ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
22/02/2023 - 19:25

O Ιβάν Σλάβοφ στο oficrete.gr για τις μεταγραφές και το scouting στον ΟΦΗ

Η συνέντευξη του Chief Scout της ΠΑΕ στην ιστοσελίδα μας

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Oficrete

Ο επικεφαλής του τμήματος scouting του ΟΦΗ, Ιβάν Σλάβοφ, παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στον Γιάννη Τσατσάκη για το oficrete.gr .

H συζήτηση επικεντρώθηκε στο ρόλο του στην κρητική ομάδα, στους τρόπους με τους οποίους γίνεται το scouting σήμερα και στις μεταγραφές του ΟΦΗ, τις πιο πρόσφατες, αλλά και αυτές που θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι.

Η κουβέντα έγινε εξ ολοκλήρου στα Ελληνικά, καθώς ο Βούλγαρος Chief Scout της ΠΑΕ έχει μεγαλώσει στην Κω, όπου και πήγε σχολείο. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο ΒΑΚ, μετά το τέλος της προπόνησης του ΟΦΗ.


Αναλυτικά:

- Πώς θα περιγράφατε τις αρμοδιότητές σας στον ΟΦΗ και αν υπάρχει πλάνο για να επανδρωθεί με περισσότερους συνεργάτες το τμήμα scouting;

"Για το team δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα, αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί. Όσο αφορά τις αρμοδιότητες, επειδή τώρα είμαι μόνος μου, κάνω περισσότερη δουλειά από ό,τι αν ήμουν ένας chied scout, που θα είχα τους υπόλοιπους scout από «κάτω». Αυτοί θα σου διαλέγανε κάποια προφίλ παικτών και εσύ στη συνέχεια θα κοιτάξεις αυτά που έχουν διαλέξει. Τώρα περνάνε τα προφίλ όλα από εμένα, από ατζέντηδες, από προφίλ που κοιτάμε εμείς, που ενδιαφερόμαστε, από ομάδες στην Ελλάδα ή εκτός Ελλάδας. Κάνω την επιλογή να δω ποιος ταιριάζει στον προπονητή, στον τρόπο που θέλει να παίζει κτλ.

Από τους 800 παίκτες που κοιτάξαμε αυτό το χειμώνα, επιλέξαμε και φέραμε τους 5. Δεν ήταν μόνο αυτοί οι 5 που επιλέξαμε και στο τέλος ήρθαν, ήταν αυτοί οι 5 που διαλέξαμε και ήταν και εφικτό να τους φέρουμε. Όλα τα προφίλ έρχονται σε εμένα, κάνω την ανάλυση, βλέπω τα βίντεό τους, δυστυχώς τώρα το χειμώνα δεν προλαβαίναμε να πάμε να παρακολουθήσουμε κάποιους live, ήμασταν πολύ στην κίνηση.

Παίρνω τα προφίλ όλα εγώ, κάνω το πρώτο ξεκαθάρισμα, διαλέγω τους παίκτες που θεωρώ ότι είναι καλοί για την ομάδα μας, για να ανεβάσουμε πάντα το επίπεδο, που καταλαβαίνω και ότι ο προπονητής θα είναι εντάξει με αυτά τα προφίλ. Μετά κάνω πιο βαθιά ανάλυση των παικτών που έχουμε διαλέξει πλέον, καθόμαστε το συζητάμε με τον προπονητή για τους παίκτες και μετά βοηθάω και λίγο ως πολύ και στις διαπραγματεύσεις.

Παράδειγμα, με τον Μπάκιτς είχα κάνει όλες τις επαφές, πριν πάει στη διοίκηση για τo οικονομικό. Κάνω και τη δουλειά του σκάουτ και βοηθάω και στο άλλο κομμάτι να τους συνδέσω με τον ατζέντη, με τον παίκτη, άμα χρειαστεί κάπου, αν έχω καλές σχέσεις, να μιλήσω, να πιέσω. Λίγο - πολύ, κάνω από όλα, όταν είσαι μόνος σου, πρέπει να τα κάνεις".

