ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
24/09/2020 - 10:35

Τελικά στον ΟΦΗ προέκυψε αναδόμηση

Όπως εξελίχθηκαν οι μεταγραφές, ο ΟΦΗ προχωρά σε δραστική αναδόμηση. Κρατά μεν τα θεμέλια, αλλά από εκεί και πάνω χτίζει.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Κάπου τον Ιούνιο, έχοντας μπροστά μας ένα παράξενο καλοκαίρι, όπου αντί για μεταγραφές και Μουντιάλ, βλέπαμε play-off, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε για τη μεταγραφική στρατηγική του ΟΦΗ της νέας σαιζόν. Τα ερωτηματικά ήταν πολλά. Τα δεδομένα πάλι ελάχιστα, πέρα από το ότι θα τραβούσε αρκετά, με τον Σεπτέμβριο να είναι ο μήνας αιχμής.

Τρεις μήνες από τότε, μπορεί κανείς να πει ότι έχει σαφή εικόνα, για το πώς κινήθηκε ο ΟΦΗ στο θέμα αυτό. Ακόμα κι αν γίνουν κάποιες ακόμα προσθαφαιρέσεις, τη γενική εικόνα την έχουμε. Η ομάδα προχώρησε σε αναδόμηση. Κάτι που είναι λίγο έκπληξη, καθώς είναι κόντρα στη φιλοσοφία της, όπως την έχει εκφράσει και ο Γιάννης Σαμαράς στο παρελθόν. Η ποδοσφαιρική λογική, αλλά και η ιδέα για το project, μιλά για κορμό και λίγες και στοχευμένες προσθήκες κάθε μεταγραφική περίοδο, σε συνάρτηση πάντα και με πιθανές αποχωρήσεις - πωλήσεις. Ο ΟΦΗ όμως πήγε σε μεγάλες αλλαγές.

Αν εξαιρέσουμε τη μεσαία γραμμή, στις υπόλοιπες τα νέα πρόσωπα είναι πολλά και αλλάζουν σημαντικά την ομάδα. Ουσιαστικά μιλάμε για χτίσιμο από την αρχή. Τους λόγους που έγινε αυτό τους ξέρουν στην ομάδα και θα είχε ενδιαφέρον σε μία επόμενη συνέντευξη Τύπου, να γίνει κάποια σχετική ερώτηση. Υπάρχουν αρκετοί που μπορώ να σκεφτώ:

• Πιθανόν να έπαιξαν ρόλοι οι μακροχρόνιοι τραυματισμοί.

• Ίσως και το γεγονός ότι παίκτες που ήρθαν πρόσφατα, αποχώρησαν είτε επειδή πήγαν καλά (Φιγκεϊρέντο), είτε επειδή δεν έπεισαν (Μάνος, Κουτρουμπής, Γουάλι).

• Ίσως να βοήθησαν τα διαφαινόμενα έσοδα από το Ντουμπάι.

Γνωρίζαμε πώς η αγορά, όπως διαμορφώθηκε από την πανδημία, μάλλον θα πρόσφερε ευκαιρίες σε ομάδες φερέγγυες, σταθερές και αξιόπιστες, όπως ο ΟΦΗ και ίσως θέλησαν στην ομάδα να τις αξιοποιήσουν.

• Ίσως, επίσης, να προτιμήθηκε να μείνει το ρόστερ με αρκετούς παίκτες, λόγω της συγκυρίας.

Θα υπάρχουν και περισσότεροι, που δεν τους έχω αναφέρει.

Όπως και να έχει, η ομάδα άλλαξε πολύ και τώρα πρέπει να μονταριστεί και να βρει χημεία, ενώ έχει ξεκινήσει τις επίσημες υποχρεώσεις της. Στα μάτια μου τουλάχιστον, η περσινή χρονιά μετατράπηκε σε μεταβατική και ο ΟΦΗ τώρα θα στήσει την ομάδα του, για την επόμενη 3ετία. Σε αυτό συνηγορούν τόσο οι προσθήκες, που όλες έχουν ορίζοντα και προοπτική (πλην Βάτερμαν ίσως), όσο και οι επεκτάσεις συμβολαίων.

Αν τα πιάσουμε ανά γραμμή:

Τερματοφύλακες: Μετά τη γρήγορη αναδίπλωση στην επένδυση με Γουάλι, αναζητήθηκε εμπειρία και ασφάλεια, σε ένα δίδυμο έμπειρων τερματοφυλάκων. Η λογική λέει ότι δίπλα τους θα δουλέψει ο Σηφάκης ή και κάποιος άλλος όταν βρεθεί, που με την πάροδο του χρόνου θα μπει σφήνα στους δύο.

Άμυνα: Εδώ είχαμε και επεκτάσεις και μεταγραφές. Κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να πει κάποιος ότι ανανέωσαν οι βασικοί μπακ, για να αποτελέσουν όμως πιθανόν στο προσεχές ή και στο άμεσο μέλλον, εναλλακτικές λύσεις. Συγχρόνως, «γέμισε» η ομάδα με στόπερ που προορίζονται για βασικοί και μπακ με μέλλον, αλλά και δυνατότητα να προσφέρουν άμεσα.

Κέντρο: Είναι η γραμμή που «πειράχθηκε» λιγότερο. Έγιναν μόνο ανανεώσεις. Είναι και η γραμμή που δεδομένα θα ανακατευτεί στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους, με 3 σημαντικά συμβόλαια να λήγουν το 2021. Κυρίως του Νέιρα, αλλά και των Ναμπί, Σακόρ. Σημειώνω, βέβαια, ότι επειδή για τους 2 τελευταίους ήδη υπάρχει μία αίσθηση ότι ίσως ένας εξ’ αυτών, ακόμα και τώρα να αποχωρήσει, ίσως δούμε μία προσθήκη. Είναι επίσης η γραμμή που μέσα στη χρονιά θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα και για τις περιπτώσεις νεότερων, όπως ο Μίγγος και ο Σουρνάκης. Άρα μάλλον το «δωμάτιο» αυτό θα ανακαινιστεί ξεχωριστά.

Επίθεση: Εδώ είχαμε ολική αλλαγή. Τα δύο φορ αποχώρησαν, ο ένας βασικός εξτρέμ αποχώρησε και ο άλλος είναι υπό ανάρρωση, ως τα τέλη του 2020. Οι δύο αναπληρωματικοί τους είναι επίσης τραυματίες και μόνο ο Φερέιρα υπολογίζεται σχετικά σύντομα να μπει στην ομάδα. Κάπως έτσι, βλέπουμε 6 νέα πρόσωπα στη γραμμή αυτή, με μοναδικό «παλιό» τον Νοικοκυράκη. Πρακτικά, πρόκειται για μία αναδόμηση, που δε μοιάζει προσχεδιασμένη σε αυτή την έκταση. Προέκυψε. Όταν όμως έρχονται 3 τραυματισμοί στην ίδια θέση και μία πρόταση που δε μπορείς να αρνηθείς, οδηγείσαι εκεί αναγκαστικά.

Το ρίσκο και τα οφέλη της αναδόμησης

Τα κακά νέα σε όλο αυτό, αφορούν τους χρόνους. Η ομάδα τώρα ολοκληρώθηκε σαν ρόστερ. Δε μπορεί να στηριχθεί στον περσινό κορμό για τα πρώτα ματς, μιας κι αυτός «καταργήθηκε». Είναι αναγκασμένη να δουλέψει τους αυτοματισμούς και την ομοιογένειά της, εν κινήσει. Αυτό ίσως είναι κάτι πιο απλό να κάνεις στο αμυντικό κομμάτι, αλλά είναι πολύπλοκο και δύσκολο για το δημιουργικό και επιθετικό. Είναι επίσης αρκετά επίφοβο, το πόσο γρήγορα και κυρίως χωρίς κόστος, θα βρει ισορροπία και ρυθμό. Γι’ αυτό ήταν σημαντική η νίκη στη Λαμία, έστω χωρίς σπουδαία απόδοση και με εκπτώσεις στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας.

Τα καλά νέα, είναι ότι ο σχεδιασμός μοιάζει να έχει μεγαλύτερη προοπτική. Η νέα ομάδα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δε θα χρειαστεί το επόμενο καλοκαίρι να γίνουν ξανά τόσο πολλές κινήσεις. Καλό νέο είναι επίσης ότι πια, σχεδόν το σύνολο του ρόστερ, είναι επιλογές της εποχής Μπούση. Έχουν μείνει μόνο μερικοί «παλιότεροι», που όμως όλοι τους έχουν υπογράψει νέο συμβόλαιο και άρα χρεώνονται επίσης ως επιλογές που η ομάδα εμπιστεύεται.

Στα καλά νέα, προσωπικά θα βάλω και το ότι η ομάδα έχει μεγαλύτερη ποιότητα, σε όλες τις γραμμές. Στην άμυνα, αυτό δε θέλει καν ανάλυση. Στο κέντρο είναι ίδια ομάδα. Ίσως να θέλει κάτι ακόμα για βάθος. Στην επίθεση, δική μου ταπεινή εκτίμηση είναι ότι Στάρζεον, Γιάννου και Γκαργκαλατζίδης, είναι παίκτες υψηλών προδιαγραφών. Με την επιστροφή Τσιλιανίδη, θα προστεθεί ένας ακόμα τέτοιος. Αν βγουν στην ομάδα και τα «στοιχήματα», όπως είναι ο Σολίς και ο Φερέιρα, τότε η ποιοτική αναβάθμιση θα έχει επιτευχθεί πιο εμφατικά.

Πέρυσι τα θεμέλια, φέτος το χτίσιμο

Σε κάθε περίπτωση, μπροστά μας έχουμε ένα νέο ΟΦΗ, με πολύ αλλαγμένο πρόσωπο. Άρα και μία ενδιαφέρουσα χρονιά. Εκτιμώ πως γύρω στον Νοέμβριο, covid επιτρέποντος, θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για τις δυνατότητές του.

Κατά κάποιο τρόπο, ο ΟΦΗ πέρυσι έβαλε τα θεμέλια, αλλάζοντας φιλοσοφία, πλάνο και τρόπο σκέψης και βάζοντας στη σειρά κάποια βασικά πράγματα. Τώρα καλείται να χτίσει από εκεί και πάνω. Κι αν τα θεμέλια είναι σημαντικά, το από εδώ και πέρα είναι αυτό που φαίνεται κι αυτό που κατοικείται.

Oficrete