ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete

Θετικά και αρνητικά του νέου ΟΦΗ

Πρεμιέρα του ΟΦΗ στη Super League και ευκαιρία για την πρώτη κριτική ανάλυση της σεζόν για την εικόνα της ομάδας μας στη Νέα Σμύρνη.
Η πρώτη αποστολή του ΟΦΗ στην επιστροφή του στην Super League στέφθηκε (σχεδόν) με επιτυχία. Η ισοπαλία στη δύσκολη έδρα της Νέας Σμύρνης, απέναντι στον Πανιώνιο, μας έδωσε και τα πρώτα ασφαλή δείγματα γραφής του νέου ΟΦΗ, από τα οποία μπορούμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα. Την ομάδα την είδαμε, βέβαια, και στα φιλικά, όμως άλλη αξία έχουν τα επίσημα ματς, όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη και οι πειραματισμοί περιορίζονται.

Ξεκινώντας από την αποτίμηση του αποτελέσματος, μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Το Χ σε μία τέτοια έδρα, μετά από ένα παιχνίδι με τέτοιο ρυθμό τον μήνα Αύγουστο, σου δίνει ένα ψυχολογικό, αλλά και βαθμολογικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων σου (δεδομένου ότι ο πρώτος στόχος είναι η άνετη σωτηρία), οι οποίοι δύσκολα θα δουν βαθμούς ή βαθμό στην «Πλατεία».

Η εικόνα του ΟΦΗ, λοιπόν, στη Νέα Σμύρνη ήταν συνολικά θετική. Η ομάδα από άποψη χαρακτήρα και μετάλλου έδειξε ότι συνεχίζει από εκεί που τελείωσε πέρσι, δηλαδή διαθέτει θράσος, βγάζει αντίδραση και συμπεριφορά ανάλογης του ονόματός του. Αυτό φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στην ανατροπή του παιχνιδιού μετά το γκολ του Μασούρα. Ο Πανιώνιος προηγήθηκε νωρίς και θα μπορούσε άνετα να ρίξει κάτι τέτοιο ψυχολογικά την ομάδα. Βέβαια, σε αυτήν την ανατροπή έπαιξαν κύριο ρόλο οι διορθωτικές τακτικές κινήσεις του Παπαδόπουλου, που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Συνεχίζοντας με τα θετικά, έγινε εμφανές ότι το δυνατό «όπλο» του φετινού ΟΦΗ είναι αδιαμφισβήτητα η επίθεση. Τα άκρα με Κουτσιανικούλη και Πλατέλλα, δίνουν τρομερή ταχύτητα στην ομάδα και φέτος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, ειδικά στα παιχνίδια που θα χρειαστεί να παίξεις σε κόντρα, όπως συνέβη αρκετές στιγμές στην πρεμιέρα. Επιπλέον, ο Πλατέλλας έδειξε τις χάρες του, κάτι που δεν είχε κάνει στα φιλικά, αναφορικά με την τεχνική του κατάρτιση, ενώ τα κοψίματα του προς την περιοχή τραβώντας παίχτες έδιναν συνεχώς λύσεις.

Στη θέση του κεντρικού επιθετικού είδαμε τον Βουό να κάνει και χθες αυτό που ξέρει πολύ καλά να κάνει, να δίνει μάχες στον αέρα και στο έδαφος και να δημιουργεί προϋποθέσεις στους συμπαίχτες του. Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η αμυντική του συνεισφορά στο παιχνίδι με πολλά τρεξίματα σε όλο το γήπεδο. Βέβαια, πραγματικός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού απέναντι στον Πανιώνιο ήταν ο Άνχελ Νέιρα. Ο Αργεντίνος όχι μόνο πέτυχε τα γκολ της ανατροπής, αλλά λειτούργησε σαν το μυαλό της ομάδας , καθώς κάθε επίθεση, μετά το γκολ του Μασούρα, περνούσε από τα πόδια του. Πρόκειται για έναν παίχτη τέτοιου επιπέδου που χρόνια έχει να αγωνιστεί στον ΟΦΗ και φαινόταν σε κάθε άγγιγμα του με την μπάλα.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται φυσικά και η φυσική κατάσταση της ομάδας. Είναι εξαιρετικά σπάνια για ελληνική ομάδα να έχει τέτοια τρεξίματα την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, ακόμη και αν ο ΟΦΗ, όπως και ο Πανιώνιος που ακολούθησε τον ίδιο ρυθμό, «έσκασε» στο β’ ημίχρονο.

Φυσικό είναι σε κάθε πρεμιέρα να υπάρχουν και αρνητικά, τα οποία είναι η «πεμπτουσία» των προπονητών στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, ώστε να διορθωθούν πράγματα ενόψει της συνέχειας. Τα πρώτα λάθη συνέβησαν από τον ίδιο τον Παπαδόπουλο στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Ο Μεγιάδο είχε τοποθετηθεί ψηλά στο γήπεδο, ξεκινώντας εκείνος κάθε επίθεση της ομάδας, με τον Νέιρα να παίζει ως κρυφός πίσω από τον Βουό. Αυτή η προσέγγιση δε λειτούργησε με αποτέλεσμα η ομάδα να κοπεί στη μέση, αφού οι γραμμές ήταν μακριά η μία από την άλλη και να ψάχνει παιχνίδι με ανεπιτυχείς βαθιές μπαλιές.

