ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
27/12/2019 - 17:40

Ο Περικλής Παπαπαναγής μιλάει για όλα στο oficrete.gr (β’)

Το κύριο μέρος της συνέντευξης του στενού συνεργάτη του Γιώργου Σίμου.
Εάν δε διαβάσατε το “μικρό” πρώτο μέρος της συνέντευξης του Περικλή Παπαπαναγή, μην το χάσετε. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την ποιότητα των ανθρώπων, που έχουν σμίξει σήμερα στον ΟΦΗ.

Στο δεύτερο και κυριότερο μέρος της κουβέντας μας, μπαίνουμε σε πιο τεχνικά ζητήματα, γύρω από τη δουλειά που γίνεται καθημερινά στο ΒΑΚ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είχαμε και την ευχάριστη έκπληξη - προσθήκη στη συζήτηση και του Γιώργου Σίμου, ο οποίος μας έκανε και μια σημαντική αποκάλυψη για το Βραζιλιάνο επιθετικό του ΟΦΗ, Ζοάο Φιγκεϊρέντο.



- Ο Χρίστος Σμπώκος, ο οποίος γράφει όλες τις αναλύσεις στο σάιτ μας, μου ζήτησε να ρωτήσω το εξής: Τι νιώθετε περισσότερο; Προπονητής, σκάουτερ ή αναλυτής;

Προπονητής είμαι. Αλλά για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, γιατί ο κόσμος τα συγχέει λίγο, αρέσει και στις ομάδες να τα εξειδικεύουν ή να τα καταμερίζουν. Ένας αναλυτής, για να είναι αναλυτής πρέπει να είναι και προπονητής. Ένας προπονητής, πρέπει να είναι και αναλυτής. Ένας σκάουτερ, πρέπει να είναι και προπονητής. Δηλαδή, πως θα κρίνεις έναν παίκτη, εάν δεν έχεις προπονητική παιδεία; Πώς θα κρίνεις τα τακτικά του κομμάτια ή όλα τα άλλα. Με αυτό που παίζει η ομάδα σου και η ομάδα του, να μπορέσεις να καταλάβεις και να κάνεις τις όποιες αναγωγές; Οπότε, εγώ θεωρούσα πάντα τον εαυτό μου προπονητή, αλλά και για λόγους επιβίωσης και, ναι, για να βρεθώ σε ομάδες κατά καιρούς, έκανα τα πάντα. Δηλαδή ήμουν και αναλυτής και βοηθός, ήμουν και μεταφραστής - βοηθός, ήμουν και σκάουτερ και επικεφαλής σκάουτερ. Αλλά κατά βάση, προπονητής, γιατί έχω το UEFA Pro, οπότε όλα τα έχω κάνει με γνώμονα την προπονητική μου παιδεία και κατάρτιση.

εικόνα Viber 2019 12 23 17 35 03

- Στις αναλύσεις που κάνετε πριν τα ματς, υπήρξε αντίπαλος που σας εξέπληξε φέτος; Για παράδειγμα, στις αναλύσεις που κάνουμε εμείς στο σάιτ, η Λάρισα και η Λαμία ήταν διαφορετικές από ό,τι τις περιμέναμε, αλλά ίσως έπαιξε ρόλο ότι σε αυτά τα ματς προηγηθήκαμε νωρίς και τις αναγκάσαμε να επιτεθούν.

Νομίζω όχι, αλλά ξέρετε τι γίνεται; Στις αναλύσεις αντιπάλων, μαζί με όλο το επιτελείο, με πρωτεργάτη το Γιώργο Σίμο, ασχολούμαστε με τον αντίπαλο. Δεν έχουμε εκπλαγεί ιδιαιτέρως, αλλά μπορώ να σας πω το εξής, γιατί εγώ το έχω κάνει και μεμονωμένα, οι αναλύσεις αντιπάλων δεν είναι και πανάκεια, δηλαδή πολλές φορές το παιχνίδι από μόνο του μπορεί να ανατρέψει τα ήδη δεδομένα. Μπορεί να υπάρχουν κάποια μοτίβο που μπορεί να επαναλαμβάνονται, στο συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να μην επαναληφθούν, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχεις μαντέψει σωστά ή έχεις βρεθεί προ εκπλήξεως, γιατί το παιχνίδι από μόνο του, το ποδόσφαιρο έχει τέτοια δυναμική που αλλάζουν οι ισορροπίες, από πολύ απλά πράγματα, έως και πολύ πιο σύνθετα. Βέβαια εμείς, εκεί που έχουμε δώσει πολύ μεγαλύτερη βάση και αν με ρωτήσετε την προσωπική μου άποψη, το πιστεύω πολύ περισσότερο, είναι στο να αναλύουμε τη δική μας ομάδα και όχι τον αντίπαλο. Ασχολούμαστε με τον αντίπαλο, σαφέστατα, γιατί με αυτόν θα παίξουμε, κάνουμε κάποιες προσομοιώσεις ή κάποιες αναγωγές σε σχέση με τον αντίπαλο, αλλά εμείς προσπαθούμε να μη διαταρράξουμε το δικό μας παιχνίδι, γιατί αυτό μπορούμε να επηρεάσουμε περισσότερο, αν θέλετε, μέσω των προπονήσεων, έτσι δεν είναι; Οπότε σε αυτό έχουμε μια σύμπνοια με τον Γιώργο και με αυτό ασχολούμαστε. Και με τον αντίπαλο ασχολούμαστε, μπορεί κατά περίσταση και ομαδικά, αλλά μπορεί να γίνει και ανάλυση παίκτη - παίκτη, το οποίο σημαίνει να δοθούν πληροφορίες στον αντίστοιχο παίκτη μας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον προσωπικό του αντίπαλο, αυτό ναι γίνεται.

