Oficrete
31/07/2020 - 16:00

Ο Βούρος έχει το πακέτο του project

Ο ΟΦΗ ξεκινά από την άμυνα, αυτή τη χρονιά και πάει σε μία επιλογή συμβατή με τα "θέλω" του

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Σιγά - σιγά, ο μεταγραφικός σχεδιασμός του ΟΦΗ ξεδιπλώνεται και μας δίνει μία πρώτη γεύση για τη στρατηγική, που θα έχει σε αυτή την παράξενη περίοδο.

Πέρυσι, ο ΟΦΗ το έφτασε ως το 95’ (ίσως επηρεασμένος από το γκολ του Ναμπί) στο θέμα του στόπερ, μας έδωσε μερικά σήριαλ μεταγραφικά και την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το ποδόσφαιρο του Ιράν. Φέτος, αποφάσισε να μη μας κουράσει πολύ. Η ατάκα - σλόγκαν «κανένα στόπερ θα πάρετε», δε θα ακουστεί. Ίσως αλλάξει η θέση, αλλά θα φανεί όσο περνά ο καιρός…

Από αύριο λοιπόν, ο Πραξιτέλης Βούρος θα είναι και τυπικά, παίκτης του ΟΦΗ. Στόπερ που παίζει και ως δεξί μπακ, με γεμάτη θητεία στον ΑΠΟΕΛ. Τρίτη κίνηση της ομάδας, δύο από την αγορά της Κύπρου και μία από την ελληνική, κλεισμένη εδώ και 9 μήνες. Το γιατί ο ΟΦΗ κοιτάει τόσο στην Κύπρο, ίσως έχει να κάνει με τη γρήγορη προσαρμογή των παικτών στα ελληνικά δεδομένα (μόλις 1 μήνα προετοιμασία υπάρχει), αλλά και με το ότι στην Κύπρο οι ποδοσφαιριστές σταμάτησαν τον Μάρτιο. Δεν έχουν, δηλαδή, τις επιβαρύνσεις των παικτών πρωταθλημάτων, που τέλειωσαν πριν λίγες μέρες (ή και παίζουν ακόμα).

Ο Βούρος είναι ένας ποδοσφαιριστής που ίσως, μετά τον Σακόρ, έχει τα περισσότερα ζητούμενα, που περιλαμβάνει το πακέτο που αναζητά ο ΟΦΗ στις προσθήκες του.

Και εξηγούμαι:

• Είναι σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία. Έτοιμος μεν, με εμπειρία και παραστάσεις, αλλά και με πολλά χρόνια καριέρας μπροστά του, στα 25 του.

• Έχει προοπτική να αποδώσει σαν επένδυση στην ομάδα, με μία πιθανή πώλησή του στο μέλλον ή εναλλακτικά, σαν μία σταθερά στον κορμό της ομάδας, τα επόμενα χρόνια (κι αυτό επένδυση είναι).

• Έχει υψηλού επιπέδου παραστάσεις, με Ευρωπαϊκά ματς και πρωταθλητισμό και εξοικείωση με την πίεση.

• Παίζει σε 2-3 διαφορετικές θέσεις και έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί σε διαφορετικούς σχηματισμούς.

• Είναι καλός χειριστής της μπάλας, στοιχείο που η ομάδα ζητά από τους αμυντικούς της.

• Είναι στόπερ με ταχύτητα, ένα χαρακτηριστικό που έχει λείψει τη χρονιά που πέρασε και, παράλληλα, «συνηθισμένος» να αμύνεται σε ομάδα που παίζει ψηλά, κυριαρχεί και επιτίθεται.

Σαν στόπερ, το βασικό του γνώρισμα είναι η παρεμβατικότητα του και το επιθετικό μαρκάρισμα. Ένα ακόμα κομμάτι, που ο ΟΦΗ το χρειαζόταν.

• Σαν ποδοσφαιριστής, διακρίνεται για το μυαλό και την αντίληψή του (η περίφημη ποδοσφαιρική ευφυΐα, που έχουμε γράψει πολλές φορές) και την τακτική του προσήλωση. Την ίδια στιγμή, βγάζει δυναμισμό και μία ισχυρή προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο (κάτι που θα συμβάλει στην, επίσης περίφημη, συναισθηματική σταθερότητα της ομάδας).

• Τέλος, ίσως το σημαντικότερο στοιχείο, είναι ότι έχει κίνητρο. Έρχεται στον ΟΦΗ για να ξανασυστηθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να πάρει ακόμα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και να διεκδικήσει μία κλήση στη νέα Εθνική ομάδα, που τώρα αναδομείται ουσιαστικά. Στο δρόμο που χάραξε ο Τσιλιανίδης…

Προφανώς, έχει αδυναμίες (ας πούμε το ύψος), δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής χωρίς τέτοιες. Αλλά σε πρώτη φάση, κοιτώντας τη μεταγραφή αυτή «στα χαρτιά», είναι μία κίνηση που κολλάει πολύ με το πρότζεκτ.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι είναι και μία κίνηση αγοράς ποδοσφαιριστή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το γεγονός δε, πως ο παίκτης βοήθησε σημαντικά να ολοκληρωθεί και ήθελε να έρθει στον ΟΦΗ, επίσης πρέπει να το καταγράψουμε και να συνειδητοποιήσουμε πώς και γιατί μπορεί να συνέβη αυτό, τουλάχιστον εμείς, αφού άλλοι ζορίζονται.

Ο ΟΦΗ μέσα σε ένα χρόνο, έχει αλλάξει επίπεδο, στα μάτια της ποδοσφαιρικής αγοράς.

Oficrete