Oficrete
18/09/2019 - 18:32

"Άμιλλα, αλληλεγγύη, ευ αγωνίζεσθαι, ομαδικότητα!"

Φιλοσοφία βγαλμένη από ένα όνειρο.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Τα παιδιά της 4

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο Big Mike, ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο Ηλίας, αναφέρονται με κάθε ευκαιρία στην καινούρια νοοτροπία που διέπει τον Όμιλο, στη νέα εποχή.

Και όλοι μας, φυσιολογικά, αναρωτιόμαστε «ποια» μπορεί να είναι αυτή η τόσο ξεχωριστή φιλοσοφία, τι διαφορετικό δηλαδή μπορεί να έχει από τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΑΕ ΟΦΗ.

Προχθές, λοιπόν, έλαβε χώρα στην πόλη μας η συνέντευξη Τύπου για τις ακαδημίες της ΠΑΕ και δόθηκαν κάποιες καθαρές απαντήσεις.

Πόσο μοναδική είναι αυτή η φιλοσοφία; Υπάρχει, άραγε, στις υπόλοιπες ομάδες ανά την Ελλάδα;

Ο Γιάννης Σαμαράς, ως Διευθυντής ποδοσφαίρου, αναφέρθηκε στην ταυτότητα, το σκελετό των ακαδημιών, τη στελέχωσή τους και τον τρόπο λειτουργίας τους. Πώς, δηλαδή, ένας νέος ποδοσφαιριστής μπορεί να περάσει την πόρτα της ομάδας, ώστε να γίνει επαγγελματίας. Προτίμησε πολλές φορές τη λέξη «εκπαίδευση», αντί της λέξης «προπόνηση», ενώ έκανε ξεκάθαρο πως στο «επίκεντρο είναι πάντα το παιδί» σε «ένα σταθερό περιβάλλον προς μάθηση».

Ο Νίκος Νιόπλιας, ως Συντονιστής ποδοσφαίρου, ξεκαθάρισε ότι το χτίσιμο των ακαδημιών σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει στην ομάδα. Τελειώσανε οι «μπακαλίστικες» και «βυσματικές» πρακτικές και λογικές. Το επίπεδο των Ακαδημιών θα είναι αυστηρά επαγγελματικό και στο πιο ψηλό σκαλί, προς όφελος της εξέλιξης των νεαρών ποδοσφαιριστών «ακόμα κι αν κάποιοι, στο τέλος, δεν παίξουν ποτέ στην πρώτη ομάδα».

Ο Μανώλης Πατεμτζής, ως Τεχνικός Διευθυντής των Ακαδημιών, εμβάθυνε ακόμα περισσότερο στη φιλοσοφία της Ακαδημίας και σημείωσε για το όνειρο της ΠΑΕ: «εκτός από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι νέοι αθλητές σκοπεύουμε να αποτελέσουν και χρήσιμα μέλη για την κοινωνία» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιτυχίες των νεαρών ποδοσφαιριστών μας στις Πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή τους στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ο Σάββας Κωφίδης, ως Συντονιστής των τμημάτων υποδομής, μας εξήγησε ακόμα καλύτερα τι σημαίνει «εκπαίδευση» για την ΠΑΕ ΟΦΗ. Αναφέρθηκε με λίγα, αλλά καθαρά λόγια, στη φιλοσοφία, το όραμα και τις αξίες που θεμελιώνουν τις δομές της Ακαδημίας: «Εξασκούμε δεξιότητες ποδοσφαίρου, παράλληλα με συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, όπως η ευγενής άμιλλα, η αλληλεγγύη, το ευ αγωνίζεσθαι και η ομαδικότητα». Το ποδόσφαιρο, για τον ΟΦΗ πλέον, δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι, αλλά ένας τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς. Ένας καθολικός τρόπος ζωής.

Αν σκεφτεί, λοιπόν, κανείς τι σημαίνει σήμερα το «ποδόσφαιρο» στην Ελλάδα και πώς το αντιλαμβάνεται ένας πιτσιρικάς ποδοσφαιριστής ή ένας πιτσιρικάς οπαδός, θα καταλάβει ότι στον ΟΦΗ γίνεται πια κάτι εντελώς διαφορετικό. Είμαι σίγουρος πως ο κόσμος της Κρήτης θα αγκαλιάσει τη φιλοσοφία αυτών των ανθρώπων και ευχή μου είναι να παραδειγματίσει και τις υπόλοιπες ομάδες, όχι μόνο ως προς τη λειτουργία τους, αλλά και σε ό,τι αφορά τη νοοτροπία των φιλάθλων και των οπαδών τους.

Για ένα ποδόσφαιρο διαφορετικό, ώστε να αφήσει πίσω του την αρρώστια και τη σαπίλα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μέσα και έξω από τα γήπεδα. «Ευγενής άμιλλα, αλληλεγγύη, ευ αγωνίζεσθαι και ομαδικότητα», αξίες τόσο σημαντικές, ώστε όταν τις κάνει κτήμα του ένας άνθρωπος από μικρή ηλικία, είναι ικανές να βελτιώσουν και να εξελίξουν όχι μόνο το ποδόσφαιρο στη χώρα μας, αλλά την ίδια μας την κοινωνία.

Πώς θα προχωρήσουμε λοιπόν; «Υπομονή, προσπάθεια, αξιολόγηση, συνεργασία», όπως σημείωσε και ο Γιάννης Σαμαράς! ΠΑΜΕ ΟΦΗ!

Γιώργος Χρηστάκης

Δείτε το Video

Oficrete