11αδα του, ως προς τα πρόσωπα. Ο σχηματισμός του όμως, είχε μία έκπληξη. Ο Γιαννίκης, πιθανόν και λόγω του σχηματισμού του ΟΦΗ, αλλά και γιατί το ίδιο «πείραμα» πήγε καλά για περίπου 60’ με τον ΠΑΟ στο Κύπελλο την Πέμπτη, επέλεξε ένα 4-2-3-1. Με μία ιδιαιτερότητα. Στην κορυφή του τριγώνου στο κέντρο ήταν ο Καρτάλης, ένας αμυντικογενής ποδοσφαιριστής. Με αυτό το τρικ είχε σαν στόχο να πιέσει πολύ τον ΟΦΗ, ανάμεσα σε στόπερ και κέντρο, χαλώντας από πολύ ψηλά το χτίσιμο των επιθέσεών του.

Ως προς τα πρόσωπα, δεν έγινε rotation σε σχέση με την Πέμπτη. Μοναδική αλλαγή η παρουσία του Παντελάκη αντί του Κάργα που λόγω τιμωρίας ήταν εκτός.

1ο ημίχρονο - Τι είχες ΟΦΗ, τι είχα πάντα

Το παιχνίδι ξεκίνησε με ένα συνδυασμό λαθών και αδυναμιών, που συνοψίζουν τη φετινή κατάσταση του ΟΦΗ.

1 0

• Γκολ από στατική φάση, με ένα ακόμα τεράστιο κενό, μετά από λάθος αμυντική συμπεριφορά.

• Αμέσως μετά ένας ακόμα τραυματισμός, με τον Νέιρα να αποχωρεί στο 15’.

• Ακόμα ένα κακό ξεκίνημα σε παιχνίδι για τον ΟΦΗ, κόντρα σε μία ομάδα που γνωρίζαμε πως είναι ομάδα 1ου ημιχρόνου.

Τακτικά, η αλλαγή του Νέιρα δεν άλλαξε πολλά. Έφερε τον Ντε Γκούζμαν σε ρόλο αντί-Νέιρα και τον Βαφέα σε ρόλο αμυντικού χαφ. Πρακτικά όμως, μείωσε ακόμα περισσότερο την ήδη μειωμένη δυνατότητα του ΟΦΗ να αναπτυχθεί.

Η συνέχεια, με τον ΟΦΗ με την πλάτη στον τοίχο, ήταν επίσης αντιπροσωπευτική της συνολικής του εικόνας, ειδικά εντός 2021. Τρικυμία αμυντικά, σοβαρό πρόβλημα δημιουργικά και απειλή μόνο από στατική φάση, όπου ο ΠΑΣ έχει μόνιμο θέμα. Κυρίως όμως, ο ΟΦΗ ξανά δεν έβγαλε χαρακτήρα και πίστη, ότι μπορεί να αντιδράσει. Και δε γίνεται μια ομάδα που κινδυνεύει, να παρατά ένα ματς στο 4ο λεπτό…

Είναι ενδεικτικό πως κόντρα στα χαρακτηριστικά των δύο ομάδων, την κατοχή την είχε ο ΠΑΣ. Έφτασε σε κατοχή 58%, ρεκόρ για τα δεδομένα του. Ο ΟΦΗ δεν είχε ούτε ιδέες ούτε καν εξυπνάδα στο παιχνίδι του. Επέμενε για ένα ολόκληρο ημίχρονο να παίζει με τον Στάρζεον στην πλευρά του Πέερσμαν, που ανέβαινε διαρκώς, έχοντας τον συνεπή αμυντικά Γρίβα στην απέναντι πλευρά, να επιτηρεί ένα μπακ που ανέβηκε μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού φορές.

Είχε έναν άξονα αργό, στατικό, που αδυνατούσε να παίξει κάθετα και να προωθήσει το παιχνίδι. Κι είχε ένα απομονωμένο φορ, να μην παίρνει ουσιαστικά καμία αξιόλογη πάσα και να είναι στην ουσία εκτός αγώνα.

2ο ημίχρονο - Αντίδραση αγνοείται

Το 2ο ημίχρονο όμως, έδειξε πως τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν και χειρότερα. Ο ΟΦΗ βγήκε να παίξει τα ρέστα του, σε ένα κρίσιμο ματς και το τελείωσε χωρίς να κάνει σουτ. Χωρίς να πατήσει καν περιοχή, στη ροή του αγώνα. Χωρίς να βγάλει 3η πάσα. Χωρίς να παίξει ούτε μία φορά κάθετα.

Η εικόνα του 2ου ημιχρόνου, ήταν εικόνα ομάδας παρατημένης. Δε χωρά μια ενδελεχή ποδοσφαιρική ανάλυση.

Οι γραμμές απομακρύνθηκαν κι άλλο. Τα τρεξίματα, κόντρα σε μία ομάδα που ήταν εμφανώς πιο κουρασμένη, ήταν ακόμα λιγότερα. Οι σωστές τοποθετήσεις, είδος προς εξαφάνιση. Και οι καλές ιδέες και ενέργειες, δεν ήρθαν ποτέ. Αντιθέτως, ήρθαν άπειρες φάσεις που έδειχναν πως η ομάδα δε μπορεί. Φάσεις όπως αυτή στο 93’ με τον Ουές αντί να ξαναγεμίζει, να προσφέρει ευκαιρία για 2ο γκολ. Φάσεις όπως αυτές που πήγε η μπάλα στον Φερέιρα και χάθηκαν όλες. Φάσεις όπως το 80% των πλαγίων άουτ, που ούτε σωστά εκτελέστηκαν, αλλά ούτε και κίνηση για την υποδοχή της μπάλας έγινε.

Όσο κυλούσε το ματς, αντί να ανεβάζει την πίεση του, ανέβαινε η τρικυμία του. Ως και μία αλλαγή «έκαψε», κάνοντας μία βιαστική μονή και μία διπλή.

Το ρεζουμέ

Ο ΟΦΗ μετά από 6 σερί ήττες, έπαιζε ένα ματς πολύ κρίσιμο (για να μην πούμε τα κλισέ περί τελικών, ματς ζωής και θανάτου κλπ). Παρουσιάστηκε ανέτοιμος, με τις αδυναμίες του να μην έχουν διορθωθεί, χωρίς ενέργεια (κόντρα σε ομάδα με ματς 2 μέρες πριν), στατικός, αδρανής, αργός, χωρίς πίστη και προσωπικότητα. Και δίκαια, έμπλεξε ακόμα περισσότερο.

Πάντα αναζητώ ποδοσφαιρικές εξηγήσεις και αιτίες, για κάθε αποτέλεσμα. Όπως και πάντα σκέφτομαι πιθανές ποδοσφαιρικές λύσεις. Η εικόνα του ΟΦΗ, από ματς σε ματς όμως, είναι ίδια. Λάθη που δε διορθώνονται και αντίδραση που δεν έρχεται. Η ζωή όμως προχωρά και δε θα περιμένει τον ΟΦΗ πότε θα συνέλθει. Η δική μου απορία είναι αν υπάρχει ποδοσφαιρικός εγωισμός στην ομάδα και πότε θα «ξυπνήσει» μετά από τόσα χαστούκια.

Oficrete