Oficrete
12/06/2018 - 09:39

Για τον Μάνο είναι δύσκολη απόφαση, για τον ΟΦΗ θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρη

Ο φίλος του ΟΦΗ Αναστάσης Καταχανάκης γράφει για την περίπτωση του Δημήτρη Μάνου.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Τα παιδιά της 4

Ο Μάνος αναμφισβήτητα ήταν ο μεγάλος MVP της αντεπίθεσης του ΟΦΗ, από εκείνη την ημέρα στις 6 του Γενάρη. Βοήθησε τα μέγιστα για να έρθει η πολυπόθητη άνοδος, που με τις παρούσες συνθήκες ισοδυναμούσε και με την επιβίωση της ομάδας μας στις επαγγελματικές κατηγορίες. Αναμφίβολα λοιπόν, όλοι οι Ομιλίτες πρέπει να τον τιμάμε γι αυτό και να του ευχηθούμε καλή πορεία στην καριέρα του όποιο δρόμο και αν ακολουθήσει... Τελεία και παύλα. Πάμε παρακάτω όμως...

Το αποτέλεσμα των καλών εμφανίσεων του Μάνου, ήταν να έρθει η πρόταση από τον Ολυμπιακό. Για τους περισσότερους φιλάθλους της Ελλάδας, αυτός πρέπει να είναι ο αυτοσκοπός του κάθε ποδοσφαιριστή, να πάρει μετεγγραφή σε έναν απ΄τους "μεγάλους". Κατά την άποψη μου όμως, η απόφαση του Μάνου να πει το “ναι” δεν ήταν και τόσο εύκολη, για τους παρακάτω λόγους:

Αν μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, δοθεί δανεικός σε μια από τις μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος, είναι σχεδόν απίθανο να πιάσει τον βαθμό απόδοσης που θα έπιανε στον ΟΦΗ, με τους παίκτες που έχει μάθει να συνεργάζεται, με τον προπονητή που έχει μάθει να δουλεύει, σε ένα περιβάλλον γνώριμο γι αυτόν. Επομένως, η μετοχή του σαν παίκτης θα πέσει, όπως τόσων και τόσων άλλων ποδοσφαιριστών που βρέθηκαν στου Ρέντη για την καλοκαιρινή προετοιμασία και μόνο..

Αν τώρα καταφέρει να πείσει και να μείνει στον Ολυμπιακό και να πάρει και χρόνο συμμετοχής τότε θα το έχει κερδίσει το στοίχημα. Δικαίωμα του είναι να βάζει υψηλούς στόχους και να παλεύει για αυτούς.

Υπήρχε βέβαια και η επιλογή να έμενε στον ΟΦΗ, να έκανε ένα τριετές συμβόλαιο, σίγουρα χαμηλότερων αποδοχών από αυτό που θα κάνει στον Ολυμπιακό, με τις όποιες οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει η ομάδα, με καθυστερήσεις στις πληρωμές, με “έναντι”, κλπ, κλπ. Θα έπαιζε όμως στο ιδανικό περιβάλλον γι αυτόν και στην Α'Εθνική, και αν είχε μια γεμάτη χρονιά τότε σίγουρα θα ξανά ερχόταν μια ακόμα καλύτερη πρόταση, η οποία θα άφηνε και τίποτα στον ΟΦΗ. Από τη στιγμή όμως που αυτή η επιλογή απορρίφθηκε δεν χρειάζεται να την αναλύσουμε περαιτέρω.

Η επιλογή που μοιάζει πιο ασφαλής για τον Μάνο, για το παρόν και για το μέλλον του, είναι να παραμείνει στον ΟΦΗ ως δανεικός. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος μετά τη λήξη του αγώνα με τη Σπάρτη, δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στον ΟΦΗ. Αυτό δείχνει σίγουρα ότι έχει δέσιμο με την ομάδα μας, αλλά και ότι δεν έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα και ξέρει που βαδίζει.

Πάμε όμως να δούμε και την πλευρά του ΟΦΗ. Μετά από τόσες δεκαετίες εμπειρίας, η θέση του ΟΦΗ σε αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη και ανεξαρτήτου διοικητικού - μετοχικού σχήματος: «Δεν παίρνουμε δανεικούς από καμία από τις “μεγάλες” ελληνικές ομάδες»!

Συμπαθητικός ο Ατρόμητος, ακόμα πιο συμπαθητικός ο Ουάρντα, αλλά εδώ είναι ΟΦΗ. Ο ΟΦΗ έχει τον δικό του κόσμο, τη δική του ιστορία, την δική του «ασπρόμαυρη» οπτική γωνία. Δεν μπορεί να δανείζεται παίκτες, επειδή δεν μπορεί να τους δώσει 50 και 100 χιλιάρικα παραπάνω και το τίμημα να είναι δυσφήμηση του σωματείου, τριγμοί μεταξύ της διοίκησης και μερίδας του κόσμου, παραγκωνισμός δικών μας παικτών και πιθανόν και άλλων υπόγειων δεσμεύσεων της ομάδας μας, προκειμένου «να βγάλουμε την υποχρέωση»!

Μια υποχρέωση βέβαια που στο τέλος της χρονιάς μπορεί να φέρει εκατομμύρια στον Ολυμπιακό, αν ο Μάνος κάνει μια καλή χρονιά και τον πουλήσει σε άλλη ομάδα, και ο ΟΦΗ θα μείνει για άλλη μια φορά μπατίρης και έρημος...

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάνε τα μέλη της διοίκησης, ότι η κάθε ομάδα έχει και την δική της ιστορία και η ομάδα που υπηρετούν έχει πληγεί στο παρελθόν ανεπανόρθωτα το κύρος και το όνομα της από τους δανεισμούς και τις “εξαρτήσεις” παντός τύπου. Ο Πανιώνιος μπορεί να παίρνει κάθε χρόνο δυο και τρεις δανεικούς από τον Ολυμπιακό, μπορεί να παίρνει και δυο - τρία εκατομμύρια για μετεγγραφές ποδοσφαιριστών που μετά επιστρέφονται και ως δανεικοί στην ομάδα του Πανιωνίου, για τον μέσο φίλαθλο όμως ο ΟΦΗ είναι ο «τσάτσος». Αυτό θα σου πει ακόμα και ένα δεκαπεντάχρονο που όταν πέθανε ο Θόδωρος ήτανε αγέννητο, άσχετα αν ο Πανιώνιος παίρνει δανεικούς από τον Ολυμπιακό από τότε που γεννήθηκε.

Θέλεις από κόμπλεξ κατωτερότητας, θέλεις από ημιμάθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα όμως ακόμα και σήμερα, και για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα μία από τις λύσεις είναι αυτή που είπαμε και προηγουμένως: «Δεν παίρνουμε δανεικούς από καμία από τις “μεγάλες” ελληνικές ομάδες.»

Μην ξεχνάμε τέλος, ότι σε αυτό το γηπεδάκι που λέγεται Γεντί Κουλέ, έχουνε βγει πολλοί μεγάλοι παίκτες, όπως βγήκε βέβαια και ο Μάνος και θα βγούνε και άλλοι πολλοί - είναι στο χέρι μας. Αντί λοιπόν να σπαταλήσουμε μέρος της δυναμικής αυτής της ομάδας για να δώσουμε υπεραξία σε έναν παίκτη του Ολυμπιακού, θα έπρεπε να ψάχνουνε ήδη για το «κοπελάκι» που θα γίνει ο «δεύτερος Μάνος»!

Ευχαριστούμε, λοιπόν, το Μάνο για την τεράστια προσφορά του. Σίγουρα, η περσινή χρονιά που ήταν πολύ κρίσιμη για την ομάδα μας, αν γραφόταν στην ιστορία του Ομίλου σε μια σελίδα, κάτω από τη λέξη «Άνοδος - επιβίωση», ένα από τα πρώτα ονόματα που θα έγραφε είναι «Δημήτρης Μάνος» και ό,τι γράφει εκεί δεν ξεγράφει...

Τον ευχαριστούμε, αλλά συνεχίζουμε τη δική μας, ανεξάρτητη πορεία. Δεν θα κερδίσει τίποτα ο ΟΦΗ με το να γίνει ένα καλό μέλος ενός μεγάλου Αθηναϊκού «Συνεταιρισμού». Ο ΟΦΗ έχει το δικό του «μαγαζί»!

Αναστάσης Καταχανάκης

Oficrete