ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete

Η εξήγηση για το ντεφορμάρισμα του ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος, όμως εξήγηση υπάρχει για την εικόνα που παρουσιάζει στα τελευταία παιχνίδια.

Από τις μεγάλες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς ήταν ο ΟΦΗ. Η ομάδα του Γιώργου Σίμου ξεκίνησε τη Super League με τον καλύτερο τρόπο και έκλεισε τον πρώτο γύρο στους 19 βαθμούς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος βρισκόταν μεταξύ της 3ης, της 4ης και της 5ης θέσης. Ωστόσο, τις τελευταίες δέκα αγωνιστικές μετράει μόλις δύο νίκες απέναντι σε ΑΕΚ και Άρη στο «Γεντί Κουλέ» και μία ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό πάλι εντός έδρας, γεγονός που φανερώνει σημαντικό ντεφορμάρισμα. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης στο «Θ. Κολοκοτρώνης» με 2-0 και η πτώση στην 9η θέση, εκτός εξάδας δηλαδή μετά την πρώτη αγωνιστική

Ωστόσο, η... κατηφόρα του ΟΦΗ έγκειται σε κάποιους παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τους στόχους της ομάδας, που έχουν οριστεί από το ξεκίνημα της σεζόν. Είναι αλήθεια πως η εικόνα των Κρητικών γέννησε προσδοκίες, ιδιαίτερα στον κόσμο του, για είσοδο στα play-off και διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού «εισιτηρίου». Δεν πρέπει όμως κανείς να ξεχάσει ότι βασικός στόχος του ΟΦΗ, όπως είχε διαμηνύσει ο ίδιος ο Γιώργος Σαμαράς στην εκπομπή «Face 2 Face» του Βασίλη Βέργη, είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη σωτηρία και το «χτίσιμο» των βάσεων για την αγωνιστική φιλοσοφία που θα ακολουθεί ο ΟΦΗ τα επόμενα χρόνια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι τα play-off δεν είναι αυτοσκοπός, βεβαίως θα είναι καλοδεχούμενα αν προκύψουν, αλλά ο ΟΦΗ δεν θα αλλάξει τίποτα από την προσέγγισή του, η οποία δεν θα υπακούει στο πλάνο του, για να το επιτύχει. Αυτοσκοπός είναι, από την άλλη, η δημιουργία μίας αγωνιστικής ταυτότητας την οποία θα συνοδεύει τον ΟΦΗ στα χρόνια που ακολουθούν.

Κάπου εδώ έρχεται να κολλήσει το κομμάτι των μεταγραφών, καθώς οι Κρητικοί «φωνάζουν» για ενίσχυση, αφού φάνηκε πρόβλημα στο βάθος της ομάδας εξαιτίας των τραυματισμών βασικών παικτών που προέκυψαν. Ο ΟΦΗ έχασε το πιο σημαντικό του εργαλείο τον Μιγκέλ Μεγιάδο, σε μία περίοδο που η ομάδα του Σίμου «σάρωνε» στο πρωτάθλημα, αργότερα έχασε και τον Ναμπί, στο ματς με τον Βόλο τραυματίστηκε ο Σακόρ, ενώ ο Τσιλιανίδης καταπονήθηκε από τα συνεχόμενα 90λεπτα και αποφασίστηκε η ξεκούραση του στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης και στον ερχόμενο (15/1) επαναληπτικό με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδας.

Έτσι προκύπτουν οι «φωνές» ώστε ο ΟΦΗ να βιαστεί στη μεταγραφική περίοδο, να αποκτήσει το βάθος που πράγματι του λείπει, να καλύψει τα κενά, ιδιαίτερα στη θέση του κεντρικού αμυντικού, αλλά και στα χαφ, ώστε να εμφανισθεί πιο ισχυρός στη «μάχη» για τα play-off. Όμως, οι Κρητικοί δεν δείχνουν σημάδια βιασύνης. Προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη λύση, η οποία θα ταιριάζει στο αγωνιστικό στιλ της ομάδας του Σίμου, θα είναι σε καλή ηλικία με μεταπωλητική αξία. Με λίγα λόγια μία μεταγραφή η οποία θα γίνει με άξονα το μέλλον και όχι το παρόν. Οι άνθρωποι του ΟΦΗ είναι ικανοί να περιμένουν και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ώστε να βρουν αυτό που θέλουν, ακόμη κι αν σημαίνει αυτό «θυσία» των play-off.

Προβληματισμός πρέπει να υπάρχει στον ΟΦΗ, όχι για την βαθμολογική συγκομιδή, αλλά για την εικόνα της ομάδας. Μετά την εκτός έδρας ήττα κόντρα στη Λαμία, ο Γιώργος Σίμος είχε δηλώσει: «Μας έλειψε η πίστη στο ποδόσφαιρο μας, ακολουθήσαμε το ποδόσφαιρο του αντιπάλου και δεν πρέπει να γίνεται αυτό».

Με λίγα λόγια ο τεχνικός των Κρητικών δεν είδε από τους παίκτες του, το ποδόσφαιρο που επιτάσσει η φιλοσοφία του ΟΦΗ, δηλαδή χτίσιμο από πίσω, με κοντινές πάσες, ψηλό πρέσινγκ και γρήγορη ανάκτηση της μπάλας όταν εκείνη χάνεται. Σημαντικός παράγοντας για την κακή αγωνιστική εικόνα του ΟΦΗ είναι η έλλειψη προσκόλλησης στο πλάνο του. Σε κάποια παιχνίδια, ειδικά στα εκτός έδρας ματς, οι Κρητικοί δεν έδειξαν τα παραπάνω στοιχεία, αλλά αντιθέτως έδειχναν κάπως... χαμένοι στο γήπεδο και αντιμετώπισαν το παιχνίδι με τρόπο, κατά τον οποίο η ομάδα δεν έχει μάθει να αγωνίζεται.

Υπήρξαν, βέβαια, και παιχνίδια που δεν το επέτρεψαν οι συνθήκες, όπως η «πισίνα» στο Αγρίνιο που έβγαλε νικητή τον Παναιτωλικό, η εντός έδρας ήττα από τον Βόλο (2-1), όπου ο ΟΦΗ δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικός, παρά τις ευκαιρίες που είχε, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί.

Όμως, στη Λάρισα, στη Λαμία, στο Περιστέρι και στην Τρίπολη, ο ΟΦΗ σε αρκετά σημεία παρασύρθηκε και ακολούθησε το παιχνίδι του αντιπάλου του και όχι εκείνο που γνωρίζει με αποτέλεσμα να έρθουν οι ήττες. Αυτό που χρειάζεται η ομάδα του Σίμου, ώστε να γυρίσει σε τροχιά επιτυχιών, είναι να προσπαθήσει να επιβάλλει το δικό της ρυθμό, ιδιαίτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια, εκεί όπου μετρά μόλις τέσσερις βαθμούς και να οδηγήσει τα ματς στα δικά της μέτρα, αφού μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Αρχικά δουλειά στην προπόνηση και στην κατανόηση του πλάνου και έπειτα μεγαλύτερη συγκέντρωση στα παιχνίδια, ώστε να μην «πειράζεται» το μυαλό των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του αγώνα.

Άλλο... γιατρικό δεν υπάρχει, καθώς οι μεταγραφές δεν μπορούν πάντα να αποτελούν λύση. Καλώς ή κακώς το εγχείρημα που προσπαθεί να επιτύχει ο ΟΦΗ είναι δύσκολο και χρειάζεται χρόνο. Σε μία σεζόν δεν είναι δυνατόν οι Κρητικοί να φτάσουν την τελειότητα και κάθε πισωγύρισμα είναι πιθανό. Το ζήτημα είναι να ακολουθήσει η ανάκαμψη και να υπάρξουν σημάδια βελτίωσης.

(Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο sdna.gr)

Oficrete