Oficrete
12/01/2020 - 20:00

Το κάρο έχει κολλήσει στη λάσπη και πρέπει να ξεκολλήσει

Το να χαθεί η 6αδα, δεν είναι καταστροφή, αλλά το να μην εμφανίζει πρόοδο η ομάδα, είναι θέμα και πρόβλημα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ακόμα μία ήττα σερί για τον ΟΦΗ, ακόμα μία ήττα εκτός έδρας και, κυρίως, μία ακόμα κακή εμφάνιση, μία ακόμα εμφάνιση χωρίς καθαρό μυαλό, πείσμα και αντίδραση, όταν στράβωσε το ματς.

Ήττα που προβληματίζει ακόμα περισσότερο, ενόψει της συνέχειας. Όχι γιατί δε μαζεύει βαθμούς, μόνο. Αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Κυρίως, γιατί δε διαφαίνεται κανένα σημάδι αντίδρασης από την ομάδα. Αλλά και γιατί τα ίδια προβλήματα, σε αγωνιστικό επίπεδο, εμφανίζονται ξανά και ξανά.

Κι αν στόχος δεν είναι η 6αδα, σίγουρα στόχος είναι η βελτίωση από ματς σε ματς και η πρόοδος. Κι αυτό, εδώ και καιρό, φαίνεται να έχει βαλτώσει. Κόλλησε το κάρο στη λάσπη και πρέπει να βρεθεί τρόπος, να το τραβήξουμε να προχωρήσει!

Το παιχνίδι

Το πρώτο ημίχρονο

Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν, αλλά και κινήθηκαν όπως περιμέναμε ότι θα κάνουν. Επεδίωξαν και οι 2 να κάνουν παιχνίδι, να δημιουργήσουν και να ψάξουν το γκολ. Ανά 10-12 λεπτά, ο έλεγχος του ματς και του ρυθμού του, άλλαζε πόδια. Στην ουσία, Αστέρας και ΟΦΗ είχαν διαστήματα με καλή κυκλοφορία, που όμως οδηγούσαν σε ημιτελείς επιθέσεις. Από το 30’ και μετά, ο ΟΦΗ βρέθηκε 2-3 φορές σε θέσεις βολής με Φιγκεϊρέντο (δις) και Κουτρουμπή, αλλά για ακόμα ένα ματς επιβεβαίωσε το πρόβλημα που έχει, εδώ και 2 μήνες περίπου, στο γκολ.

Το ποδόσφαιρο, όμως, γενικά είναι πολύ αυστηρό με τους «σπάταλους». Έτσι στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, μία λάθος απομάκρυνση έφερε το πέναλτι και το 1-0. Σε ένα ημίχρονο που ο ΟΦΗ δεν ήταν χειρότερος από τον αντίπαλό του, πήγε στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ. Γενικά ο ΟΦΗ είχε την κατοχή της μπάλας (πάνω από 60% σε όλο το πρώτο ημίχρονο), αλλά απείλησε λίγο. Τουλάχιστον όμως, έχοντας τη μπάλα, κρατούσε μακριά τον Αστέρα από την περιοχή του (παρότι είδαμε κάποια φτηνά λάθη στις μεταβιβάσεις, πέριξ της περιοχής και να δίνονται, εύκολα, πολλές στατικές φάσεις στον αντίπαλο).

Το δεύτερο ημίχρονο

Η ανάλυση του 2ου ημιχρόνου είναι πολύ πιο απλή. Ο Αστέρας βγήκε να τελειώσει το ματς, με φόρα και δυναμικά. Ο ΟΦΗ δε βγήκε ποτέ στο γήπεδο.

Έτυχε ο Αστέρας να μη βρει γκολ ως το 65', μετά αποφάσισε να προσέξει λίγο περισσότερο κι απλά περιμέναμε όλοι να τελειώσει το ματς. Ο ΟΦΗ δεν αντέδρασε ποτέ. Φλύαρη κατοχή μπάλας, ακόμα περισσότερα λάθη, μηδενική πίεση ψηλά, καμία ατομική πρωτοβουλία ή ενέργεια, ανύπαρκτο κάθετο παιχνίδι, μακριά οι γραμμές, όλα λάθος!

Στο τέλος, με ένα μάλλον υπερβολικό (τηλεοπτικό) πέναλτι, έγινε και το 2-0, αλλά και να μη γινόταν, τίποτα δεν προϊδέαζε ότι μπορούσε να υπάρξει κάποια ανατροπή στο σκηνικό του ματς.