- Αυτή ήταν η επόμενή μου ερώτηση, για να μαθαίνει ο κόσμος για τη διαδικασία και τη δουλειά που γίνεται εδώ. Πριν τα ματς δείχνετε στους παίκτες τα βίντεο και μετά παίρνει ο κάθε παίκτης φάκελο - ανάλυση με τον παίκτη που θα αντιμετωπίσει; Παράδειγμα, πριν το ΟΦΗ - Ολυμπιακός, θα δώσετε στον Κοροβέση βίντεο με τις κινήσεις που κάνει ο Ποντένσε για να τις μελετήσει;

Κάθε φορά γίνεται αυτό. Προσωπική, ατομική ανάλυση του αντιπάλου, με βάση τις γραμμές και τα κανάλια στους δικούς μας παίκτες, πληροφορίες τέτοιες δίνονται σε κάθε παιχνίδι. Αυτό έχει μια ουσία, γιατί ο παίκτης επειδή είναι και άνθρωπος, ακολουθεί κάποια μοτίβο. Τώρα, αν 11 παίκτες συνεργαστούν, μπορεί το μοτίβο να ξεφύγει. Ανάλογα αν τα παιχνίδια είναι Κυριακές ή Τετάρτες, ασχολούμαστε πολύ με τη δική μας ομάδα, με βάση το τελευταίο παιχνίδι που έχουμε παίξει, προβάλλεται βίντεο στους παίκτες και όσο αφορά τον αντίπαλο, υπάρχει ένα μικρό βιντεάκι που τους δείχνουμε και υπάρχουν και ατομικά βιντεάκια των αντιπάλων, τα οποία στέλνονται στους παίκτες. Αυτή είναι η στάνταρ διαδικασία. Αλλά σας λέω, αυτό που για εμάς έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η βελτίωση της δικής μας ομάδας, άρα βλέπουμε αρκετά βίντεο από τα δικά μας παιχνίδια, για να βελτιώσουμε τη δική μας ομάδα, γιατί αυτό μπορούμε να επηρεάσουμε περισσότερο.

papapanagis 2019

- Τώρα μου απαντάτε και στην επόμενη ερώτηση για το αν αυτό που λέμε στον ΟΦΗ συχνά “εμείς κάνουμε πάντα το παιχνίδι μας”, μπορεί πρακτικά να … συγκρουστεί με την ανάλυση του επόμενου αντιπάλου; Πιστεύετε ότι υπάρχει δηλαδή κάποιο όριο ανάμεσα στο “εμείς θα παίξουμε την μπάλα μας” και στο “σε αυτά είναι ο αντίπαλος δυνατός και αυτά πρέπει να κάνουμε για να τον αντιμετωπίσουμε”, χωρίς να αλλάξει η “μπάλα μας”;

Ναι μπορεί να συγκρουστεί, αλλά αυτό που εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε, και όχι μόνο εμείς, γιατί αυτό είναι κανόνας της προπονητικής, (θέλουμε να δημιουργήσουμε) έξυπνους παίκτες, να μπορούν να προσαρμόζονται στις συνθήκες, να έχουν ποδοσφαιρική ευφυΐα. Εμείς δεν έχουμε ένα μοτίβο στο παιχνίδι μας, έχουμε διάφορα. Τα οποία και έχουν διδαχθεί και ειπωθεί στους παίκτες και μέσω των βίντεο. Άρα, μπορείς σε κάθε συνθήκη να ακολουθήσεις μία επιλογή. Δηλαδή, αν θα κάνω μεγάλη πάσα, μπροστά, στοχευμένη όμως, όχι μεγάλη απλά για να την ξεφορτωθείς, στοχευμένη με συνεργασίες ή αν θα την περάσεις ανάμεσα στις γραμμές, είναι δυο πράγματα που θα τα επιλέξει ο παίκτης, διαβάζοντας το παιχνίδι. Άρα αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε, είναι να δώσουμε ιδέες και ο παίκτης, ανάλογα και με την προσωπικότητά του, τις ακολουθεί. Και πολλές φορές συμβαίνει, εγώ νομίζω ότι έχουμε κατοχυρώσει μια βάση παιχνιδιού.

Στα παιχνίδια γίνεται μία ζύμωση, να το πω έτσι, για το ποιος θα επικρατήσει. Εγώ ή ο αντίπαλος. Αυτό έχει να κάνει με διάφορους αριθμούς. Έχει να κάνει με το ποιος θα πάρει την κατοχή. Έχει να κάνει με τον ποιος θα είναι επικίνδυνος με αυτή την κατοχή. Ποιος θα επικρατήσει ακόμα και ψυχοπνευματικά μέσα στο παιχνίδι. Σε αυτούς τους άξονες, εμείς θέλουμε να είμαστε δυνατοί. Να είμαστε δυνατοί, με τα δικά μας τα όρια. Και νομίζω ότι αν είσαι δυνατός μέσα στα δικά σου τα όρια, είσαι πολύ ανταγωνιστικός και μπορείς να κερδίσεις τον οποιονδήποτε.

