Oficrete
29/06/2019 - 19:55

Ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής του ΟΦΗ;

Υπάρχουν δεδομένα, που είναι μία καλή ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε, ώστε να ξέρουμε και τι να περιμένουμε.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Και επισήμως λοιπόν, το δίδυμο Βέρα - Ίσις δεν μπορεί να συνεχίσει στον ΟΦΗ. Δύο άνθρωποι - σύμβολα του Συλλόγου, τους οποίους δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε και γι’ αυτή τους τη συμβολή στην ομάδα. Αγαπούν τον ΟΦΗ και το απέδειξαν περίτρανα.

Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα κομβικό κενό και μία αναστάτωση στην ομάδα, Για όσους γνωρίζουν τους ανθρώπους που διοικούν πλέον την ομάδα και έχουν καταλάβει τη νέα φιλοσοφία, είναι δεδομένο ότι ο στόχος ήταν να μείνει ο Βέρα. Θεωρώ δεδομένο ότι όσο περνούσε ο καιρός και φτάναμε στο deadline για την απάντηση της ΟΥΕΦΑ χωρίς λύση, πιθανόν να υπήρξαν σκέψεις, αλλά αποκλείεται να υπήρξαν κινήσεις ή συζητήσεις. Κάτι θεωρίες συνωμοσίας που πήρε το μάτι μου και το αυτί μου, ας τις περάσουμε στο ντούκου, θεωρώντας τις απόνερα των τραυμάτων που μας έχουν μείνει από όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια, που περάσαμε μαζί με την ομάδα.

Πρακτικά, η αναζήτηση προπονητή ξεκινά από σήμερα. Η ομάδα βρίσκεται σε μία τυπική «ποδοσφαιρική κρίση», από αυτές που συμβαίνουν (και ο ΠΑΟΚ ας πούμε, στην ίδια κρίση βρίσκεται). Και σε κάθε κρίση, μία πρώτη ενέργεια με βάση το manual είναι η δημιουργία μερικών ερωταπαντήσεων (Q & A το λέμε στην Επικοινωνία και στα Ανώγεια), ώστε όλος ο οργανισμός να γνωρίζει τι συμβαίνει και πώς προχωράμε. Κάτι τέτοιο θα επιχειρήσω και εγώ, επιδιώκοντας να τα βάλουμε σε μία σειρά.

- Πότε θα θέλαμε να έχουμε το νέο προπονητή;

Άμεσα. Και σήμερα, αν είναι δυνατόν.

- Πότε είναι λογικό να έχουμε το νέο προπονητή;

Όταν βρίσκεσαι στα τέλη Ιουνίου, με μεταγραφές σε εξέλιξη, η διαδικασία εξεύρεσης του σωστού ανθρώπου για τη δουλειά, δεν είναι απλή και πιθανόν να χρειαστεί χρόνο. Επιπλέον, η σημερινή διοίκηση έχει αποδείξει ως τώρα ότι της αρέσει να κινείται με υπομονή και ηρεμία. Οπότε καλύτερα να αργήσει 2-3 μέρες και να είναι μία επιλογή που θα έχει γίνει με καθαρό μυαλό. Ας μην ξεχνάμε ότι άλλο το γρήγορα κι άλλο το βιαστικά.

- Και ποιος θα κάνει μεταγραφές ως τότε;

O ΟΦΗ. Η ομάδα κινείται σε Ευρωπαϊκά, ή να το πω πιο συγκεκριμένα, σε Ολλανδικά πρότυπα. Η φιλοσοφία της είναι ότι ο προπονητής σε συνεργασία με το τεχνικό τιμ εντοπίζει τις θέσεις και τα χαρακτηριστικά των παικτών που η ομάδα χρειάζεται. Στη συνέχεια το τμήμα scouting και ο Γιάννης Σαμαράς αναλαμβάνουν να κάνουν τις λίστες με τους υποψήφιους, ίσως και κάποιες κρούσεις και η διοίκηση (πχ Γιώργος Σαμαράς), τις διαπραγματεύσεις και γενικά το οικονομικό. Επομένως ο σχεδιασμός προχωρά παράλληλα με τη διαδικασία εύρεσης νέου προπονητή.