Τα συμπεράσματα

Ο ΟΦΗ έχει ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα. Υπάρχουν σίγουρα απουσίες και ατυχίες. Αλλά δεν μπορεί να μένει κανείς σε αυτά. Μία σειρά αγωνιστικών αδυναμιών έχει μονιμοποιηθεί στα παιχνίδια του και πρέπει να βρεθεί τρόπος να τις ξεπεράσει:

Του λείπει η διάρκεια στο παιχνίδι του. Είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, που έχουμε δει από το πρώτο ματς (με Άρη), μέχρι σήμερα. Σε κάποια ματς, που κατάφερε να κάνει το παιχνίδι του πάνω από 1 ημίχρονο συνολικά, κέρδισε. Αλλά με καλά 20λεπτα ή με ένα καλό και ένα κακό ημίχρονο, δεν μπορεί να ελπίζει και σε πολλά.

Έχει πρόβλημα αμυντικής συμπεριφοράς, από την αρχή της σαιζόν. Στα ματς που κράτησε ρυθμό και μπάλα, αυτό φάνηκε λιγότερο. Στα ματς που δεν το κατάφερε, το βλέπαμε πολύ έντονα. Δεν είναι πρόβλημα μόνο σε μία θέση (πχ, στόπερ ή μπακ). Είναι συνολικό. Πρέπει να βελτιωθεί. Με δουλειά, πιθανόν με προσθήκες, με συνδυασμό αυτών, αλλά πρέπει να διορθωθεί το φαινόμενο αυτό.

Υπάρχει μία επιρρέπεια στα εύκολα λάθη και στις ατομικές αδράνειες. Και αυτό το βλέπουμε από την αρχή της σαιζόν. Είναι θέμα ποιότητας, συγκέντρωσης, ατομικής δουλειάς; Πάντως, είναι σίγουρα σταθερή αδυναμία.

Επιθετικά η ομάδα έχει κολλήσει. Εδώ και καιρό έχει μειωθεί η ποσότητα, αλλά κυρίως η ποιότητα των τελικών ενεργειών. Σπαταλάει φάσεις, παίρνει λάθος αποφάσεις, βιάζεται. Είναι θέμα καθαρού μυαλού, πιθανόν ντεφορμαρίσματος, αλλά είναι το βασικό πρόβλημα που έχει οδηγήσει στο αρνητικό σερί. Γιατί αμυντικά προβλήματα βλέπαμε από το 1ο ματς, αλλά η καλή επιθετική απόδοση τα κάλυπτε. Τώρα όμως;

Σταθερά, ο πάγκος επιλέγει να μην παρεμβαίνει νωρίς στο ματς. Εκτιμώ ότι δεν είναι ότι δε βλέπει τα προβλήματα. Μάλλον, υποθέτω, δεν εμπιστεύεται τις λύσεις που έχει. Κι αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, από το απλά να μην αποφασίζει μία αλλαγή. Κι αυτό λύνεται, μόνο με δουλειά με τους υπάρχοντες και με μεταγραφές, πιθανόν. Κυρίως όμως, με δουλειά… Το ερώτημα είναι, για πόσους από τους «παγκίτες» υπάρχει περιθώριο εξέλιξης. Και για πόσους από τους βασικούς, επίσης...

Η ομάδα δυσκολεύεται, όταν σκληραίνει το ματς. Κι αυτό δε σημαίνει ότι δε ξέρει να κλωτσάει η ομάδα, ούτε ότι είναι «φλώροι» οι παίκτες. Είναι, καθαρά, θέμα χαρακτήρα.

Οι αντίπαλοι έχουν διαβάσει το παιχνίδι του ΟΦΗ και τον χτυπάνε εκεί που πονάει. Όσο δε βελτιώνει τα σημεία στα οποία έχει δυσκολία, τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη για εναλλακτικό πλάνο. Και για να μην γίνουν παρεξηγήσεις σε αυτό, δεν εννοώ εναλλακτική φιλοσοφία. Αυτή δε μπορεί να αλλάζει. Μπορεί, όμως, να καθρεπτίζεται με διαφορετικό τρόπο στο γήπεδο. Είτε με διαφορετικούς σχηματισμούς, είτε με διαφορετικούς αυτοματισμούς, είτε με νέα τρικ και κομπίνες (έχουμε να δούμε εκπλήξεις από τα 2 γκολ στην Λάρισα).

Στο δια ταύτα, ο ΟΦΗ περνάει μία αγωνιστική κοιλιά διαρκείας, ενώ έχει - εξαρχής σχεδόν - δυσκολίες εκτός έδρας. Προφανώς και όλοι μας το βλέπουμε και πρέπει να το επισημάνουμε. Αυτός είναι ο ρόλος μας ως κόσμος, άλλωστε, αλλά και ως Media. Εκεί όμως σταματά κιόλας η δική μας η εμπλοκή και αρχίζει η ευθύνη και η αρμοδιότητα προπονητών, παικτών και διοίκησης.

