Oficrete
20/06/2018 - 12:50

Όταν οι οπαδοί του ΟΦΗ ασκούν πολιτική… προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια!

O αναγνώστης μας Μανώλης Παπαδάκης έστειλε επιστολή - απάντηση στην ανακοίνωση των Συνδέσμων, με την οποία παίρνουν θέση για το θέμα των ημερών με το όνομα της ΠΓΔΜ.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Τα παιδιά της 4

19 Ιουνίου του 2018 και οι Σύνδεσμοι Οπαδών του ΟΦΗ δημοσιεύουν μια νέα ανακοίνωση, η οποία φέρει τις υπογραφές των τριών Club της ομάδας μας...

Όχι, η ανακοίνωση δεν αναφέρεται στο οικονομικό έγκλημα που συμβαίνει ξανά στον ΟΦΗ (μέσα σε 3 χρόνια δημιουργήθηκαν τόσα χρέη, ώστε μόνο «αν όλα πάνε καλά» θα ξεχρεώσουμε σε τουλάχιστον 3 χρόνια). Μήδε στις αφίξεις των δανεικών παιχτών, προερχόμενοι από ομάδα-ανταγωνιστή μας, που (μας αρέσει - δε μας αρέσει) προσδίδουν στον ΟΦΗ μια πινελιά «τσατσίλας» με το καλημέρα στη Super League. Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε και στο γεγονός ότι δεν έχει επικυρωθεί ακόμα η βαθμολογία της Football League, ούτε την απασχολεί η επικείμενη «αναδιάρθρωση» - παρωδία στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του ΟΦΗ, με αυτήν τους την ιστορική παρέμβαση, για πρώτη φορά στα χρονικά του οπαδικού μας κινήματος, καλούν όλους τους ΟΦΗτζήδες... να κάνουμε σύμπραξη δυνάμεων με τους γενίτσαρους (!!!) ώστε (όπως αναφέρει η ανακοίνωση) να «ξεκινήσει από την Κρήτη η συστράτευση των οπαδών όλων των ομάδων προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε όλα όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα μας»!! (1ο εγκεφαλικό επεισόδιο)

Φυσικά η ανακοίνωση, μέσα από αυτή τη γενικότητα για "όλα όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα μας", βάζει στο κάδρο την επικείμενη μετονομασία των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία». Ένα θέμα πάρα μα πάρα πολύ σοβαρό. Και ως σοβαρό και μείζονος σημασίας πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γιατί πέρα από το συμφέρον της πατρίδας, όλο το βλέμμα της Ευρώπης (τουλάχιστον) εστιάζει επάνω μας.

Η ανακοίνωση των 3 Club, όμως, χωρίς καμία ανάλυση επί του θέματος και χωρίς να αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο, μέσα από τη γενίκευση που επιδεικνύει καλεί τον κόσμο του ΟΦΗ να κάνει... τι ακριβώς; Κατάλαβε κανείς; Ανέλαβαν τα τρία αυτά Club να οργανώσουν κάτι; Τι; (2ο εγκεφαλικό)

Αν κατάλαβα σωστά, οι οργανωμένοι μας καλούν να πάρουμε θέση φέροντας την ταυτότητα του ΟΦΗτζή.

Να με συμπαθάτε αλλά αυτό που ξέρω, είναι πως όταν θέλεις να ασκήσεις πολιτική και να καλέσεις τον κόσμο να σε ακολουθήσει, πρέπει πρώτα να του εξηγήσεις το πώς και το γιατί. Και να του δώσεις το βήμα να πει την άποψή του, να συμφωνήσετε πρώτα! Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει διάλογος! Δηλαδή... Δημοκρατία δεν έχουμε; Αφού λοιπόν ως οργανωμένοι οπαδοί του ΟΦΗ, θέλετε να υπερβείτε το ρόλο σας (που περιορίζεται στο πέταλο και τα κοινά της ομάδας), κάντε το σωστά!

Ας αφήσουμε το 3ο εγκεφαλικό που προκάλεσε η ιστορική αυτή ανακοίνωση για μετά και ας δούμε λίγο εν τάχει, σε τι βάση μπορεί να στηθεί ένας τέτοιος διάλογος. Ορίστε μερικές ιδέες για αρχή, βασιζόμενες σε αντικειμενικά κριτήρια:

1. Η "Μακεδονία", ως όνομα, από τους αρχαίους χρόνους δεν προσέδιδε ποτέ κάποιον εθνικό προσδιορισμό αλλά αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τον ορισμό μιας γεωγραφικής θέσης, εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων επάνω στο χάρτη.

