ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
22/12/2022 - 11:00

ΟΦΗ - Ατρόμητος: Ώρα να δείξει ένα νέο πρόσωπο!

Επανέναρξη του πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ να στοχεύει σε μια ριζική αλλαγή εικόνας, απόδοσης και αποτελεσμάτων

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος

Η διακοπή ήταν για τον ΟΦΗ βάλσαμο. Κύλησε με μίνι-προετοιμασία, φιλικά, αλλά κι αρκετές επιστροφές παικτών, που καιρό περίμενε η ομάδα κυρίως μεσοεπιθετικά. Υπάρχει και μεταγραφική αναμονή, όμως για τα πρώτα 3-4 ματς του 2ου γύρου θα χρειαστεί να στηριχθεί στο αρχικό του ρόστερ.

Πλέον τα "ψέματα" τελειώνουν. Όλοι περιμένουν να δουν μια ουσιαστική αλλαγή της εικόνας του και τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης. Η αλήθεια είναι πως τα δείγματα στα φιλικά ήταν ελπιδοφόρα, κυρίως στο τελευταίο με τον Ιωνικό, όμως προφανώς συμπεράσματα θα αρχίσουμε να βγάζουμε από εδώ και πέρα, με την ανάγκη για αποτελέσματα να συνεχίζει να είναι επιτακτική. 

Στην πρωτόγνωρη αυτή συνθήκη, είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε πώς θα επιστρέψουν οι ομάδες, μετά από ένα μήνα απραξίας. Θα είναι λάθος να θεωρήσουμε αυτή την αγωνιστική, συνέχεια των τελευταίων. Το μόνο που έχει νόημα, είναι να συνοψίσουμε τη συνολική εικόνα των ομάδων, εστιάζοντας στα σημεία που κρατάνε, αλλά κι εκείνα που επείγει να διορθώσουν, αν θέλουν να βελτιωθούν.

Ο αντίπαλος

Πρώτο εμπόδιο για τον ΟΦΗ ο Ατρόμητος. Μια ομάδα που τα έχει πάει σχετικά καλύτερα, έχοντας 15 βαθμούς (με 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 6 ήττες) και 14-15 συντελεστή τερμάτων. Είναι δηλαδή 5 βαθμούς ψηλότερα από τον ΟΦΗ, έχει σημειώσει 4 γκολ περισσότερα, ενώ έχει δεχτεί και 6 λιγότερα. Βέβαια εκτός έδρας είχε απογοητευτική συγκομιδή, με μόλις 1 νίκη και 5 ήττες. Το πρώτο λοιπόν ερώτημα είναι, αν ο αναιμικός εντός έδρας ΟΦΗ (από... πρόπερσι), μπορεί να κάνει μια 2η νίκη σερί στο γήπεδό του.

Σε κάθε περίπτωση, το πώς θα παρουσιαστεί ο Ατρόμητος είναι ένα ερωτηματικό που ο ΟΦΗ δε μπορεί να απαντήσει. Σίγουρα πρέπει να τον διαβάσει, όμως το βασικό που πρέπει να κοιτάξει πρωτίστως, είναι η δική του εικόνα. Θεωρητικά, η ομάδα του Κόουλμαν έχει λίγο καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό μετά το ματς Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό. Έχει όμως και μια εικόνα αμυντικά, που προβλημάτισε πολύ στο συγκεκριμένο ματς. 

Πώς έχουν παρουσιαστεί ως τώρα οι ομάδες

Σε πολλά σημεία, τα χαρακτηριστικά των ομάδων μοιάζουν. Ιδιαίτερα στο επιθετικό και δημιουργικό τους στυλ. Έχουν τις ίδιες επιθέσεις με κατοχή μπάλας πάνω από 10 πάσες (από 7,5 ανά ματς), έχουν σχεδόν ίδιες επιθέσεις μέσα από build up (1,2 ο ΟΦΗ και 1 μ.ο. ο Ατρόμητος), ενώ κοντά είναι και στις άμεσες επιθέσεις (1,2 ο ΟΦΗ και 1,5 ο Ατρόμητος). Ομοιότητα επίσης υπάρχει και στον αριθμό ενεργειών μέσα στην αντίπαλη περιοχή. 14,7 ο ΟΦΗ έναντι 14,2 του Ατρομήτου. Πού αλλάζει κάτι; Ακριβώς εκεί που έχουμε εστιάσει από την αρχή της σαιζόν, στην τελική ενέργεια/απόφαση στο τελευταίο τρίτο. 