Αν πιστεύει κανείς ότι θα βοηθήσουμε όλοι οι «απ’ έξω» με αναθέματα, διασπορά fake news, συνομωσιών και σεναρίων ή με μπινελίκια και καντήλια, τότε είμαστε βαθιά νυχτωμένοι.

Ναι, η ομάδα αγωνιστικά πονάει. Ναι, η ομάδα ανέβασε πολύ νωρίς τον πήχη των προσδοκιών. Ναι, έχουμε άλλα όνειρα για τον ΟΦΗ. Αλλά μιλάμε για ποδόσφαιρο και για μία νέα ομάδα, που χτίζεται ξανά από τα θεμέλια. Η πίστωση χρόνου, καλώς ή κακώς, περιλαμβάνει και πίκρες.

Προσωπικά, είμαι πρόθυμος να περιμένω την αγωνιστική ανάκαμψη, που θα πάρει χρόνο. Θέλω, όμως, να δω κι από την ομάδα, επιτέλους, μία πνευματική ανάκαμψη. Πείσμα, μυαλό κι αντίδραση. Κι ας χάνει.

Η ακτινογραφία των παικτών

Σωτηρίου: Δεν είχε πολλή δουλειά. Σταθερός, όποτε χρειάστηκε. Στα πέναλτι δε μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω. 6,5

Μπράουν: Απέφυγε τα λάθη στις μεταβιβάσεις, αλλά δεν απέφυγε τις λάθος τοποθετήσεις. Επιθετικά, για ακόμα ένα ματς, αργεί να κινηθεί και να αποφασίσει. 5

Κοροβέσης: Πολλά λάθη και στις μεταβιβάσεις και στις τοποθετήσεις του, ενώ και επιθετικά οι προσπάθειές του έμεναν ημιτελείς. 5

Γιαννούλης: Κάνει ένα μέτριο ματς. Στο πρώτο πέναλτι δε διώχνει σωστά, δίνει ευκαιρία για σουτ και γίνεται το χέρι. 5,5

Κουτρουμπής: Πάρα πολλά λάθη, στο 2ο ημίχρονο κυρίως. Για ακόμα ένα ματς, δε δικαιώνει τις προσδοκίες. Είναι ο μοναδικός κλασσικός στόπερ στο ρόστερ μας, αλλά δεν εμπνέει καμία σιγουριά. 5

Μεγιάδο: Λογικά αν υπήρχε Σακόρ, δε θα ξεκινούσε. Φάνηκε ότι δεν είναι έτοιμος. Δεν πίεσε, όπως ξέρουμε ότι μπορεί, ενώ δεν απέφυγε τα λάθη στις πάσες του. 5,5

Στάικος: Μέτριο ματς. Μέτριες επιδόσεις με τη μπάλα στα πόδια. Ανά διαστήματα, έβγαζε επιθετική πίεση για κάποια λεπτά, αλλά μετά χανόταν. Συνεχίζει να έχει τακτικά θέματα, τοποθετήσεων. 5

Νέιρα: Ο Αστέρας έκανε το προφανές, με 2 και 3 παίκτες να πέφτουν δυνατά, προσπαθούσε να τον απομονώσει και να τον βγάλει εκτός ματς. Το κατάφερε, πέρα από 1-2 φάσεις (που κατάφερε να κάνει το γνωστό κάθετο παιχνίδι του). Ίσως έπρεπε να γυρίσει σε θέση «8», για να μπορέσει να πάρει τη μπάλα. 5,5

Σεμέντο: Ακόμα ένα ματς μέτριο και εκτός ρυθμού. Σπαταλά πάλι 2-3 καλές προϋποθέσεις, ενώ συνεχίζει να έχει θέμα με τις επιστροφές του. 5

Βαζ: Είχε διάθεση, έτρεξε, προσπάθησε, αλλά ως εκεί. Τακτικά πολλές φορές ξεχνιέται, ενώ φαίνεται ότι ποιοτικά είναι πίσω από τους 2 βασικούς εξτρέμ. 5,5

Φιγκεϊρέντο: Έδωσε μάχες, αλλά έχασε τις πιο πολλές. Χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία, παρότι δεν κάνει κακό τελείωμα. 6

Φερέιρα: Περιορίστηκε, όσο έπαιξε, σε ατομικές ενέργειες, που χάνονταν κάπου στη μέση της φάσης. Έχει ανάγκη ο ΟΦΗ μία καλή εναλλακτική μεσοεπιθετικά, αλλά δεν έχει πείσει ότι μπορεί να την προσφέρει, στις σκόρπιες συμμετοχές του. 5,5

Μάνος: Έπαιξε λίγο, δεν έκανε κάτι σημαντικό. Ίσως έπρεπε να μπει πιο νωρίς, μπας και…

Νάστος: Γιατί μπήκε στο 89, πάνω στο 2ο πέναλτι, προσωπικά, δεν το κατάλαβα.

Oficrete