εικόνα Viber 2019 12 23 17 34 58

- Επίσης, αυτό που λέμε στον ΟΦΗ, από τις ακαδημίες ακόμα, ότι θέλουμε οι παίκτες να χαίρονται το παιχνίδι, μπορεί να συμβαδίσει με την έννοια της λεπτομερούς ανάλυσης πχ των λαθών σε ένα παιχνίδι ή βρίσκετε σημεία που συγκρούονται οι δύο αυτές πραγματικότητες;

Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει μια σύγχυση στον κόσμο, λέει ο άλλος “γίνε πιο κυνικός, γίνε πιο επαγγελματίας, σκότωσε το παιχνίδι, φάε την μπάλα, κτλ”. Νομίζω ότι ό,τι σας μεταφέρω είναι κοινό. Δηλαδή αυτή η συνέντευξη θα μπορούσε να είναι κοινή και με τον Γιώργο Σίμο και με τα άλλα τα παιδιά. Ο τρόπος που κερδίζεις, έχει σημασία. Δηλαδή ο τρόπος που κερδίζεις, θα σου δώσει τη χαρά. Γιατί αν πας σε διαδικασία να κάνεις πράγματα που δεν μπορείς να τα κάνεις ή εντός εισαγωγικών, να κλέψεις έναν αγώνα, κάποια στιγμή και τις νίκες που θα κάνεις με κλοπές, εντός εισαγωγικών πάντα, δε θα τις χαρείς. Ενώ αυτές που θα κάνεις μέσα από το παιχνίδι, τις χαίρεσαι ιδιαιτέρως. Ο τρόπος που κερδίζεις, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και εμείς έχουμε επιλέξει αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται προς τα έξω, αυτό θέλουμε να υπηρετήσουμε, αυτή τη βάση παιχνιδιού θέλουμε να έχουμε. Γιατί όπως και οι ποδοσφαιριστές και όπως όλοι μας, είναι εργαζόμενοι. Δηλαδή, αν ο άλλος πάει στη δουλειά του και δε χαίρεται, μη νομίζετε ότι θα μπορεί να αποδώσει πάντα. Άρα η χαρά - και επειδή μιλάμε για ένα παιχνίδι και μέσω του παιχνιδιού είναι βέβαια ένα επάγγελμα - σου δίνει μια έξτρα δυναμική.

- Αναφέρθηκα στις ακαδημίες, επειδή πάω συχνά σε αγώνες των ομάδων Κ, έχω παρατηρήσει ότι οι δικοί μας νεαροί παίκτες προσπαθούν πρώτα να μάθουν τη διαδικασία, να παίζουν σωστά, να χτίσουν παιχνίδι, κτλ, ενώ βλέπω κάποιες άλλες ομάδες που έρχονται και θέλουν μόνο το αποτέλεσμα και είναι φανερό με τον τρόπο που παίζουν, δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο.

Εντάξει, δε θέλω να μπω σε διαδικασία να κρίνω άλλες ομάδες, αλλά θέλω να σας πω ότι η Κ19, Κ17, Κ15 και κάτω είναι μόνο εκπαίδευση, εκεί δεν πρέπει να ασχοληθείς καθόλου με το αποτέλεσμα. Εμείς εδώ στη μεγάλη ομάδα, είμαστε επαγγελματίες και μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, που μπορεί να έρθει με πολλούς τρόπους, όμως. Έχουμε δώσει βάση και στο να παίρνουμε και χαρά από τον τρόπο που κερδίζουμε. Βέβαια, είμαστε υποχρεωμένοι και σαν επαγγελματική ομάδα να παίζουμε και για το αποτέλεσμα, δεν παίζουμε απλά για να μας φτιάξει τη διάθεση. Κάποιες φορές, κάνεις πράγματα και πιο πρακτικά. Αν μου πεις να μιλήσουμε για πρακτικότητα, είμαστε 100% μαζί σου. Και με οποιονδήποτε το λέει. Η πρακτικότητα μπορεί να είναι πολλά πράγματα, μπορεί να είναι και μια πάσα στα δύο μέτρα. Μπορεί να είναι και μια πάσα ανάμεσα στις γραμμές. Μπορεί ο τερματοφύλακας να παίξει μπάλα με το αμυντικό χαφ και να έχει δυο αντιπάλους και να περνάει η πάσα. Και αυτό πρακτικότητα θεωρείται. Εσύ από έξω μπορεί να το θεωρείς επικίνδυνο, αλλά μπορεί από τη φύση του να είναι πρακτικό. Το ίδιο μπορεί να είναι και μια μεγάλη πάσα στο σέντερ φορ από πίσω, με μια μπαλιά 40 μέτρων και αυτό πρακτικό είναι. Αλλά εάν υπάρχει γραμμή πάσας και είναι εύκολη, άσχετα εάν υπάρχει συνωστισμός και αυτό πρακτικότητα ονομάζεται.

εικόνα Viber 2019 12 23 17 34 59

- Στην ανάλυση που κάνετε, οι παίκτες το δέχονται εύκολα όταν τους δείχνετε τα λάθη τους ή παίρνουν μια αμυντική στάση; Ή εξαρτάται από την προσωπικότητα του παίκτη;

Καταρχήν, η ανάλυση δεν είναι ανάλυση μόνο λαθών, είναι ανάλυση και καλών. Υπάρχουν και καλά πράγματα που θα τα κρατήσουμε και τους τα δείχνουμε, είναι και πράγματα που πρέπει να τα διορθώσουμε. Τα οποία έχουν να κάνουν με συλλογικές λειτουργίες, και υποομαδικές και λοιπά. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχει τρόπος να τους το πεις. Εμείς εδώ δεν είμαστε δεικτικοί “εσύ έκανες λάθος” ξέρω 'γω, εμείς είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις ή ιδέες. Οπότε, από τη στιγμή που αυτό το έχουμε κοινωνήσει με τους παίκτες, από την πρώτη στιγμή που έχουμε έρθει εδώ, υπάρχει μια ευθύτητα στο να πεις “άνθρωπέ μου, εδώ μήπως θα έπρεπε να κάνεις αυτό; Εσύ αποφασίζεις πάντα, αλλά μήπως θα έπρεπε να κάνεις εκείνο; Δες το”. Υπάρχουν ιδέες, οπότε μέσα από αυτή τη διαδικασία και το interaction και τη διάδραση που γίνεται, γιατί υπάρχει και διάδραση, να πουν και αυτοί τη γνώμη τους, να γίνει μια συζήτηση που μπορεί να είναι και γόνιμη, κάποιες φορές μπορεί να γίνει και μια σύγκρουση, αν θέλεις, του στυλ “εγώ βλέπω άλλο, εσύ βλέπεις άλλο”, δεν είναι κακό. Όλες αυτές είναι ευκαιρίες για συνεννόηση. Γενικώς μπορώ να σας πω ότι τα αποδυτήριά μας, σαν κατάσταση κλίματος, είναι πολύ καλά. Εκτός του ότι παίζουμε και καλά και υπάρχει μια ευγνωμοσύνη και ένας σεβασμός, είναι και ωραίοι τύποι. Ο καθένας με την προσωπικότητά του, αλλά είναι ωραίοι τύποι.

- Κάθε Τετάρτη που έρχομαι στις ανοικτές προπονήσεις, εάν δεν ήξερα το αποτέλεσμα του Σαββατοκύριακου, δε θα μπορούσα να το μαντέψω. Πάντα βλέπω καλό κλίμα και όρεξη. Δηλαδή δε φαίνεται να υπάρχει κακή ψυχολογία μετά από μια ήττα. Πως το καταφέρνετε αυτό;

Όταν ζητάμε, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, συναισθηματική σταθερότητα, σωματική σταθερότητα, εγκεφαλική σταθερότητα, δεν μπορούμε αυτό που ζητάμε, εμείς να μην το υπηρετούμε. Γιατί είναι διπλό μήνυμα. Δεν είναι θέμα εξυπνάδας, είναι θέμα στοιχειώδους λογικής, έτσι δεν είναι; Άρα εμείς είμαστε σταθεροί, ακόμα και σε αυτό. Επειδή χάσαμε δε θα σου πω καλημέρα; Ή θα έχω τα μούτρα κάτω; Αυτές είναι πρακτικές που δεν ισχύουν σε εμάς. Και για να σας τα λέω και όλα, κάποιες ήττες για εμάς είναι και ευεργετικές και αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν το λέμε για να ειπωθεί, ή για να χρυσώνουμε χάπια. Είναι ευεργετικές, μαθαίνεις πράγματα, είναι διδακτικές. Όπως και μία νίκη μπορεί να είναι διδακτική ή μια ισοπαλία. Αλλά μια νίκη μπορεί και να σου κρύψει πράγματα, πολλές φορές. Η ήττα μπορεί να σε κάνει να ψαχτείς και λίγο περισσότερο. Θέλω να πω, η σταθερότητα είναι για εμάς ένας βασικός άξονας.

εικόνα Viber 2019 12 23 17 35 00

- Τη συναισθηματική σταθερότητα, την ώρα του αγώνα, πως καταφέρνετε να τη διατηρήσετε και να μένετε ήρεμοι, ιδίως όταν ζείτε καταστάσεις, πχ όπως με έναν πάγκο δίπλα σας να ωρύεται προς τους διαιτητές, κάτι που ζήσαμε και πρόσφατα;

Δε θέλω να μπαίνω στο τι κάνουν οι άλλοι, δεν είναι και σωστό, σαν να λέμε ότι εμείς είμαστε ανώτεροι, τίποτα τέτοιο. Τίποτα ανώτερο δεν υπάρχει, εμείς έχουμε επιλέξει να είμαστε εμείς. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι, γιατί αν δεν είσαι ψύχραιμος δεν μπορείς να καταλάβεις τι βλέπεις μέσα. Επίσης, σαν άνθρωποι και επειδή αντιπροσωπεύουμε και ένα σωματείο με μια Ιστορία, θέλουμε να έχουμε και έναν πολιτισμό συγχρόνως, οπότε δεν μπορούμε να προσβάλουμε, εντός εισαγωγικών, με τη συμπεριφορά μας, μια ομάδα, τους ανθρώπους και ένα νησί, οπότε εμείς έχουμε επιλέξει την ευγένεια. Δεν ξέρω αν αυτό σας καλύπτει - εμείς είμαστε ευγενείς. Βασικά δεν είναι μόνο το νησί, είναι και το ποδόσφαιρο που μας δίνει και τρώμε, ζούμε από αυτό τόσα χρόνια, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε το προϊόν και το ποδόσφαιρο. Αυτό εμείς έχουμε επιλέξει και αυτή η σταθερότητα θα πάει μέχρι τέλους. Κάποιες φορές μας ρωτάνε “γιατί δεν πανηγυρίζετε” που μας βλέπουν στην παρακάμερα, ότι εγώ και ο Γιώργος δεν πανηγυρίζουμε τα γκολ και τα λοιπά και εγώ τους λέω ότι ο Γιώργος δεν ξέρω τι θα κάνει, εγώ 3-4 γκολ θα τα πανηγυρίσω, θα τα επιλέξω, ανάλογα πως θα είμαι. Και δεν είναι από ανωτερότητα ή ότι δε χαίρομαι, μην παρεξηγηθούμε. Αλλά ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που νιώθει εκείνη τη στιγμή. Νομίζω ότι ο πολιτισμός και οι συμπεριφορές, είναι πολύ σημαντικά, γιατί υπηρετείς ένα σπορ, ένα άθλημα, ένα επάγγελμα και επειδή υπάρχει και κόσμος που σε βλέπει. Νομίζω ότι έτσι είμαστε μια χαρά και έτσι θα το πάμε και είναι η επιλογή μας και είτε στα άσχημα είτε στα όμορφα, πάντα έτσι θα είμαστε. Όχι ότι είναι κακό να πανηγυρίζεις, μην παρεξηγηθώ. Τώρα με τους διαιτητές, θα πω μην ψάχνεις το άλλοθί σου. Δηλαδή εδώ με τον Γιώργο και τα άλλα τα παιδιά, τους συνεργάτες μας, προσπαθούμε σε κάθε παιχνίδι να βρούμε τα καλύτερα κομμάτια, ακόμα και στους εαυτούς μας. Τι λάθη κάναμε, τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αν ασχολούμαστε με έξωθεν πράγματα, το γήπεδο, ο αντίπαλος, ο διαιτητής και αυτά, θα χάναμε και τους εαυτούς μας. Πολύς κόσμος επιλέγει να το κάνει, ωραία, πάντως δεν είναι για εμάς και δεν το θεωρώ καλύτερο ή χειρότερο.

- Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι πρέπει να πας “καροτσάκι” τον διαιτητή, για να πάει στο VAR, κτλ. Έτσι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

Είτε το καταλαβαίνω, είτε δεν το καταλαβαίνω, η δική μας ομάδα έχει μια ηρεμία, η οποία ξεκινάει από πάνω. Και πάει σε όλα τα μέρη. Πες ότι ο ΟΦΗ είναι ένας ανθρώπινος οργανισμός, ξεκινάει από το κεφάλι και πάει μέχρι τα πόδια.

εικόνα Viber 2019 12 23 17 35 01

- Ξέρω ότι έχετε μια εξειδίκευση στον τρόπο παιχνιδιού της Αταλάντα, με το 3-4-3 που εφαρμόζει, έχετε κάνει και σχετική παρουσίαση σε σεμινάριο. Το καλοκαίρι στο περιθώριο της παρουσίασης του Γιώργου Σίμου, τον είχα ρωτήσει αν θα το δούμε να δουλεύεται στον ΟΦΗ, λόγω της παρουσίας σας.

Για να μιλήσουμε και λίγο τακτικά, πριν απαντήσω θα πάω λίγο πλάγια. Ακούγονται πολλά για συστήματα. Τα συστήματα είναι κυρίως για εσάς τα Media, για να γράφετε και να βάλετε έναν τίτλο ή για τον κόσμο που θέλει να κάνει μια κριτική. Ουσιαστικά, όπως είναι σήμερα το ποδόσφαιρο, τα χαρακτηριστικά των παικτών είναι που δημιουργούν τα συστήματα. Γιατί υπάρχει πχ, ένα 4-3-3 και αν δείτε στην Ευρώπη, αλλιώς το παίζει η μια ομάδα, αλλιώς το παίζει η άλλη. 4-3-3 λέγεται και στις δυο, αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα. Άρα μην μπλέκουμε στο 3-4-3, ή 3-5-2 ή ότι άλλο είναι αυτό. Το θέμα είναι για να παίξεις ένα συγκεκριμένο πράγμα, χρειάζεσαι τους κατάλληλους παίκτες. Εμείς εδώ, όντως δουλεύουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο από αυτό που συνήθως βλέπετε, το οποίο μπορεί να είναι 3-4-3 ή 5-4-1, όπως θέλετε πείτε το ή μπορεί να γίνει ακόμα και 5-3-2, εξαρτάται, το οποίο το έχουμε σαν εναλλακτικό, δεν είναι το βασικό μας. Θα το χρησιμοποιήσουμε, όπως κάποιες φορές το έχουμε ήδη κάνει. Επίσης, πολλές φορές όταν πεις παίζουμε με 5 πίσω, ο άλλος νομίζει ότι είναι αμυντικό, ενώ εγώ θα σου πω ότι μπορεί να είναι και φουλ επιθετικό. Όταν βάζεις 3 κεντρικούς αμυντικούς δεν είναι ευδιάκριτο αν πας να κρατήσεις ένα αποτέλεσμα ή πας να ανατρέψεις ένα αποτέλεσμα. Κατά συνθήκη, εμείς το 3-4-3 μπορεί το παίξουμε, αλλά δεν είναι το βασικό μας σύστημα.

- Επειδή υποστηρίζω την Μπιλμπάο και πριν μερικά χρόνια είχαμε εκεί (τον τρελό) τον Μπιέλσα, ο οποίος έπαιζε κάτι παρόμοιο και είχε πάρει πλάγια μπακ και χαφ και τα είχε κάνει στόπερ, όταν έβλεπα τον Γιαννούλη και τον Νάστο να γυρνάνε στο κέντρο της άμυνας, σκέφτηκα μήπως πάμε να κάνουμε το ίδιο.

Όχι, αλλά αν πας να παίξεις με 3 πίσω, τα δυο εξωτερικά σου στόπερ μπορεί να είναι και μπακ. Που έχουν και μια ταχύτητα, εκεί δε θέλεις βαριά κορμιά, για κεντρικούς αμυντικούς με τη λογική του ψηλού, καλού στο κεφάλι. Σας λέω πάντως, η ουσία με τα συστήματα είναι οι 11 που θα επιλέξεις, να μπορούν να συνεργάζονται. Να είναι ωραία χωροταξικά δομημένοι μέσα στο γήπεδο, λόγω αποστάσεων. Το 4-2-3-1, με το 4-3-3, με το 4-4-2 σε ρόμβο, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με μια μικρή αλλαγή μπορεί να τα έχουμε στο ίδιο παιχνίδι. Και εσύ να λες, παίζουμε 4-3-3 και να είναι όλα το ίδιο πράγμα και εσύ να το βαφτίζεις έτσι και εγώ που το έχω δουλέψει να το θεωρώ κάτι άλλο. Αλλιώς επιτίθεμαι, αλλιώς αμύνομαι. Σε φάση άμυνας, αυτό που βλέπουμε μπορεί να είναι και 4-4-2.

εικόνα Viber 2019 12 23 17 35 04

(Περίπου σε αυτό το σημείο, μπαίνει στο γραφείο ο Γιώργος Σίμος και με τις πάντα ευγενικές παρεμβάσεις του, σιγά σιγά άρχισε να μετατρέπεται η κουβέντα σε κοινή συνέντευξη - άλλο που δεν ήθελα και εγώ!)

- Έχει ειπωθεί ότι ο ΟΦΗ χτίζει μια ομάδα διετίας - τριετίας - τετραετίας, εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας. Για εσάς, όπως το έχετε στο μυαλό σας το μέλλον και χωρίς φυσικά να είστε μέντιουμ, σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το οικοδόμημα του ΟΦΗ; Στο 5%; 10%; Παράδειγμα, τον Μιχάλη Μπούση όταν ήρθε, τον είχαν ρωτήσει που βλέπει τον ΟΦΗ σε 3 χρόνια.

Π.Π: Όλα αυτά είναι πολύ υποθετικά, δεν μπορώ να το απαντήσω, αν είμαστε στην αρχή, στο μέσο ή δεν ξέρω εγώ τι. Το θέμα είναι ότι η ομάδα έχει δυναμική, μπορεί να καταφέρει πράγματα. Εκείνο που νομίζω ότι χρειάζεται είναι η σταθερότητα και πρέπει και να καταλάβει και ο κόσμος ότι οι ομάδες δε χτίζονται ούτε σε 6 μήνες, ούτε σε ένα χρόνο. Όπως είναι όλες οι διαδικασίες, που θέλεις να κάνεις γερά θεμέλια. Είναι μια αργή διαδικασία, που θέλει σταθερά βήματα. Σαφέστατα η ομάδα μεγαλώνει, σαφέστατα η ομάδα δεν έχει καμία σχέση με πέρσι, γιατί πέρσι το ζήσανε και οι ίδιοι άνθρωποι, τις ανακατατάξεις, τις αναμπουμπούλες, δεν έχει καμία σχέση με πρόπερσι. Βέβαια δεν ξέρω αν μπορέσει ποτέ - που το εύχομαι - να φθάσει στα παλιά μεγαλεία, βέβαια ήταν και πιο εύκολο, αλλά για να είμαστε και δίκαιοι με την Ιστορία, πριν χρόνια ήταν και πιο εύκολο να είσαι μια καλή επαρχιακή ομάδα. Τώρα πλέον το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πάρα πολύ. Άρα πρέπει και εσύ να προσαρμοστείς σε αυτό, αλλά αυτό που θα σε καθορίσει είναι η σταθερότητα. Τώρα σε ποιο σημείο είμαστε, μάλλον θα πρέπει να ρωτήσετε τους από πάνω, πως βλέπουν τα πράγματα. Είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει μια βάση, και προχωράμε. Για να είμαστε και λίγο δίκαιοι με την Ιστορία, γιατί και εγώ έχω μετάσχει σε ομάδες σαν ποδοσφαιριστής και όπως όλοι μας, ήταν πιο εύκολο να έχεις μια καλή ομάδα, οι ομάδες είχαν όλο Έλληνες και λίγους ξένους, τώρα τα πράγματα είναι πιο multi culti.

Γιώργος Σίμος: Μετά από δύο χρόνια, θα μπορούμε να σου απαντήσουμε πιο εύκολα σε αυτή την ερώτηση (γέλια).

- Προσωπικά περίμενα τον ΟΦΗ να αρχίσει φέτος λίγο χλιαρά το πρωτάθλημα και σιγά σιγά, λόγω της καλής δουλειάς που έχει γίνει στην προετοιμασία, να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Την περίμενα δηλαδή αυτή την εικόνα, αλλά για πιο μετά, όχι από τον Αύγουστο. Εσείς περιμένατε τα αποτελέσματα της δουλειάς σας να αρχίσουν να φαίνονται τόσο γρήγορα;

Π.Π: Εμείς είχαμε μια πίστη μεταξύ μας, όλο το επιτελείο. Για να μην ακουστεί και υπερφίαλο, ίσως όχι από την αρχή, αλλά επειδή πιστεύουμε στις δυνατότητές μας, ξέραμε ότι θα έχουμε καλή ομάδα, αν και όλο αυτό ήταν υποθετικό, στη διαδικασία απάνω. Για να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, η ομάδα έχει καταφέρει πολλά πράγματα, αλλά είμαστε ακόμα στις διαδικασίες μέσα. Είμαστε σε μια διαδικασία βελτίωσης.

Γιώργος Σίμος: Και σε διαδικασία μάθησης και αξιολόγησης.

- Από τι στιγμή που ο ΟΦΗ τα πάει τόσο καλά… Μια “””πρόωρη””” - εντός πολλών εισαγωγικών - έξοδος του ΟΦΗ στην Ευρώπη, μήπως του κάνει κακό; Ή ο ΟΦΗ δε θα πρέπει να φοβάται την περιπέτεια και θα είναι άλλη μια πρόκληση για την ομάδα, από αυτές που αρέσουν στον νέο ΟΦΗ και στις οποίες αναφέρεται συχνά και ο Γιώργος Σίμος;

Π.Π: Δεν ξέρουμε που θα καταλήξουμε. Εμείς θέλουμε, όπως λέει ο Γιώργος, γιατί αυτό είναι πολύ κοινό, διαδικασίες, καθημερινότητα… Το που θα καταλήξουμε, μας ενδιαφέρει η αυτοβελτίωση. Το αν αυτό θα είναι Ευρώπη, θα είναι 7ος, θα είναι 10ος, θα είναι 3ος, δεν το ξέρουμε. Και δε στοχεύουμε σε αυτό. Τώρα, αν ο ΟΦΗ είναι έτοιμος για Ευρώπη. Πες πως βγαίνει, μετά τι; Θα παίξει απλά προκριματικούς; Εγώ σου λέω ότι μπορεί να το κάνει. Μπορεί να μην το κάνει φέτος, μπορεί να το κάνει του χρόνου. Για να κάνει ολόκληρη την ευρωπαϊκή διαδικασία, δεν μπορεί, θα πρέπει να μεγαλώσει ακόμα πολύ, θέλει πολλά λεφτά για να φθάσεις εκεί.

