ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
24/02/2023 - 18:20

Το OFILAND είναι εκεί... Γιατί κοιτάμε αλλού;

Γράφει ο Αλέξανδρος Ανδρουλάκης
Έρχεται λοιπόν ένας επιχειρηματίας από την Αμερική, χωρίς προηγούμενη σχέση με την Κρήτη και τον ΟΦΗ, βάζει 10 εκατ. ζεστά μέσα σε 4 χρόνια (το πώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν, είναι θέμα άλλης συζήτησης), τα οποία δεν είναι στα λόγια, αλλά απεικονίζονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς της ΠΑΕ.

Ο ίδιος άνθρωπος λέει ότι θέλει να φτιάξει υποδομές για την ομάδα μας. Πού; Σε χώρους του Ερασιτέχνη ΟΦΗ. Θα τις πάρει μαζί του; Δε νομίζω. Σίγουρα έχει τα δικά του προσωπικά κίνητρα. Επιχειρηματικές ευκαιρίες, προσωπική προβολή, κλπ. Όλα αυτά είναι αποδεκτά και είναι μέρος του παιχνιδιού, και σαν φίλαθλος του ΟΦΗ θα ήθελα να τα επιτύχει και να είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της επένδυσής του.

Ένα βασικό κίνητρό του, μάλιστα, το μετέφερε ο ίδιος στις δηλώσεις του. Ότι θέλει μια μέρα το όνομα του να μνημονεύεται στο μέλλον, όπως συμβαίνει με τον Θ. Βαρδινογιάννη. Ένα άλλο κίνητρο που βλέπω εγώ; Να γίνει η ΠΑΕ αυτοχρηματοδοτούμενη, ώστε να μη χρειάζεται να ματώνει κάθε χρόνο το πορτοφόλι του.

Πώς θα γίνει αυτό; Μας το είπε κι αυτό ο Μπούσης:

1) Δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη παικτών, αλλά και για την εμπορική τους εκμετάλλευση και

2) Αναβάθμιση του προϊόντος που παρέχεται στο κοινό της ομάδας, ώστε να αυξηθεί τόσο η προσέλευση και τα άμεσα έσοδα, όσο και τα έσοδα από παρεπόμενες δραστηριότητες. Όλα λογικά μέχρι εδώ.

Για την τοπική κοινωνία, θα είχε οφέλη να υλοποιήσει το πλάνο του; Πολλαπλά, κατά τη γνώμη μου. Ο ΟΦΗ αποτελεί το μεγαλύτερο Brand Name της Κρήτης, όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο. Ο ΟΦΗ Κρήτης οφείλει να προάγει την εικόνα του νησιού σε όλα τα επίπεδα, στα πλαίσια ενός παγκοσμιοποιημένου οικονομικού περιβάλλοντος. Τουρισμός, τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις, προβολή του τόπου και της Κρητικής φιλοξενίας, και φυσικά δυνατότητα υψηλού επιπέδου εκγύμνασης και αθλητικής ανάπτυξης, εντός των ορίων του νησιού. Να μην χρειάζεται, δηλαδή, ένα παιδί από την Κρήτη να φύγει για την Αθήνα ή την Ευρώπη για να αναπτυχθεί σε κορυφαίο αθλητικό επίπεδο, επειδή θα μπορεί να βρει στην Κρήτη, ό,τι μπορεί να βρει και εκεί. Επίσης, η υλοποίηση του πλάνου του Μπούση, θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, μόνιμες και προσωρινές, τόσο κατά την κατασκευή των εγκαταστάσεων, όσο και μετά, ενώ θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ του νησιού.

Και τι ζητάει αυτός ο άνθρωπος για να προχωρήσει το πλάνο του;

1) Ένα ανεκμετάλλευτο κομμάτι γης κοντά στο αθλητικό κέντρο, για να φτιάξει περισσότερα γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

2) Ένα χώρο πλησίον του αστικού ιστού, για να φτιάξει ένα γήπεδο προδιαγραφών κατηγορίας 4 της UEFA.

3) Τη στήριξη της πολιτείας, όπως την έχουν λάβει όλες οι ΠΑΕ της χώρας για την κατασκευή των εγκαταστάσεων τους και

4) Τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Όταν πρόκειται για μια επένδυση με τόσο σημαντικά οφέλη για τον τόπο, θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να δουλέψουν όλοι μαζί, προς την επίτευξη του στόχου. Άλλωστε, όλοι θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο που μας μεγάλωσε. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία, με δήμαρχο που θέλει να είναι κοντά στον ΟΦΗ, με Κρητικό υφυπουργό αθλητισμού φίλαθλο του ΟΦΗ και με περιφερειάρχη που αποδεδειγμένα έχει στηρίξει το εγχείρημα, να αναβαθμίσει ο ΟΦΗ τις υποδομές του.

Ασφαλώς, αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από τις απαραίτητες προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν τόσο τη νομιμότητα, όσο και την αξιοποίηση των χώρων, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό, όσο και αν είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο μεγαλωμένο στην Αμερική, να αποδεχτεί τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων φορέων στη χώρα μας. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός, ότι με την αξιοποίηση αυτών των χώρων για την υλοποίηση του πλάνου του Μπούση, θα εισρεύσουν στη χώρα επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι, πράγμα που είναι μια επιδίωξη της τωρινής, αλλά και κάθε κυβέρνησης.

Να σημειώσουμε ότι αν ο ΟΦΗ συνέχιζε στο Europa League το 2020, θα συνέβαινε κάτι που πραγματικά θα ήταν λυπηρό για τον τόπο μας και θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Θα έπρεπε η ομάδα μας να αγωνίζεται εκτός Κρήτης για τα ευρωπαϊκά ματς, καθώς δεν υπάρχει στην Κρήτη γήπεδο που να πληροί της προϋποθέσεις της UEFA. Ο ΟΦΗ πρέπει να στοχεύει στα Ευρωπαϊκά ματς ΚΑΙ για να προβάλει την Κρήτη και τον πολιτισμό της σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Είναι σημαντικό να το καταλάβουν όλοι αυτό.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε πρόσφατα, ότι η ρεαλιστική λύση για τον ΟΦΗ, είναι η ανάπλαση του Γεντί Κουλέ. Το Γεντί Κουλέ το αγαπάμε όλοι οι φίλαθλοι του ΟΦΗ, όμως είναι ένα γήπεδο 70 χρόνων, που έχει ταβάνι στο πόσο μπορεί να βελτιωθεί, για να στεγάσει το όραμα του συλλόγου. Για την ακρίβεια, ίσως αποτελεί ταβάνι για το όραμα αυτό και δε θα το αφήσει να φτάσει στην κορύφωσή του.

Μπορεί όλοι οι φίλαθλοι του ΟΦΗ, όταν πηγαίνουμε από το λιμάνι προς το Γιόφυρο, έχουμε μάθει να κοιτάμε αριστερά προς το Γεντί Κουλέ που αγαπάμε, ίσως όμως να πρέπει να αρχίσουμε κοιτάμε και δεξιά προς το Παγκρήτιο στάδιο, για τον ΟΦΗ που ονειρευόμαστε. Ίσως εκεί να βρίσκεται το όραμα του ΟΦΗ για το OFILAND. Δε μιλάω φυσικά για το Παγκρήτιο που βλέπουμε και ξέρουμε. Ένα άχαρο κατασκεύασμα, που δεν έχει καν συμπληρώσει τα 20 χρόνια ζωής και μοιάζει ξεπερασμένο, αλλά για ένα πλήρως αναμορφωμένο Παγκρήτιο, στα πλαίσια των σύγχρονων ευρωπαϊκών γηπέδων, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές της UEFA.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που με κάνουν να το πιστεύω αυτό:

1) Είναι ένα γήπεδο μέσα στον αστικό ιστό, μόλις κάποιες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Γεντί Κουλε, στη γειτονιά του ΟΦΗ.

2) Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που παρακμάζει, καθώς δεν υπάρχει άλλο μέγεθος μέσα στο νησί που να μπορεί να το συντηρήσει. Άλλωστε, αν η μνήμη μου δεν με απατά, μόνο ο ΟΦΗ και η Εθνική το έχουν γεμίσει.

3) Υπάρχουν χώροι στους οποίους μπορεί να δημιουργηθούν εμπορικές εγκαταστάσεις, από τις οποίες μπορεί να ωφεληθεί τόσο ο σύλλογος, όσο και ο δήμος Ηρακλείου.

4) Υπάρχουν παράπλευρες αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον ΟΦΗ για όλα τα υπόλοιπα τμήματα του, όπως το γήπεδο μπάσκετ του Λίντο, το κολυμβητήριο, το βοηθητικό γήπεδο του Παγκρητίου, στα πλαίσια ενός αθλητικού χωριού.

5) Θα βελτιωθεί η εικόνα ενός πολύ σημαντικού σημείου της πόλης μας στον παραλιακό άξονα της, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, περιπάτους και αθλητικές και εμπορικές δραστηριότητες, ώστε τόσο οι κάτοικοι να μπορούν να εκμεταλλευτούν το χώρο αυτό, όσο και οι επισκέπτες να έρχονται σε επαφή με ένα αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, που θα κοιτάει προς τη θάλασσα. Aς φανταστούμε την εικόνα της πόλης μας, αν στο συγκεκριμένο χώρο ο επισκέπτης έβλεπε αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και εμπορικές εγκαταστάσεις, σε ένα από τα καλύτερα σημεία της.

6) Εξίσου σημαντικός παράγοντας, είναι το κόστος επένδυσης. Με τα χρήματα που ανέφερε ο περιφερειάρχης, ότι χρειάζεται να επενδυθούν στο Γεντί Κουλέ, θα μπορούσε να γίνει σημαντική αναβάθμιση στο Παγκρήτιο. Το Παγκρήτιο έχει τις βάσεις, έχει τους χώρους και τις προϋποθέσεις για να αναβαθμιστεί σε σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο, χωρίς τεράστιο κόστος.

7) Ο παράγοντας του χρόνου. Βλέπουμε πόσο χρόνο παίρνει στην Ελλάδα, μια παραχώρηση ανεκμετάλλευτου οικοπέδου, από το Δήμο στον ΟΦΗ. Είδαμε πόσο χρόνο χρειάστηκε το ίδιο το Παγκρήτιο για να αποπερατωθεί. Μία αναβάθμιση του Παγκρητίου, θα μπορούσε να δώσει στον ΟΦΗ νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις, σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με αυτό που θα απαιτούνταν για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου, μάλλον συντομότερα και από αυτό που θα απαιτούνταν για την αναβάθμιση του Γεντί Κουλέ.

Αξίζει μια ματιά στο περιβάλλοντα χώρο του Παγκρητίου, για να κατανοήσουμε καλύτερα όσα παρέθεσα παραπάνω.

μαπ

Φυσικά, πολλοί στο Ηράκλειο, όταν ακούνε για Παγκρήτιο, δε δείχνουν τον ανάλογο ενθουσιασμό. Και είναι κατανοητό, επειδή σκέφτονται το Παγκρήτιο όπως το έχουμε ζήσει και όχι όπως μπορούμε να το ζήσουμε.

Μερικά από τα επιχειρήματα που έχουμε ακούσει είναι:

1) Το Παγκρήτιο δεν είναι γήπεδο, είναι στάδιο. Αρχικά, όταν ένα στάδιο μετατρέπεται σε γήπεδο, προστίθενται κερκίδες στο χώρο που βρίσκονται τα κουλουάρ του στίβου. Ο κόσμος έρχεται πιο κοντά στο γήπεδο. Οι χώροι που βρίσκονται ψηλότερα και πιο μακριά από τον αγωνιστικό χώρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως σουίτες, είτε ως εμπορικοί χώροι κλπ. Ίσως κάποια παραδείγματα σταδίων, που μετατράπηκαν σε γήπεδα ή υπάρχει πλάνο να μετατραπούν, να βοηθήσει στην κατανόηση του εγχειρήματος. Να δούμε, για παράδειγμα, σε ένα άλλο νησί, στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, πώς σκοπεύουν να μετατρέψουν ένα στάδιο σε ένα πανέμορφο γήπεδο. Ή ακόμα το πανέμορφο Φρίουλι της Ουντινέζε.

Σαν Μόις, Μαγιόρκα, 23χιλ θεατές όπως είναι τώρα:

σαν μοις

Το σχέδιο αναβάθμισης του Σαν Μόις:

σαν μοις2

http://stadiumdb.com/news/2022/05/spain_mallorcas_stadium_redevelopment_starts_right_now


Το Φρίουλι της Ουντινέζε στο παρελθόν:

φριουλι

Και πώς είναι τώρα το 25 χιλιάδων θέσεων γήπεδο της Ουντινέζε:

φριουλι2

To Ανοέτα της Ρεάλ Σοσιεδάδ πριν:

EEQY82yWwAUY3F

Το Ανοέτα μετά την ανακαίνιση:

EEQY9RHXYAMtTfC


Νομίζω ότι είναι εύκολα κατανοητό τι μπορεί να γίνει στις μέρες μας και πώς μπορεί το ημι-εγκαταλελειμμένο Παγκρήτιο στάδιο να μετατραπεί σε ένα στολίδι για το νησί, και την Ελλάδα.

2) Τι να το κάνει ο ΟΦΗ τόσο μεγάλο στάδιο, πώς θα το γεμίζει. Αν ο ΟΦΗ έχει σαν πλάνο να μαζεύει 5-6 χιλιάδες κόσμο, τότε δεν υπάρχει όραμα. Ο ΟΦΗ Κρήτης έχει τεράστια δυναμική και δεν έχει ακόμα εκμεταλλευτεί ούτε ένα μικρό ποσοστό της, μέχρι σήμερα. Όταν καταφέρει να φέρει όλο τον κόσμο της Κρήτης κοντά, τότε το Παγκρήτιο θα γεμίζει σε μεγάλα ματς, και θα έχει σταθερά 10-12 χιλιάδες κόσμο στα υπόλοιπα ματς. Θα γίνει ένας χώρος που θα μπορεί μια οικογένεια να πάει, για να περάσει το χρόνο της σε διάφορες δραστηριότητες, ένας χώρος που θα μπορεί να προσελκύει τους επισκέπτες του νησιού. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι ένα νέο γήπεδο από μόνο του αποτελεί πόλο έλξης για τους φιλάθλους. Η ΑΕΚ πριν το νέο της γήπεδο, μάζευε σε κάθε ματς 35 χιλιάδες κόσμο;

3) Άλλοι λένε ότι «μα εκεί αθλούνται καθημερινά 2.000 άνθρωποι, από διάφορα σωματεία και αθλήματα». Μπορούν να συνεχίσουν να αθλούνται, στους αναβαθμισμένους και διαμορφωμένους αθλητικούς χώρους, περιμετρικά του γηπέδου. Για παράδειγμα, μπορούν να γυμνάζονται οι αθλητές του στίβου στο αναβαθμισμένο βοηθητικό, έναντι του Παγκρητίου. Ακόμα, εκεί θα μπορούν να αγωνίζονται και άλλες ομάδες της πόλης. Ο στόχος του ΟΦΗ δεν είναι να αποκλείσει το χώρο, αλλά να τον αναδείξει και να τον αναβαθμίσει.

4) «Μα ο χώρος ανήκει στο Δήμο, δεν ανήκει στον ΟΦΗ» λέει ένα άλλο επιχείρημα. Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, δημόσιοι φορείς να παραχωρούν εγκαταστάσεις σε σωματεία για χρήση για 50 ή 100 χρόνια, δεν είναι η πρώτη φορά που μπορεί να συμβεί. Επίσης, υπάρχει ο χώρος του Γεντί Κουλέ σε μια πυκνοκατοικημένη ζώνη της πόλης, που μπορεί να δοθεί ως αντιστάθμιση στο Δήμο και να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων των Καμινίων.

5) Ποιος θα βάλει τα χρήματα. Νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει αποδείξει ότι δε φοβάται να επενδύσει. Επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να συνδράμει, όπως συνέδραμε η αντίστοιχη Περιφέρεια Αττικής για το γήπεδο της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.

6) Το Παγκρήτιο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και δεν είναι φιλικό προς τον φίλαθλο τους χειμερινούς μήνες, λόγω του σημείου που βρίσκεται. Αλήθεια είναι αυτό, αλλά στην εποχή που ζούμε μπορεί να γίνει μια τέτοια κατασκευή, που να προστατεύει όλο το γήπεδο από τις καιρικές συνθήκες, με κάποιο μεταλλικό περίβλημα κλπ. Η τεχνολογία έχει προοδεύσει και μπορεί να δίνει λύσεις σε τέτοια ζητήματα.

7) Δηλαδή, θα δώσουμε δημοτικό χώρο στον Μπούση και σε μια ανώνυμη εταιρία για εμπορικές δραστηριότητες; Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπαίνουν οι απαραίτητες δικλείδες προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Στον Βοτανικό, να θυμίσω, το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα κατασκευαστεί από εταιρεία που θα κατασκευάσει και θα επωφεληθεί από εμπορικό κέντρο, δίπλα από το χώρο του γηπέδου.

Στόχος του ΟΦΗ, οφείλει να είναι να εδραιωθεί ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες του Ελληνικού ποδοσφαίρου και να εκπροσωπεί την Ελλάδα και την Κρήτη στην Ευρώπη. Όλες οι μεγάλες ομάδες, που θα πρέπει να ανταγωνιστεί ο ΟΦΗ για το επιτύχει, επενδύουν σημαντικά στις υποδομές τους, που αποτελούν τη βάση για την οικονομική τους ευημερία. Αν ο ΟΦΗ δεν ακολουθήσει, είναι καταδικασμένος να μην μπορεί να ανταγωνιστεί τους συλλόγους αυτούς και να περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου.

Εμείς το ξέρουμε καλά ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτη δυναμική, ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα απέχει πολύ από το ταβάνι του συλλόγου. Όχι αυτό που έχει φτάσει στο παρελθόν, αλλά αυτό που μπορεί να φτάσει, με βάση τις προδιαγραφές, την αγάπη του κόσμου, τη δυναμική του νησιού τώρα, αλλά και μετά την κατασκευή του νέου αεροδρομίου.

Τα παραπάνω δεν είναι σκέψεις δικές μου μόνο, αλλά προϊόν ζητήσεων με κάποιους καλούς φίλους, με τους οποίους έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα τη μισή διαδρομή μαζί. Ευτυχήσαμε σε αυτήν τη διαδρομή, να δούμε τον ΟΦΗ ανεξάρτητο και περήφανο.

Ευελπιστούμε σύντομα να φτάσουμε μέχρι το τέλος της διαδρομής και να δούμε έναν ΟΦΗ μεγάλο. Παγκρήτιος Σύλλογος, Παγκρήτιο Στάδιο.
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete