Oficrete

Σε ποια θέση θα τερματίσει ο ΟΦΗ;

Τι πιστεύω - προς το παρόν - ότι θα γίνει. Ψηφίστε και εσείς!

Disclaimer: Γεννήθηκα το 1980, οπότε μεγάλωσα με τον ΟΦΗ να είναι, κάθε χρόνο, από 2ος μέχρι 5ος στις "καλές" του και από 6ος μέχρι 9ος στις "κακές" του. Με διαόλιζε όταν κάποιες χρονιές - μεταβατικές - ακουγόταν ότι “ο ΟΦΗ δεν έχει στόχο φέτος”. Τι θα πει δεν έχει στόχο; Δεν μπορούσα να το χωνέψω. Στις καλές χρονιές ακουγόταν ότι “ο ΟΦΗ έχει στόχο την Ευρώπη” και δεν καταλάβαινα γιατί δεν πάει για το πρωτάθλημα. Δεν μπορούσα να δεχθώ ότι κατεβαίνεις σε μία διοργάνωση, χωρίς να έχεις ως στόχο να την κερδίσεις, να είσαι πρώτος. Αφού έχεις πάει 2ος, 3ος και 4ος, γιατί να μην πας και 1ος;; Ήμουν, βλέπετε, μικρός και δεν ήξερα.

Είναι της … μοδός τέτοια εποχή (και πολύ πιο πριν) οι προβλέψεις για το σε ποια θέση θα τερματίσει μια ομάδα. Ο Χρίστος Σμπώκος έχει το θάρρος και το έχει καθιερώσει κάθε χρόνο, παρά το bullying που δέχθηκε πέρσι (γιατί μας είχε τάξει και αθέτησε την υπόσχεσή του).

Φέτος πως μπορείς να κάνεις πρόβλεψη; Καταρχάς, η πρόβλεψη αφορά την κανονική διάρκεια ή τα πλέι οφ; Αν, δηλαδή, πεις ότι ο ΟΦΗ θα τερματίσει 7ος και, όντως, το κάνει και μετά στα πλέι οφ, όντας πια χαλαρός και σχεδόν αδιάφορος, καταλήξει στη 10η θέση, έχεις επιβεβαιωθεί ή έχεις διαψευσθεί; Και το ανάποδο ενδεχόμενο.

Οπότε, τα πλέι οφ - πλέι άουτ έχουν αλλάξει πλήρως το πρωτάθλημα, ενώ και η κανονική περίοδος είναι πια μικρή, καθώς συμμετέχουν μόνο 14. Απαραίτητη διευκρίνιση, οι πρώτες 6 ομάδες θα παίξουν πλέι οφ, σε διπλούς αγώνες. Οι υπόλοιπες 8 ομάδες θα αγωνιστούν στα πλέι άουτ, σε μονούς αγώνες, με τις ομάδες που βρίσκονται ψηλότερα να δίνουν τα περισσότερα ματς στην έδρα τους. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν, πχ, ο 7ος θα δώσει όλα τα ματς στην έδρα του και ο 14ος όλα εκτός έδρας και αν θα αλλάζει αυτό κλιμακωτά ή θα υπάρχει κάποια άλλη αναλογία. Τόσο στα πλέι οφ, όσο και στα πλέι άουτ, οι ομάδες θα μπουν με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν στην κανονική διάρκεια.

Πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, πίστευα ότι ο ΟΦΗ θα πάει στα πλέι άουτ, αλλά με πλεονέκτημα έδρας, δηλαδή στις θέσεις 7-10. Το ίδιο πιστεύω και τώρα (και, σιγά - σιγά, αλλάζω γνώμη...), αλλά πλέον μοιάζει με κάτι που είναι το ζητούμενο για μια καλή ομάδα, που όμως ακόμα χτίζεται. Στα πλέι οφ, θεωρητικά (και βάσει της σημερινής εικόνας) έχουμε 3 σίγουρες ομάδες: ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Είναι και ο Άρης που έχει σίγουρα τη δυναμική και το υλικό για να μπει, αλλά, προς το παρόν, είναι πολύ ασταθής. ΠΑΟ και Ατρόμητος μοιάζουν χειρότεροι από πέρσι και, αν δεν ανακάμψουν, θα “ανοίξουν” 2 θέσεις στην πρώτη 6άδα, για τις υπόλοιπες ομάδες και είναι φυσιολογικό κάποιες να λοξοκοιτάζουν και προς τα εκεί. Θα είναι η Ξάνθη, θα είναι ο Βόλος, θα είναι η ΑΕΛ, θα είναι ο ΟΦΗ, θα είναι κάποια άλλη ομάδα που δεν έχει ξεκινήσει καλά, αλλά θα ανέβει αργότερα; Το σίγουρο είναι ότι το ξεκίνημα κάποιων ομάδων, έχει δώσει το δικαίωμα σε κάποιες άλλες να ονειρεύονται.

Προσωπικά, το καλοκαίρι και με την εικόνα που είχαμε στα φιλικά, περίμενα ότι ο ΟΦΗ θα ξεκινούσε μέτρια, ότι θα υπήρχε ένα learning curve, που λέμε και στα Ανώγεια, καθώς είναι μια νέα ομάδα που προτείνει μια νέα φιλοσοφία και ίσως και να το πλήρωνε σε κάποια ματς στην αρχή, ακόμα και με βαριές ήττες (το οποίο ακόμα μπορεί να συμβεί, έτσι;). Και στην πορεία, η καλή δουλειά που έχει γίνει και στην προετοιμασία και το καλύτερο δέσιμο, θα έφερναν βελτίωση της εικόνας, θετικά αποτελέσματα στο γήπεδο και ένα καλύτερο πλασάρισμα, ώστε να πάει στα πλέι άουτ χωρίς πολύ άγχος. Φυσικά, η ομάδα με διέψευσε από τις 3 πρώτες αγωνιστικές, χωρίς αυτό να με “χαλάσει” πραγματικά καθόλου.

Όπως το βλέπω πλέον σήμερα, για τον ΟΦΗ το να τερματίσει σε θέση πλέι άουτ - με πλεονέκτημα έδρας - είναι το ζητούμενο, όπως έγραψα παραπάνω, μοιάζει με κεκτημένο, σε μια μεταβατική χρονιά. Αν καταφέρει και “χωθεί” στην πρώτη 6άδα, παρά τις εκκρεμότητες που έχει, θα μετατρέψει τη σεζόν σε απόλυτα επιτυχημένη, σχεδόν ονειρική, πολύ νωρίτερα από ό,τι όλοι περιμέναμε. Και θα παίξει 10 ματς - γιορτή, με τους υπόλοιπους πρωτοπόρους και ό,τι γίνει, καλοδεχούμενο! Αν, παρ’ελπίδα, πάει στα πλέι άουτ με μειονέκτημα έδρας, δηλαδή στις θέσεις 11-14, η χρονιά θα είναι αποτυχημένη, ακόμα και αν σωθεί τελικά.

Λέω λοιπόν, ότι ακόμα πιστεύω (αν και Κυριακή με Κυριακή, βλέποντας και τις άλλες ομάδες, αρχίζω να αλλάζω γνώμη) ότι ο ΟΦΗ θα πάει στα πλέι άουτ, αλλά με πλεονέκτημα έδρας και μεγάλη διαφορά, σαν μαξιλαράκι ασφαλείας, η οποία ενδεχομένως να του επιτρέψει να δώσει χρόνο και σε άλλους παίκτες, ενόψει και της επόμενης περιόδου. Το οποίο σημαίνει 7 έως 10, αλλά πιο κοντά στο 7. Αν του παρουσιαστεί η ευκαιρία της 6άδας και με κάποιες προσθήκες το Γενάρη, φυσικά θα την αρπάξει.

Φυσικά, με την εικόνα που πλέον έχουμε, μια τέτοια εκτίμηση μοιάζει αρκετά μετριοπαθής. Προσπαθώ να κρατήσω - και μέσα μου - χαμηλά την μπάλα. Στο κάτω - κάτω, το πλάνο είναι διετίας και τριετίας, από ό,τι έχει ειπωθεί και έχουν αποδείξει (και στις μεταγραφές) ότι δε βιάζονται. Δε γράφω τι θέλω. Γιατί αν γράψω τι θέλω... Απλά να πω, ότι κοιτάω τη βαθμολογία πάντα προς τα πάνω και ποτέ προς τα κάτω.

Θυμίζω ότι ο Χρίστος Σμπώκος, ο οποίος είναι λιγότερο … φλώρος από εμένα, στην πρόβλεψή του είχε γράψει για 6-9. Ιστοσελίδες των Αθηνών, όπως το Gazzeta, το Sport24 και το Contra, πριν μάλιστα αρχίσει το πρωτάθλημα, στα αφιερώματά τους είχαν γράψει ότι προβλέπουν τον ΟΦΗ για τις θέσεις 7-8 και 7-9, για τα οποία μακάρι να είχα κρατήσει τα λινκ. Και για να ευθυμήσουμε, ο κύριος Αυγολέμονος είπε στην εκπομπή του Γεωργίου για 4η-5η θέση.

Το διεθνές σάιτ στατιστικών “FiveThirtyEight”, το οποίο έχει δημιουργήσει μια “κατάταξη δυναμικής ομάδων”, με την οποία κάνει τις προβλέψεις του για αγώνες και πρωταθλήματα, πριν ξεκινήσει η σεζόν έδινε τον ΟΦΗ στην 8η θέση με 40 βαθμούς. Σήμερα, φυσικά, έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή του, προς τα πάνω και θεωρεί ότι ο ΟΦΗ θα τερματίσει στην 5η θέση με 47 βαθμούς και με διαφορά τερμάτων -6 γκολ. Μάλιστα τον κατατάσσει 4ο στις πιθανότητες για έξοδο στο Champions League, έστω και με ελάχιστο ποσοστό.

Opera Στιγμιότυπο 2019 10 03 102324 projects.fivethirtyeight.com


Εσείς, σε ποια θέση πιστεύετε ότι θα τερματίσει ο ΟΦΗ, στην κανονική περίοδο;

Oficrete