- Εν τω μεταξύ, ο ΟΦΗ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που δεν έχει αρνητικό συντελεστή νίκες - ήττες στην Ευρώπη, έχει πλήρης ισορροπία.

Γιώργος Σίμος: Είχε και 6 διεθνείς στην ενδεκάδα.

Π.Π: Είπαμε, για να μην αδικούμε την Ιστορία, τότε τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, ακόμα και στην Ευρώπη. Τώρα βλέπετε ότι ακόμα και ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να μπει σε όμιλο. Ο Ολυμπιακός μπαίνει μία στις δύο. Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει. Η ΑΕΚ ταλαιπωρείται και αυτή. Η UEFA δυστυχώς το έχει κάνει Elite, γιατί θέλει να πουλήσει το προϊόν της.

- Ναι, όντως, τότε παίζαμε αμέσως πρώτο, δεύτερο γύρο τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και τώρα θα πάμε σε προκριματικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Π.Π: Τους ενδιαφέρει να δείχνουν Μπαρτσελόνα - Μπάγερν, πέντε φορές το χρόνο. Άρα έχουν αποκλείσει λίγο τις εκπλήξεις. Και δυστυχώς, όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, οι εκπλήξεις δεν μπορούν να γίνουν, αν δεν έχεις ισχυρά μπάτζετ.

Γιώργος Σίμος: Σε δύο χρόνια θα μπορούμε να απαντήσουμε και σε αυτή την ερώτηση. Μπορεί να λέμε κοίτα τι λέγαμε τότε.

Π.Π: Κοίταξε να δεις, αυτό έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ομάδες, η πίστη στις διαδικασίες μπορεί να σου δώσει εξτρά πράγματα. Γιατί έτσι και αλλιώς, το ταλέντο μας φτάνει μέχρι ένα σημείο, το σώμα μας φτάνει μέχρι ένα σημείο. Τώρα, το να υπερβείς αυτά, μπορεί να συμβούν συνολικά πράγματα, το οποίο είναι αυτό που λέμε η πίστη στη διαδικασία, η πίστη στην καθημερινότητα, να θέλεις να βελτιωθείς. Όλα αυτά μπορούν να σου δώσουν μια εξτρά δυναμική, που εκεί στο fifty - fifty, να πάρεις εσύ το αποτέλεσμα, επειδή έχεις αυτό.

- Κλείνουμε λοιπόν από τώρα, συνέντευξη ξανά σε δύο χρόνια (γέλια). Λοιπόν, εμείς εδώ είμαστε αρκετά μετριοπαθείς, γιατί ξέρουμε ότι η ομάδα χτίζεται ακόμα και δεν το λέμε αυτό. Αλλά πως νιώθετε όταν ακούτε από την υπόλοιπη Ελλάδα ότι “ο ΟΦΗ παίζει την καλύτερη μπάλα”;

Π.Π: Δε θέλουμε να ευλογούμε τα γένια μας και να περιαυτολογούμε. Είναι γεγονός ότι ο ΟΦΗ παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Δηλαδή και εμείς από τον πάγκο το βλέπουμε. Αυτό σε ένα φίλαθλο αρέσει. Στα πλαίσια της δουλειάς μας, είναι να υπηρετήσουμε το ποδόσφαιρο.

Γιώργος Σίμος: Και είναι χαρά μας να μιλάει η δουλειά μας για εμάς, παρά να μιλάμε εμείς γι’αυτή.

- Τον Φιγκεϊρέντο τον είχατε δει ως αντίπαλο του Απόλλωνα. Τώρα που τον ζείτε καθημερινά από κοντά, βλέπετε ακόμα περισσότερα από αυτόν, από αυτά που είχατε δει; Δηλαδή εκτός του ότι ήταν ο καλύτερος επιθετικός του αντιπάλου σας (της Ζαλγκίρις). Εμείς έχουμε την εικόνα ενός παίκτη - εργάτη στην επίθεση, που δεν είναι πολύ συνηθισμένο για παίκτη επιθετικογενή.

Π.Π: Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, οι μεταγραφές στην ομάδα είναι μια συνολική δουλειά, δηλαδή εμπλέκονται διάφοροι άνθρωποι. Ξεκινώντας από αυτό, δεν έφερα εγώ κανέναν Φιγκεϊρέντο. Έδωσα απλά ένα tip, μια πληροφορία, ότι κάτι μου άρεσε. Και από εκεί και πέρα, πέρασε από όλη τη διαδικασία, γιατί πήγαν και άνθρωποι και τον είδαν και live, εκτός που τον είχα δει εγώ. Ας μη μιλήσουμε όμως για τον συγκεκριμένο. Κάθε παίκτης είναι ένας ρόλος. Κάθε παίκτης πρέπει να αμυνθεί και να επιτεθεί, ανάλογα ποια θέση είναι. Ο συγκεκριμένος, αλλά και όποιος παίκτης, έχουν διπλό ρόλο. Άρα πρέπει να ανταποκρίνεται και στους δύο ρόλους. Ανάλογα βέβαια τη θέση, κάποιος το κάνει καλύτερα, κάποιος χειρότερα και είναι λογικό, έτσι δεν είναι; Οπότε σε αυτή τη διαδικασία, είναι ένας παίκτης του συνόλου και χαιρόμαστε που τον έχουμε εδώ, όπως και όλα τα παιδιά.

Γιώργος Σίμος: Να σας δώσω και εγώ μια εσωτερική πληροφορία, είναι ο μόνος παίκτης μας που παίζει συνεχώς από πέρσι. Ο Φιγκεϊρέντο ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου προετοιμασία για το πρωτάθλημα. Συμπληρώνει 12 μήνες σερί και θα χρειαστεί ειδική διαχείριση. Άρα το παιδί αξιολογείται διαφορετικά από τους άλλους παίκτες.

Π.Π: Ναι, ο συγκεκριμένος έχει ταλαιπωρηθεί, το έχει πάει σερί 12 μήνες, δεν ξεκουράστηκε καθόλου το καλοκαίρι, κλείνει τώρα ένα χρόνο συνεχούς αγωνιστικής δράσης.

(Σε αυτό το σημείο, ανοίγω το λάπτοπ και του δείχνω ένα βίντεο, με το οποίο ενθουσιάζεται, από ένα ματς με τον Εθνικό το 1994 - 1995, που είναι αντίπαλος του ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ και στο οποίο όχι μόνο σκόραρε, αλλά κόντευε μόνος του να μας … κάνει ζημιά!)

- To ενδιαφέρον σε αυτό το βίντεο είναι ότι, βλέπετε ότι έχει λίγο κόσμο, με τον ΟΦΗ να είναι 2ος στη βαθμολογία, πίσω από τον Παναθηναϊκό, 18η αγωνιστική. Στη δεκαετία του 90, κάποια στιγμή ο κόσμος σταμάτησε να έρχεται στο γήπεδο και ερχόταν μόνο σε ντέρμπι και ευρωπαϊκά ματς. Αλλά μετά τον υποβιβασμό ο κόσμος συσπειρώθηκε και ξαναγέμισε το γήπεδο. Πέρασε πολλά ο κόσμος του ΟΦΗ, για αυτό ίσως σήμερα να φαίνεται λίγο ανυπόμονος.

Π.Π: Εντάξει, από αυτό που βλέπουμε εμείς σήμερα και πολιτισμό έχουν και αγαπάνε την ομάδα και ωραία ατμόσφαιρα κάνουν.

Γιώργος Σίμος: Για να είμαστε ειλικρινείς, δικαιούνται να έχουν προσδοκίες, έχουν τόση Ιστορία.

Π.Π: Ναι ρε συ, έχουν δει ωραία μπάλα. Εδώ πέρα, ήταν από τις πιο δύσκολες έδρες και κέρδιζε και με ωραίο ποδόσφαιρο, ήταν πολύ επιθετική ομάδα.

Γιώργος Σίμος: Απλά να έχουν ρεαλισμό στις προσδοκίες τους.

Π.Π: Ακριβώς, ακριβώς.

- Πάντως είναι ένα case study ότι εδώ το γήπεδο ήταν άδειο, με την ομάδα δεύτερη στην Α’ Εθνική και μετά που έπεσε κατηγορίες, υπήρχαν ματς που δε χωρούσε ο κόσμος.

Π.Π: Εδώ ήταν και τα τελευταία χρόνια της πολύ καλής ομάδας και μετά από μια δεκαετία, δεκαπενταετία, μήπως υπήρχε και ένας κορεσμός, που μπορεί να τύχει αυτό σε ομάδες.

(Φωνάζει τον Γιώργο Σίμο να δει το πέναλτι που εκτελεί και με τι ωραίο στυλ και τι ευκαιρίες είχε χάσει σε αυτό το ματς)


- O Γιώργος Σίμος έχει αναφέρει πολλές φορές ότι εκπροσωπεί ένα team ανθρώπων και ότι μιλάει εκ μέρους όλων. Μπορείτε να μιλήσετε για τη σχέση που έχετε αναπτύξει, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα; (αν και είναι λίγο άβολο τώρα που είναι μπροστά)

Π.Π: Εντάξει, ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος που γνωριζόμαστε χρόνια. Πλέον συνεννοούμαστε με τα μάτια. Και αυτό απαντάει σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις (σ.σ: στο πρώτο μέρος), ότι η καθημερινότητα είναι από τα πιο ουσιαστικά πράγματα, γιατί ουσιαστικά είναι η ζωή μας. Άρα η συνεργασία μου με τον Γιώργο - να μην πω ευτυχία - είναι σαν παιχνίδι, είναι πολύ εύκολη. Και δεν είναι μόνος ο Γιώργος. Έχουμε πει, είναι και ο Γιάννης Κεσόγλου, είναι και ο Βαγγέλης Λάππας, είναι και ο Κωνσταντίνος Νομικός, είναι και ο Τάσος Πρίτσας, όλοι όσοι είμαστε εδώ πέρα. Άρα δεν είναι μόνο η δική μας η σχέση.

Γιώργος Σίμος: Στη δική μας τη σχέση, νομίζω ότι αλληλοσυμπληρωνόμαστε σε πολλά.
 
Π.Π: Ναι είναι γεγονός αυτό και είναι ενδιαφέρον, γιατί με τον Γιώργο κάνουμε και παρέα και εκτός ποδοσφαίρου, είμαστε και φίλοι. Δηλαδή και εκτός ποδοσφαίρου μπορούμε να πούμε πολλά σοβαρά πράγματα, για τις ζωές μας, για τους ανθρώπους μας, για τα γύρω γύρω. Οπότε, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης.

67230786 1701699033299646 6619647430478528512 n


Μη χάσετε στο πρώτο μέρος της συνέντευξης:

• Οι διαφορές Κύπρου και Ελλάδας. Οι λόγοι που οι κυπριακές ομάδες γνώρισαν κατακόρυφη άνοδο τα τελευταία χρόνια.

• Τι τον έκανε τον Ιούλιο να έρθει στον ΟΦΗ, ενώ τον Ιούνιο δεν το θεωρούσε πιθανό να επιστρέψει στην Ελλάδα.

• Η κοινή του φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο, με τους ανθρώπους που έχουν στελεχώσει σήμερα τον ΟΦΗ.

• Οι κοινωνικές του δράσεις, ο ρόλος του ποδοσφαίρου και η θητεία του ως προπονητής της Εθνικής Αστέγων.

Oficrete