ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
07/05/2018 - 12:53

Η σημασία του οικονομικού προγραμματισμού

Ο Αλέξανδρος Ανδρουλάκης αρθρογραφεί για το ποιο σημαντικό κομμάτι για τη βιωσιμότητα του ΟΦΗ, τον οικονομικό προγραμματισμό.
Ετικέτες:

Αυτή η σχετικά απλή διαδικασία έχει πολύ μεγάλη σημασία για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη μια επιχείρησης και είναι όχι απλά σημαντικό αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να την αντιμετωπίσουν στον ΟΦΗ με την δέουσα προσοχή και επιμέλεια, ώστε να μην ξαναβρεθούμε στους ποδοσφαιρικούς βόθρους των χαμηλότερων κατηγοριών. Στην Ελλάδα του "ότι έρθει και ότι πάει", και ειδικά στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, αυτά μάλλον αποτελούν ψιλά γράμματα, όπως αποδεικνύεται από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην διαδικασία της αδειοδότησης τους οι περισσότερες ομάδες της Super League και της Football League.

Δυστυχώς, το επίπεδο στην διαχείριση των ΠΑΕ είναι πολύ χαμηλό, και δεν εφαρμόζονται ούτε τα στοιχειώδη. Ακούμε συχνά τους παράγοντες και τους προπονητές των ομάδων να αναφέρονται στα budget. Και για να εξηγούμαστε, τόσα θα πάρουμε από το τηλεοπτικό, τόσα από τους χορηγούς, τόσα από τα εισιτήρια και θα πουλήσουμε και κανένα παίχτη, τόσα θα ξοδέψουμε για το ρόστερ, και τόσα για τον προπονητή και τις ακαδημίες και άντε τη βγάλαμε τη χρονιά, αυτό δεν είναι οικονομικός προγραμματισμός. Αν πάμε έτσι, θα κινδυνέψουμε να ξαναπαίζουμε με την Τριγλία και τον Αστέρα Βάρης.

Το ενδιαφέρον πρέπει να μετατοπιστεί από τα έσοδα και τα έξοδα, στην εξασφάλιση ταμειακής επάρκειας. Βασικό είναι να καταλάβει κανείς ότι οι επιχειρήσεις δεν καταρρέουν από τις ζημιές, αλλά από την έλλειψη χρηματοροών. Ακόμα και μια κερδοφόρα επιχείρηση μπορεί να καταρρεύσει, αν δεν έχει σωστό έλεγχο των χρηματοροών της, και μια ζημιογόνα να συνεχίσει νε λειτουργεί, εφόσον έχει ταμειακή επάρκεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι λιγότερη σημασία έχει το πόσα θα εισπράξω και πόσα θα ξοδέψω, και περισσότερη σημασία έχει το πότε.

Αυτό ισχύει για τις ΠΑΕ περισσότερο από ότι για τις άλλες επιχειρήσεις, εξαιτίας του ιδιαίτερα δυσμενούς καθεστώτος των προσφυγών των ποδοσφαιριστών. Καθυστέρηση πληρωμής μεγαλύτερη των δύο μηνών δίνει δικαίωμα προσφυγής, και μάλιστα για ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ του συμβολαίου ενός ποδοσφαιριστή. Πράγμα που σημαίνει δημιουργία νέων χρεών και αδυναμία υποστήριξης του τρέχοντος λειτουργικού κόστους.

Ότι ακριβώς δηλαδή συνέβη όταν κατέρρευσε ο ΟΦΗ και διαλύθηκε πριν από 3 χρόνια. Φτάσαμε να πληρώνουμε δύο-τρεις 11άδες εκείνα τα χρόνια, σε κάτι απίθανους τύπους που δεν ακούμπησαν. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι η αδυναμία να πληρώσεις όσα πρέπει όταν πρέπει, μπορεί να σε καταστρέψει. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες - μέτοχοι της ΠΑΕ ΟΦΗ θα δουν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα αυτό, ξαναβρεθήκαμε να πληρώνουμε σήμερα προσφυγές παικτών που παίζουν σε άλλες ομάδες και να μην μπορούμε να πληρώσουμε το υπάρχον ρόστερ.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς την σημασία ενός λεπτομερούς και ρεαλιστικού οικονομικού προγραμματισμούς για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΦΗ από εδώ και στο εξής, με έμφαση στον σωστό προγραμματισμό των ταμειακών ροών. Βασικός στόχος είναι πάντα η επίσπευση των εισροών και η καθυστέρηση των εκροών. Ακούγεται τόσο απλό, αλλά στην πράξη δεν είναι, αφού όλες οι πλευρές το ίδιο επιδιώκουν να πετύχουν. Ο οικονομικός προγραμματισμός, θα πρέπει να ξεκινάει από την λεπτομερή και χρονικά κατανεμημένη ανάλυση των χρηματικών εισροών και να προβλέπει για ενδεχόμενες καθυστερήσεις και δυσμένειες, και φυσικά δε νοείται να συμπεριλαμβάνει χρηματικές εισροές πέραν των συμβατικά εγγυημένων καθώς κι αυτών που μπορούν να προβλεφθούν με σχετική βεβαιότητα. Και γνωρίζοντας πόσα θα εισπράξεις και πότε, καθορίζεις πλέον το πόσα μπορείς να ξοδέψεις, και προπαντός πότε.

Ο προγραμματισμός των εκροών επίσης πρέπει να είναι πλήρης, λεπτομερής, ρεαλιστικός και χρονικά κατανεμημένος. Φυσικά, ο προγραμματισμός των εκροών εκτός από τις πληρωμές προπονητικού team, παικτών, ταξιδιών, προμηθευτών, εξόδων σκάουτινγκ, και ακαδημιών, δεν νοείται να μην περιλαμβάνει τις πληρωμές προς το ΙΚΑ και την εφορία, κοινή πρακτική που συνηθίζουμε να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Τόσο λόγω της διαδικασίας αδειοδότησης, όσο και λόγω των προστίμων και προσαυξήσεων που επιβάλλονται, απαιτείται συνέπεια όσον αφορά της οφειλές προς το κράτος και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Από την αρχή της χρονιάς θα πρέπει να έχει υπολογιστεί αν αναμένεται κάποιο έλλειμμα χρηματοροών, να έχει αυτό προσδιοριστεί χρονικά και ποσοτικά, και να έχουν ενημερωθεί κατάλληλα οι μέτοχοι ώστε να πράξουν τα δέοντα. Η ιστορία με τα παρακαλετά, τα κρυφτά και την ζητιανιά πρέπει επιτέλους για να τελειώσει, γιατί είναι κατώτερη του μεγέθους του ΟΦΗ αλλά και του μεγέθους των μετόχων του. Θα πρέπει εξαρχής να εξασφαλιστεί ότι σε κάθε χρονική στιγμή, θα υπάρχουν επαρκείς χρηματικές ροές ώστε να μην καθυστερούν οι πληρωμές και να διασφαλιστεί η ομαλότητα, που θα επιτρέψει στην ομάδα να επικεντρωθεί στο αγωνιστικό κομμάτι και απερίσπαστη να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες της.

Ο ΟΦΗ έχει μια καλή βάση από τη φετινή ομάδα. Έχει ένα προπονητή με σωστό πλάνο και πλέον, μια διοίκηση που είναι κοντά στην ομάδα. Έχει και αυτή την δυναμική σαν ομάδα, που "ανεβάζει" την απόδοση των παικτών που πατάνε το Γεντί κουλέ. Οπότε, υπερβολές δεν χρειάζονται, αλλά σωστές και μελετημένες επιλογές σε όλα τα επίπεδα. Για τα πρώτα 2-3 χρόνια μετά την επιστροφή, πρέπει να επιδιώκουμε την άνετη παραμονή της ομάδας αρχικά, την ανάδειξη ποδοσφαιριστών, την περεταίρω διεύρυνση της οπαδικής βάσης και την εκμετάλλευση του τεράστιου brand name της ομάδας, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση των εσόδων και οικονομική της βιωσιμότητα και αυτάρκεια.

Oficrete