ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete

Να βγάλει αντίδραση!

Ο ΟΦΗ διανύει αγωνιστική κρίση και μία αντίδραση είναι απαραίτητη, ώστε να αποδείξει ότι είναι ζωντανός.
Μετά τη λήξη του αγώνα απέναντι στον Άρη επικράτησε μια δικαιολογημένη πίκρα στις τάξεις της ομάδας και των φιλάθλων. Το σοκ ήταν μεγάλο, αφού έπειτα από τον έναν βαθμό που κατάφερε να κερδίσει σε δύο παιχνίδια – must win – κόντρα σε Απόλλωνα και Λεβαδειακό, ήρθε και το ισχυρό χαστούκι με τους Θεσσαλονικείς στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Οι στιγμές που ακολούθησαν μας θύμισαν καταστάσεις προηγούμενων χρόνων, με οπαδούς να διαμαρτύρονται σε ποδοσφαιριστές έξω από το γήπεδο και κάποιοι να ζητούν την κεφαλή του Παπαδόπουλου επί πινάκι. Αν δεν ερχόταν το ενωτικό μήνυμα του προέδρου εξ Αμερικής να μας υπενθυμίσει ότι, διοικητικά τουλάχιστον, η ομάδα διανύει πια μία περίοδο κανονικότητας, θα είχαμε χάσει το μυαλό μας.

Αυτό σημαίνει ότι όλα είναι καλά και δε χρειάζεται να ανησυχούμε; Θα ρωτούσε κάποιος, που θα ήθελε να παίξει το συνήγορο του διαβόλου. Φυσικά και δεν είναι καλά, η ομάδα βρίσκεται σε δεινή αγωνιστική κατάσταση και χρειάζεται επειγόντως ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ, ώστε να μαζέψει ό,τι μπορέσει μέχρι τον Γενάρη, διότι θα ξυπνήσει στο β’ γύρο και το τρένο της σωτηρίας θα βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Στα αγωνιστικά τώρα, από την αρχή της σεζόν έως και τη σημερινή μέρα, ο ΟΦΗ κρυβόταν πίσω από δικαιολογίες. Από την μία πλευρά το δύσκολο πρόγραμμα και η άσχημη οικονομική κατάσταση και από την άλλη οι πολλοί τραυματισμοί βασικών ποδοσφαιριστών. Πράγματι, όλα τα παραπάνω όντως συνέβαλαν στο αγωνιστικό πρόβλημα, αλλά παράλληλα μας απέτρεπαν από το να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι ο ΟΦΗ είναι βαριά άρρωστος. Η ομάδα ακόμη μας θυμίζει μία κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν σε περίοδο προετοιμασίας. Μηδέν αυτοματισμοί, πενιχρό passing game (ή όταν γίνεται, είναι ανούσιο), η δημιουργία ευκαιριών αποτελεί κάτι άγνωστο μέχρι στιγμής και μία αμυντική λειτουργία, που ενώ έχει κάπως βελτιωθεί, συνεχίζει να «μπάζει νερά» στις στημένες φάσεις των αντιπάλων.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση ο ίδιος ο προπονητής της ομάδας μοιάζει να είναι ντεφορμέ, αφού ακόμη και εκείνος ψάχνεται χωρίς να έχει μία σταθερή 11άδα, ενώ πολλά παιχνίδια έχουν χαθεί από τις δικές του λανθασμένες επιλογές. Φυσικό είναι όταν δοκιμάζεις πολλά και διαφορετικά πράγματα, τα περισσότερα από αυτά να μη σου βγαίνουν.

Ωστόσο, η ελληνική μας νοοτροπία σχετικά με την απομάκρυνση προπονητή οφείλει και αυτή να αλλάξει, καθώς η νέα ποδοσφαιρική «σχολή», που εγκαινιάζουν οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΦΗ, είναι επηρεασμένη από το τρόπο που λειτουργούν στο εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι για να χτίσεις κάτι χρειάζεται υπομονή και πίστη, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές. Άλλωστε, ένας σταθερός προπονητής γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους και τις αδυναμίες της και τα δυνατά χαρακτηριστικά της και πάνω σε αυτά μπορεί να βελτιώσει πράγματα και να αναστρέψει καταστάσεις.