megales efkairies

Ενώ και οι δύο, λίγο-πολύ, κάνουν τα ίδια πράγματα, τελικά καταλήγουν να έχουν μεγάλη διαφορά στη δημιουργία μεγάλων ευκαιριών. Ο ΟΦΗ έχει τη χειρότερη επίδοση στην κατηγορία με 7, ενώ ο Ατρόμητος είναι περίπου στη μέση με τις διπλάσιες. Το συγκεκριμένο σημείο, καθόλου τυχαία, ήταν αυτό στο οποίο εστίασε ο Βάλντας Νταμπράουσκας στις δηλώσεις του, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση του. 

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην αμυντική συμπεριφορά των δύο ομάδων. Ο Ατρόμητος επιτρέπει αρκετές πάσες στο δικό του μισό (20), με τον ΟΦΗ να είναι κάπως καλύτερα (13), επιτρέπει επίσης περισσότερες ενέργειες στους αντιπάλους του μέσα στην περιοχή (22,6 έναντι 18.5 του ΟΦΗ). Κι όμως, στις μεγάλες ευκαιρίες των αντιπάλων του, πάλι ο ΟΦΗ είναι που απογοητεύει.

megales efkairies antipalon

Έχει καταφέρει να έχει την χειρότερη επίδοση στην κατηγορία, με τον Ατρόμητο να παρουσιάζεται λίγο καλύτερα. Με πιο απλά λόγια, ο ΟΦΗ αδυνατεί όχι μόνο να αποφασίσει σωστά και να είναι αποτελεσματικός όταν πατάει περιοχή, αλλά και να κρατήσει μακριά από την εστία του τους αντιπάλους του, παρότι δέχεται λιγότερη πίεση από ότι άλλες ομάδες. 

epithesi vs amyna

Συγκεντρωτικά αν το δούμε, ο ΟΦΗ ανήκει (σύμφωνα με την ανάλυση της Opta και του sport24.gr) στις ομάδες με κακή επίθεση και κακή άμυνα. Στο ίδιο γκρουπ ομάδων ανήκει κι ο Ατρόμητος, με την ελαφρώς καλύτερη εικόνα του στο επιθετικό τρίτο να του έχει δώσει περισσότερους βαθμούς και μια καλύτερη βαθμολογική θέση. 

Τα βασικά ζητούμενα

Με βάση τα φιλικά, αυτό με τον Ιωνικό είναι εκείνο που μπορούμε να αξιολογήσουμε, ως δείγμα για το πώς θέλει ο νέος προπονητής του ΟΦΗ να παίζει η ομάδα του. Βασικά το πρώτο του ημίχρονο. Τι είδαμε εκεί; 

- Πίεση ψηλά, με αρκετούς παίκτες με στόχο την κατοχή της μπάλας κοντά στην περιοχή του αντιπάλου. 
- Πιο άμεσο παιχνίδι κι αποφάσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. 
- Περισσότερη κινητικότητα και εναλλαγές θέσεων στην επίθεση. 
- Τη μπάλα να περνάει σχεδόν υποχρεωτικά από συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές (Τοράλ, Μπαλογιάννη) οι οποίοι έχουν την ευθύνη να δίνουν και ρυθμό. 
- Τριάδα στα στόπερ και ταυτόχρονα μπακ που παίζουν όλη την πλευρά. Κυρίως ο Λάρσον, έμοιαζε περισσότερο με εξτρέμ παρά με μπακ.
- Δίδυμο στην επίθεση που σε φάση άμυνας πάει στα αντίπαλα μπακ, αφήνοντας τα στόπερ για τον κεντρικό χαφ ενώ σε φάση επίθεσης πατάνε περιοχή μαζί. 
- Πολλά περισσότερα σουτ. 
- Βελτίωση στα τρεξίματα και την ενέργεια πάνω στη μπάλα.