- Και ποιος θα κάνει τις προπονήσεις ως τότε;

Ο ΟΦΗ. Η ομάδα δουλεύει πάνω σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας με εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι σίγουρο ότι ο προπονητής είναι αυτός που δουλεύει την τακτική, κάνει κουμάντο στα αποδυτήρια και γενικά αποφασίζει για το πώς θα παίξει η ομάδα. Όμως για μερικές μέρες προετοιμασίας, ειδικά όταν μιλάμε για το πολύ πρώτο στάδιο, μπορούμε να είμαστε ήρεμοι ότι η ομάδα θα δουλέψει σωστά. Προφανώς αν περάσουν 15 μέρες τότε θα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για προπονητή. Αλλά δεν είναι πολύ πιθανό ότι θα περάσουν τόσες…

- Κι αν στον προπονητή δεν αρέσουν οι μεταγραφές ή οι προπονήσεις;

Ο ΟΦΗ έχει αποφασίσει να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πλάνο σε όλο του το εύρος. Και στην πρώτη ομάδα. Έχει δημιουργήσει διαδικασίες που εμπιστεύεται (trust the process που λέει κι ο Μπούσης συχνά - πυκνά) και με βάση αυτές προχωρά το project και στο αγωνιστικό κομμάτι. Οπότε αυτά όλα θα παρουσιαστούν στους υποψήφιους προπονητές και προφανώς θα επιλεγεί εκείνος που αφενός συμφωνεί και τις αποδέχεται και αφετέρου μοιάζει να είναι και ο καταλληλότερος να τις υποστηρίξει.

Ψάχνουμε λοιπόν αυτό που θα υποστηρίξει καλύτερα το project. Όχι απλά ένα καλό προπονητή. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να είναι της ίδιας φιλοσοφίας και να έχει συμβατό τρόπο σκέψης με την ομάδα. Δεν είναι εύκολο να βρούμε αλλά δεν είναι κι αδύνατο. Προσφέρουμε εξαιρετικές συνθήκες δουλειάς που αποτελούν τρομερό κίνητρο για προπονητές με φιλοδοξίες. Θα βρούμε, αργά ή γρήγορα.

Θα διακινδυνέψω και μία πρόβλεψη. Επειδή όλα όσα προαναφέρω είναι αρκετά έξω από την ελληνική πρακτική και όσα έχουμε μάθει, είναι πιθανότερο ο νέος προπονητής να είναι ξένος. Κι εγώ έχω διαβάσει ένα όνομα που παίζει μήνες τώρα και πλέον το γράφουν όλη μέρα, αλλά δεν το πιστεύω. Κυρίως γιατί στηρίζονται όλες αυτές οι φήμες στη σχέση του με τον ιδιοκτήτη. Αλλά είναι καλό να καταλάβουμε όλοι, εντός, εκτός και επί τα αυτά της ομάδας, ότι ο ιδιοκτήτης ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Μας το είπε ο άνθρωπος στην πρώτη συνέντευξη Tύπου, «για ποδόσφαιρο θα μιλάτε με Σαμαράδες και τον Πουρσανίδη, εγώ δεν ασχολούμαι». Οπότε κι αν ακόμα επιβεβαιωθεί η φήμη (εγώ δε θα πόνταρα σε αυτό), θα έχει επιλεγεί γιατί ταιριάζει με το project. Δεν πρόκειται να ρισκάρουν με κάτι διαφορετικό.

Περιμένοντας λοιπόν τα νέα από το προπονητικό σαφάρι, ας το δούμε ως άλλη μία ευκαιρία εμπέδωσης της νέας φιλοσοφίας της ομάδας.

Oficrete