Oficrete
19/09/2019 - 17:06

Χουάν Νέιρα vs Αντίλ Ναμπί!

Μαζί κάνουν και χώρια μπορούν!

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
728x90 general
Από τον περασμένο Γενάρη, που ήρθε στον ΟΦΗ ο Αντίλ Ναμπί, ξεκίνησε η συζήτηση για το ποιός είναι ο κατάλληλος για τη θέση 10 στον ΟΦΗ. Ο Νέιρα ή ο Ναμπί;

Αρχικά, ένας μακροχρόνιος τραυματισμός του Χουάν Νέιρα έδωσε την απάντηση. Στη συνέχεια, επανήλθε ο Αργεντίνος, αλλά τραυματίστηκε ο Ναμπί, σε ένα ματς εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό, όπου συνυπήρξαν με το Ναμπί 10αρι και το Νέιρα ψευτοεννιάρι, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Στην τελική ευθεία, όπου ψάχναμε νίκες και γκολ, ήταν ξανά διαθέσιμοι και οι δύο. Και τότε ο Χάιμε Βέρα είχε μία έμπνευση, που πιθανότατα, πέρα από την αλλαγή φιλοσοφίας και την προσθήκη του Φερέιρα, είναι και το σημαντικότερο αποτύπωμα που μας άφησε ο Χιλιανός. Να παίξει ο Νέιρα 8αρι, δίπλα στον Μεγιάδο.

Στην αρχή μας φάνηκε δύσκολο να ανταποκριθεί εκεί ο Αργεντίνος, ένας παίκτης ποιότητας, τεχνίτης, ένας αρτίστας. Και όμως, ο Βέρα έπεισε τον Νέιρα να το δει θετικά, ο Αργεντίνος το πάλεψε, έβαλε σκληράδα και τρεξίματα στο παιχνίδι του, άρχισε να μαρκάρει και γενικά ανταποκρίθηκε πολύ καλά.

Το καλοκαίρι αυτό, όταν ο ΟΦΗ μπήκε σε μία εποχή αγωνιστικής και ποδοσφαιρικής κανονικότητας, το δίλημμα επανήλθε. Στο νέο ΟΦΗ που χτίζεται, μπορεί να παραμείνει έτσι η «πατέντα» του Βέρα; Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Ένας τραυματισμός του Σακόρ, έκανε πολύ μετρημένα τα κουκιά στα χαφ. Έτσι, στα 3 πρώτα ματς είδαμε Μεγιάδο αμυντικό χαφ, τον Νέιρα σε ένα box to box ρόλο και τον Ναμπί 10αρι. Στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη, πήγε καλά επιθετικά για ένα ημίχρονο, αλλά μετά κάπως μας έβαλε σε σκέψεις αυτή η τριάδα. Με τον ΠΑΟ, πήγαν εξαιρετικά και μας καθησύχασαν. Σε ματς, όπως αυτά με τον Παναιτωλικό, μοιάζει να «κολλάει» περισσότερο μία τόσο επιθετική τριάδα, ούτως ή άλλως.

Τώρα ο Σακόρ είναι καλά, ένας παίκτης - επένδυση, που η ομάδα πιστεύει πολύ (έχει οριστεί μάλιστα και ως ένας εκ των αρχηγών). Θα αλλάξει η τριάδα ή όσο η ομάδα κερδίζει, δε θα αλλάζει; Προφανώς, δε θα απαντήσω εγώ, ο Σίμος ξέρει, τους βλέπει κάθε μέρα και θα επιλέξει το καλύτερο.

Σε αυτό το κείμενο, περισσότερο θέλω να σταθώ στο πόσο διαφορετικοί ποδοσφαιριστές είναι ο Νέιρα με τον Ναμπί και πώς αυτό έγινε η αιτία να μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Ο Νέιρα είναι ο ποδοσφαιριστής που θα ζητήσει μπάλα, με πρώτο στόχο να μοιράσει παιχνίδι. Θα το κάνει μάλιστα από αρκετά χαμηλά, παίρνοντας μπάλα από τα στόπερ ή τα μπακ. Θα κάνει και την ντρίπλα του, θα κάνει και το κάτι παραπάνω, αλλά προτεραιότητά του είναι να σηκώσει κεφάλι και να ψάξει παίκτη ή κίνηση στο χώρο. Είναι, επίσης, ποδοσφαιριστής που θα έρθει από πίσω να τελειώσει φάσεις, με άμεσο τρόπο. Τέλος, είναι - πλέον - χαφ που θα πιέσει ψηλά, αλλά θα κρατήσει και ισορροπία, επιστρέφοντας να βοηθήσει, αν ο αντίπαλος περάσει την πρώτη γραμμή πίεσης.

Ο Ναμπί, από την άλλη, είναι ο ποδοσφαιριστής που παίζει ξεκάθαρα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου. Ζητάει και εκείνος τη μπάλα, αλλά αρκετά ψηλά και όταν την πάρει, ψάχνει σαν πρώτη επιλογή το σουτ (πχ, το δοκάρι στο ΟΑΚΑ) ή μία ατομική ενέργεια (σαν αυτές που έκανε με τον Παναιτωλικό, δύο φορές), που θα του δημιουργήσει προϋποθέσεις για γκολ. Είναι περισσότερο ένας δεύτερος επιθετικός, παρά ένας playmaker. Πιέζει επίσης με μεγαλύτερη διάθεση ψηλά τα στόπερ, για κάποιο λάθος που θα δημιουργήσει άμεσα ευκαιρία, ενώ οι επιστροφές δεν είναι και το καλύτερό του. Είναι γενικά ο παίκτης που θα κάνει το κάτι παραπάνω και δε θα επιλέξει πάντα να παίξει με τη μία.

Όλα αυτά τα επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά από τα πρώτα 3 ματς, όπως επιβεβαιώνουν και τη γενικότερη επιθετικότητα του φετινού ΟΦΗ. Συγκεκριμένα, σε τελικές προσπάθειες ο Ναμπί είναι ο πρώτος στο πρωτάθλημα με 11, πάνω από το δεύτερο Μάνο που έχει 9. Έχει δηλαδή τελειώσει περισσότερες φάσεις, από ό,τι ο φορ της ομάδας. Αντιθέτως, ο Νέιρα βρίσκεται ψηλά σε 2 άλλες κατηγορίες, πιο «δημιουργικές». Είναι πρώτος σε πάσες (σ.σ. πάσες μετράνε στη στατιστική υπηρεσία της Super League, όσες είναι προωθημένες και όχι το παράλληλο παιχνίδι ή τα γυρίσματα πίσω), με 30, μπροστά από τα 2 κεντρικά χαφ του Ολυμπιακού, που κατεξοχήν παίζει κάθετα σαν ομάδα. Είναι, επίσης, δεύτερος σε ασίστ με 2 (παρόμοιες μάλιστα και οι 2 προς το Μάνο, δείχνοντας ότι ξέρει να τον αξιοποιήσει και ότι έχουν δουλέψει πάνω σε αυτό).

Πρακτικά λοιπόν, έχουμε δύο αρκετά διαφορετικούς παίκτες, που το ευτύχημα είναι ότι μπορούν να συνυπάρξουν. Τα δύσκολα θα είναι για τον Σίμο (ότ)αν αποφασίσει ότι θέλει να βάλει και τον Σακόρ πιο ενεργά στην ομάδα, οπότε και θα κληθεί να θυσιάσει έναν εκ των δύο. Στα μάτια μου, ο πιο ολοκληρωμένος μοιάζει ο Νέιρα, χωρίς να παραγνωρίζω το απρόβλεπτο του Ναμπί. Αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε τι λέει και το προπονητικό τιμ.

Υ.Γ: Πόσο ωραίο είναι να σε απασχολούν σαν Ομιλίτη πλέον, τέτοια, καθαρά ποδοσφαιρικά, «προβλήματα»!

Σ.Σ: Το άρθρο γράφτηκε πριν γίνει γνωστή η απουσία του Ναμπί από το ματς του Βόλου.

Oficrete