- Σήμερα (σ.σ: Παρασκευή 17/2) ολοκληρώνονται οι μεταγραφές και για τους ελεύθερους. Κάθε χρόνο, περίπου τέτοια εποχή, στο oficrete.gr ανεβάζουμε δύο ξεχωριστά άρθρα με τους Έλληνες και τους ξένους που μένουν ελεύθεροι τον Ιούνιο. Αυτή τη λίστα, με τους παίκτες που τελειώνουν τα συμβόλαια, έχετε αρχίσει να την κοιτάτε;

"Ναι, ήδη έχουμε κάνει μια λίστα με τους ελεύθερους του καλοκαιριού, από την ελληνική αγορά. Και το πιο λογικό πράγμα, είναι πρώτα να κοιτάξουμε από αυτή τη λίστα, ποιος θα είναι καλός και ποιος θα ταιριάξει στον ΟΦΗ. Τώρα, από εκεί και πέρα, κοιτάμε και άλλους που δε θα είναι ελεύθεροι, με τι τρόπο μπορούμε να τους φέρουμε. Ήδη έχουμε αυτή τη λίστα και ήδη έχουμε αρχίσει να κοιτάμε τι υπάρχει έτοιμο εδώ στην Ελλάδα και ήδη φτιάχνουμε κάποιες λίστες για το εξωτερικό".

- Πότε ξεκινάει η προεργασία για τη μεταγραφική περίοδο ή είναι μια διαδικασία που συμβαίνει όλο το χρόνο;

"Αυτή είναι μια δουλειά που δε σταματάει ποτέ. Εντάξει, μετά που θα τελειώσει η μεταγραφική περίοδος θα χαλαρώσεις για μερικές ημέρες, μια εβδομάδα, θα πεις «ουφ τελείωσε», γιατί είναι μια περίοδος με μεγάλη ένταση και έχεις λίγες ώρες ακόμα και για να κοιμηθείς, γιατί συνέχεια τρέχει κάτι. Σε όλο τον Ιανουάριο είσαι μέσα στην ένταση. Μετά χαλαρώνεις λίγο, αλλά πάλι μετά ξεκινάς να προγραμματίζεις τη δουλειά σου".

- Πέρα από το ποδοσφαιρικό κομμάτι, ποια άλλα στοιχεία κοιτάτε; Κάνετε κάποιο interview με τον παίκτη;

"Δεν κάνουμε επίσημο interview, αλλά προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον παίκτη αν έχουμε τη δυνατότητα, το οποίο βέβαια συμβαίνει πάντα. Να του μιλήσουμε, να τον ακούσουμε, να δούμε τον χαρακτήρα του, να δούμε πώς σκέφτεται, να δούμε όλα τα υπόλοιπα. Πάντα πίσω από τον παίκτη, μαζεύουμε και πληροφορίες γύρω του, συνεργάτες που ξέρουμε, παράδειγμα να μας πούνε πώς είναι αυτός ο παίκτης σαν χαρακτήρας, αν έχει ακούσει κάτι, αν έχει δουλέψει κάποιος με τον παίκτη στο παρελθόν, να ρωτήσουμε πώς ήταν η συνεργασία. Κοιτάμε τα social media του, instagram, facebook, όλα αυτά. Να κοιτάξουμε τι ποστάρει, γιατί εντάξει...

Είχα μια περίπτωση στο παρελθόν, ένας Βραζιλιάνος μου άρεσε πάρα πολύ, ένας winger φοβερός. Τον κοιτάξαμε και παίρνω έναν συνεργάτη μου από τη Βραζιλία και τον ρώτησα για τον παίκτη και μου λέει «ΜΑΚΡΥΑ»! Του λέω «ρε είναι παικταράς, τον βλέπεις, απίστευτος παίκτης». Και μου απαντάει ότι εκεί υπήρχε θέμα με έναν, μετά από ένα ματς, έβγαλε μαχαίρι και κάρφωσε έναν οπαδό! Μετά αυτός δεν είχε δίπλωμα, μέθυσε και πήγε και τράκαρε ένα αυτοκίνητο! Βλέπεις τον άλλον ότι είναι παικταράς, ότι όντως θα σε βοηθήσει, αλλά με όλα τα υπόλοιπα, τον κάνεις άκρη και λες όχι δεν είναι για εμάς, γιατί θα έχουμε άλλα προβλήματα και θα χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.

Και ευτυχώς, οι 5 μεταγραφές που φέραμε - εντάξει τον Λουίζ Φελίπε τον ξέραμε σαν χαρακτήρα, και σαν παίκτη, δε χρειάστηκε να πάρουμε πληροφορίες από άλλον - είναι παιδιά που είναι καλοί χαρακτήρες, εργατικοί και βλέπεις ότι σιγά - σιγά μπαίνουν σε ένα ρυθμό.

Ειδικά ο Μάρκο, έχει ήδη μπει σε έναν πολύ καλό ρυθμό και παίζει. Ο Μοσκέρα εντάξει, θα χρειαστεί λίγο να προσαρμοστεί στην Ευρώπη, αλλά είναι λογικό γιατί μια ζωή έχει παίξει μόνο Αμερική και Λατινική Αμερική. Έχει όμως τα στοιχεία που θέλουμε, είναι γρήγορος, είναι καλός με την μπάλα, είναι καλός στον ένας με έναν, όλα αυτά σιγά - σιγά θα μπούνε σε έναν ρυθμό.

Πλέον είναι πολύ εύκολο να μάθεις τα πάντα για έναν παίκτη. Έχει μικρύνει ο κόσμος. Και χάρη στα social media και επαφές παντού μπορείς να έχεις και να υπάρχουν πληροφορίες. Δηλαδή και να μην ξέρεις κάποιον στη Βραζιλία, θα βρεις κάποιον που να ξέρει πολλά. Τα κοιτάμε όλα, δεν είμαι μόνο τα παικτικά ποτέ".

- Η ιστορία με τον Βραζιλιάνο winger μου θύμισε κάποιους παίκτες από το παρελθόν... Από τι ηλικίες ξεκινάει το scouting; Αφορά μόνο την πρώτη ομάδα ή και τις ομάδες Κ;

"Κοιτάμε και από Κ. Εγώ προσωπικά, αυτή τη στιγμή δεν έχω προλάβει ακόμα τόσο, αλλά για την πρώτη ομάδα πάντα κοιτάμε και παίκτες που είναι μικρότερης ηλικίας. Και παίκτες που θα ενισχύσουν την ομάδα πρώτον και δεύτερον να υπάρχει ένα πρότζεκτ πίσω από τον παίκτη.

Δηλαδή ο παίκτης να είναι, όπως για παράδειγμα ο Διαμαντής, όπως είναι ο Μανδάς, που είναι μικροί σε ηλικία, που είναι καλά πρότζεκτ και που θα βγάλουν και χρήματα για την ομάδα και επίσης θα αναπτυχθούν και ο ΟΦΗ θα βγάλει έναν τέτοιο παίκτη αύριο. Η προτεραιότητά μας είναι πάντα μικρές ηλικίες και προσπαθούμε πάντα οι παίκτες που βλέπουμε να μην είναι πάνω από 26 - 27. Για να μπορέσουν να έχουν ένα μέλλον και για πώληση και για ανάπτυξη κτλ.

Εντάξει, τώρα το χειμώνα με τον Μπάκιτς δεν μπορούσα να πω όχι, γιατί μόλις τον είδα, είπα αυτός δε με ενδιαφέρει πόσο χρονών είναι. Με το που τον είδα, μετά από μόλις μία ώρα έστειλα μήνυμα στον ατζέντη του και τον ρώτησα πόσα λεφτά ζητάει! Και τον Λουίζ Φελίπε που τον ξέραμε, αλλά αυτό είναι το σκεπτικό. Είδες, ο Σεμπάστιαν είναι 25, ο Μοσκέρα είναι 27, ο Χριστογεώργος είναι 23, δηλαδή φέρνουμε παίκτες που είναι σε μια ηλικία καλή, και ποδοσφαιρική και να μπορούν να αναπτυχθούν και να μπορούμε να βγάλουμε χρήματα σαν ΟΦΗ.

Γιατί κάθε ομάδα είναι ένας οργανισμός, που βγάζει χρήματα από τηλεοπτικά και διοργανώσεις, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι που μπορεί να βγάλει, είναι από παίκτες που πουλάει. Εμείς δεν είμαστε ΑΕΚ ή Ολυμπιακός, να μπορούμε να πετάμε χρήματα".

- Όταν ήρθατε μαζί με τον κόουτς, θεωρήσαμε λογικό να κοιτάξει ο ΟΦΗ την αγορά των Βαλκανίων, αλλά πριν μου είπατε ότι κοιτάζετε τους Έλληνες παίκτες. Ο ΟΦΗ έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στο συγκεκριμένο θέμα, αυτά τα χρόνια. Τι εικόνα έχετε από την ελληνική αγορά;

"Πάντα κοιτάμε την Ελλάδα. Μπορεί να είμαι από τη Βουλγαρία, ναι μεν κοιτάω τα Βαλκάνια, γιατί υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντες παίκτες στα Βαλκάνια, ειδικά Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία κτλ. Όμως, εκτός από αυτό, επειδή είμαι μεγαλωμένος στην Ελλάδα, έχω και το στοιχείο αυτό και πάντα το έλεγα ότι πρέπει να φέρουμε και αυτό το καλοκαίρι όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες παίκτες. Που θα κάνουν όμως για τον ΟΦΗ, όχι απλά για να φέρουμε, για να πούμε ότι φέραμε 3-4 Έλληνες. Κοιτάμε και Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο μέσα από την Ελλάδα".

- Εμείς εδώ μεγαλώσαμε με τον Ευγένιο Γκέραρντ, που ήταν ίσως ο πρώτος σκάουτερ στην Ελλάδα και έτρεχε και έβλεπε αγώνες ακόμα και σε χωριά και μετά μας έφερνε παίκτες από το τοπικό και τους έβαζε και αμέσως βασικούς, αρκετούς τους έστειλε και στην Ευρώπη. Εν έτει 2023, τι ρόλο παίζουν οι νέες τεχνολογίες; Έχει τελειώσει το on field scouting, δηλαδή να πας να δεις έναν παίκτη ζωντανά;

"Όχι δεν έχει τελειώσει, ποτέ δε θα τελειώσει. Με τις νέες τεχνολογίες υπάρχουν τα software, που σου δίνουν και βίντεο, τα wyscout, τα instat κτλ, που είναι ένας εύκολος τρόπος να πάρεις μια πρώτη γεύση του παίκτη, μέσω των βίντεο, εκεί υπάρχουν και ολόκληροι αγώνες και μπορείς να δεις κάποια στοιχεία από κομμάτια βίντεο. Εγώ προσωπικά δουλεύω και πολύ με data, δε λέω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι, αλλά μπορεί να είναι το 30% data. Yπάρχουν και εκεί διάφορα εργαλεία που μπορείς να διαλέξεις στην αγορά, να τα δουλέψεις και να είσαι σίγουρος για την αξιοπιστία των δεδομένων, γιατί υπάρχουν και κάποια που απλά υπάρχουν και δεν είναι τόσο αξιόπιστα.

Αλλά αν έχεις την ευκαιρία να πας να τον δεις και live τον παίκτη, είναι ένα μεγάλο συν. Εκεί μπορεί να δεις περισσότερα πράγματα, που παράδειγμα μπορεί η κάμερα να μην τα έχει πιάσει. Μπορείς να δεις ακόμα και τον τρόπο που περπατάει ο παίκτης, μπορεί να δεις πώς ο παίκτης δουλεύει ακόμα και στην προθέρμανση. Γιατί την προθέρμανση όλοι την έχουν στο μυαλό ότι είναι κάτι απλό, αλλά και εκεί βλέπεις τον παίκτη πόσο εργατικός και σοβαρός είναι και στην προθέρμανση. Γιατί ο παίκτης, η δουλειά του είναι να παίζει μπάλα και βλέπεις πόσο σοβαρά παίρνει τη δουλειά του. Αν υπάρχει και το live, είναι το καλύτερο, μπορείς να τα συνδυάσεις όλα. Η τεχνολογία πάντως βοηθάει πολύ".

- Συμμετείχατε προσωπικά στο πιο πρόσφατο TransferRoom. Ποια θα λέγατε ότι είναι τα οφέλη του; Με πόσες ομάδες συζητήσατε;

"Ήταν ένα οκτάωρο γεμάτο και ανά 12 λεπτά άλλαζες την ομάδα με την οποία συνομιλούσες! Δε θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό, αλλά ήταν σίγουρα πάνω από 30 ομάδες με τις οποίες μιλήσαμε! Ωραία εμπειρία είναι, γιατί ανταλλάσσεις γνώμες με ομάδες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο - και από τη Βραζιλία μιλήσαμε με κάποιες ομάδες. Ανταλλάσσεις γνώμες, μαθαίνεις πώς δουλεύουν αυτοί, πώς κάνουν scouting.

Tο σημαντικότερο κομμάτι σε όλο αυτό, είναι να κάνεις το connection με αυτές τις ομάδες απευθείας. Δηλαδή στο μέλλον αν χρειαστεί, έχουμε ήδη τα contacts και θα επικοινωνήσουμε απευθείας. Αν χρειάζονται κάποιον παίκτη, θα μπορούν πια να μας ρωτήσουν απευθείας τι ζητάμε και το ίδιο ισχύει και για εμάς. Αν δούμε κάποιον παίκτη δικό τους που μας ενδιαφέρει, είναι πια η επαφή πολύ πιο εύκολη. Αυτό είναι περισσότερο το Transferroom, δεν είναι τόσο να πάρεις έναν παίκτη την ίδια στιγμή. Κάναμε τα connections και το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί κάποιο από αυτά. Να καλέσουμε κάποιον, να του πούμε ότι θέλουμε αυτόν τον παίκτη ή ότι έχουμε αυτόν τον παίκτη, γιατί θα ξέρουμε πάνω - κάτω τι ζητάνε και τι ψάχνουν οι ομάδες".

- Για το τέλος, άφησα μια ερώτηση που μπορεί να ακουστεί λίγο αστεία, αλλά οφείλω να την κάνω. Επειδή ήμουν για αρκετά χρόνια ο "scout - researcher" του ΟΦΗ για την ελληνική κοινότητα του Football Manager, το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ, για να τσεκάρετε κάποιον παίκτη; Κατά καιρούς, έχουν βγει πολλές ιστορίες για ομάδες και παίκτες.

"Στις αρχές, όταν ξεκίνησα, ναι! Να σου πω κάτι, οι περισσότεροι καινούριοι scout και αναλυτές που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια, από εκεί ξεκίνησαν! Δηλαδή και ο Σβεν Μίσλιντατ, που ήταν αρχισκάουτερ της Ντόρτμουντ και της Άρσεναλ, εκεί ξεκίνησα να δουλεύω και συνεργάστηκα μαζί του πολλά χρόνια, και πρόσφατα ήταν και sport director της Στουτγκάρδης, έχει ξεκινήσει από το FM! Kαι ήταν ο πρώτος στη Γερμανία, που λόγω του παιχνιδιού, άρχισε να κάνει data αναλύσεις, πιο βαθιά, και κατάλαβε πόσο τον βοηθάνε.

Και ο πρώτος παίκτης που έφερε, ήταν βάσει της database του FM, και βάσει του βίντεο μόνο, πήγε βέβαια και δύο φορές να τον δει, αλλά κυρίως βάσει της data, ήταν ο Σίντζι Καγκάβα! Ο Καγκάβα ήρθε μέσω της database του παιχνιδιού, 2η κατηγορία Ιαπωνίας, κανένας δεν πίστευε σε αυτόν τον παίκτη, ο Σβεν τον πίστεψε, πέταξε δύο φορές με δικά του χρήματα στην Ιαπωνία και η Ντόρτμουντ τον αγόρασε για μισό εκατομμύριο ευρώ. Και μετά τον πούλησε για 18 εκατομμύρια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Είναι τώρα και ο προπονητής της Ρεμς (Γουίλ Στιλ) που έχει βγει από το FM.

Δεν είναι αστείο, η πιο νέα γενιά σκάουτερ και αναλυτών, έχουμε βγει από εκεί! Αυτό είναι το πράγμα που μας κόλλησε αρχικά, για να το κάνουμε. Θα έλεγα ότι από το 2000 και μετά, όποιος βγήκε σε αυτή τη δουλειά ξεκίνησε από εκεί. Δε μιλάω για το παλιό το κλασικό, να πάρεις έναν παλιό παίκτη και μετά που τέλειωσε την καριέρα του να τον κάνεις σκάουτερ".
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete