ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
25/10/2019 - 16:00

Το πρώτο ματς με "βαθμολογική σημασία"!

Και το πρώτο πραγματικό τεστ, απέναντι σε ομάδα που ξέρει πραγματικά να αμύνεται καλά. Και να τιμωρεί τα λάθη.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ο φετινός ΟΦΗ, δεν είχε συγκεκριμένο βαθμολογικό στόχο, ξεκινώντας. Περισσότερο μας ενδιέφερε να δούμε το «τρένο» (που περιμένει να δει στην Κρήτη και ο Κανάκης) στις ράγες, και την ομάδα να μπαίνει σε μία κανονικότητα (τι, μόνο ο Μητσοτάκης θα την επικαλείται;). Να δούμε τη φιλοσοφία της ομάδας να αποτυπώνεται εντός γηπέδου, με κυριαρχικό και επιθετικό ποδόσφαιρο , να αναδειχθούν αξιόλογοι ποδοσφαιριστές και να μην υπάρχει άγχος παραμονής σαν το περσινό. Τα πρώτα 7 παιχνίδια δείχνουν ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και εντός αυτού του γενικού στόχου.

Πρακτικά όμως, επειδή παίζουμε σε ένα πρωτάθλημα που καλώς ή κακώς έχει μία βαθμολογία και ένα σύστημα διεξαγωγής, κάποια στιγμή μπορεί να τεθεί ένας στόχος. Όχι αυτοσκοπός. Αλλά ένας στόχος - κίνητρο. Η ομάδα, με την εικόνα της και το ποδόσφαιρό της, τον έχει θέσει τον πήχη αρκετά ψηλά. Μπορούμε να πούμε, ότι ο ΟΦΗ έχει τα φόντα να στοχεύσει την είσοδό του στην 6αδα. Αυτό θα είναι μία δικαίωση της φιλοσοφίας του, θα είναι μία πολύ καλή αρχή της νέας εποχής και θα του δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσει μία πιθανή συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Κυρίως όμως, θα του προσφέρει την ευκαιρία, να δώσει στα play offs, 10 ματς απέναντι στις 5 καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Πρακτικά, δηλαδή, σαν οργανισμός θα φιλοξενήσει 5 «μεγάλα» ματς στο Γεντί Κουλέ, αλλά και 5 δυνατά crash tests εκτός έδρας. Το κίνητρο είναι μεγάλο για όλο τον οργανισμό. Για τον κόσμο (αυτά τα ματς περιμένει ένας οπαδός περισσότερο), για τη διοίκηση (εμπορικά έσοδα, ενίσχυση brand, κλπ), για το προπονητικό team (οι… προκλήσεις που απολαμβάνει) και, φυσικά, για τους παίκτες (αυτά τα ματς είναι η «βιτρίνα»).

Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι έχει πια εντοπιστεί ο βαθμολογικός μας στόχος. Το extra κίνητρο που η ομάδα με το σπαθί της βρήκε, ξεκινώντας εντυπωσιακά. Κι εφόσον, πια, έχει συμπληρωθεί σχεδόν το 25% της κανονικής διάρκειας, είναι μία στιγμή καλή να μιλήσουμε για «βαθμολογικό ντέρμπυ». Τέτοιο είναι αυτό με την Ξάνθη και γι’ αυτό όλος αυτός ο πρόλογος.

Ο αντίπαλος

Η Ξάνθη έχει ξεκινήσει πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Στην 3η θέση με 15 βαθμούς από 5 νίκες που έχει πετύχει. Με 10 γκολ υπέρ και 8 κατά, έχει ηττηθεί μόλις 2 φορές, ενώ έχει κάνει σημαντικά διπλά.

Με ένα νέο προπονητή φέτος (Κίκο Ραμίρεθ) και μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ, αποφάσισε να κάνει περίπου το ανάποδο με τον ΟΦΗ. Επέλεξε να δημιουργήσει μία ομάδα κομμένη και ραμμένη στο ελληνικό στυλ και στον ελληνικό τρόπο. Σφιχτή, σκληρή όταν χρειάζεται, δυνατή στην αντεπίθεση και αποτελεσματική.

Ενώ ο ΟΦΗ, παίζει επιδιώκοντας καλό ποδόσφαιρο και αν έρθει το αποτέλεσμα μέσα από αυτό, καλώς να έρθει, η Ξάνθη παίζει πρώτα για το αποτέλεσμα. Κι αν έρθει και καλό ποδόσφαιρο, good to have (εννοείται, Ανωγειανό κλισέ).

