Oficrete
25/08/2020 - 17:01

(Επανα)καθορισμός ταυτότητας

Γράφει ο φίλος του ΟΦΗ, Γιώργος Χρηστάκης

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Τα παιδιά της 4
Είναι αλήθεια ότι η κουλτούρα της νέας διοίκησης, τρέφει βαθύ σεβασμό στην 95χρονη ιστορία του Ομίλου και κρατάει ζωντανές τις ισχυρές ρίζες της ομάδας. Όμως, έκανε ένα τεράστιο και, συνάμα, πολύ γενναίο βήμα προς το μέλλον. Αναγεννήθηκε και επανακαθόρισε την ταυτότητά του Ομίλου της καρδιάς μας!

Το παραδοσιακό σήμα της ομάδος είναι και παραμένει (λόγω και Ερασιτέχνη ΟΦΗ, βεβαίως) η ασπίδα με τα τρία αγαπημένα μας γράμματα. Αν ψάξει, παρόλα αυτά, κανείς να βρει την ιστορία πίσω από την ασπίδα, θα διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποια επίσημη σημασιολογία.

Και πώς να υπάρξει άλλωστε, αφού κάθε διοίκηση που πέρασε, μέσα στα 95 αυτά χρόνια, ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να εμβαθύνει και να εξελίξει την ομάδα.

Η αλήθεια, επίσης, είναι, ότι, με εξαίρεση λιγοστές φωτεινές αγωνιστικές περιόδους ("δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ Ολλανδέ"), η ασπίδα λερώθηκε πολύ μέσα στα 95 χρόνια ιστορίας του ΟΦΗ. Η εγκληματική φιλοσοφία των προηγούμενων διοικήσεων, για πάνω από 20 χρόνια, έριξε στα τάρταρα την υπόληψη των Ελλήνων φιλάθλων, σχετικά με την ομάδα. Για το φίλαθλο κοινό τής χώρας μας, η μελανόλευκη ασπίδα καθιερώθηκε ως σύμβολο υποτέλειας και ποδοσφαιρικού καφενείου.

Για τον κόσμο της ομάδας, φυσικά, το σήμα του ΟΦΗ αγαπήθηκε όσο τίποτα στην πόλη μας και ρίζωσε στην καρδιά μας, ωστόσο, για τον καθέναν από εμάς, απέκτησε και ένα διαφορετικό και ξεχωριστό (προσωπικό) νόημα και εξέφρασε διαφόρων λογιών συναισθήματα, μέχρι και απόψεις.

Μέσα στα πέτρινα χρόνια, εκτός από σύμβολο καφενείου (όπως προανέφερα), έφτασε στο σημείο να γίνει βορά στις ορέξεις κάθε ακραίου στοιχείου, αφού έκρινε σκόπιμο να εκφράσει μέσα από το σήμα, τα πολιτικά του πιστεύω. Όποια κι αν ήταν αυτά! Αρκετές φορές είδαμε διάφορα μπλουζάκια, κασκόλ, πανό, με σημαντικές παραλλαγές επάνω στην ασπίδα, αφού κάποιοι (λίγοι) οπαδοί, αρέσκονταν ανενόχλητοι να την συνδέουν με εθνικιστικά και πολεμοχαρή σύμβολα. Αντιλήψεις που, βεβαίως, δεν κατάφεραν ποτέ να ριζώσουν στον βαθιά δημοκρατικό κόσμο μας, ωστόσο, φυτοζωούν στο περιθώριο, εδώ και αρκετά χρόνια.

Η νέα διοίκηση με τον καλύτερο τρόπο, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ξεπλένει την ασπίδα από τη ντροπή του παρελθόντος και, πλέον, την τοποθετεί πεντακάθαρη στο χρονοντούλαπο της Iστορίας. Με το νέο σήμα, (επανα)καθορίζει την ταυτότητα του σημαντικότερου club της ελληνικής επαρχίας και δίνει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Απαγορεύει στον κάθε επιτήδειο να πατά στην πρότερη ασάφεια και να "προπαγανδίζει" μέσα από το σήμα της ομάδας τα προσωπικά του πιστεύω και να εξυπηρετεί συμφέροντα άσχετα με το ήθος, τα ιδανικά και τις αξίες της ΠΑΕ.

Παρακολουθώντας ξανά το βίντεο από την παρουσίαση του νέου σήματος, είναι, πιστεύω, κρίσιμο να αντιληφθούμε και να εμπεδώσουμε τους άξονες της φιλοσοφίας της νέας εκατονταετίας του ΟΦΗ.

Ηλίας Πουρσανίδης: "Το νέο σήμα αντιπροσωπεύει τα ιδανικά και τις αξίες της νέας διοίκησης". Ποια είναι αυτά; "Ευγενής άμιλλα, σεβασμός, αλληλεγγύη, ήθος, καλοσύνη, υπερηφάνεια".

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το νέο σήμα, εκ φύσεως πλέον, δε νοείται να συνδέεται με ακραίες αντιλήψεις, που έχουν ως επίκεντρο το μίσος. Είτε αυτές είναι πολιτικές, είτε οπαδικές.

Γιώργος Σαμαράς: "Το νέο σήμα αποτελεί έκφραση ενότητας, αυθεντικότητας και περηφάνιας. Ο κύκλος συμβολίζει το ποδοσφαιρικό ήθος, τις ακέραιες ποδοσφαιρικές αξίες και την ιστορία της Κρητης".

Η ΠΑΕ ΟΦΗ έχει, από εδώ και στο εξής, ξεκάθαρη ταυτότητα. Και δεν κάνει εκπτώσεις. Ούτε διαπραγματεύεται. Ο ΟΦΗ αποκτά συγκεκριμένο χαρακτήρα, εντός και εκτός γηπέδου.
Γιγαντώνεται και δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να αμφισβητήσει, ή ακόμα περισσότερο να παραχαράξει, το ήθος, την ποιότητα και τις αρχές του.

Λεωνίδας Παπαβασιλάκης: "Το μέλλον μπαίνει στη ζωή μας και αυτό συντελείται αυτήν τη στιγμή εδώ. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, μια αναγέννηση με μεγάλο σεβασμό στις ρίζες τής ομάδας, αλλά και μια διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, απολύτως συνεπή με το νέο πρότζεκτ του ΟΦΗ".

Η ομάδα πατάει γερά στη γη και κοιτάει μόνο ψηλά. Δεν έχει ανάγκη κανέναν και τίποτα. Η απάντηση της ΠΑΕ στην "αρρώστια" του παρελθόντος, σε διοικητικό, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οπαδικό επίπεδο είναι μια: "Ομαδικότητα, αυτοσυγκέντρωση και δυναμισμός". Ο αναγεννημένος ΟΦΗ διέπεται από "σταθερότητα, ισορροπία και αποτελεί την ήρεμη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Κλείνοντας, είναι θεμιτό να αναφερθώ στον διοικητικό ηγέτη της ομάδας μας, τον Big Mike, ο οποίος σημείωσε με πολύ νόημα: "New feeling, fresh look. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πιάσει rock bottom. Ο κόσμος το έχει σιχαθεί και πιστεύω ότι θα αγκαλιάσει μια τέτοια αλλαγή".

Φυσικά και θα την αγκαλιάσει Big Mike! Η υγεία θα νικήσει την αρρώστια. Μαζί με την ασπίδα θα χαθούν (αργά ή γρήγορα) και όλες οι άρρωστες νοοτροπίες και οι βολεμένοι του παρελθόντος.

Μέχρι στιγμής, ένιωθα υπερήφανος για την πλειοψηφία του κόσμου μας, για τους αγώνες που δώσαμε, για να κρατήσουμε την ομάδα ζωντανή. Πλέον, είμαι υπερήφανος και για την ομάδα μου! Για έναν λόγο παραπάνω, ότι αυτή η μεγάλη αναγέννηση, δεν ήρθε από κάποιον ουρανοκατέβατο επιτήδειο "ιδιοκτήτη" ή "επενδυτή" (σαν όλους αυτούς που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια), αλλά από ανθρώπους μέσα από τα σπλάχνα της ομάδας, ανθρώπους που τίμησαν όσο λίγοι την ασπίδα στο παρελθόν και, πλέον, αποτελούν ζωντανή ιστορία του συλλόγου! Άνθρωποι που ένωσε η τελευταία πνοή του μεγάλου Ολλανδού και τους ενέπνευσε, όχι μόνο να κρατήσουν ζωντανό τον ΟΦΗ, αλλά να γκρεμίσουν και το σαθρό οικοδόμημα του παρελθόντος και να ξεκινήσουν από την αρχή, να θέτουν στέρεες βάσεις, όπως προστάζουν τα όνειρα κάθε φιλάθλου και οπαδού μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, νιώθω ότι το νέο μας σήμα, είναι το καλύτερο του κόσμου!

ΟΦΗ Σ' ΑΓΑΠΩ

Oficrete