Oficrete
31/10/2019 - 20:30

Μια χρήσιμη προσγείωση για όλους μας!

Το «χαστούκι» από την Καβάλα, δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε καλύτερα όλοι, τι σημαίνει «συναισθηματική σταθερότητα» και, παράλληλα, να δουλέψει η ομάδα τις αδυναμίες της.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ήρθε λοιπόν και το πρώτο αγωνιστικό «χαστούκι» της χρονιάς, με την ήττα και, κυρίως, την κακή εμφάνιση στην Καβάλα. Μαζί, πριν καν τα πρωτοβρόχια, βγήκαν και οι… χοχλιοί με γκρίνια και ράδιο αρβύλες. Ευτυχώς, σε πολύ πιο μικρή έκταση από αυτό που ζούσαμε μέχρι πέρυσι. Και για να εξηγούμαστε, όταν λέμε γκρίνια, εννοούμε γκρίνια, όχι κριτική ή προβληματισμό.

Σε τέτοιες περιπτώσεις γκέλας, το καλύτερο που έχεις να κάνεις σαν οργανισμός συνολικά, δεν είναι να μιζεριάσεις, ούτε να γκρινιάξεις. Κατά τη γνώμη μου, ειδικά στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει ντροπή, ειδικά σε ό,τι αφορά ένα κακό αποτέλεσμα. Αυτό που έχει νόημα να κάνεις, είναι να εντοπίσεις τα λάθη και να τα διορθώσεις.

Επί της ουσίας, φαντάζομαι συμφωνούν οι πάντες, ότι όταν χάνεις ένα παιχνίδι με αντίπαλο χαμηλότερης κατηγορίας, σημαίνει ότι η απόδοσή σου σαν ομάδα, αλλά και των παικτών ατομικά, είναι πολύ κάτω του μετρίου. Προφανώς, ο αντίπαλος έχει μεγάλο κίνητρο, προφανώς υπάρχει και η ρεβάνς, προφανώς υπάρχει κούραση από παιχνίδια σε υψηλές ταχύτητες και εντάσεις, αλλά όλα αυτά δεν είναι δικαιολογίες. Δεν έπαιξες όπως έπρεπε και την πάτησες. Τόσο απλό.

Θεωρώ δεδομένο, ότι το προπονητικό team έβγαλε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα, από το παιχνίδι αυτό. Παράλληλα, η ήττα σε ένα ματς που επιδέχεται διόρθωσης στη ρεβάνς, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ανώδυνο μεν, αλλά πολύ δυνατό καμπανάκι, ότι υπάρχουν θέματα. Ήταν μία καλή προσγείωση και όχι ιδιαίτερα ανώμαλη. Και για την ομάδα και για τον υπόλοιπο οργανισμό (κυρίως τον κόσμο).

Ήταν ένα δυνατό χαστούκι μεν, που όμως δίνει μία καλή ευκαιρία για να εντοπίσουμε αδυναμίες, να συνειδητοποιήσουμε επίσης πολλά θέματα, να βγάλουμε αγωνιστικά, ίσως και μεταγραφικά, συμπεράσματα και, γενικά, να μας γίνει ένα καλό μάθημα.

Εννοείται, ότι κι εγώ θα ήθελα να δω ένα 0-2 στο ημίχρονο και στη συνέχεια να παίζει ο Σουρνάκης, ο Νοικοκυράκης και ο Καλαϊτζάκης. Δεν έγινε αυτό, όμως η ζωή συνεχίζεται. Και προχωρά και βελτιώνεται, όποιος αντιμετωπίζει τα πράγματα κατάματα. Όχι αυτός που τα βλέπει όλα καλά, ούτε όμως και εκείνος που τα βλέπει όλα μαύρα.

Τι μας μένει από το «μάθημα» αυτό:

✔ Δεν υπάρχουν ημίχρονα για «πέταμα», ακόμα και απέναντι σε πιο αδύναμους αντιπάλους.

Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε ξαναδεί, είτε με αντιπάλους να σκοράρουν πρώτοι, είτε με μεγάλο ανέβασμα στην απόδοση της ομάδας στο 2ο ημίχρονο (πχ Ξάνθη, Πανιώνιος). Επομένως, είναι ένα σημείο που χρειάζεται βελτίωση.

✔ Υπάρχει περιορισμένο βάθος στο ρόστερ.