Πώς έχει ξεκινήσει

Αποτελεσματικά. Κέρδισε μέσα στην ΑΕΚ, εκμεταλλευόμενη την αναστάτωση της εποχής Καρντόσο. Χωρίς να είναι καλύτερη. Κέρδισε στον Παναιτωλικό εκμεταλλευόμενη τα λάθη του αντιπάλου, όταν ακόμα ψαχνόταν. Χωρίς να είναι καλύτερη. Κέρδισε τον Αστέρα Τρίπολης, κάνοντας ένα καλό ημίχρονο, χωρίς να είναι ιδιαιτέρως καλύτερη. Έχασε στην ΑΕΛ, μάλλον εύκολα, με τον αντίπαλό της να είναι αποτελεσματικός, όπως ήταν εκείνη στα προηγούμενα ματς. Αλλά τα ματς στη Λάρισα, όσο υπάρχει αυτό το γήπεδο, μπορούμε να τα θεωρήσουμε «ειδικών συνθηκών».

Στη συνέχεια, κέρδισε το Βόλο, με ένα καλό 25λεπτο στο 2ο ημίχρονο. Πρακτικά ο Βόλος, που έλεγχε το ματς, δεν κατάλαβε καν πώς έχασε από μία ομάδα που δεν ήταν καλύτερη. Ήταν όμως ξανά αποτελεσματική. Την 5η της νίκη την έκανε με τον ΠΑΟ. Στο καλύτερο φετινό ματς του ΠΑΟ. Γλύτωσε το γκολ στο 1ο ημίχρονο, έκλεισε τους χώρους, παίζοντας μαζική άμυνα χωρίς «ντροπή» στο 2ο ημίχρονο, έβγαλε 3 όμοιες φάσεις σε κόντρα, από τα πλάγια και στην πλάτη της άμυνας του αντιπάλου. Ε, στην 3η σκόραρε και κέρδισε. Δεν ήταν και πάλι καλύτερη, όμως κέρδισε, ξανά... Και την προηγούμενη εβδομάδα έχασε από τον Άρη, με ένα γκολ του αντιπάλου από πολύ νωρίς, που ανάγκασε την Ξάνθη να αλλάξει την προσέγγισή της, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Δυσκολεύτηκε να απειλήσει, ενώ όσο έπαιρνε μέτρα, τόσο πιο ευάλωτη έμοιαζε η άμυνά της.

Σε γενικές γραμμές, παρουσιάζει μία ομάδα που αμύνεται καλά, ομαδικά και αρκετά πίσω. Παίζει σταθερά με σχήμα 4-2-3-1. Δίνει, δηλαδή, μέτρα στον αντίπαλο, στοχεύοντας να μη δώσει χώρους στο δικό της μισό, να τον οδηγήσει σε μία «φλυαρία» με οριζόντιο passing game και όπου μπορεί να εκμεταλλευτεί λάθος ή κλέψιμο και με τις γρήγορες μεταβάσεις της, να βγει στην κόντρα και να ψάξει το γκολ. Στα περισσότερα παιχνίδια της, ο αντίπαλος έχει πάνω από 55-60% κατοχή μπάλας. Βεβαία, πολλά εξηγούνται από το ότι είναι η πιο εύστοχη ομάδα του πρωταθλήματος ως τώρα, με 1 γκολ ανά 4,7 τελικές. Με λίγα λόγια, μπορεί ο αντίπαλός της να έχει μπάλα και έλεγχο, αλλά ξέρει να τιμωρεί λάθη και αδράνειες και να παίρνει το αποτέλεσμα.

Τα δυνατά της σημεία

Η πολυπρόσωπη και ομαδική της άμυνα. Είναι κυριολεκτικά μία ομάδα που αμύνεται με 11 παίκτες και, συνήθως, το κάνει μεθοδικά και καλά.

Η γρήγορη μετάβασή της στην επίθεση. Είναι ομάδα που ψάχνει τους χώρους στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, φεύγοντας πολύ γρήγορα, συνήθως με κάποιον από τους γρήγορους εξτρέμ της να «κουβαλάει» τη μπάλα και 2-3 παίκτες να έρχονται από πίσω, να πάρουν την ασσίστ.

Η ταχύτητα και η δυνατότητα των 4 επιθετικογενών της παικτών να αλλάζουν θέσεις και να μπερδεύουν τον αντίπαλο με τις κινήσεις τους.

Η εμπειρία της άμυνάς της, που γνωρίζει καλά το πρωτάθλημα.

Σουτάρει αρκετά γύρω από την περιοχή, όταν βρει την ευκαιρία.

Είναι ομάδα με ύψος, που σε στημένες φάσεις μπορεί να απειλήσει.

• Είναι ομάδα που στο 2ο ημίχρονο ή γενικά στη ροή του ματς, διορθώνει πολλά από τα κακώς κείμενα, που εμφανίζει μέσα στο παιχνίδι. Προφανώς, διαθέτει ένα προπονητή που είναι ικανός στην παρέμβαση και ένα ευπροσάρμοστο ρόστερ.

Τα αδύναμα της σημεία

Η δυσκολία της να δημιουργήσει φάσεις σε σετ παιχνίδι.

• Παρότι ψηλή ομάδα και έμπειρη, έχει αδυναμία αμυντικά, στις στημένες φάσεις. Το πλήρωσε με την ΑΕΛ, θα μπορούσε να το πληρώσει και με τον ΠΑΟ.

• Μπορεί να διορθώνει πράγματα μέσα στο ματς, αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι σε αρκετά από αυτά δεν μπαίνει καλά στο 1ο ημίχρονο. Δέχτηκε νωρίς γκολ με τον Άρη, έχασε τον έλεγχο στο ματς με τον ΠΑΟ, ενώ και με την ΑΕΛ δέχτηκε νωρίς τα 2 πρώτα γκολ.

Όταν δεχτεί γκολ και αναγκαστεί να πάρει μέτρα στο γήπεδο για να δημιουργήσει, έχει αρκετά προβλήματα στην πλάτη της άμυνάς της. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχει αργούς παίκτες στο κέντρο της άμυνας.

Πώς θα παίξει

Σε σχήμα 4-2-3-1 την περιμένουμε και σε αυτό το ματς, με κλειστούς χώρους και σίγουρα έχοντας στο νου της την αδυναμία του ΟΦΗ αμυντικά στο transition (έχει δεχτεί το ίδιο γκολ με Αστέρα Τρίπολης, Πανιώνιο και ένα παρόμοιο στον Βόλο). Στο τέρμα, στα τελευταία ματς επιλέγεται ο Αμπάντ, αντί του Μπέντο. Στην άμυνα, δεξιά θα είναι ο Ντίρεσταν, αριστερά ο Σόσα (επιστρέφει λογικά μετά τον τραυματισμό του) και στο κέντρο της άμυνας ο Λισγάρας, με έναν εκ των Μαλεζά, Καρασαλίδη. Στο παιχνίδι με τον Άρη, ο τελευταίος έπαιξε αριστερό μπακ, αλλά δύσκολα θα ξαναγίνει αυτό το πείραμα. Στα χαφ, δεδομένος είναι ο Κοβάσεβιτς και, πιθανότατα, δίπλα του ο Τερκί. Στην επιθετική 4αδα πιο μπροστά, είναι που γίνονται οι πιο πολλές αλλαγές, από ματς σε ματς. Και σε πρόσωπα και σε θέση μέσα στο γήπεδο. Δεδομένοι πρέπει να θεωρούνται, στη μία πλευρά (είτε δεξιά είτε αριστερά) ο Στουρζεόν (ή όπως προφέρεται, υπάρχουν μπόλικες διαφορετικές εκδοχές) και ο Ντε Αμορίμ πλάγια ή και πίσω από το φορ. Κατά τα άλλα, για τις άλλες δύο θέσεις, υπάρχει ο Εντουάρντο (κυρίως φορ ή πίσω από το φορ), οι Ρενέλα και Φοσέ για τη θέση του φορ, αλλά και ο Τζουρίσκοβιτς, αν επιλεγεί μία πιο «συντηρητική» επιλογή στον άξονα. Πολλές επιλογές, που δεν αλλάζουν, όμως, τον τρόπο που θα προσεγγίσει το ματς.

Οι παίκτες - κλειδιά

Σημαντικότατοι στο παιχνίδι της και αμυντικά και επιθετικά οι δύο πλάγιοι μπακ (Ντίρεσταν και Σόσα). Η κατάσταση του Μαλεζά, αλλά και η σοβαρότητα του Λισγάρα καθορίζουν τις αμυντικές επιδόσεις της ομάδας. Ο Κοβάσεβιτς είναι ο παίκτης που δίνει την ισορροπία. Το αστέρι, πάντως, της ομάδας, είναι σίγουρα ο Στουρζεόν. Εξαιρετικός εξτρέμ και μακράν ο πιο επικίνδυνος της ποδοσφαιριστής.

