Oficrete

Όταν οι προπονητές λένε τα αυτονόητα

Γιώργος Δώνης και Γιώργος Σίμος έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια της σεζόν σε δηλώσεις που αναδεικνύουν την πραγματική σημασία του ποδοσφαίρου.

Ο Γάλλος φιλόσοφος, Κριστιάν Μπρομπερζέ, μελετητής του ποδοσφαίρου από επιστημονικής άποψης ταξίδεψε σε Ιταλία, Γαλλία και Ιράν εξερευνώντας το ποδόσφαιρο εμπλεκόμενος στις κερκίδες φανατικών και συνδέσμων οργανωμένων οπαδών έγραψε το βιβλίο «Ποδόσφαιρο: Σύμβολα, αξίες, φίλαθλοι». Το συμπέρασμα που διατύπωσε ο Γάλλος «εξερευνητής» του αθλήματος ήταν το εξής: «Ποδόσφαιρο: το πιο σημαντικό ασήμαντο πράγμα του κόσμου». Μία φράση κλισέ, η οποία όμως περιγράφει με ακριβή τρόπο το ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, την έννοια του αθλήματος φαίνεται να ξεχνάμε αρκετές φορές στη χώρα μας και ανάγουμε το ποδόσφαιρο σε ζήτημα ζωής και θανάτου και σημαντικότερο από τις ανθρώπινες σχέσεις ή την ανθρώπινη ζωή. Όμως υπάρχουν κάποιες στιγμές που οι Έλληνες προπονητές μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα θυμίζοντας σε όλους μας τι είναι πραγματικά το ποδόσφαιρο επιβεβαιώνοντας την φράση του Μπρομπερζέ.

Το πρώτο δείγμα τη φετινή χρονιά είχε δώσει ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης. Ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί από τον ΟΦΗ με 3-1 στο ΟΑΚΑ για την 2η αγωνιστική και η γκρίνια στις τάξεις των «πρασίνων» ήταν μεγάλη. Ερωτηθείς για το τι θέλει να πει στον κόσμο του Παναθηναϊκού για το αρνητικό αποτέλεσμα απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο. «Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα και όταν βλέπει ο κόσμος τέτοια λάθη από εμάς, είναι λογικό να αποδοκιμάζει. Όταν δουλεύω δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω της λέξης της ντροπής και της συγγνώμης, γιατί είναι σημαντικές έννοιες στη ζωή μας και εδώ μιλάμε για ποδόσφαιρο. Σίγουρα ένα συγγνώμη σε εισαγωγικά μπορούμε να το πούμε γιατί ήμασταν κακοί και δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε. Αυτές οι εκφράσεις δεν με αντιπροσωπεύουν στη ζωή μου για το ποδόσφαιρο, θα τις χρησιμοποιούσα σε άλλα πράγματα και όχι στο ποδόσφαιρο»

Με αυτό τον τρόπο ο Δώνης θέλησε να μας θυμίσει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος διασκέδασης και δεν πρέπει να μπερδεύονται έννοιες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πραγματική ζωή. Κάπου εδώ ήρθαν και κούμπωσαν οι δηλώσεις του Σαββάτου (30/11) από τον προπονητή του ΟΦΗ, Γιώργο Σίμο, στο παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Οι Κρητικοί δεν κέρδιζαν ένα μήνα και κάποιοι στο νησί άρχισαν να μιλούν για... δύσκολες στιγμές που περνάει αγωνιστικά η ομάδα του Σίμου. Εκεί, ο προπονητής προσγείωσε τους πάντες στην πραγματικότητα τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δύσκολη στιγμή στο ποδόσφαιρο, αλλά τέτοιες στιγμές περνούν άνθρωποι που δίνουν πραγματική μάχη για τη ζωή τους. Κάπως έτσι, έκανε αναφορά και στον πατέρα του, ο οποίος παλεύει στην εντατική από την Παρασκευή.

«Επειδή στη ζωή οι πραγματικές δυσκολίες είναι άλλες μάθαμε ένα πολύ άσχημο γεγονός που έγινε πριν ξεκινήσει το παιχνίδι μας και η σκέψη όλων μας είναι κοντά στο φίλαθλο της ομάδας μας και ευχόμαστε όλοι να είναι υγιείς. Η ζωή τα φέρνει λίγο κάπως και το ίδιο θέλω να μεταφέρω και στον πατέρα μου γιατί από χθες περνάει και αυτός μια εξίσου σημαντική δυσκολία , και θέλω να του πω ότι τον αγαπώ, ξέρω ότι είναι δυνατός και θα το ξεπέρασε» ανέφερε ο Σίμος εμφανώς συγκινημένος και έτοιμος να δακρύσει.

Το ζήτημα είναι τα παραδείγματα των παραπάνω δηλώσεων από ποδοσφαιριστές και προπονητές να είναι πιο συχνά, ώστε όλοι μας να μην βγάζουμε από το μυαλό μας, όταν κάνουμε κουβέντα για τις ομάδες μας ή όταν βρισκόμαστε στο γήπεδο, ότι μιλάμε για μία διέξοδο διασκέδασης, η οποία αποτελεί μεν πηγή πολλών συναισθημάτων, όμως δεν παύει να είναι ασήμαντη σε σχέση με τα σημαντικά πράγματα της ζωής.

Σημείωση: το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα sdna.gr

Oficrete