Δεν έχουμε, ακόμα τουλάχιστον, 20 και 22 ποδοσφαιριστές στο ίδιο επίπεδο. Αυτό, φαντάζομαι, ήταν και ένας από τους στόχους του Σίμου στο παιχνίδι αυτό. Να καταλάβει πόσο rotation αντέχει, αυτή τη στιγμή, η ομάδα. Έχει φανεί και σε κάποια φιλικά που έγιναν στις διακοπές του πρωταθλήματος που προηγήθηκαν. Χρήσιμο συμπέρασμα και για τον αγωνιστικό σχεδιασμό και για τον μεταγραφικό, πιθανότατα. Πάντως, θα ήταν παράδοξο ήδη ο ΟΦΗ να έχει 22 παίκτες ίδιου επιπέδου. Για να φτάσεις να το έχεις το ρόστερ αυτό, χρειάζεται χρόνος. Δε λύνεται με άλλες 6-7 μεταγραφές το Γενάρη. Μπορείς και πρέπει να δουλέψεις με τους ποδοσφαιριστές που έχεις, ιδιαίτερα όσους είναι πιο πίσω και να τους βελτιώσεις, φέρνοντάς τους, όσο πιο κοντά γίνεται, στο επίπεδο της ομάδας.

Οπότε, ας αποφύγουμε τα αναθέματα και τα άγρια κραξίματα. Αρκεί η κριτική, ότι δεν απέδωσαν.

✔ Υπάρχουν ποδοσφαιριστές κουρασμένοι και ποδοσφαιριστές ντεφορμέ

Είναι μέρος του παιχνιδιού αυτό. Ιδιαίτερα στις ομάδες που παίζουν σε υψηλές ταχύτητες και απαιτήσεις, εμφανίζεται το φαινόμενο αυτό. Δεν είναι τόσο σωματική η κούραση αυτή, όσο πνευματική. Οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι, καλό είναι να μην το ξεχνάμε αυτό.

Όπως καλό είναι να θυμόμαστε, ότι υπάρχει και το ντεφορμάρισμα. Είναι στην ποδοσφαιρική ζωή. Και ο ΟΦΗ έχει παίκτες που βρίσκονται σε μία τέτοια περίοδο. Δεν είναι κακό. Συμβαίνει. Θεωρώ δεδομένο, ότι όλη η ομάδα θα βοηθήσει, να ξαναβρουν το ρυθμό τους. Συνειδητά, δεν θα αναφέρω παραδείγματα, γιατί στόχος δεν είναι να βρούμε «μαύρα πρόβατα», αλλά λύσεις.

✔ Η δουλειά στη φιλοσοφία και τη νοοτροπία, δε σταματά ποτέ

Είναι γνωστό ότι ο ΟΦΗ έχει μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία και φιλοσοφία, σε σχέση με ό,τι ίσχυε στην ομάδα παλιότερα, αλλά κυρίως και σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό θέλει χρόνο να αφομοιωθεί από την ομάδα και συνολικά τον οργανισμό. Έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά είναι μία διαδικασία που δε σταματά ποτέ.

Οι ποδοσφαιριστές είχαν συμπεριφορά, αρκετά έξω από τη φιλοσοφία του νέου ΟΦΗ, χθες. Δεν κυριάρχησαν, δεν έδειξαν να απολαμβάνουν το παιχνίδι, δεν έκαναν τα περισσότερα από όσα τους έχουμε συνηθίσει να κάνουν. Μετά την ήττα επίσης και μέρος του κόσμου, κατά τη γνώμη μου, είχε αντίδραση έξω από τη φιλοσοφία της ομάδας. Ούτε και σε αυτό το σημείο θα αναφέρω παραδείγματα. Ας κρατήσουμε το μότο του Σίμου, ότι θέλουμε να έχουμε «συναισθηματική σταθερότητα». Η φιλοσοφία δεν αλλάζει, ανάλογα το αποτέλεσμα. Και οι νίκες και οι ήττες, είναι αφορμές για βελτίωση και για να μας βάζουν νέες προκλήσεις.

Στο δια ταύτα, φάγαμε το χαστούκι μας, ευκαιρία να πατήσουμε ακόμα καλύτερα στη γη, να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα που βρισκόμαστε και να αυξήσουμε την προσπάθειά μας. Ο καθένας από το μετερίζι του, προφανώς, σε αυτό το μικρόκοσμο που λέγεται ΟΦΗ.

Oficrete