Κάτι τέτοιο οδήγησε στη σύγχυση και τα συχνά λάθη στη μεσαία γραμμή, ειδικά όταν προσπαθούσε να μεταφέρει την μπάλα με κοντινές μπαλιές από την άμυνα στο κέντρο. Κάπως έτσι έγινε και το λάθος από το Μεγιάδο με αποτέλεσμα να σκοράρει με μεγάλη ευκολία ο Πανιώνιος. Μετά το 1-0, αυτό διορθώθηκε με τον Μεγιάδο να έρχεται πιο πίσω και τον Νέιρα να αναλαμβάνει τον ρόλο του δημιουργού, συνδέοντας ο Παπαδόπουλος με αυτόν τον τρόπο τις γραμμές, να εκμεταλλεύεται τα άκρα του, να δημιουργούνται ευκαιρίες και τελικώς να έρχεται η ισοφάριση.

Ηχηρό αρνητικό, το οποίο είχε παρατηρηθεί και στα φιλικά, ήταν η αμυντική λειτουργία της ομάδας. Λάθη έγιναν και προσωπικά από τους αμυντικούς, αλλά πρόβλημα υπάρχει στην ανασταλτική προσέγγιση της ομάδας. Ο ΟΦΗ επέτρεπε στον Πανιώνιο να φτάνει με σχετική ευκολία στην περιοχή του Στρέζου και να σκοράρει δύο φορές από λάθη. Την πρώτη με το κλέψιμο στο Μεγιάδο και τη δεύτερη στην αδράνεια της άμυνας μετά την απόκρουση του Στρέζου, έπειτα από τη βολίδα του Σπιριντόνοβιτς. Όπως προαναφέρθηκε, υπήρχε θέμα στη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στο κέντρο, με πολλά λάθη να εντοπίζονται σε αυτό το σημείο. Επίσης, οι αλληλοκαλύψεις μεταξύ των παιχτών ήταν φτωχές, κάτι για το οποίο φώναζε συνεχώς ο Παπαδόπουλος.

Ατομικά, ο Κομεσίδης φαινόταν να βρίσκεται εκτός κλίματος χάνοντας μονομαχίες, ενώ τα πλάγια μπακ είχαν επίσης θέματα. Ο Κοροβέσης, ενώ ήταν καλός όσον αφορά τις προωθήσεις του, έπασχε σημαντικά αμυντικά. Ευτυχώς, έτυχε να έχει αντίπαλο τον Αμίρι Κούρντι, του οποίου η απόδοση ήταν χαμηλή. Την ίδια τύχη δεν είχε, βέβαια, ο Αργυρόπουλος που είχε να αντιμετωπίσει την ισχυρή πλευρά του Πανιωνίου με Κότσιτς και Σπιριντόνοβιτς, οι οποίοι συνεχώς πλαγιοκοπούσαν τον ΟΦΗ.

Τέλος, ίσως μπορούμε να έχουμε ένα παράπονο για την αργοπορία στις αλλαγές. Τα άκρα της ομάδα είχαν σκάσει, αφού Πλατέλλας και Κουτσιανικούλης είχαν τρομερά τρεξίματα, με αποτέλεσμα μετά το 70’ ο ΟΦΗ να είναι ακίνδυνος στις αντεπιθέσεις. Μόλις μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οι Σάσι και Ντίνας , η ομάδα έγινε ξανά απειλητική. Ίσως να είχε και άλλες ευκαιρίες για το διπλό, εάν οι αλλαγές γίνονταν νωρίτερα.

Ο ΟΦΗ με τέτοια εικόνα δύσκολα θα κινδυνέψει και μπορεί να κυνηγήσει το κάτι παραπάνω, ειδικά αν βελτιωθεί αμυντικά. Το γκολ το βρίσκει εύκολα, σπάνιο για ΟΦΗ πρώτων αγωνιστικών, και το βάθος που έχει στο πάγκο του δίνει λύσεις για πολλά και διαφορετικά προβλήματα, ανάλογα τον αντίπαλο.

Επόμενη αποστολή στο «μαραθώνιο» που μόλις ξεκίνησε είναι ο Παναιτωλικός. Η έδρα του Αγρινίου δεν είναι φιλόξενη παραδοσιακά για μας, όμως οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Το παιχνίδι, έχω την εντύπωση θα είναι εντελώς διαφορετικό, αφού ο Παναιτωλικός είναι μία «σκάλα» πιο αργός από τον Πανιώνιο, άρα ενδεχομένως να δούμε πιο προσεκτικό ποδόσφαιρο.

Ευκαιρία για την άμυνα μας, λοιπόν, να διορθώσει τα κακώς κείμενα της Νέας Σμύρνης και την επίθεση μας να συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά και θα πανηγυρίσουμε το πρώτο τρίποντο της σεζόν.

Oficrete