Αναφορικά με το παιχνίδι του Σαββάτου κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, η ομάδα καλείται να βγάλει μία αντίδραση, να αποδείξει ότι της έχει παραμείνει ψυχή, μετά το στραπάτσο στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού απέναντι στον Άρη. Ωστόσο, ξανά τα προβλήματα του χτυπούν τη πόρτα. Μπορεί να επέστρεψαν οι Μεγιάδο και Παπαστεριανός, όμως η απώλεια του Κουτσιανικούλη την τελευταία στιγμή στερεί την ταχύτητα που θα ήθελε ο ΟΦΗ, ειδικά όταν οι γρήγορες αντεπιθέσεις θα πρέπει να είναι το ισχυρό «όπλο» στη φαρέτρα του Παπαδόπουλου.

Από εκεί και πέρα, η απουσία του Ντίνα στερεί λύσεις στην επίθεση, συγκεκριμένα στα επιθετικά στημένα, τα οποία ο ΟΦΗ κάποτε πρέπει να μάθει να εκμεταλλεύεται, ενώ χωρίς ξανά τον Νέιρα ο δημιουργικός τομέας συνεχίζει να πονάει. Τον ρόλο του Νέιρα προσπαθεί να καλύψει τελευταία ο Πλατέλλας, ο οποίος μπορεί μεν να κρατά την μπάλα, να τρέχει με αυτή και να ανοίγει χώρους, όμως υπολείπεται αρκετά του Νέιρα στην τελική πάσα που θα βοηθήσει τον Βουό.

Ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα προσεγγίσει το παιχνίδι ο Παπαδόπουλος. Οι δύο επιστροφές ίσως βοηθήσουν, αφού Μεγιάδο και Παπαστεριανός προσδίδουν ποιότητα στη μεσαία γραμμή και βοηθούν όχι μόνο στον δημιουργικό τομέα, αλλά και στον ανασταλτικό. Ενδεικτικά , οι περισσότερες επιθέσεις ξεκινούσαν από τα πόδια του Μεγιάδο, ενώ ο ίδιος φρόντιζε να λειτουργεί σαν κεντρικός κόφτης σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, η αγωνιστική απραξία και των δύο δεν τους καθιστά 100% έτοιμους και η χρησιμοποίηση τους ενέχει το ρίσκο να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στην ομάδα.

Οδηγός στην αμυντική αντιμετώπιση του ΠΑΣ πρέπει να αποτελέσει ο προσανατολισμός μας στο παιχνίδι με τον Άρη. Η αλήθεια είναι το 3-5-2 με το παραφορτωμένο κέντρο και τα τρία στόπερ, έδωσαν πλάτος στην ομάδα και μπλόκαραν τους εμπειρότερους παίχτες των «κίτρινων». Κάπως έτσι θα ήταν καλό να προσεγγιστεί και ο ΠΑΣ. Βέβαια απαιτείται περισσότερη ταχύτητα, ειδικά στην κόντρα επίθεση από τα άκρα, ελλείψει φυσικού 10αριού, κάτι που δεν έδωσε το παραπάνω σύστημα.

Εκτός όμως από το τακτικό κομμάτι, οι παίχτες πρέπει να μπουν στο γήπεδο σεληνιασμένοι! Να δείξουν πόσο τους πείραξε η προηγούμενη ήττα, αλλά και η εικόνα τους και πως έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Όταν υπάρχει έλλειψη ποιότητας, η «ψυχή», η δύναμη και το μαχητικό πνεύμα, μπορούν να δώσουν ώθηση σε μία ομάδα (σε συνδυασμό φυσικά με ένα σωστά καταρτισμένο τακτικό πλάνο).

Εν πάσει περιπτώσει, ο ΟΦΗ καλείται να βγάλει αντίδραση και να πάρει ό,τι μπορεί από το ματς των Ζωσιμάδων, διότι η συνέχεια είναι ξανά δύσκολη και η βαθμολογική μας συγκομιδή σχεδόν καταθλιπτική. 

Oficrete