ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
15/12/2021 - 19:40

Pre Game ΟΦΗ - Άρης: Η ισορροπία θα κρίνει το αποτέλεσμα

ΟΦΗ και Άρης είναι ομάδες με αρκετές ομοιότητες. Η βασικότερη είναι ότι κερδίζουν όταν διατηρούν την ισορροπία τους.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος

Ο ΟΦΗ είχε την ευκαιρία να πάρει κάποιες ανάσες, ενόψει μιας σειράς παιχνιδιών ανά 3-4 μέρες. Από την άλλη, ο χρόνος αυτό δε φάνηκε αρκετός για να έχει κάποιες σημαντικές επιστροφές που θα τον βοηθούσαν. Έτσι πάει σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, κόντρα στον 3ο (στο γήπεδο, όχι στη βαθμολογία λόγω του -6) Άρη, με περιορισμένες επιλογές.

Όπως και να έχει, είναι παιχνίδι από εκείνα που βάζουν ψηλά τον πήχη κι έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ανταποκριθεί. Όπως σημαντικό είναι να ανταποκριθεί καλά κι ο κόσμος, μιας και ο κίνδυνος τιμωρίας είναι υπαρκτός και μεγάλος

Οι δύο ομάδες, πια, γνωρίζονται αρκετά. Έπαιξαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, έπαιξαν ξανά πριν λίγες μέρες για το Κύπελλο και σε περίπου μία εβδομάδα, θα βρεθούν και πάλι αντίπαλοι. Δεν πρόκειται επομένως ο Άρης να ξαφνιάσει κάπου τον ΟΦΗ, αλλά ούτε και το αντίστροφο.

Ο αντίπαλος

Ο Άρης είναι μία από τις καλές ομάδες του πρωταθλήματος. Διαθέτει μεσοεπιθετικούς με ποιότητα, κεντρικά χαφ με ισορροπία, αλλά και μια στιβαρή αμυντική γραμμή. Έχει και αδυναμίες, για παράδειγμα του λείπει το εύκολο γκολ, ενώ έχει σε 2-3 ματς πάθει κάποια black outs, που του έχουν στοιχίσει (στον Ιωνικό, αλλά κυρίως στην ιστορική σφαλιάρα κόντρα στον ΠΑΣ). Αυτές οι 2-3 κακές στιγμές, έχουν ίσως τσαλακώσει την εικόνα του, όμως δεν πρέπει να ξεγελάνε. Στο φετινό πρωτάθλημα, ίσως μετά τον Ολυμπιακό να είναι ο Άρης που έχει παρουσιάσει το πιο ολοκληρωμένο σύνολο. 

Ο ΟΦΗ άλλωστε το γνωρίζει καλά. Απέδρασε μεν με ισοπαλία στην πρεμιέρα, όμως το παιχνίδι τότε ήταν ένας συνεχής μονόλογος του Άρη. Κόντραρε και μπορούσε να πάρει περισσότερα στο πρώτο ματς του κυπέλλου μεν, όμως η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου ήταν πολύ προβληματική. Αντιθέτως, το 2ο ημίχρονο μπορεί να γίνει οδηγός για τα άλλα 2 ματς που ακολουθούν. Οδηγός, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γίνει το 0-0 της 1ης αγωνιστικής, πάντως.

Ο Άρης έχει φέτος 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Έχει την 6η επίθεση με 15 γκολ (ένα μόνο πάνω από τον ΟΦΗ) και την 3η καλύτερη άμυνα με 12, όσα και ο ΟΦΗ. Εννοείται, με ματς λιγότερο για τον ΟΦΗ. Εκτός έδρας έχει 4 νίκες και 3 ήττες. Οι 2 κόντρα σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και η 3η πολύ νωρίς κόντρα στον Ιωνικό. Σκοράρει εντός κι εκτός, με περίπου την ίδια άνεση (8 εκτός, 7 εντός) και δέχεται πάνω - κάτω τα ίδια γκολ (6). Τα νούμερα αυτά όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, δε λένε όλη την αλήθεια. 

Για παράδειγμα, στην επίθεση μπορεί να έχει μόνο 15 γκολ, όμως είναι 2ος σε τελικές με 178. Το πρόβλημα που έχει στο σκοράρισμα φαίνεται κι από το γεγονός πως μόλις 59 εξ' αυτών έχουν βρει εστία. Έχει μόλις 9,6% ευστοχία, στοιχείο που τον χαντακώνει. Έχει 44% ποσοστό εντός εστίας κι όμως το σπαταλάει. Ο ΟΦΗ για παράδειγμα, με την εγνωσμένη δυσκολία επίσης στη δημιουργία και 43% εντός εστίας, προχωρά καλά γιατί ευστοχεί κάπως περισσότερο (13,2%). 

