Oficrete
30/04/2018 - 12:32

Μανώλης Φωτάκης: "Η τελευταία ευκαιρία του ΟΦΗ να οργανωθεί είναι τώρα"

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του δικηγόρου Μανώλη Φωτάκη, ο οποίος μιλά για την ανάγκη να οργανωθεί επιτέλους η ΠΑΕ σε επαγγελματικά πρότυπα, να γίνει αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος και τη σημασία που έχουν οι ακαδημίες για τη βιωσιμότητα του ΟΦΗ.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μανώλης Φωτάκης

Για το λόγο τιμής που δόθηκε το 2015 και την αυτοκριτική που ποτέ δεν έγινε.

- Εγώ θα ήθελα πιο πολύ να σταθώ στο ότι το 2015 όταν η ομάδα αποχωρούσε από το πρωτάθλημα της Super League, δώσαμε ένα λόγο εμείς που ξεκινήσαμε την εκκαθάριση τότε. Δηλαδή ότι θα κάναμε μια επανεκκίνηση, θα κάναμε όμως αυτοκριτική για να δούμε ποια ήταν τα λάθη που κάναμε και οδήγησαν στην υπερχρέωση. Γιατί επρόκειτο για χρεοκοπία μιας ΠΑΕ. Και υπό αυτές τις προϋποθέσεις δώσαμε ένα λόγο τιμής ότι δε θα επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Αυτό που με λυπεί ειλικρινά πάρα πολύ, είναι ότι συνεχίστηκε η παθογένεια του παρελθόντος, δεν έγινε καμία αυτοκριτική, δε σταματήσαμε τα λάθη του παρελθόντος, τουναντίον συνεχίσαμε, από το σημείο μηδέν και αφού διαγράψαμε 13 εκατ. Το ποσό αυτό αφορούσε, χρέη στο δημόσιο, χρέη στο ΙΚΑ, χρέη σε τρίτους. Αντί λοιπόν μετά το νέο ξεκίνημα να αναλύσουμε τι έφταιξε και να διορθώσουμε τα λάθη και παραλείψεις, συνεχίσαμε εξ αρχής τα ίδια σαν μην συνέβη τίποτα.

Όταν διάβαζα το Γενάρη ότι η ομάδα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη Φούτμπολ Λιγκ και δεν μπορούσε να αγωνιστεί λόγω οικονομικών προβλημάτων και εγκατέλειπαν την ομάδα ποδοσφαιριστές για «άλλες πολιτείες», αυτό το πράγμα μόνο θλίψη μπορούσε να μου προκαλέσει. Συνειρμικά μου ήρθαν σκηνές από το πρόσφατο παρελθόν και την αποχώρηση από τη SL: Συγκεκριμένα το 2015 πριν καλά – καλά εγκαταλείψει η ομάδα τη Σούπερ Λίγκα. Τότε που συναντηθήκαμε στο γραφείο μου στην Αθήνα με το Νίκο Μαχλά και καταστρώσαμε το πρώτο πλάνο της ολικής επαναφοράς. Δηλαδή τις πρώτες ενέργειες για την εκκαθάριση, δώσαμε ένα λόγο τιμής ότι θα κάνουμε αυτοκριτική, θα δούμε τα λάθη του παρελθόντος. Θα τα αντιμετωπίσουμε σαν ένα κακό παράδειγμα προς αποφυγή.

Για τα λάθη που επαναλαμβάνονται και το χρέος που αναπαράγεται.

- Δεν μπορώ το Γενάρη του 18 να διαβάζω ότι η ομάδα θα εγκαταλείψει και ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί και οι παίκτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ΠΑΕ λόγω οφειλών.

Ενώ είχαμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας ότι θα γίνει αυτοκριτική, για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, δεν έγινε ποτέ αυτό. Ξεκινήσαμε μεν από μηδενική βάση, έγινε η επανεκκίνηση, διεγράφησαν οι οφειλές, όμως πάρα πολύ σύντομα βλέπουμε να αναπαράγεται πάλι το χρέος.

Αυτό που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι ότι τα προβλήματα της ομάδας πληροφορούμουν κυρίως μόνο από μέσα των Αθηνών. Γιατί άραγε;. Και είδα εικόνες απίστευτες, είδα έναν προπονητή να προσπαθεί να συγκροτήσει ενδεκάδα στον αγώνα με τον ΑΟΧ/Κισσαμικο στο Ηράκλειο.

Πώς πρέπει να οργανωθεί ο ΟΦΗ, διοικητικά και αγωνιστικά. Η ανάγκη τοποθέτησης τεχνικού διευθυντή και μάνατζερ.

- Το πρόβλημα του ΟΦΗ φαίνεται πάλι να είναι οικονομικό. Όμως για εμένα είναι κυρίως Οργανωτικό και να σας εξηγήσω. Όταν κάναμε την επανεκκίνηση, ενώ διεγράφησαν 13 εκατομμύρια χρέη, οφείλαμε να οργανώσουμε τη νέα ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 σε πρότυπα σύγχρονης ανώνυμης εταιρείας . Είχαμε και νομίζω έχουμε για λίγο ακόμη αυτή τη χρυσή ευκαιρία. Ας πούμε ότι μαζευόμαστε τρία άτομα και φτιάχνουμε μια ΑΕ. Κάνουμε ένα μετοχικό κεφάλαιο. Έχει ένα αντικείμενο εταιρικό. Εδώ ο εταιρικός σκοπός είναι γύρω από το Κρητικό ποδόσφαιρο και την ανάπτυξή του. Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, στο Ηράκλειο στην Κρήτη. Την ΠΑΕ την πήγαμε σε μηδενική βάση. Ήταν πεντακάθαρη. Στα συμβούλια της ΦΛ άλλοι πρόεδροι μας έλεγαν ότι «αυτό δεν είναι δίκαιο γιατί εμείς έχουμε παντού χρέη και εσείς τα διαγράψατε όλα και ξαναγυρίσατε απολύτως καθαροί».

Όταν στήναμε την νέα ΠΑΕ είχα πει σε ένα βασικό μέτοχο του ΟΦΗ, ότι τώρα πρέπει να βάλουμε έναν μάνατζερ και έναν τεχνικό διευθυντή. Ο τεχνικός διευθυντής θα έχει να κάνει με το ποδοσφαιρικό κομμάτι καθαρά, την οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο μάνατζερ έχει να κάνει με την οργάνωση της ανώνυμης εταιρίας. Ο μάνατζερ θα λειτουργεί σαν κόφτης , όπως δηλαδή ο υπουργός οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο που λέει σε ένα άλλο υπουργό, ότι «εσύ έχεις αυτόν τον προϋπολογισμό και δεν μπορείς να τον υπερβείς ό,τι και να συμβεί». Δεν είναι δυνατόν να γίνονται υπερβάσεις στο μπάτζετ. Έτσι δεν θα ήταν επιτρεπτό να γίνονται υπερβάσεις. Π.Χ. όταν ο προπονητής δια του τεχνικού Δ/ντή ζητά έξι (6) μετάγραφες που κοστίζουν 700.000 ευρώ, αυτές δεν θα εγκριθούν , αν υπερέβαιναν τον προϋπολογισμό της ΠΑΕ.

Η σημασία των ακαδημιών και η οργάνωσή τους για την παραγωγή ταλέντων.

- Έτσι οργανώνεις την ΠΑΕ και παράλληλα θα οργανώσεις τις ακαδημίες. θα βάλεις έναν καλό τεχνικό διευθυντή , έμπειρο στην παραγωγή ταλέντων και θα δουλέψεις επαγγελματικά για να παράξεις ταλέντα. Υπάρχουν πλέον οδηγίες από την Ουέφα ότι δεν μπορείς να παίρνεις παίκτες από έναν αριθμό και πάνω από μάνατζερ. Τι κάνουμε εμείς, χτυπάμε την πόρτα του μάνατζερ και του λέμε θέλουμε επτά (7) παίκτες. Μπορούμε όμως να αρκούμαστε στους μάνατζερ και να αφήνουμε στο έλεος του Θεού τις Ακαδημίες;

Πρέπει να παράξεις παίκτες εσύ ο ίδιος και πρέπει η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών να είναι από τα σπάργανα, από τη μήτρα σου από το ερασιτεχνικό σωματείο, από τις ακαδημίες και συμπληρωματικά μόνο να παίρνουν κάποιους παίκτες που θα έχουν την εμπειρία να σου κάνουν τη διαφορά.

Έτσι έπρεπε να οργανωθεί η ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 κατά την άποψη μου, αλλά και ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΦΗ. Το 2016 κάναμε την νέα ΠΑΕ σκεφτήκαμε ποτέ πόσους ποδοσφαιριστές άραγε έχει αγοράσει μέχρι σήμερα ? Πόσα συμβόλαια έχει κάνει; είναι 100; μπορεί και παραπάνω. Αυτό είναι απαράδεκτο κατ' εμέ. Πόσους παίκτες έχει πάρει από το φυτώριο από τις ακαδημίες; Ξέρω ότι αγωνίζεται μόνο ο Μπολάκης, από εκεί και πέρα κανένας άλλος. Αυτό δεν είναι μοντέλο οργάνωσης. Γιατί αυτό για μένα είναι το τρίπτυχο.

Απαραίτητο τρίπτυχο: τεχνικός διευθυντής, μάνατζερ, ακαδημίες.

- Οργάνωση στην ΠΑΕ με τον τρόπο που είπαμε, με τον τεχνικό διευθυντή, με τον μάνατζερ που θα βάζει τον κόφτη σε τυχόν παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις. Ανάπτυξη των Ακαδημιών του Συλλόγου, ώστε να είναι πιο πολλοί οι παίκτες από τα φυτώρια. Θα παίρνουμε μόνο παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά με την πείρα τους με την τεχνική τους και με το ήθος τους. Έτσι μόνο θα κάνουμε ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική και κυρίαρχη στην Κρήτη όπως παλιά. Παίκτης δε θα νοείται να φεύγει από την Κρήτη και να πηγαίνει σε άλλη ελληνική ΠΑΕ. Παίκτης που φεύγει από την Κρήτη και πηγαίνει σε άλλη ΠΑΕ σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον ΟΦΗ.

Η τελευταία ευκαιρία του ΟΦΗ είναι τώρα - η οργάνωση θα προσελκύσει και επενδυτή.

- Είχαμε λοιπόν το προνόμιο να κάνουμε επανεκκίνηση, να διαγράψουμε τις οφειλές, να μηδενίσουμε το κοντέρ αλλά δεν οργανωθήκαμε. Και τώρα είναι ακόμα η χρυσή ευκαιρία , τα χρέη δεν είναι ακόμα τόσο μεγάλα, όμως υπάρχει μια γεωμετρική πρόοδος, όπως διαβάζω. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει, αν δεν διορθώσουμε τα λάθη μας και όσα γεννούν τα χρέη έρχεται το τέλος . Οφείλουμε να οργανώσουμε τον ερασιτέχνη, τις ακαδημίες μας την ΠΑΕ σε σύγχρονα πρότυπα. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε, πάλι, μία από τα ίδια. Δηλαδή χρεοκοπία, η οποία τη 2η αυτή φορά θα είναι και η καταστροφή.

Ξανατονίζω ότι υπάρχει ακόμα μια τελευταία ευκαιρία γιατί τα χρέη δεν είναι ακόμα υπέρογκα και αν η ΠΑΕ οργανωθεί μαζί με τις ακαδημίες και τον ερασιτέχνη το μέλλον του ΟΦΗ θα είναι στα χεριά του. ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα με μεγάλη δυναμική. Ο ΟΦΗ είναι το δέλεαρ για τις τηλεοπτικές εταιρίες που μεταδίδουν τους αγώνες, είναι μπροστά σε δυναμική και από τον Αστέρα και από τον Ατρόμητο και από την Ξανθή, είναι στις 7-8 πιο εμπορικές ομάδες. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κεντρίσει. Πρέπει επιτέλους ο ΟΦΗ να οργανωθεί σε σύγχρονα πρότυπα, αν δεν συμβεί αυτό δεν υπάρχει μέλλον. Είναι το καμπανάκι το τελευταίο που χτυπάει. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε να οδεύσουμε προς τα εκεί σε οργάνωση. Η οργάνωση είναι που θα λύσει τα προβλήματα. Η οργάνωση θα φέρει και επενδυτή και σοβαρό επενδυτή ο οποίος θα πάρει και θα τρέξει την ομάδα και θα την αναπτύξει σωστά.

Το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ: Ή αλλάζουμε και οργανωνόμαστε σε όλα τα επίπεδα ή βουλιάζουμε!

Oficrete