Oficrete
14/09/2020 - 15:25

Πρέπει τελικά να έχουμε και άλλες αποχωρήσεις;

Διανύουμε μία κορονωσαιζόν. Με πολλές ιδιαιτερότητες και νέα δεδομένα, που ίσως οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες κάθε ομάδας

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Από πέρυσι, ο Γιάννης Σαμαράς είχε αναφέρει πως στόχος είναι η ομάδα να έχει ένα μικρό και σφιχτό ρόστερ, με 22-23 παίκτες και «κάλυψη» από την Κ19. Αυτό βέβαια είναι ο τελικός στόχος. Ενδιάμεσα μεσολαβούν κάποια στάδια. Δε φτάνεις εκεί σε μία σαιζόν.

Η πρώτη χρονιά κύλησε με 31 ποδοσφαιριστές στο ρόστερ, εκ των οποίων 2-3 δεν υπολογίζονταν εξαρχής, το γνώριζαν, αλλά παρέμειναν. Αρκετοί ακόμα έπαιξαν, προσπάθησαν, αλλά τον Ιούλιο αποχώρησαν. Μη ξεχνάμε ότι από τον ΟΦΗ στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου, αποχώρησαν 7 ποδοσφαιριστές μαζί. Αν προσθέσουμε και τους Σεμέντο - Γουάλι - Περδίκη - Δεληγιαννίδη - Κουτρουμπή, φτάνουμε στους 12.

Ήταν λογικό να υπάρχει αυτή η μεταβατική περίοδος του μεγάλου ρόστερ, εφόσον υπήρχαν συμβόλαια, αλλά και επειδή ο ΟΦΗ είναι μία ομάδα που δεν εκβιάζει αποχωρήσεις. Σαν εργοδότης έχει ένα πολύ διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Φέτος, υπό κανονικές συνθήκες, αναμέναμε την πρώτη, γερή, μείωση του ρόστερ. Ίσως όχι στους 22-23, αλλά έστω στους 25, ας πούμε. Προς το παρόν, δεν έχει συμβεί, παρά τις πολλές αποχωρήσεις. Οι λέξεις - κλειδιά είναι οι «κανονικές συνθήκες», μάλλον.

Αυτή τη στιγμή, το ρόστερ έχει 24 ενεργούς ποδοσφαιριστές, έναν που μπαίνει στο χειρουργείο (Βαζ), έναν σε θεραπεία για 2-3 μήνες ακόμα (Τσιλιανίδης) και έναν σε καθεστώς σταδιακής επανόδου (Φερέιρα). Αισίως, 27. Και θεωρητικά, περιμένουμε 3 ή και παραπάνω προσθήκες ακόμα. Ξαναφτάνει δηλαδή τους 30. Αυτομάτως, δημιουργούνται σκέψεις για πιθανές αποχωρήσεις. Είτε ποδοσφαιριστών που δεν υπολογίζονται, είτε ποδοσφαιριστών με πώληση.

Όμως, πρέπει να ληφθεί υπόψη και μία ακόμα παράμετρος. Ο covid-19. Εξαιτίας του, η αποστολή έχει γίνει 20μελης, οι αλλαγές 5, άρα και το βάθος του ρόστερ πιο χρήσιμο. Επιπλέον, εξαιτίας του, στο ιατρικό δελτίο κάθε ομάδας, εκτός από τους κλασσικούς τραυματισμούς, πιθανόν να υπάρχουν και κρούσματα. Ή έχοντας διεθνείς πια, κάποια προληπτική καραντίνα μετά από ταξίδι. Άρα το πολύ μικρό ρόστερ, ίσως δεν επαρκεί. Ειδικά όσο, προς το παρόν και για μερικά χρόνια ακόμα μάλλον, η Κ19 δεν μπορεί να προσφέρει «κάλυψη».

Με βάση αυτή τη λογική, ένα ρόστερ 23-24 ενεργών ποδοσφαιριστών (πέρα από πιθανούς μόνιμους τραυματίες), συν την 3αδα ή 4αδα τερματοφυλάκων, δε φαντάζει υπερβολή, όπως παλιότερα. Έχει μία λογική, ενόψει μιας χρονιάς, που μοιάζει εξίσωση με πάρα πολλούς αγνώστους και μεταβλητές.

Φυσικά, οι ποδοσφαιριστές που θα παραμείνουν, έχοντας όμως συμπληρωματικό ρόλο, πρέπει να το γνωρίζουν, να το αποδεχτούν και να επιδιώξουν να αλλάξουν τη «μοίρα» τους, δουλεύοντας. Αυτή τη στιγμή, η δουλειά που γίνεται στο ΒΑΚ είναι υψηλού επιπέδου. Αντιθέτως, η κατάσταση στις κατηγορίες εκτός Super League 1, δεν είναι καθόλου καλή. Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, ένας ποδοσφαιριστής να προτιμήσει να μείνει και να δουλέψει στον ΟΦΗ. Δε σημαίνει ότι δεν έχει φιλοδοξία ή κίνητρο. Ξέρει ότι θα έχει το καλύτερο δυνατό εργασιακό περιβάλλον και θα αντιμετωπιστεί δίκαια.

Βέβαια, πρώτα από όλα είναι απόφαση της ομάδας. Το τεχνικό επιτελείο είναι εκείνο που θα τα ζυγίσει και θα αποφασίσει αν θα αφήσει, για ακόμα μία χρονιά, το ρόστερ να είναι XL ή θα αρχίσει να το μειώνει. Το project ασφαλώς έχει διαδικασίες και στόχους, αλλά προφανώς πρέπει να έχει και ευελιξία. Οπότε, τις επόμενες μέρες θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη στρατηγική της ομάδας και σε αυτό το θέμα.

Oficrete