Ο ΟΦΗ

Η προσέγγιση του ματς

Δεν έχει νόημα να το αναλύουμε διαρκώς. Ο ΟΦΗ κάνει το παιχνίδι του. Κυριαρχία, επιθετικότητα και έλεγχος ρυθμού είναι οι βασικοί άξονες. Αυτό δεν αλλάζει. Φυσικά περιμένουμε από ματς σε ματς να βλέπουμε βελτίωση σε κάποιους τομείς αλλά και νέα στοιχεία.

Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να βελτιωθεί για το συγκεκριμένο ματς είναι η αδυναμία που εμφανίζει αμυντικά η ομάδα στο transition με κινήσεις και μπαλιές στην πλάτη της άμυνας της, όταν έχει ανέβει πολύ ψηλά. Έχει δεχτεί το 75% των γκολ, με αυτό τον τρόπο και επειδή η Ξάνθη, κάπως έτσι παίζει και βρίσκει τα γκολ της, είναι σημαντικό αυτή τη φορά να διορθωθεί.

Τα σημεία κλειδιά

• Να είναι ο ΟΦΗ αποτελεσματικός στην πίεσή του ψηλά, να παίρνει γρήγορα ξανά τη μπάλα και να σπρώχνει στο λάθος κυρίως τους κεντρικούς αμυντικούς της Ξάνθης.

Να βρεθούν ευκαιρίες από στημένες φάσεις, ένα σημείο που έχει στοιχίσει στην Ξάνθη.

Να σπάσει την άμυνα και να δημιουργήσει χώρους με γρήγορες συνεργασίες, αλλά και καλές αποφάσεις στην τελική πάσα. Με τέτοιο τρόπο, χτίζοντας από πίσω και βγάζοντας συνεργασίες έχει άλλωστε πετύχει μέχρι τώρα το 53% των γκολ του.

Να έχει ωριμότητα και αποτελεσματικότητα στις ευκαιρίες του ο ΟΦΗ (ένα στοιχείο που του λείπει, ενώ ο αντίπαλος το έχει έντονα).

• Να βγάλει στο γήπεδο ατομικές πρωτοβουλίες, να πάει στο ένας εναντίον ενός και να βγάλει φάσεις με αυτό τον τρόπο.

• Να μείνουν κοντά οι γραμμές του.

Να μη γίνουν εύκολα λάθη στο build up, αλλά και όταν γίνουν να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις και καλύψεις.

Να μη μείνει σε μία φλύαρη κατοχή της μπάλας και οριζόντιο παιχνίδι, αλλά να παίξει ο ΟΦΗ κάθετα και επιθετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΦΗ σε σετ παιχνίδι δε βρίσκει εύκολα γκολ (7% μόλις).

Να ανεβάσει όσο γίνεται πιο ψηλά την Ξάνθη και να παίξει στη συνέχεια γρήγορα στην πλάτη της, όπου έχει αδυναμία.

Να βρει ένα γρήγορο γκολ. Και οι 2 ήττες της Ξάνθης ξεκίνησαν από γκολ που δέχτηκε νωρίς. Αλλά κι αν δεν έρθει αυτό το γρήγορο γκολ, ο ΟΦΗ πρέπει να μείνει ψύχραιμος, να μην το ψάξει πρόχειρα και βιαστικά αλλά μεθοδικά με βάση το πλάνο του. Να διατηρήσει, δηλαδή, τη συναισθηματική σταθερότητα, που αναφέρεται συχνά από τον προπονητή του.

Η πιθανή 11αδα

Η λογική έλεγε ότι θα βλέπαμε για πρώτη φορά βασικό τον Κουτρουμπή. Η ίωση που τον ταλαιπώρησε, όμως, ίσως κρατήσει τον Νάστο στο κέντρο της άμυνας. Κατά τα άλλα δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές, άλλωστε δεν είναι κάτι που μας έχει συνηθίσει ο Σίμος να κάνει. Οπότε περιμένουμε: Σωτηρίου, Μαρινάκης, Κοροβέσης, Νάστος (Κουτρουμπής), Γιαννούλης, Μεγιάδο, Νέιρα, Ναμπί, Σεμέντο, Τσιλιανίδης, Φιγκεϊρέντο.

Εάν κριθεί έτοιμος ο Φερέιρα για να μπει στην αποστολή και φυσικά για λίγα έστω λεπτά συμμετοχής, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο όπλο στην προσπάθεια διάσπασης της άμυνας της Ξάνθης. Δεν αποκλείεται, επίσης, να δούμε, ανάλογα και τη ροή του ματς, ξανά δίδυμο Φιγκεϊρέντο - Μάνου.

Oficrete