Oficrete
29/05/2018 - 17:47

Το DNA του ΟΦΗ είναι αυτό

Οφείλουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από την αναδρομή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τον τρόπο (μη) λειτουργίας του , για να αφιερώσουμε μερικές αράδες στην αρμάδα του Παπαδόπουλου.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης
Το στοίχημα βέβαια σε αυτήν την περίπτωση είναι να μην αναλωθούμε στον πρωτομάστορα της ομάδας μας . Δικαιωματικά , εξάλλου , έχει πάρει την μερίδα του λέοντος στα αφιερώματα για την φετινή χρονιά . Το πολύ το άγιο - άγιο και ο παπάς το βαριέται λέει η λαϊκή ρήση κι ο Νικόλας , όπως μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει , παρακολουθώντας τον λόγο και τα πεπραγμένα του , είναι ένας μετριόφρων άνθρωπος που προτιμάει η δουλειά του να μιλάει για αυτόν .

Θα σταθούμε αναπόφευκτα στο γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος , σαν μαθητής της Mεγάλης του Γκέραλντ Σχολής , γνωρίζει το DNA του ΟΦΗ . Ίσως κάποιοι θυμούνται μια κουβέντα του Ευγένιου σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του . Είχε καταλάβει τάχιστα ο Μίστερ ότι η ομάδα που εκπροσωπεί ένα νησί με θερμό κλίμα , με μερακλήδες ίσως και θερμόαιμους (με την καλή έννοια πάντα) κατοίκους δεν μπορεί παρά να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο .

Να σκοράρει ακατάπαυστα , να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και να ευφραίνει την καρδιά των Κρητικών , όπως ο οίνος που παράγεται στο νησί για χιλιετίες και ο ίδιος αγάπησε , ώστε να παράξει το δικό του .
Αυτό το ήξερε πολύ καλά ο Παπ . Στον 1,5 χρόνο που είναι στο τιμόνι δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο για το θέαμα που απολαύσαμε . Ακόμη και στην περσινή αποτυχημένη χρονιά υπήρχαν στιγμές που πραγματικά φεύγαμε «γεμάτοι» από το γήπεδο .

Ο Παπαδόπουλος , είπαμε σε προηγούμενοo άρθρο αποτελεί ίσως τον καλύτερο μαθητή του Γκέραλντ . Ήξερε δηλαδή πολύ καλά ότι δεν αρκεί μόνο το αποτέλεσμα , η νίκη ακόμη και με μισό μηδέν . Ήξερε ότι το DNA αυτό εκφράζεται από την ιστορική ατάκα «3-0 από το αεροδρόμιο» , το είδαμε πλείστες όσες φορές φέτος . Εν τέλει , αυτό είναι το ποδόσφαιρο που αγαπάει να βλέπει ακόμη κι ο ουδέτερος θεατής , αυτό είναι το ποδόσφαιρο που φέρνει τον κόσμο στο γήπεδο , αυξάνει την εμπορικότητα της ομάδας , ουσιαστικά δυναμώνοντας την .

Πώς να το κάνουμε δηλαδή ; Άλλο το «μερακλίδικο» 3 ή 4 -0 , άλλο το κακορίζικο 1-0 .

Μπορεί οι βαθμοί στο σακούλι να είναι ίδιοι , άλλα διάφορες άλλες παράμετροι λειτουργούν καλύτερα με το επιθετικό , παραγωγικό , θεαματικό ποδόσφαιρο .

Κακά τα ψέματα , ο Όμιλος είχε την καλύτερη ομάδα της κατηγορίας φέτος , οι αριθμοί άλλωστε σε αυτήν την περίπτωση λένε την αλήθεια .

Ήταν το φαβορί από το ξεκίνημα της περιόδου , ας μην ξεχνάμε όμως ότι παραλίγο να αποδειχτεί ιδανικός αυτόχειρας . Και αυτό εξαιτίας της αφέλειας ορισμένων μετόχων να επιτρέψουν σε κάποιον επιεικώς επικίνδυνο να βρεθεί στον προεδρικό θώκο του ΟΦΗ .

Ευτυχώς ο Παπ έπραξε τα δέοντα , διαφορετικά ούτε που θέλω να φανταστώ που και πως θα ήμασταν σήμερα .

Τέλος καλό - όλα καλά . Πλέον , το σημαντικό είναι η επόμενη μέρα . Τα παθήματα του παρελθόντος ελπίζω να έχουν γίνει μαθήματα . Μάλλον , εξαιτίας του κόουτς , είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να πέσουμε σε παρόμοιες συμπληγάδες .

Δεν μπορώ όμως να κρύψω ότι είμαι προβληματισμένος για το μέλλον . Ναι μεν υπάρχει ο ηγέτης του ποδοσφαιρικού τμήματος που μπορούμε τυφλά να εμπιστευτούμε , όμως η οικονομική αβεβαιότητα είναι πάντα ένας βραχνάς .

Απαντήσεις για τον οικονομικό βραχνά υπάρχουν . Είναι η οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος . Να πιάνουμε μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας . Οι ομάδες , είναι πλέον καθολικά αποδεκτό , χτίζονται δεν αγοράζονται .Τα παραδείγματα ακόμη και εκεί που ρέουν πετροδόλλαρα είναι γνωστά .

Πέρα από την οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος , εκείνο που πρέπει να συμβεί είναι να οργανωθεί «το μαγαζί» ΠΑΕ ΟΦΗ . Θεωρώ ότι εξίσου σημαντικό είναι η ΠΑΕ να καταφέρει να αυξήσει τα έσοδα της πέρα από τους παραδοσιακούς τρόπους , εισιτήρια ,τηλεοπτικά , χορηγούς . Πρέπει η ΠΑΕ ΟΦΗ να καταφέρει να προσφέρει αυξημένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους χιλιάδες οπαδούς - φίλαθλους - πελάτες της .

Που όπως είδαμε μόλις προχτές , δεν βρίσκονται μόνο εντός Κρήτης , αλλά σε όλη την Ευρώπη . Αξίζει για να καταδείξουμε τι εστί ΟΦΗ , να αναφερθούμε στο παράδειγμα του οπαδού μας , εκ Αγγλίας προερχόμενου , Ίαν Τίνμουθ , ο οποίος επισκέπτεται τακτικότατα το νησί μας με πρωταρχικό στόχο όχι την ανάπαυση και την χαλάρωση του , αλλά τα ματς της ομάδας . Ο ίαν λοιπόν , ο οποίος πριν λίγες βδομάδες ήταν στην Κρήτη και ακολούθησε την ομάδα στο εκτός έδρας με τον ΑΟΧ/Κισσαμικό , ξαναήρθε για ένα τριήμερο αποκλειστικά για να βρίσκεται στην φιέστα . Δεν είναι και λίγο , δεν συμφωνείτε ;

Θα σταθούμε ειδικότερα σε αυτά τα θέματα , το καλοκαιράκι είναι μπροστά , αγωνιστική δράση δεν θα υπάρχει , οπότε ας κρατήσουμε κάτι για την καλοκαιρινή θεματολογία της στήλης .

ΥΓ4: Κύριε αρχισυντάκτα , προσπάθησα να μην αναλωθώ για τον Παπαδόπουλο στο σημερινό άρθρο , αλλά τι να κάνω , βγαίνει μόνο του αφού…

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΑΣΒΑΧΙΑ ΕΧΕΙΣ ΟΜΙΛΕ , ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ !

ΥΓ44: Εκτάκτως σήμερα σταθήκαμε στην φετινή χρονιά . Θα συνεχίσουμε όμως την ανασκόπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου , μην αφήνουμε πράγματα στην μέση .

Εξάλλου η ιστορική αναδρομή έχει φτάσει εκεί λίγο πριν τον άθλο του 2004 . Είναι δε αναπόφευκτο να σταθούμε στις διαφορές μεταξύ του μπασκετικού ευρωπαϊκού του 1987 και του ποδοσφαιρικού . Να εξετάσουμε τι οφέλη είχε το ελληνικό μπάσκετ από το 1987 και αν τελικά το 2004 έφερε έστω και αμυδρές βελτιώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Oficrete