Oficrete

Γιακουμάκης, Σακόρ, Βαζ και Φερέιρα στο Football Manager 2019

H απεικόνιση των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων του ΟΦΗ στο δημοφιλές video game.
Ετικέτες:
Η μεταγραφική περίοδος ήρθε στο τέλος της και ο ΟΦΗ ενέταξε ακόμη τέσσερις ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του. Κατά την προσφιλή μας μέθοδο και όπως ακριβώς πράξαμε στις προηγούμενες μεταγραφές, συμβουλευόμαστε τις εκθέσεις των scouters του Football Manager 2019 για τους νεαποκτηθέντες Γιακουμάκη, Σακόρ, Βαζ και Φερέιρα. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής στο χορτάρι από τους Γιακουμάκη και Σακόρ, όμως έχει την ουσία του να δούμε τι λένε και οι αριθμοί γι’ αυτούς.

Γιώργος Γιακουμάκης

Σίγουρα για τον Γιώργο Γιακουμάκη δεν χρειαζόμασταν το Football Manager, προκειμένου να μάθουμε το «ποιόν» του, καθώς τα κατορθώματα του είναι γνωστά στα ελληνικά γήπεδα, ενώ το ταλέντο του το γνωρίζαμε πριν ακόμη συμπεριληφθεί στις καρτέλες του FM, όταν αγωνιζόταν στην ομάδα του ΠΟΑ. Ωστόσο, τα νούμερα του παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ειδικά τώρα που είδαμε και κάποια στοιχεία του στο γήπεδο.

Αρχικά πρόκειται γα τον ποδοσφαιριστή με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία του ΟΦΗ, αφού το Manager τον κοστολογεί με 825.000€ και θα είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο αν η ομάδα τον αποκτήσει εξ ολοκλήρου από την ΑΕΚ το καλοκαίρι. Η θέση που αγωνίζεται είναι μόνον ως φορ και διαθέτει κάποια αξιοσημείωτα νούμερα. Η ισορροπία και η δύναμη είναι από τα πιο σημαντικά του χαρακτηριστικά και βαθμολογείται με 16/20. Τον στοιχείο της ισορροπίας το είδαμε και στο παιχνίδι του, αφού ο Γιακουμάκης δείχνει να έχει την δυνατότητα να σουτάρει πάνω στην κίνηση, πράγμα που έπραξε σε αρκετές περιπτώσεις.

Σημαντικό νούμερο διαθέτει στην αποφασιστικότητα (15/20), γεγονός που δικαιολογεί την μεγάλη εμπιστοσύνη που εμφανίζει στα πόδια του όταν σουτάρει, ενώ 14/20 έχει στο θάρρος. Με 13 έχει βαθμολογηθεί στην κίνηση χωρίς την μπάλα, λίγο άδικα κατά τη γνώμη μας, αφού στο παιχνίδι του φαίνεται να κινείται πολύ έξυπνα σε κενούς χώρους που μπορούν να τον βρουν οι συμπαίχτες του. Με την ίδια βαθμολογία έχει κριθεί στο τελείωμα του, αλλά και στην κεφαλιά του. Τέλος, κακή βαθμολογία (11/20) έχει στο κοντρόλ, χωρίς όμως να παρακολουθήσουμε σπουδαίο πρόβλημα στο πραγματικό του παιχνίδι.

giakoum

Βαγιέμπα Σακόρ

Ο Βαγιέμπα Σακόρ είναι η μεγάλη μεταγραφή της χειμερινή περιόδου. Πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή που ο ΟΦΗ ψάχνει στο πρόσωπο του το κάτι παραπάνω στον χώρο του άξονα, δίνοντας μάλιστα χρήματα στην Γκέτεμποργκ, ώστε να σπάσει το συμβόλαιο του, πράγμα αδιανόητο για τον ΟΦΗ τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο τα νούμερα του Σακόρ στο Football Manager είναι αρκετά μέτρια και οι scouters ήταν κάπως σκληροί με τη περίπτωση σου. Πάλι, όμως, θα προσπαθήσουμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Η μεγαλύτερη του βαθμολογία βρίσκεται στην φυσική αντοχή (14/20), τομέας που επηρεάζει την αντοχή του στο παιχνίδι, η οποία όμως έχει χαμηλά νούμερα 11/20. Με το μέτριο 13/20 βαθμολογείται στη δύναμη, την ισορροπία, την αποφασιστικότητα, το τάκλιν, το μακρινό σουτ, την πάσα και το κοντρόλ. Τα στατιστικά αυτά, όπως είπαμε, δεν είναι σπουδαία, όμως δείχνουν ποια χαρακτηριστικά του είναι καλύτερα από κάποια άλλα.

Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Σακόρ είναι ο παίχτης που με την δύναμη του και την ισορροπία του μπορεί να δώσει μάχες στον άξονα, ώστε να κρατήσει την μπάλα, μπορεί να τροφοδοτήσει ικανά τους συμπαίχτες του και να προωθήσει με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι της ομάδας, αλλά και εάν του δοθεί η ευκαιρία έχει την ικανότητα να σουτάρει από μακριά. Τέλος, για την θέση στην οποία αγωνίζεται το 12/20 στην ταχύτητα και τον ρυθμό δεν είναι καθόλου άσχημο.

sakor

Ρικάρντο Βαζ

Περνάμε τώρα στον Ρικάρντο Βαζ, τον Πορτογάλο εξτρέμ τον οποίο δεν έχουμε δει ακόμη στο γήπεδο. Ο Βαζ αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια και στα δύο άκρα της επίθεσης, ενώ έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί και ως κεντρικός επιθετικός. Σίγουρα μπορεί να δώσει λύσεις σε θέσεις που ο ΟΦΗ έχει έλλειψη ποδοσφαιριστών και είδαμε ότι με μία απουσία (αυτή του Κουτσιανικούλη), στα ματς με Ατρόμητο και Ξάνθη χρειάστηκαν λύσεις ανάγκης στα εξτρέμ.

Όπως και στη περίπτωση του Σακόρ, τα νούμερα του Βαζ δεν είναι τρομερά, όμως και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Κύριο χαρακτηριστικό του Βαζ είναι η ταχύτητα του και όλοι οι τομείς που συνδέονται με αυτήν. Έτσι, στην ταχύτητα, τον ρυθμό, την αντοχή και την επιτάχυνση έχει 14/20. Εφόσον σιγουρευτήκαμε για το πόσο γρήγορος είναι ο ποδοσφαιριστής, αναζητήσαμε την ντρίμπλα και την τεχνική στα οποία βαθμολογείται με 13 και 12/20 αντίστοιχα, άρα εκτός από γρήγορος φαίνεται ικανός να αξιοποιήσει αυτή του την ικανότητα και στο ένα εναντίον ενός απέναντι στους αντιπάλους του. Σε μέτρια προς αρνητικά επίπεδα κινείται το τελείωμα του, αλλά και της σέντρας με 11/20. Πάντως, ο Βαζ δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα στο κοντρόλ στο οποίο έχει 13/20.

Καταληκτικά, ο Βαζ είναι ένας γρήγορος παίχτης που με την ταχύτητα σε συνδυασμό με την ντρίμπλα του μπορεί να ανοίξει χώρους και να διασπάσει άμυνες. Ωστόσο έχει ζήτημα στο πώς θα περάσει την μπάλα στους συμπαίχτες του με πάσα (9/20) ή με σέντρα, αλλά και στο τελείωμα των φάσεων.

vaz

Φελίπε Φερέιρα

Ο Φελίπε Φερέιρα αποτέλεσε το «δώρο» που έφερε μαζί του ο Χαιμέ Βέρα στο Ηράκλειο. Ο 20χρονος Βραζιλιάνος αποτελούσε έναν από τoυς καλύτερους παίχτες της ομάδας υποδομής της Κουρικό Ουνίδο, την οποία προπονούσε ο Βέρα, και η μεταγραφή του στον ΟΦΗ (δανεικός με οψιόν) είναι μια επένδυση στο μέλλον και δεν εντάχθηκε στην μεταγραφική στρατηγική της ομάδας.

Τα νούμερα του Φερέιρα είναι αρκετά χαμηλά και δικαιολογείται από το γεγονός ότι δεν αγωνιζόταν σε επαγγελματική ομάδα. Ωστόσο το χαρακτηριστικό το οποίο ξεχωρίζει είναι και το πιο ουσιαστικό για τον ΟΦΗ και δεν είναι άλλο από το φυσικό ταλέντο, που βαθμολογείται με 14/20. Είναι σημαντικός αριθμός, αφού με την κατάλληλη δουλειά μπορεί να αποδειχθεί wonderkid για την ομάδα, ενώ το μέτριο 14, δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Βραζιλία παράγει πλήθος φυσικών ταλέντων, άρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Στα πιο ειδικά, παρότι αγωνίζεται ως φορ έχει καλά στατιστικά στον ρυθμό και την επιτάχυνση (13 και 12/20 αντίστοιχα), ενώ μέτρια είναι η αντοχή του και η δύναμη (11/20). Αρνητικό στοιχείο αποτελεί η δύναμη για την οποία βαθμολογείται με 9/20. Ως φορ έχει μέτριες βαθμολογίες στο τελείωμα των φάσεων (11/20), κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψει σε αυτόν τον τομέα, ενώ δεν το έχει καθόλου με το κεφάλι (9/20).
Τέλος, ο Φερέιρα διαθέτει και τεχνική σε ένα σχετικά καλό επίπεδο (12/20) σε σύγκριση με τις άλλες του βαθμολογίες. Πάντως, πρόκειται με έναν ποδοσφαιριστή με προοπτικές και με σωστή δουλειά μπορεί να δώσει πολλά πράγματα στον ΟΦΗ.

fereyrra

Oficrete