2. Αν σήμερα υπάρχει κάτι που διασώζεται από τον τότε πολιτισμό της αρχαίας και ξακουστής "Μακεδονικής Αυτοκρατορίας", είναι ο Ελληνισμός και μόνο αυτός, και αυτό δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς!

3. Το όνομα "Μακεδονία", ωστόσο, έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε λαός εδρεύει εντός των γεωγραφικών ορίων όπως ορίζονται, αλλά όχι να καπηλεύεται την ιστορία της εφόσον δεν του ανήκει!

(αν κάποιος διαφωνεί με τα παραπάνω, τον καλώ να αποδείξει το αντίθετο και να με διορθώσει).

Συνοψίζοντας, λοιπόν, οι Σκοπιανοί έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού με βάση το πολίτευμα και τη γεωγραφική τους θέση («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και όχι «Μακεδονία» σκέτο) αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα επάνω στον αρχαίο πολιτισμό της που αφορά αποκλειστικά στον Ελληνισμό (για παράδειγμα είναι λάθος να αποκαλούνται επίσημα «Μακεδόνες» ενώ το σωστό είναι: «πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»). Όπως καταλαβαίνετε, το ζήτημα της μετονομασίας των Σκοπίων είναι ένα πάρα πολύ λεπτό ζήτημα που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως (και φυσικά το παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον).

Ας είμαστε σοβαροί λοιπόν. Το μόνο σίγουρο, στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, είναι πως οι τελευταίοι που μπορούν να δώσουν τη λύση είναι οι οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων. Πόσο μάλλον να αφήσουν τις διαχρονικές τους κόντρες δηλαδή και να κάτσουν σε ένα τραπέζι να συμφωνήσουν μερικά πράγματα για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα (γελάνε και οι πέτρες)! Αντιθέτως, μπορούν πάρα πολύ εύκολα να κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα και οι εξελίξεις να πάρουν περίεργη τροπή που κανείς (ούτε οι ίδιοι) δε μπορεί να προβλέψει. Δε χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να το δεις αυτό. (Αρχίζω και αναρωτιέμαι τώρα... ποιόν θα συνέφερε να επικρατήσει το χάος τη δεδομένη χρονική στιγμή...; Μήπως αυτή η ενδεχόμενη σύμπραξη δυνάμεων των οπαδών καθοδηγείται από κάποια ανώτερη πολιτική δύναμη...; Ας μην κινδυνολογώ όμως).

Αλήθεια, τα Διοικητικά Συμβούλια των τριών Σ.Φ. της ομάδας μας, προτού συντάξουν και υπογράψουν αυτή την ανακοίνωση ενημερώθηκαν επί του θέματος; Για παράδειγμα, διάβασαν τη συμφωνία για τη μετονομασία; Την κατάλαβαν; Εντόπισαν τα σημεία που διαφωνούν; Επιχειρήματα έχουν; Υπάρχει έστω και ένας οπαδός στους 3 Συνδέσμους του ΟΦΗ που να έχει την παραμικρή ιδέα από διπλωματία; Από εξωτερική πολιτική ίσως; Ή απλά αναμασάνε το κλίμα της γενικότητας που γεννάνε τα φασιστόμουτρα, οι πατριδοκάπηλοι και οι ψευτοεθνικιστές με τη σβάστιγκα, οι προβοκάτορες που προσπαθούν να δημιουργήσουν αναταραχή για να κερδίσουν οι ίδιοι και τα κόμματα τους υπεραξία εις βάρος της Δημοκρατίας και της ίδιας μας της πατρίδας; Φυσικά αναφέρομαι και στον σύριζα και σε όλα τα κόμματα που κάτι έχουν να κερδίσουν από όλο αυτό. Λέω εγώ τώρα… μήπως. Αν δεν απατώμαι ένας "Ελληνάρας" ηγέτης πολύ πρόσφατα κιόλας βρίσκεται υπόδικος για εσχάτη προδοσία; Α ναι... τα πήρε πίσω μετά αυτά που είπε (γελάνε και οι πέτρες x2).

Για να επανέλθουμε στα του οίκου μας, τα 3 αυτά Club δεν είναι μόνο ότι μας ζήτησαν να τα βρούμε με τους γενίτσαρους, δεν είναι μόνο ότι πήραν θέση για κάτι που όπως φαίνεται δεν καταλαβαίνουν, ούτε και το γεγονός ότι παρασέρνονται από συγκεκριμένα συμφέροντα πολιτικών κομμάτων... Τα συγκεκριμένα 3 αυτά Club του ΟΦΗ επιπλέον πάνε κόντρα στις αποφάσεις της ίδιας της ΘΥΡΑΣ 4! (Να το και το 3ο εγκεφαλικό).

Πριν από λίγα χρόνια όλοι οι οπαδοί (οργανωμένοι και μη) έλαβαν από κοινού την απόφαση: «Έξω τα πολιτικά από το γήπεδο - Μόνο ΟΦΗ». Οι οπαδοί του ΟΦΗ τότε, αποφασίσαμε να αφήσουμε στην άκρη κάθε διαφορά που υπάρχει μεταξύ μας και να επικεντρωθούμε όλοι μας στο ένα και μοναδικό που μας ενώνει: την αγάπη μας για τον Όμιλο.

Τελικά αποδείχτηκε ότι ούτε για αυτό είναι ικανοί μερικοί. Το πέρασαν σε άλλο level με αυτή την ανακοίνωση και μάλιστα εις βάρος ολόκληρου του λαού και της ίδιας της ομάδας που (ελπίζουμε ακόμα ότι) υπηρετούν.

Και για να κλείσω αυτό το κείμενο, ο κόσμος της Θύρας 4 δεν είναι οργανωμένος. Και δεν τον εκφράζουν τέτοιες ανακοινώσεις σε καμία περίπτωση. Οι οργανωμένοι είναι η μειοψηφία ανάμεσα στον λαό του ΟΦΗ και με τέτοιες κινήσεις απομακρύνουν τον κόσμο κι άλλο από τους Συνδέσμους και από την Θύρα 4. Τέτοιες τοποθετήσεις λειτουργούν υπέρ της διάσπασης και της διχόνοιας και αποδυναμώνουν την ομάδα μας. Οι μοναδικοί υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι! Κρίμα, γιατί κάποτε είχαμε ένα ισχυρό, ενωμένο και δυνατό οπαδικό κίνημα...

Εύχομαι πραγματικά η ανακοίνωσή αυτή να βγήκε πολύ πρόχειρα και να μην εκφράζει και τους 3 Συνδέσμους στο σύνολό τους. Αδυνατώ να πιστέψω ότι από 3 ολόκληρα Club δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος να εκφράσει τους παραπάνω προβληματισμούς πριν τη δημοσίευση της ανακοίνωσης.

ΥΓ1: Ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε από το oficrete. Το είχε ανάγκη αυτό ο κόσμος του ΟΦΗ και εύχομαι κι άλλα αδέρφια μας να γράψουν την άποψή τους πάνω σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

ΥΓ2: Για όσους γράψουν στα σχόλια τα γνωστά copy/paste: «μας λέτε φασίστες επειδή λέμε πως είμαστε Έλληνες» και «ούτε τη σημαία μας δε θα μπορούμε να σηκώνουμε» και «δεν κάνουμε πολιτική, τη χώρα μας αγαπάμε» και άλλα τέτοια… Όλοι είμαστε Έλληνες. Έλληνας γεννιέσαι και κανείς δεν είναι περισσότερο από κάποιον άλλο! Για αυτά που λέτε, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΧΕΤΕ; Ή απλά κάποιος σηκώνει τη σημαία και ακολουθούμε όλοι σαν τα ζόμπι επειδή μας πούλησε λιγάκι "πατρίδα" παραπάνω!

ΥΓ3: Το θέμα είναι να αφήσουμε την κερκίδα του ΟΦΗ έξω από τα μικροπολιτικά συμφέροντα που υποβόσκουν πάντα σε τέτοιες καταστάσεις. Ζούμε σε περίεργους καιρούς και είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι ΟΦΗ. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε, τόσο το καλύτερο. Αλλιώς… τόσο το χειρότερο.

ΥΓ4: Όχι, αυτά τα παιδιά στην κερκίδα, δεν είναι η μόνη σου ελπίδα (ευτυχώς ή δυστυχώς).

ΥΓ5: Ο Εθνικισμός έχει το ίδιο πρόσωπο είτε στην πατρίδα μας, είτε στα Σκόπια.

Μανώλης "blackhood" Παπαδάκης.

Oficrete