Τι από αυτά πρέπει να ξαναδούμε κόντρα στον Ατρόμητο, αλλά και γενικότερα; Όλα. Είναι βασικά στοιχεία που τα έχει ανάγκη μια ομάδα, για να μπορέσει να παίξει κυριαρχικά και ειδικά εντός έδρας κόντρα σε αντιπάλους που έρχονται για να δώσουν μέτρα και μπάλα. 

Πέρα από το δικό του παιχνίδι, ο ΟΦΗ φυσικά θα πρέπει να έχει και μια καλή ιδέα για τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου του. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να έχει απαντήσεις στα χτυπήματά του σε στατικές φάσεις, ειδικά στον αέρα. Βρίσκει προϋποθέσεις συχνά να απειλεί με αυτό τον τρόπο. Επιπλέον θα πρέπει να έχει και συνέπεια στο αμυντικό transition. Ο Ατρόμητος διαθέτει ακραίους επιθετικούς με ταχύτητα και ικανότητα στην κόντρα επίθεση (Ρομπάιγ, Κλωναρίδης), τους οποίους θα πρέπει να ακολουθεί και να φροντίσει να μη βρουν μέτρα για να τρέξουν. 

Από την άλλη, απέναντι σε ένα αργό και βαρύ κεντρικό αμυντικό δίδυμο, έχει την ευκαιρία με ταχύτητα και κίνηση να δημιουργήσει ρήγματα και φάσεις. Το ίδιο ισχύει και για το κεντρικό δίδυμο των χαφ του. Με γρήγορες αποφάσεις και συνεργασίες, είναι πολύ πιθανό να βρει κενούς χώρους στα μεσοδιαστήματα των γραμμών και να φτάσει σε καλές ευκαιρίες. 

Οι πιθανές 11αδες

Μετά από τόσο μεγάλη διακοπή είναι λογικό να μην είναι καθόλου εύκολο να προβλέψει κανείς το σχήμα και κυρίως τα πρόσωπα για κάθε ομάδα. 

Για τον ΟΦΗ μεγάλη σημασία θα έχει και η ετοιμότητα που θα βρεθούν όσοι προέρχονταν από αποχή. Αν στηριχτούμε στο τελευταίο φιλικό για τα πρόσωπα και συνολικά στα φιλικά για το σχήμα, τότε μπορούμε να προβλέψουμε ένα 3-5-2 με Μανδά στο τέρμα, Βούρο, Διαμαντή, Πασαλίδη στην άμυνα, Λάρσον δεξι μπακ και Μαρινάκη αριστερό (εναλλακτικά Τοράρινσον), Ντιουσέ, Μεγιάδο (ή Περέα) στον άξονα με τον Τοράλ πιο μπροστά και στην επίθεση Ντίκο και Γκερέρο. 

Φυσικά, υπάρχουν διαθέσιμοι και οι Νέιρα και Μπιφουμά, αλλά ίσως δεν ξεκινήσουν. Απώλεια είναι η απουσία λόγω τιμωρίας του φορμαρισμένου (και αναβαθμισμένου επί Νταμπράουσκας) Μπαλογιάννη. 

Από την άλλη πλευρά, ο Κόουλμαν συνήθως επιλέγει ένα 4-3-3 και τη γνωστη παραλλαγή του 4-2-3-1, που μπορεί σε φάση άμυνας να μοιάζει και περισσότερο με 4-5-1. Μια πιθανή σύνθεση περιλαμβάνει το Γιαννιώτη στην εστία, Κεσχρίντα, Ντε Μποκ στα πλάγια της άμυνας και Χατζησαΐα, Μαυρομμάτη στα στόπερ. Μπροστά τους Γκονζάλεθ, Φριντζόνσον και Έρλινγκμαρκ, με Ρομπάιγ, Κλωναρίδη δίπλα από το φορ, που πιθανότατα θα είναι ο Κιάρταρσον. 

Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete