ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
03/01/2022 - 20:20

Pre Game Αστέρας - ΟΦΗ: Ματς - κλειδί για την εξάδα!

Ο ΟΦΗ θα αντιμετωπίσει στην Τρίπολη ίσως το βασικό του ανταγωνιστή, για το στόχο της 6αδας.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος

Υπάρχουν παιχνίδια με ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία. Είναι συνήθως αυτά που αντιμετωπίζει κανείς το βασικό του αντίπαλο για ένα στόχο. Οι βαθμοί σε τέτοιες περιπτώσεις μετράνε ακόμα περισσότερο, αφού φέρνουν και απώλεια στον ανταγωνιστή. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην Τρίπολη. Ο ΟΦΗ θα βρει εκεί το βασικό του διώκτη. Μια ομάδα που ξεκίνησε τη σαιζόν ως φαβορί για την 6η θέση. Μπορεί ΠΑΣ και ΟΦΗ να τον προσπέρασαν, όμως έχει μείνει ζωντανός, παρά τα κακό ξεκίνημα και δείχνει ότι επανέρχεται στα standards του. 

Ο αντίπαλος

Ο Αστέρας Τρίπολης είναι 8ος για την ώρα. Με 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 6 ήττες. Ο βασικός λόγος που έχει μείνει χαμηλά, σε σχέση με ό,τι περιμέναμε, είναι το κακό του ξεκίνημα, με 2 ισοπαλίες (μία κόντρα στον ΟΦΗ) και 3 ήττες. Από την 6η αγωνιστική που άρχισε να κερδίζει πάντως, άρχισε να βελτιώνει αργά, αλλά σταθερά και την απόδοσή του. Ιδιαίτερα μετά τη διακοπή του Νοεμβρίου και την ήττα-σοκ εντός έδρας από τη Λαμία. Ο προπονητής παρέμεινε παρά τα όσα ακούγονταν, στηρίχθηκε και η ομάδα σταδιακά ανεβάζει απόδοση. Έχασε μεν από ΠΑΟΚ και Άρη εκτός έδρας, αλλά εμφανίστηκε πολύ ανταγωνιστικός, έβαλε 6 στον Ατρόμητο, ήρθε ισοπαλία με την ΑΕΚ, σε ένα ματς που ήταν καλύτερος πάντως. Πήρε και το must win ματς κόντρα στον Παναιτωλικό, έστω κι αν καρδιοχτύπησε.

Εντός έδρας έχει λίγο καλύτερη συγκομιδή μεν με 3 νίκες 1 ισοπαλία και 3 ήττες, του λείπει όμως η ισορροπία. Κι εκτός έδρας πάντως μαζεύει πόντους (7). Σκοράρει δε λίγο πολύ με τον ίδιο ρυθμό, έχοντας 9-7 γκολ εντός και 6-8 εκτός έδρας. Αν υπολογίσουμε και την 6αρα, είναι εμφανές ότι δε σκοράρει και κατά ριπάς. Συνεχίζει η βάση του να είναι η καλή αμυντική συμπεριφορά, όπου με 15 γκολ είναι στην 5η θέση. Αντιθέτως στην επίθεση είναι στην 9η θέση. Εκεί είχε το πρόβλημα στον 1ο γύρο. 

Η αγωνιστική προσέγγιση των ομάδων

Η αμυντική συνοχή είναι η προτεραιότητα και των δύο ομάδων. Με 14 γκολ ο ΟΦΗ και 15 ο Αστέρας παθητικό, έχουν πετύχει μια αξιοπρεπή επίδοση (μ.ο. 1 γκολ ανά ματς). Κυρίως το κατάφεραν χάρη στα ματς που κράτησαν το μηδέν (6 φορές ο ΟΦΗ και 5 ο Αστέρας). Γιατί υπήρξαν και ματς που είχαν αρκετά θέματα. Κοινό στοιχείο πως στα ματς που έμειναν στο μηδέν οι αντίπαλοί τους, είδαμε χαμηλό ρυθμό, κλειστούς χώρους και όχι πάρα πολλές φάσεις και στις δύο εστίες. Με λίγα λόγια, όταν κράτησαν την ισορροπία τους και δεν επέτρεψαν να ανοίξει το παιχνίδι είχαν μεγαλύτερη τύχη. Φάνηκε άλλωστε και στη μεταξύ τους κόντρα στον 1ο γύρο, όπου δεν υπήρξε καν κλασσική ευκαιρία, για κανέναν από τους δύο.

Κοινό στοιχείο τους επίσης η καλή κυκλοφορία της μπάλας (80% ο Αστέρας και 79% ο ΟΦΗ). Προσπαθούν να κοντρολάρουν τα ματς έχοντας κατοχή. Λιγότερο την εκμεταλλεύονται για να δημιουργήσουν επιθετικά και περισσότερο για να κρατήσουν τον αντίπαλο μακριά. Βέβαια ο Αστέρας εμφανίζεται πιο συνεπής σε αυτή την τακτική, έχοντας μ.ο. 58% έναντι 49% του ΟΦΗ, ο οποίος, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, επιτρέπει στα δεύτερα ημίχρονα στον αντίπαλο να κάνει παιχνίδι, μένοντας πολύ πίσω. Ένα χαρακτηριστικό της λογικής των ομάδων πάντως, είναι πως πρόκειται για τις 2 πρώτες σε φάουλ που έχουν παραχωρήσει. Προσπαθούν, με αρκετές διακοπές, να κρατάνε το ρυθμό των ματς αργό και να παγώνουν το τέμπο. Πάντως αξίζει να σημειώσει κανείς πως ο Αστέρας δέχεται λίγες φάσεις. Οι αντίπαλοί του έχουν 55 τελικές, έναντι 60 του ΟΦΗ (με ένα ματς λιγότερο).

amina posotita vs epikindinotita

Θα έλεγε κανείς πως ο ΟΦΗ είναι λιγότερο μεθοδικός και συνεπής, στον τρόπο που επιλέγει να αμυνθεί. Γι' αυτό κι έχει απειληθεί περισσότερο, ασχέτως από το πόσα γκολ όντως δέχτηκε. Θα του κάνει καλό όμως, να αποκτήσει σταθερότητα και να αποφεύγει να παίζει με την τύχη του.

Κοινή τους αδυναμία είναι το σκοράρισμα. Ο ΟΦΗ είναι 8ος, ο Αστέρας 10ος. Για ομάδες 6αδας σκοράρουν λίγο.

epithesi posotita vs poiotita

Αν θέλουμε να εντοπίσουμε μία διαφορά, είναι ότι ο Αστέρας δημιουργεί περισσότερο (183 τελικές έναντι 150). Έχει ποδοσφαιριστές που φτιάχνουν φάσεις στην πρώτη 10αδα (8ος ο Σίτο στη δημιουργία ευκαιριών με 19, 3ος ο Αλβαρεζ στις ασσίστ με 3) σε αντίθεση με τον ΟΦΗ. Βέβαια, τα κακά νέα για το Ράσταβατς είναι ότι βρίσκει εστία λιγότερο (59 από αυτές βρήκαν τέρμα, ενώ 52 του ΟΦΗ). Συνολικά ο ΟΦΗ έχει 14% ευστοχία έναντι 10.6% του Αστέρα.

Με πιο απλά λόγια, μπορεί να πει κανείς ότι οι δύο ομάδες έχουν κοινό πρόβλημα τη δυσκολία στο γκολ, αλλά διαφορετικές αιτίες. Ο ΟΦΗ δυσκολεύεται στην τελική πάσα, στη δημιουργία. Έχει μόλις 5 ασσίστ έναντι 12 του Αστέρα, αλλά και 70% ακρίβεια πάσας στο επιθετικό μισό του έναντι 74,6% του Αστέρα. Ο Αστέρας στα τελειώματα. 

xGoals table
Όσο μελετά κανείς τον Αστέρα, διακρίνει ότι έχει δυνατότητες να πάει ψηλότερα, εφόσον βρει λύσεις κυρίως στο σκοράρισμα. Με βάση τα xGoals σε άμυνα κι επίθεση, οι επιδόσεις του είναι για play off. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι πάνω από την  ΑΕΚ με βάση αυτή τη μετρική. Το ερώτημα είναι λοιπόν, αν και πότε ο Αστέρας θα λύσει αυτό το σοβαρό θέμα με τα τελειώματά του, ώστε να πάρει φόρα. 

xGoals graph

Ο ΟΦΗ όμως δεν πρέπει να εστιάσει εκεί, αλλά ένα βήμα πριν. Πως δε θα φτάσει σε ευκαιρίες που θα του επιτρέψουν να τεστάρει τη βελτίωσή του στα τελειώματα.

Τρία είναι κατά τη γνώμη μου τα βασικά ζητούμενα για τον ΟΦΗ. 

1. Να σταματά τις επιθέσεις του Αστέρα πριν το τελευταίο τρίτο, μακριά δηλαδή από την περιοχή του. 

2. Να ελέγξει τα άκρα του αντιπάλου του, ο οποίος διαθέτει ποιοτικά εξτρέμ με κίνηση και στη γραμμή και προς τα μέσα (Σίτο, Σόνι), αλλά και μπακ που μπορούν να φτάσουν ως την περιοχή απειλητικά (3 ασσίστ έχει ο Άλβαρες).

3. Να μπορέσει να επιτεθεί άμεσα, γρήγορα και κάθετα όταν βρει χώρους. Το έκανε λίγο με την ΑΕΚ, πρέπει να το κάνει περισσότερο στην Τρίπολη.

Ως προς την προσέγγισή του, αυτό που θα περιμένουμε να δούμε, είναι αν θα μπορέσει αυτή τη φορά ο ΟΦΗ να έχει διάρκεια στο σωστό τρόπο παιχνιδιού, που σε αρκετά ματς έχει ξεκινήσει να παίζει και στην πορεία, στο 2ο μέρος, τον αφήνει για να διαχειριστεί το ματς με μεγάλη οπισθοχώρηση και πολύ πιο παθητικά. Ένα τέτοιο, παθητικό, παιχνίδι θα ευνοήσει μια ομάδα όπως ο Αστέρας, που δημιουργεί εύκολα και ξέρει να φτάνει σε ευκαιρίες. Είναι η ομάδα με την κατοχή μπάλας ψηλότερα από κάθε άλλη στο πρωτάθλημα. Θα του δώσει επίσης τη δυνατότητα να δοκιμάσει πολλές φορές τα τελειώματά του. Με απλά λόγια, έτσι ο ΟΦΗ θα παίζει με τη φωτιά. 

Οι πιθανές 11αδες των ομάδων

Ο αστάθμητος παράγοντας covid θα παίξει ρόλο στις συνθέσεις των δύο ομάδων και στις τακτικές επιλογές των προπονητών. 

Χωρίς τον Επασί ο ΟΦΗ λόγω του Κόπα Άφρικα. Χωρίς επίσης το Μεγιάδο που αποβλήθηκε, αλλά και Μαρινάκη, Τοράλ, Διαμαντή και Γιάννου και αρκετούς ακόμα μόνιμους τραυματίες. Το σχήμα δύσκολα θα αλλάξει από το γνωστό 4-3-3. Ο γρίφος θα είναι η μεσαία γραμμή. 

Μια πιθανή 11αδα: Βάτερμαν - Βούρος, Μπαλογιάννης, Γιαννούλης, Πασαλίδης - Σελίμοβιτς (Νέιρα) Ντε Γκούζμαν, Γαγιέγος - Λάμπρου, Καμάου, Φαν Ντάινεν.

O Ράσταβατς προτιμά το 4-3-3, με μετατροπή του σε 4-2-3-1 σε φάση επίθεσης. Έχει ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς που αλλάζουν συχνά θέσεις (με το Σόνι να ξεχωρίζει), φουλ μπακ που παίρνουν όλη την πλευρά (Καρμόνα, Αλβάρες) και έμπειρα κεντρικά χαφ.

Μια πιθανή 11αδα: Τσιφτσής - Καρμόνα, Αλβάρες, Καστάνιο, Ατιένζα (Χριστόπουλος) - Μουνάφο, Βαλιέντε - Ριέρα (Ρεγκίς), Σίτο, Σόνι - Μπαράλες


*Τα γραφήματα προέρχονται από την ανάλυση της Opta και του Sport24.gr για τον 1ο γύρο της Superleage. 
** Tα στατιστικά προέρχονται από την opta (sport24.gr) και το footballxG.com

Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete