Oficrete
10/05/2018 - 17:08

Value betting ή αξία στις αποδόσεις

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για ζωντανό στοιχηματισμό. Ευκαιρίες όμως υπάρχουν πάντοτε, ακόμα και pregame, σε αγώνες που «ανοίγουν» σε λάθος τιμές.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Makrabet
makrabet 300x250

Για τον τρόπο με τον οποίο παίζεται στο live betting τα έχουμε πει ήδη. Βλέπετε όμως ότι μερικές φορές οι «ειδικοί» (Wise Guys ή DSuker ή Γιάννης ή Ερμής ή Παναγιώτης κλπ.) προτείνουν να μην ποντάρετε σε αλλαγμένες τιμές στη live κονσόλα. Άλλες φορές ο Ερμής ή ο Ιορδάνης προειδοποιούν ότι σε χαμηλότερες τιμές ή σε διαφοροποιημένα line δεν πρέπει να παίξετε. Επίσης, ο Hustler και ο Ckmng πολλές φορές αναφέρουν στα κείμενα ή στις επιλογές τους ότι η τιμή έχει αξία ή είναι «λάθος».

Μήπως όμως πρέπει να εξηγήσουμε σε όσους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Τι είναι «αξία»

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το στοίχημα είναι η απόδοση σε συνάρτηση με τις πιθανότητες. Έτσι βγάζει αποδόσεις η εταιρεία στοιχημάτων σας, έτσι προκύπτουν οι επιλογές των tipster του Makrabet (και οποιουδήποτε άλλου site), έτσι πρέπει να βγάζετε και τις πραγματικές αποδόσεις εσείς.

Εννοείται βέβαια ότι η τελική επιλογή είναι υποκειμενική. Στο στοίχημα δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, ο προσωπικός παράγοντας παίζει πάντοτε ρόλο. Για την «αυτοεπιβεβαίωση» (bias) θα αναφερθώ σε επόμενο κείμενο, αλλά μέχρι τότε πρέπει πάντα να θυμάστε ότι οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες προς ομάδες, παίκτες, παράγοντες ή προπονητές δεν πρέπει να παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο στις επιλογές σας.

«Αξία» ή «value» στο στοίχημα λοιπόν είναι όταν θεωρηθεί ότι η απόδοση που προσφέρει η εταιρεία στοιχημάτων για ένα γεγονός δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές πιθανότητες επαλήθευσης.

Ας το αναλύσουμε με το κλασικό παράδειγμα του νομίσματος: το κέρμα έχει δύο όψεις, την κορώνα και τα γράμματα. Οι πιθανότητες επαλήθευσης είναι 50% για το καθένα, συνεπώς οι αποδόσεις πρέπει να είναι 2.00 για το ενδεχόμενο να έρθει κορώνα και 2.00 για γράμματα. Αυτό φυσικά προκύπτει από τον απλό μαθηματικό τύπο: 100/50 = 2 (δηλαδή 2.00 σε αποδόσεις μπουκ).

Αν λοιπόν η εταιρεία Χ προσφέρει απόδοση 1.90 για την κορώνα και η εταιρεία Υ προσφέρει απόδοση 2.10 για το ίδιο «σημείο», τότε εσείς ποια θα επιλέξετε για να ποντάρετε; Ακόμα και το προφανές θέλει όμως περισσότερη ανάλυση.

Ο μαθηματικός τύπος της πιθανότητας επαλήθευσης προκύπτει από την διαίρεση του 100 με τις αποδόσεις του σημείου που μας ενδιαφέρει. Στην εταιρεία Χ οι πιθανότητες είναι 100/1.90 = 52,63%. Συνεπώς θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί η κορώνα, κάτι που ξέρουμε ότι είναι λάθος. Άρα χάνουμε value, δεν είναι το στοίχημα που θα έπρεπε να πάρουμε, αλλά ίσως θα έπρεπε να κοιτάξουμε προς την αντίθετη πλευρά για ποντάρισμα (δηλαδή προς τα γράμματα). Στην εταιρεία Υ οι πιθανότητες είναι 100/2.10 = 47,6%. Όμως ξέρουμε ότι έχουμε περισσότερες πραγματικές πιθανότητες για την εμφάνιση της κορώνας, άρα πρέπει να επιλέξουμε αυτή την τιμή διότι είναι πάνω από «fair» ή, αν προτιμάτε, τις σωστές.

Αυτό ψάχνουμε κάθε μέρα στα στοιχήματά μας. Αν, λοιπόν, δεν μας ενδιαφέρει να ποντάρουμε στα γράμματα του νομίσματος, επιλέγουμε την απόδοση της εταιρείας Β. Η αξία στις αποδόσεις είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο έχουμε πει παλιότερα ότι πρέπει να έχουμε έναν λογαριασμό σε διαφορετικές εταιρείες. Δεν είναι μόνο η ευελιξία που προσφέρει αυτή η τακτική σε δύσκολες στιγμές, αλλά και το γεγονός ότι παίρνουμε τις καλύτερες αποδόσεις από όποιον θέλουμε.

Η απειλή της γκανιότας

Όλα τα παραπάνω, όμως, είναι απλά θεωρία. Διότι υπάρχουν άσχημα νέα: ο μπουκ έχει το καρπούζι και το μαχαίρι. Η γκανιότα είναι το μεγάλο του όπλο, συνεπώς ποτέ δεν θα βγει απόλυτα χαμένος. Αν ποτέ υπήρχε εταιρεία που προσφέρει στοίχημα χωρίς γκανιότα, θα έκλεινε σε ελάχιστο διάστημα. Στο παραπάνω παράδειγμα των fair αποδόσεων 2.00-2.00 για τις επιλογές κορώνα-γράμματα αντίστοιχα, μία εταιρεία στοιχημάτων θα προσέφερε αποδόσεις της τάξεως π.χ. 1.90-1.90.

Έτσι αν δεχόταν 1000 ευρώ ποντάρισμα στην κορώνα και 1000 ευρώ ποντάρισμα στα γράμματα, θα έπαιρνε 2000 ευρώ και θα πλήρωνε 1900. Τα 100 ευρώ είναι το κέρδος της εταιρείας σε κάθε περίπτωση κι αυτός είναι ο λόγος που τις περισσότερες φορές οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για το ποιος θα κερδίσει ένα ματς, αλλά πόσο γρήγορα θα εξισορροπήσει τα ποσά που δέχεται ως ποντάρισμα σε όλα τα σημεία που προσφέρει σε ένα γεγονός

Υπάρχουν βέβαια κάποιες εταιρείες που δίνουν ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις (άρα, μικρότερη γκανιότα). Άλλες δίνουν promotional «αποδόσεις χωρίς προμήθεια» που έχουν όμως περιορισμούς πονταρίσματος ή/και κέρδους. Αυτές το κάνουν για προωθητικούς λόγους (marketing). Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να βρει ένας παίκτης απόδοση χωρίς γκανιότα, όσο μικρή κι αν είναι αυτή.

Έτσι ξαναγυρίζουμε στο παραπάνω συμπέρασμα: ο λογαριασμός σε διαφορετικές εταιρείες είναι το δικό μας όπλο, από την πλευρά του παίκτη.

Ένα πραγματικό παράδειγμα

Ας δούμε πλέον ένα παράδειγμα με πραγματικές αποδόσεις. Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ του 2018 στο Κίεβο προσφέρεται από τη Bet365 σε σετ 2.20-3.60-3.00, με φαβορί τη Ρεάλ και αουτσάιντερ την Λίβερπουλ. Αφήνοντας στην άκρη τις συμπάθειες ή αντιπάθειες που μπορεί να έχει κάποιος, πρέπει να γίνει ανάλυση των τιμών.

100/2,20 = 45,46% πιθανότητες σύμφωνα με την εταιρεία
100/3,60 = 27,78% πιθανότητες σύμφωνα με τον μπουκ
100/3,00 = 33,33% πιθανότητες σύμφωνα με τον μπουκ

Αν δείτε βέβαια το άθροισμα, δεν παίρνουμε 100% αλλά 106,57%. Η διαφορά είναι η γκανιότα που έχει η Bet365 προκειμένου να βγάλει κέρδος. Από αυτή τη βάση λοιπόν πρέπει να δούμε αν αξίζει να ποντάρουμε ή όχι. Εφόσον οι πιθανότητες που εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν για κάποιο από αυτά τα τρία σημεία είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες, πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις υπάρχουσες.

Προφανώς εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε γκανιότα (μπορούμε φυσικά, αλλά δεν μας συμφέρει για τους υπολογισμούς μας). Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι οι πιθανότητες π.χ. της νίκης της Ρεάλ είναι 48%, τότε οι «fair» («σωστές») αποδόσεις θα έπρεπε να είναι 2,083 (100/48 = 2,083). Συνεπώς το 2,20 της Bet365 μαζί με την γκανιότα είναι αρκετά δελεαστικό για να ποντάρουμε.

Πιθανότητες, το άγιο δισκοπότηρο

Μεγάλο ερώτημα, αλλά : ποιες είναι οι σωστές πιθανότητες; Πώς θα τις υπολογίσω; Δεν υπάρχει απάντηση. Άλλοι χρησιμοποιούν καθαρούς μαθηματικούς τύπους και δεν τους ενδιαφέρει το όνομα της ομάδας, η αγωνιστική κατάσταση και οι απουσίες. Άλλοι στηρίζονται σε αυτά τα στοιχεία για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Κάποιοι ασχολούνται με τη φόρμα σε βάθος τουλάχιστον δέκα αγώνων (συνήθως 15 είναι η βάση, αλλά δεν έχω προσωπική άποψη οπότε δεν πρόκειται να το αναλύσω παραπέρα), άλλοι βάζουν στο παιχνίδι τα αποτελέσματα από την προϊστορία. Καιρικές συνθήκες, σχέσεις ομάδων κλπ. μπορεί να επηρεάσουν άλλους παίκτες που βγάζουν τις δικές τους αποδόσεις.

Το να βγάλει κάποιος αποδόσεις είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά το γεγονός ότι οι εταιρείες στοιχημάτων έχουν αυτό το προνόμιο δεν τις κάνει αυτοδικαίως «σωστές». Τα προγράμματα,  το προσωπικό και η πληροφόρηση δεν τις μετατρέπει σε ειδήμονες, ειδάλλως δεν θα έκαναν ποτέ λάθος. Και όπως όλοι ξέρουμε αυτό δεν ισχύει. Βάλτε στο παιχνίδι σας την δική σας ματιά, κάντε δοκιμές για αρκετό διάστημα με «virtual bets» μέχρις ότου εξοικειωθείτε με το odds compiling και εφόσον δείτε ότι έχετε αποτέλεσμα, είσαστε σε καλό δρόμο. Αν διαπιστώσετε ότι με «ψεύτικα» λεφτά θα χάνατε κεφάλαιο, δοκιμάστε άλλους τρόπους και βρείτε το λάθος που κάνετε.

Σε λιγότερο από έναν μήνα θα είναι ευκολότερο να ασχοληθείτε με την αναζήτηση «αξίας» στις αποδόσεις. Λιγότερα πρωταθλήματα, πιο «φυσιολογικά» ωράρια για όλους μας και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο μπροστά μας, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε όλους μας να έχουμε άποψη για την εικόνα των ομάδων και πρόσβαση σε άπειρα στατιστικά δεδομένα. Εναλλακτικά αφήστε εμάς εδώ στο Makrabet να κάνουμε την δουλειά για εσάς. Αυτό όμως δεν σας εμποδίζει να κάνετε κι εσείς την εργασία σας στο σπίτι, διότι θα γίνετε καλύτεροι παίκτες του στοιχήματος.

Και μία προσωπική συμβουλή: μην μπλέκεστε με πολλά πρωταθλήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που τα ξέρουν όλα, απλώς το κάνουν για να πουλήσουν. Όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι. Προφανώς κι όλοι μας έχουμε εικόνα από μερικά πρωταθλήματα, ομάδες, γεγονότα που κανονικά δεν θα μας απασχολούσαν, αλλά αυτό δεν μας κάνει ειδικούς. Μάλλον ξερόλες. Το στοίχημα θέλει διάβασμα και κόπο, αλλά χρόνος διαβάσματος για όλα τα πρωταθλήματα είναι αδύνατον να υπάρξει. Για πασαλείμματα μπορεί.

Γιάννης Κυριαζής

Oficrete