Αμυντικά, πάλι οι 2 ομάδες έχουν παρόμοιες επιδόσεις. Δε δέχονται εύκολα γκολ. Συγκεκριμένα, σε κάποια ματς δέχονται πάρα πολύ δύσκολα γκολ, κρατώντας τους αντιπάλους τους στο 0,5 xGoal, αλλά σε άλλα δέχονται αρκετές φάσεις και φτάνουν στα 2+ xGoals παθητικό. Με λίγα λόγια, όταν κρατάνε την ισορροπία τους, βάζουν δύσκολα στον αντίπαλο. Αν όμως τη χάσουν, μπορούν να πάθουν ζημιές. Στις καλές τους μέρες πάντως, κρατούν τον αντίπαλο στο μηδέν (από 6 φορές έκαστος). 

Κοινό στοιχείο των δύο ομάδων, είναι και η ακρίβεια στις πάσες, με τον Άρη να είναι 3ος με 82% και τον ΟΦΗ κοντά, με 80%. Αντίστροφα, με 2% περισσότερο υπερτερεί ο ΟΦΗ στην ακρίβεια των μεταβιβάσεων στο μισό που κάνει επίθεση. Ακόμα και ο μέσος όρος κατοχής μπάλας είναι σε ίδια απόσταση (53% ο Άρης και 51% ο ΟΦΗ).  Σε γενικές γραμμές όμως, έχουν κοινά στοιχεία. Συγκεκριμένα, επιλέγουν τα ματς που θα πάνε σε κυριαρχικό παιχνίδι με μεγάλη κατοχή και έλεγχο του ρυθμού και σε ποια ματς θα αφήσουν στον αντίπαλο την πρωτοβουλία, θα κλείσουν χώρους και θα πιέσουν προσεκτικά, επιδιώκοντας να βραχυκυκλώσουν τον αντίπαλο. Ίσως ο Άρης να είναι λίγο πιο τολμηρός και να πιέζει συχνότερα ψηλά. 

Όλα αυτά τα κοινά σημεία, φυσικά, οδηγούν και σε κοινές αδυναμίες. Μία τέτοια είναι οι αμυντικές επιδόσεις. Και οι 2 είναι κάτω από το 50% στις διεκδικήσεις, τόσο κάτω όσο και στον αέρα. Και οι 2 αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο transition, λόγω της απροθυμίας των εξτρέμ τους να επιστρέψουν και να καλύψουν τακτικά τη θέση τους και σε φάση άμυνας. 

Εννοείται πως έχουν και διαφορές. Ο Άρης είναι μια ομάδα με ποιότητα, αλλά και χημεία μεσοεπιθετικά, που έχει πάρει από το συνδυαστικό του παιχνίδι 10 ασσίστ. Ο ΟΦΗ πάλι έχει μόλις 3 τέτοιες. Παράλληλα, ο Άρης ντριπλάρει με ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 50%, ενώ ο ΟΦΗ μόλις 34%. Ο ΟΦΗ τέλος δεν έχει καταφέρει ακόμα να περιορίσει τον αριθμό των τελικών που δέχεται. Έχει 9 περισσότερες από τον Άρη, με ένα παιχνίδι λιγότερο. Είναι αλήθεια πως πέρα από την ευστοχία που αναφέρω παραπάνω, οι περισσότερες διαφορές είναι υπέρ του Άρη. Η βασικότερη όλων όμως, αφορά τα xGoals. 


xgoals table
Με βάση αυτή τη "μονάδα μέτρησης", ο Άρης μέσα στο γήπεδο θα μπορούσε να έχει τη 2η βαθμολογική συγκομιδή. Δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες από τα γκολ που όντως έχει σκοράρει, ενώ δέχεται ελαφρώς περισσότερες φάσεις από ό,τι δικαιολογεί το παθητικό του. Από την άλλη, ο ΟΦΗ έχει σκοράρει τόσο όσο δημιούργησε, αλλά αμυντικά έχει καταφέρει να δεχτεί σχεδόν 3 γκολ λιγότερα, από όσο οι αντίπαλοι του απείλησαν. Το γιατί συμβαίνει αυτό, έχει διάφορες εξηγήσεις. Μπορεί να είναι τύχη, μπορεί να είναι ικανότητα του τερματοφύλακα ή μπορεί να είναι και η γενική πίεση που φέρνει η εικόνα ενός ματς και το πλάνο του ΟΦΗ στον αντίπαλό του. 

Με τόσες απουσίες, για τον ΟΦΗ η προσαρμογή στον αντίπαλο και ένα πλάνο, που θα επιδιώκει πρώτα να βραχυκυκλώσει τον Άρη και μετά να ψάξει το κάτι παραπάνω, είναι μονόδρομος. Όπως ανέφερα και στην αρχή, οδηγός πρέπει να είναι το 2ο ημίχρονο του πρώτου αγώνα Κυπέλλου. Στο πρωτάθλημα ο ΟΦΗ δεν έχασε, αλλά έπαιξε με τη φωτιά. Σε εκείνο όμως το 45λεπτο έκανε το σωστό. Πίεσε ανάμεσα στην άμυνα και τα κεντρικά χαφ του Άρη, έβγαλε από το ματς τους 2 αυτούς κινητήριους μοχλούς, με αποτέλεσμα να κερδίζει περισσότερες ανακτήσεις, να έχει περισσότερο τη μπάλα, να κάνει κυκλοφορία και να μην απειλείται. Αυτό πρέπει να επαναλάβει.

Με έναν όμως σημαντικό αστερίσκο. Θα πρέπει να έχει τη συγκέντρωση, τα τρεξίματα και την τακτική προσήλωση, να μην επιτρέψει στον Άρη να φύγει στην κόντρα ή σε μετάβαση, με τον ΟΦΗ αποδιοργανωμένο. Δεν είναι κάτι εύκολο, όμως αυτός είναι ο δρόμος. Είναι φυσικά αρκετά ακόμα που θα χρειαστεί, όπως το κυνήγι των ικανών επιθετικά μπακ του Άρη, από τα εξτρέμ του ΟΦΗ. Όπως τις καλές αποφάσεις στο τελευταίο τρίτο. Όπως το παίξει κάθετα και στην πλάτη ή στα μεσοδιαστήματα της άμυνας, ώστε να εκμεταλλευτεί την έλλειψη ταχύτητας των στόπερ του. Όπως το να μη δώσει στατικές φάσεις γύρω από την περιοχή του, μιας και ο Άρης απειλεί τόσο με απευθείας εκτελέσεις, όσο και με τους καλούς στον αέρα στόπερ του. Όμως το 1ο και κύριο, είναι να διατηρήσει την ισορροπία του. Αν καταφέρει να χαλάσει την αντίστοιχη του Άρη, θα φτάσει πιο κοντά στη νίκη.

Οι πιθανές 11αδες

Ο Νιόπλιας δύσκολο να αλλάξει σχηματισμό. Επιλέγει σταθερά το 4-3-3 και η εναλλακτική του 3-5-2 απαιτεί πληθώρα στόπερ, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αυτό που θα κληθεί να αποφασίσει, είναι ποιοι ποδοσφαιριστές είναι απόλυτα έτοιμοι, ώστε να καταλήξει στην 11αδα. Σίγουρα το κέντρο της άμυνας θα χρειαστεί θωράκιση, πάντως. 

Μια πιθανή 11αδα: Επασί - Μαρινάκης, Μπαλογιάννης, Πασαλίδης, Βούρος (Σελίμοβιτς) - Μεγιάδο, Γαγιέγος, Ντε Γκούζμαν - Τοράλ, Λάμπρου, Φαν Ντάινεν

Ο Μάντζιος συνήθως επιλέγει το 4-2-3-1, το οποίο σε φάση άμυνας, γίνεται 4-3-3 όταν θέλει να πιέσει ψηλά ή και 4-5-1, όταν θέλει να γεμίσει τους χώρους (πχ όταν έχει προηγηθεί). Σε κάθε περίπτωση, αναζητά τις ανακτήσεις και τα λάθη του αντιπάλου, που θα του προσφέρουν γρήγορες συνεργασίες, αρκετά άμεσες για εκδήλωση επιθέσεων. 

Μια πιθανή 11αδα: Ντενίς - Σουντγκρεν, Γκάνεα, Μπράμπετς, Φαμπιάνο - Τζέγκο, Σάσα, Εντιαγέ - Μαντσίνι, Ματέο, Καμαρά


Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete